marraskuu 28, 2023, 14:19:04 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - JN

1
Chililajikkeiden arvostelut / Fire Flame (C.annuum)
tammikuu 10, 2015, 06:29:09 ap
Tällä lajikkeelle en löytänyt omaa arvostelua ja mielestäni se on sen ansainnut.
Annuumeista tämä on vielä toistaiseksi suosikkini. Tulee mieleen Cayenne, mutta paksummalla hedelmälihalla. Tämä antaa makeutta annuumimaiseen tunkkaiseen poltteeseen. Mieleni tekisi kuvailla tätä Serranomaiseksi, mutta veikkaan, että liian moni otsasuoni alkaisi pullottamaan siinä vaiheessa ;D ;D
Parhaimmillaan tuoreena ja jos/kun tulee ylituotantoa, niin kannattaa säilöä etikkaan(chilivaarin ohjeella).

Chillaillen 2013 päivyrissä tätä oli arvosteltu, mutta makujahan on melkein yhtä paljon, kuin syöjiäkin  ;)
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / JN ja 4.kausi
joulukuu 07, 2014, 18:16:03 ip
Viime kausi meinasi päättyä taas katastrofiin. Punkit sai syötyä osan taimista ja osa ei ehtinyt kypsymään. Eli pakkasessa on melkoisesti vihreitä chilejä :)

Sato jäi "pieneksi" suhteessa kasvien määrään ja kaikkiaan chilejä tuli 8752g, joista 1034g oli tulettomia. Pahin takaisku silti tuli syksyllä, kun 3 kautta satoa antanut Trepadeira Werner kuukahti :(

Intokin kasvattamiseen hieman laantui ja lupasin emännälle, että vuonna 2015 vähennetään kasvien määrää....Muutaman siemenen laitoin aiemmin ja ajattelin niiden riittävän. Sitten eksyin katselemaan vanhoja kuvia, siitä siemeniä hypistelemään ja siitä foorumille lueskelemaan. Noh nyt polte kovempi ,kuin aikaisempina vuosina.

Tarkempaa listaa kasvatettavista en ole vielä miettinyt, vaan ajattelin mennä fiiliksen mukaan. Aiemmin olen idätellyt vain kivivillassa, nyt otan mukaan turvebriketitkin. Onko kenelläkään tietoa, että kuinka helposti ne vetää homeeseen?

Näin viime syksynä Flexun livenä ja siitä tuli välittömästi suosikki. Olenkin yrittänyt vongata siemeniä muutamalta foorumilaiselta ja toivottavasti niitä lautallenikin päätyy.

Alkuun huono kuva ensimmäisistä taimista:


Kuvassa 7 pot yellow, Monster Habanero, Yellow Fatalii Habanero ja 2kpl Scotch Bonnet.
Tämä voi hieman antaa suuntaa kasvivalinnoille, eli Chinensejä tulee olemaan paljon.

3
Chililajikkeiden arvostelut / Peruvian Wild C.sp
elokuu 02, 2014, 19:33:25 ip
En löytänyt tälle lajikkeelle omaa ketjua, joten aloitan sen tänne.

Kyseinen lajike tuli hetken mielijohteesta tilattua fataliilta ja ilman kovia ennakko-odotuksia tätä lähdinkin kasvattamaan. Helppo kasvatettava tuntuu olevan:

Tämä kuva on otettu 3.6.2014

Ja tämä tänään 2.8.2014

Mukavasti kasvaa vaikka olen sitä laiskasti hoitanut. Pääasiassa antanut pelkkää vettä ilman lannoitteita.

Tulisuutta Fatalii lupasi 8:n asteikolla 0-10, eli melkoinen polte oli odotettavissa näillä toleransseilla.  Podit irti puskasta ja ääntä kohden...

Maku olikin melkoisen makea ja liha yllättävän paksu ja kostea. Pientä miellyttävää poltetta tuntui hetken päästä, mutta ei missään nimessä tulinen lajike.

Oikein miellyttävä, ainoa miinus on podin koko. Ainoa käyttötapa mielestäni on tuoreena sellaisenaan.

Pieni korjaus: Ensimmäiset podit oli melkoisen tulettomia. Uudemmista poltetta löytyykin jo melkoisesti. :)
4


Eli lehtiin tulee reikiä ja näyttäisi muutenkin punkkeja kipittelevän puskissa. Outoa on se, että kasvupisteet saa olla rauhassa ja seittiä ei ilmesty.

Viime syksynä punkit söivät hetkessä osan puskista paljaiksi. Onkohan niillä tällä hetkellä luonnollisia vihollisia, niin paljon etteivät saa tehtyä kunnon invaasiota?
5
Muut kuin paprikakasvit / Mustajuuri
kesäkuu 19, 2014, 20:27:17 ip
Viime vuonna jäi oman laiskuuden vuoksi mustajuuri maahan ja tänä keväänä se jatkoi kasvamistaan. Onko kenelläkään tietoa juuren mausta ylivuotisena? Jos on pahanmakuinen, niin saanhan ainakin siemeniä kerättyä talteen.


Tässä kuva kukinnosta.
6
Sadon säilöntä ja käsittely / Chili kastike
helmikuu 07, 2014, 23:15:22 ip
Yksi hienoimmista asioista chilin kasvatuksessa on syödä jalostettuja tuotteita pitkin talvea. Etikka säilönnässä, hillokkeissa ja jauheessa olen onnistunut harjoittelun kautta erinomaisesti.(btw. laitoin Cayenne goldenia suolakurkkujen sekaan ja tuli aivan jäätävän hyviä)
Pakkasessa on vielä tulisia lajikkeita jäljellä ja haluaisin tehdä kastikkeita(vrt. Tabasco, Blair´s-tuotteet). Onko jollain heittää reseptiä?
7
Eli aloitin muutaman taimen lannoittamisen. Taimet kasvavat kyllä ja uusien lehtien väri on hyvä, mutta lehtiin on tullut nystyröitä:


Lehden takapuolella niitä ei näy. Lajike kohtainenkaan ongelma tämä ei ole, koska tämä kuva on Peruvian Wild:sta. Samanlaisia nystyröitä on myös viereisissä Rocotoissa ja Aji Bravossa.

Lannoite on melkoisen laimeaa (7-1-5), tosin mullat vaihdoin yhtäaikaa lannoittamisen aloitus ajankohdan kanssa. Eli lopetanko lannoittamisen toistaiseksi? Lannoitus väli on n.2-3pv.
8
Minkälaisia kokemuksia punkkien talvehtimisesta? Eli viime syksynä mulla tuli kasvariin kirva- ja punkki-invaasio. Kirvat varmaan talvi tappaa, mutta miten on punkkien laita? Tarviiko laatikoiden multa jotain käsittelyä?

9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / JN 2014
tammikuu 19, 2014, 18:43:19 ip
Kausi paukahti taas käyntiin ja ajattelin tänä vuonna laittaa tänne kuvia ja tekstiä.
Viime kaudella kirjoittelin vielä blogiin, mutta aika ei yksinkertaisesti riittänyt.

Viime vuonna pääsin huikeaan tulokseen näillä kasvatus menetelmillä ja tällä kokemuksella. Satoa kertyi kaikkiaan 5594grammaa, joista makeiden osuus oli n. 1kilon verran. Tänä vuonna yritän päästä yli 8kilon. alku syksy oli melko katastrofaalista. Ensin tuli iso määrä kirvoja(joita en oikein saanut hengiltä) ja sen jälkeen tulivat punkit. No ne tappiot on jo nielty ja uutta kohden.

Kausi alkoi samalla virheellä, jonka tein viime talvenakin. Idätyslautan lähellä oli muutama taimi ja niistähän tuli harsosääskiä. Tappiot tullee jäämään melko pieniksi, mutta White Rocoton siemenet menivät toukkien ruuaksi.Kivivillaa edelleen käytän, kun on hyväksi havaittu. Ruma, kuin p****e mutta toimii. Tikut tökin villaan ja niiden päälle laitoin kelmua suojaksi. Siemeniä meni tässä erässä(6.1) 102kpl.
Kostoksi harsosääskille laitoin toisen satsin purkkeihin, joihin ne eivät pääse käsiksi.


Ja sitten tämän vuoden kasvatit:

C.annuum:
-Canijo
-Ancho, Poblano
-Fire Flame
-Mirasol
-BR
-Sawadde(Tämä nimetty ravintolan mukaan, josta siemenet nappasin mukaan syksyllä 2012.Todennäköisesti jonkinmoinen bird's eye chili)
-Serrano
-Cayenne, golden
-Ramiro
-Hot Tomato
-Medusa
-Paprika Pepper
-Black scorpion tonque

C.baccatum:

-Trepadeira Werner
-Aji Fantasy
-Lemon Drop
-Aji Cristal
-Kaleidoskop
-Starfish

C.chinense:

-Clavo, Red
-Naga Morich
-Pink Habanero
-Petenero
-Habanero Hawaiin
-Habanero Caribbean Red
-Pimenta Diomar
-Moruga Scorpion
-Rocato

C.pubescens:

-Chile De seda
-Canario
-Turbo Pube
-White rocoto (R.I.P jo tässä vaiheessa)

Muut:

-Peruvian Wild (C.sp)
-Aji Bravo (C.frutescens)

Näillä mennään tässä vaiheessa.


10
Tai siis lähinnä se, miten sen voi estää. Eli talvehtiiko tuholaiset kasvarissa? ja jos talvehtii, niin hommaanko jotain kovia myrkkyjä?
11
Minkälaisia mielipiteitä/kokemuksia tästä aiheesta?

Itse syön mielelläni kaikki tuoreena, mutta täällä pohjolassa on pakko säilöä chilit.

Eli esimerkiksi Aji Cristal säilykkeeksi ja Canijo kuivatus, rouhinta ja pöytämausteeksi.


Ps. Podicount huikeat 279g/47kpl :)
12
Valmisruoat / chili-laku
heinäkuu 13, 2013, 23:47:06 ip
Tuli käytyä mukuloiden kanssa Särkänniemessä ja sieltä tarttui matkaan chililaku pussi. Ensimmäisen syötin appiukolle, jolle vahvin mauste on sinappi. Ei mitään vaikutusta häneen. Itse maistoin myös ja totesin sen olevan pelkkää lakua. Eli älkää pettykö, pelkkää huijausta koko chili-teksti. Muistaakseni Kouvolan tavaraa..
13
Chililajikkeiden arvostelut / Heat Wave (C.annuum)
heinäkuu 08, 2013, 12:10:22 ip
Toinen kausi peräkkäin, kun kasvatan ko.lajiketta. Kasvi kasvaa nopeasti, podittaa hyvin. Kasvi ei kasva(ainakaan minulla) kovin suureksi. korkeus 30-40cm ja halkaisija suunnilleen sama. Hedelmän/marjan pituus on suunnilleen 5-7cm.
Tulisuutta ei ole ja liha on ohutta ja maku lähinnä puiseva ja kuiva.
Korkeintaan käyttäisin säilykkeenä, jonkun tulisen lajikkeen kaverina. Leivän päällä ei maistu ollenkaan. Salaatissakin on vain tuomassa ulkonäköä.

Siis pettymys minulle.
14
Terve!


Sen verran hätäinen olen, että ensikautta jo tässä suunnittelen. Rocotojen kasvatus kiinnostaisi, mutta onko ne oikeasti vaikeita kasvatettavia?
Ilmeisesti kasvuaika on melkoisen pitkä ja sitä tässä ajattelin, että rupeanko jo loppukesästä idättelemään? Olisi ainakin melkoinen varaslähtö seuraavaan kauteen.
Kuinka ne kestää talven yli? Ajattelin muutamaa taimea pitää 30W eslin alla vai voiko kenties pitää jonkinmoisen pimeämmän kauden?
Lajikkeiksi ajattelin Chile de Sedaa ja White Rocotoa. Vai kannattaako kenties valita joitain muita?


15
Mausteet / Real Chilijuusto
kesäkuu 09, 2013, 20:47:03 ip
Tuli bongattua Hämeenlinnan Prismassa ruattalaisten tekemää chili kermajuustoa. Tuotteessa maistuu chili ihan oikeasti. Suosittelen.

16
Mausteet / Citymarketin halpa salsa
syyskuu 28, 2012, 20:44:24 ip
Menin taas halvemman perässä ja ostin kaupasta "Hot Salsaa". Purkin kyljessä lukee Margarita Salsa. Tulisuus asteikolla 1-4 on kolmonen.

Paskan makuinen tomaatti-vesilitku. Ei ollenkaan poltetta.

En suosittele.
17
Chililajikkeiden arvostelut / Kotimainen vs. tuonti
syyskuu 18, 2012, 21:06:18 ip
Tere!

Olen tutustunut hieman chilien makumaailmaan viime aikoina. Muutama vuosi takaperin elin siinä yleisessä harhassa, että on paprika ja Jalapeno.
Nyt on kauppojen hyllyille ilmaantunut jo ihan kiitettävästi tarjontaa. Muutaman kerran olen sortunut ostamaan tuonti chilejä ja katunut sitä jälkikäteen.
Aji Fantasy oli ensimmäinen kotimainen tuote ja maku oli miellyttävän mieto tähän suuhun. Marjat(tai hedelmät) meni leivän päällä, että heilahti. Ruuan sekaan en edes yrittänyt laittaa miedon poltteen takia.

Ulkomaisia tuli investoitua kahta lajiketta. Toinen oli mielikuvituksellisesti nimikkeellä chili, ulkonäön perusteella tuomitsin sen Cayenneksi. Makua ei ollut ja polte oli pistävä raakana maistettuna. Toinen meni Lasagnen sekaan ja toinen pizzaan. Molemmissa maku hävisi kokonaan(Lisäsin chilin vain omaan annokseeni eli chiliä oli reilusti suhteessa ruuan määrään). Voi johtua myös runsaasta määrästä valkosipulia, jota myös lisäsin ruokaan.

Toinen lajike oli nimikkeellä Habanero ja odotuksia oli maun suhteen. Raakana maistettuna oli vain poltetta ja suusta poltteen loputtua jäi huuliin vielä kirvely pidemmäksi aikaa.
Ruuan sekaan, kun lisäsin sain vain poltetta niistä kohtaa missä Habaneroa oli. Makua siis en ollenkaan.

Nämä kokemukset saattavat myös johtua huonoista maustamis taidoista.

Viimeisimpänä tuli investoitua Aji Cristal. Raakana tässä oli makua ja potkua. Leivän päällä makkaran ja juuston seurana oikein mukseva kokemus. Ruuan sekaan en ole vielä ehtinyt tätä kokeilemaan.

Ps. Vatsan toimintaan ei vaikuttanut, vaikka rouva niin väitti :) :) jätin vain kertomatta, että söin näinä päivinä reilusti mustaa makkaraa ;)

18
Tyhmien kysely part.10.

Paikallisessa Prismassa vierailtuani mukaan sattui Aji Fantasy paketti. Itääkö nämä siemenet vai onko marja raaka? Väri on keltainen.

Tuote oli kyllä loistava näin "neitseelliseen" suuhun.  Potkua oli vasta siemenkiinnikkeissä.

19
Kodin mausteinen kokkaus / Chili-suklaamuffinit
elokuu 19, 2012, 19:27:55 ip
Emäntä ja jälkeläiset päättivät tehdä muffineita ja satuin googlailemaan muffineita chili sanan kanssa. Ihan hyvää settiä tuli, mutta hieman liian vähän tuli chiliä mukaan taikinaan.

En tiedä vaikka resepti olisi jo ketjussa, mutta en sitä ainakaan löytänyt pikaisella selauksella.

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/chili-suklaamuffinit
20
Tere tere!
En tiedä onko aiheesta jo muualla tietoa, mutta ajattelin nyt kysyä tätä kautta.

Nyt kun minulla on chilejä useita lajikkeita kukkimassa yhtäaikaa, niin miten se vaikuttaa satoon? Vai tuleeko muutos vasta seuraavassa sukupolvessa?

21
En oikein keksinyt mihin osioon tämän kysymyksen olisin laittanut. Tänne se kumminkin nyt tuli.
Eli ongelma on seuraava. Tykkään syödä chili ruokia, mutta seuraavana päivänä tulee ikävät oireet. Onko mitään ruoka-ainetta millä saisi jälki poltteen pois vai tarviiko vain kärvistellä ja odotella toleranssin kasvamista?


22
Päiväkirjat ja fotoalbumit / 1st season
elokuu 06, 2012, 19:50:11 ip
Terve!

Kuten jo aiemmin mainitsin, niin tämä on ensimmäinen kauteni. Ajattelin kumminkin laittaa kuvaa puskista, vaikka ovat vielä aika pieniä.

Noviisina tein sen(kin) virheen, että laitoin siemenet itämään vasta 7.-8.4. Intoa oli enemmän, kuin järkeä.
Tilasin kasan siemeniä tarkkaan ottaen 11-lajiketta+surprise seeds.
Lajikkeet:

- Canijo
- Heatwave
- Ancho Poblano
- Hungarian hot cherry
- Fire Flame
- Mirasol
- Trepadeira werner
- Gigantic red
- CO1172
- Ikeda
- Bolivian rainbow
+surprise seeds

Kaikki siemenet kivivillaan, lamppu päälle ja odottamaan.
Melkoinen invaasiohan sieltä tuli ja oli purkkia joka nurkka väärällään(näiden lisäksi oli tomaattia, munakoisia, kesäkurpitsaa yms.)
Sydän verta itkien annoin taimia pois, että olisi jokin tolkku kasvien määrässä.
Nyt kasveja on 39kpl tähteellä.
Hungarian hot cherry ei jostain syystä itänyt ollenkaan???

No niin kovan taistelunkaan jälkeen en onnistunut lisäämään kuvia. Voisiko joku kertoa, kuinka se onnistuu? Meni hieman offtopicksi..
23
Uusien jäsenten esittelyt / Noviisi
elokuu 05, 2012, 22:42:30 ip
Terve!

Keskiluokkaisessa perhe"helvetissä" oleva 3-styrppinen Mäns Hämeestä. Kasvattelen kaikenlaisia hyötykasveja perunasta punajuuriin ja persiljasta vadelmiin. Chileihin ensikosketuksen sain muutama vuosi sitten, kun sain vaimon veljeltä taimen (Bolivian rainbow). Rakkaudella sitäkin kasvattelin ja sato oli mielestäni runsas.
Viime kesä meni ohi chilien kohdalta ja kevät talvella sain ahaa-elämyksen ottaa chilit mukaan idätykseen muiden siementen kanssa.
Nyt on sitten nelisenkymmentä kasvia kasvamassa :)
24
Tere tere!

Ensimmäistä kautta kasvattelen chilejä siemenistä ja noviisi virheitähän tuli tehtyä reilusti. :P :P
Kysymykseni kuuluukin, että mistä tiedän koska chili on kypsä? Laji on Heatwave ja kypsänä vihreä(?).