huhtikuu 18, 2024, 03:56:19 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Jame

1
Vaimo yllätti minut syntymäpäivän johdosta ja lupasi ostaa minulle kasvihuoneen ensi kesän kasvatuksia varten. Sinällään olen kyllä saanut ihan riittämiin satoa ilmankin. Viime kauden sato oli n. 16 kg ja podeja runsas 1500. Rocotoista tuli yli 13 kg, joten ne viihtyivät hyvin räystään lipan alla amppeleissa, mutta HYL:iä lukuun ottamatta chinensistä saatu sato oli umpisurkea. Tähän varmaan olisi kasvarista iso apu.

Heittäkää nyt kokeneemmat jotain vinkkiä. Vaikka vaimo homman kustantaakin, niin laitetaan nyt itse kasvihuoneen budjetiksi vaikka joku 600-700 €. Perustukset sitten tehdään "pitkästä tavarasta" eli käytännössä varmaan betonilaatoista ja painekyllästetystä. Lasi vai muovi? Kirkas vai opakki? Kaarimalli vai harjakattoinen? Onko kokemusta teräsrunkoisista vs. alumiinihäkkyrä. Suomesta vai ulkomailta?
2
Ulkona on vielä jokusia chilejä, jotka pian paleltuvat kun pakkaset tulevat. Jos jollakulla on intoa kokeilla talvetusta, bonchin kasvatusta tms. niin saa tulla hakemaan tämän viikonlopun aikana. Ruukut eivät kuulu ilmaisen tarjouksen piikkiin.

Lajikkeita mm.
- chinensejä: Black Naga, Chocolate Fatalii, Orange Blob, Antillais Caribbean
- annuumeja: Serrano, Alma, Hungarian Hot Wax
- muutama amppeli-Rocoto (Manzano Orange, Red Peruvian
- baccoja: Naranga, Sugar Rush, Aji Habanero, jne
3
Kaiken kesäloman aikaisen grillauksen ja lihansyönnin jälkeen alkoi tehdä mieli jotain kevyempää. Sosekeitto tuli mieleen helppona, täyttävänä ja maittavana kasvisruokana. Joskaan ei niin kevyenä kun sitä koskenlaskijalla ja ruokakermalla tulee kuitenkin "terästettyä". Keittoa varten tuli kaupasta ostettua juureksia mutta kotona huomasin, ettei ostoskassissa ollutkaan palsternakkaa vaan puoli kiloa juuripersiljaa  :o Nevöhööd?!?

Onko kokemuksia että minkälainen naatti onkaan kyseessä?
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jamen 2016
tammikuu 10, 2016, 10:26:34 ap
Tänään lähtee ekat siemenet lautalle ja julistetaan neljäs chilikausi avatuksi. Vähän ehkä pubejen suhteen myöhässä mutta luotetaan siihen että tuleva kesä on edellistä parempi. Viime vuodesta on muutama kasvi saatu pidettyä hengissä mutta kirvanp*rkeleet kiusaavat edelleen. Äsken vein Taimimoisiolta ostetun Gauchon ja Scotch Bonnetin pesuhuoneeseen ja annoin Spruzit-suihkutuksen. Raid+jätesäkkimenetelmä ei kunnolla tehonnut ja sain jopa jonkun kasvin tapettuakin sillä tavoin. Jokusia harsosääskiäkin lentelee mutta ei voi mitään.

Nyt pitäisi vielä miettiä lajikkeet. Pubeista nyt ainakin Montufar, Peru Cusco ja Santa Natalia. Kustakin sain satoa syksyllä melkein kilon per kasvi.
5
"Kasvinsuojeluaineiden kauppaan tuli uuden kasvinsuojeluainelain mukana muutoksia. Ammattikäyttöön hyväksyttyjen kasvinsuojeluaineiden myyjien tulee suorittaa kasvinsuojeluainetutkinto 26.11.2015 alkaen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) järjestää muuttuvista kaupan käytännöistä keskustelutilaisuuden sidosryhmille 19.3.2015 Helsingissä.

Kasvinsuojeluaineiden tutkintovelvoite koskee ammattimaiseksi luokiteltujen valmisteiden myyjien lisäksi kaikkia kasvinsuojeluaineita ammatissaan käyttäviä, kuten viljelijöitä ja puutarhatyöntekijöitä. Jatkossa ammattikäyttöön hyväksytyt valmisteet tunnistaa myyntipäällyksen käyttäjäryhmämerkinnästä "Ammattikäyttäjät", ja niitä saa myydä tai luovuttaa vain tutkinnon suorittaneelle henkilölle. Tutkinto on voimassa viisi vuotta.

Tukes järjestää sidosryhmille keskustelutilaisuuden muuttuvista käytännöistä Pasilassa 19.3.2015. Tilaisuudessa kerrotaan muutosten taustasta ja siitä, miten muutokset vaikuttavat kasvinsuojeluaineiden kauppaan ja kaupan valvontaan."

http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kasvinsuojeluaineet/Kasvinsuojeluaineiden-kauppaan-muutoksia---osallistu-keskusteluun/
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jame K3 - MMXV
tammikuu 01, 2015, 19:27:17 ip
Kolmannen kauden valmistelut aloitettu jo 29.11., jolloin Ultra Puben ja Canarion sekä Carolina Reaperin siemenet ja laitettiin lautalle. Kokemusten mukaan siementen itämisprosentti on yleensä hyvä joten nyt vain 1-2 siementä per lajike. Itämisen jälkeen Hyperi ja Reaperi laitettiin kivivillaan ja Zen Grow:iin kasvamaan. Lisää pubeja laitettiin lautalle itsenäisyyspäivänä ja nyt kaikki ovat jo vähintäänkin sirkkalehtivaiheessa paitsi Trepadeira do Werner joka ei itänyt. Ensimmäisenä kasvualustana saa tällä kertaa toimia kokeiluluontoisesti kookoskuitu. Luultavasti johonkin altakasteluruukkuun tulee kookos myös lopulliseksi täytteeksi.

Viime kaudelta talvetettavia ovat:
- Aji Amarillo, jolta odotin paljon mutta joka ei ehtinyt antaa yhtään kypsää podia vaikka kasvoikin varreltaan kaksimetriseksi.
- Aji Charapita, toimittaa keittiössä viherkasvin virkaa mutta näyttää voivan aika huonosti tällä hetkellä valonpuutteesta johtuen.
- Fatalii, kauden 2014 positiivisin uusi tuttavuus. Aloitti jo kukkimisen ESL:in alla.
- Piri piri, podisaldo tämänkin osalta pyöreä nolla. Ihme kasvi kun käpristelee lehtiään jatkuvasti ylöspäin ja on tehnyt sitä käytännössä viime kesästä saakka vaikka saa samaa kuin muutkin.
- Prairie Fire, joka pudotti syksyllä lähes kaikki lehtensä mutta sinnitteli kuitenkin ikkunalaudalla hengissä pimeimmän talven yli.
- Rocato F1, Fataliin tuorechileistä. Epästabiili lajike eikä läheskään yhtä herkullinen kuin ne podit joista siemenet tuli aikanaan kerättyä. Tästä tuli vahingossa bonchi-aihio viime kesänä kun tuuli pudotti ruukun kuistin kaiteelta ja runko meni poikki n. 10 sentin korkeudelta. Kasvatti sitten neljä uutta "päärunkoa" itselleen.

(Edit 16.2.)
Vuoden 2015 kasvatuslista näyttää tältä:

7 Pot White (C. Chinense) => itävyys 0/5
Antillais Caribbean (C. Chinense) => itävyys  1/6
Biquinho (C. Chinense) => itävyys 2/5 (molemmat kuolivat kypärät päässään)
Bird's Eye baby (C. Annuum) => itävyys 1/3
Bonda Ma Jacques (C. Chinense) => itävyys 1/5
Cajamarca (C. Chinense) => itävyys 1/1
Canario (C. Pubescens) => itävyys 1/1
Carolina Reaper (C. Chinense) => itävyys 1/2
Exile (C. Chacoënse) => itävyys 0/2
FG Jigsaw (C. Chinense) => itävyys 2/2
Habanero Brown Large (C. Chinense) => itävyys 0/3
Hyper Pube (C. Pubescens) => itävyys 1/1 (kuoli taimen katkettua mystisesti)
Peach Bhut Jolokia (C. Chinense) => itävyys 1/1
Pink Habanero (C. Chinense) => itävyys 3/5 (erittäin hentoja ja pienet sirkkalehdet, yksi kuoli)
Rocoto Guatemala Orange (saatu 2 taimea työkaverilta)
Rocoto Montufar (C. Pubescens) => itävyys 2/3
Rocoto Orange (C. Pubescens) => itävyys 1/1
Rocoto Peru Cusco (C. Pubescens) => itävyys 1/1 (toinen yksilö saatu taimena työkaverilta)
Rocoto Red Peruvian (C. Pubescens) => itävyys 1/1
Rocoto Santa Natalia (C. Pubescens) => itävyys 1/1
Rocoto Turbo pube (C.pubescens) => itävyys 1/1
Rocoto Ultra Pube (C. Pubescens) => itävyys 1/1
Scotch Bonnet (C. Chinense) => itävyys 3/3 (kypärät tiukassa, kaikki kuolivat)
Tobago Sweet (C. Chinense) => itävyys 1/1
Trepadeira do Werner (C. Baccatum) => itävyys 1/2
Turbo Pube (C. Pubescens) => itävyys 1/1
Ultra Pube (C. Pubescebs) => itävyys 1/1

Loput lajikkeet pääsivät lautalle 15.2.:

Aji Cristal (C.baccatum) => itävyys 0/3 (omien kasvien siemeniä, missähän vika?)
Aji Fantasy (C. Baccatum) => itävyys 4/4
Aji Finlandia (C. Baccatum) => itävyys 1/2
Aji Verde (C. Baccatum) => itävyys 1/2
Alma (C. Annuum) => itävyys 2/2
Chili Padron (C. Annuum) => itävyys 2/2
Hungarian Hot Wax (C. Annuum) => itävyys 1/2
Jalapeno Early (C. Annuum) => itävyys 2/2
Jalapeno Mucho Nacho (C. Annuum) => itävyys 2/2
Jalastar (C. Annuum) => itävyys 2/2
Leek (C. Annuum) => itävyys 2/2
Lemon Drop (C. Baccatum) => itävyys 2/2
Numex Big Jim (C. Annuum) => itävyys 0/2
Peter Pepper (C. Annuum) => itävyys 1/2
Piment D' Espelette (C. Annuum) => itävyys 1/2
Serrano (C. Annuum) => itävyys 1/2

SKK2:n chinenseissä oli aika vaatimaton itämisprosentti. Kahdella edellisellä kaudella tottunut johonkin 90% luokkaa oleviin lukuihin. Lienevätkö kovin vanhoja tai jotain? Sen sijaan annuumeista esim. Leek oli itänyt jo alle 20 tunnissa siitä kun pääsi lautalle.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jamen 2014 kasvatukset
tammikuu 03, 2014, 19:46:46 ip
Nyt on siemenet kasassa toista kautta varten. Tällaisen setin olen koonnut:

Aji Amarillo
Aji Charapita
Aji Cristal
Black Scorpion Tongue
Bolivian Rainbow
Bulgarian Teardrop (PI 439 370)
Champion
Cheiro Roxa
Cheyenne     
Fatalii
Goat's Weed
Habanero
Habanero Sudden Death           
Hot Pepper Mix (Semillaksen ylläripussi)
Inca Red Drop
Jalapeno
Jalapeno DRH-7400
Kaleidoskop
Lemon Drop
Naga Morich     
Nepalese Bell
PI 585273 (Rocoto)
Prairie Fire   
Riot       
Rocato
Starfish
Turbo Pube (PI 585276)

Istutusruukkuja ja muuta tarviketta oli vielä aika huonosti kaupoissa saatavilla ja viime kauden jäljiltä ei "minikasvarin" turveruukkuja ollut tarpeeksi. Tarkoitus on kasvattaa kaksi kasvia per lajike. Osaavatko kokeneemmat neuvoa että mitkä noista yllä olevista kannattaisi kylvää jo nyt ja mitkä voi jättää huoleti myöhemmin kylvettäviksi? Ensimmäisen kauden kylvöt tehtiin vasta 17.3. ja osalle lajikkeista se oli liian myöhään mutta niitä jätinkin tänä vuonna pois listalta kun oli niin paljon uusia tulokkaita.
8
Erikoisuudet / Kotitekoinen naga shot
lokakuu 05, 2013, 15:24:22 ip
Alkosta tuli kesällä pullo naga shottia haettua ja tyhjennettyä. Vähän oli turhan makeaa ja pliisua minun makuuni. Nyt kun omat nagat on kypsiä niin ajattelin tehdä oman version mutta kysyn ensin josko jollakin olisi hyväksi havaittu resepti valmiina. Pullo vodkaa saa toimia pohjana ja turkinpippureita ajattelin laittaa myös. Paljonkuhan sitä nagaa arvaisi laittaa, 2-3 podia ehkä.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jamen tulikaste
maaliskuu 28, 2013, 22:18:36 ip
Tässä yhden uuden aloittelijan kommentteja:

Kaupan chileistä innostuneena tuli siemenet tilattua ja 17.3. kylvettyä Biolanin kylvö- ja taimimultaan sellaisiin pieniin turveruukkuihin (3 kpl/laji), jotka laitoin muoviseen "idätyskasvihuoneeseen".
Ajattelin lähteä helpommasta päästä ja seuraavanlaisia lajikkeita tuli valittua (suluissa kylvettyjen siementen määrä ja itujen määrä):

- Aji Cristal (1/3)
- Aji Rico (3/3)
- Boliwian Rainbow (3/3)
- C02598 (3/3)
- Cayenne, Golden (2/3)
- Cheyenne (2/3)
- Duke Pequin (3/3)
- Herbertpur (2/2)
- Medusa (3/3)
- Naga Morich (3/3)
- Ramiro (3/3)
- Rawit (3/3)

Lisäksi tuli paketissa sinapinsieminiä ja kaupan Jalapenoista ja Habaneroista tuli myös laitettua siemeniä itämään. Noin puolet itää jo, sinapinsiemenet kahdessa päivässä ja nopein chileistä oli Aji Rico.

Päivitystä 27.3. eli päivä 10:
Fataliin siemenistä itämättä enää Aji Cristal, Golden Cayenne sekä Herbertpur. Itämisaste vaihtelee tässä vaiheessa siis välillä 0/3  - 3/3, saa nähdä vieläkö tilanne muuttuu.
Paristakymmenestä kylvetystä jalapenonsiemenestäkin yksi (1) on herännyt.

28.3., päivä 11:
Nyt on Aji C ja Herperttikin puskeneet kumpikin yhden idun mullasta.

Saas nähdä, joko tänä vuonna saa lautaselle muutakin kuin kaupan chiliä.
10
Tervehdys täältä Espoosta arvon chiligurut,

Kaupan chileistä innostuneena tuli kolmisen viikkoa sitten siemenet tilattua ja 17.3. kylvettyä Biolanin kylvö- ja taimimultaan sellaisiin pieniin turveruukkuihin (3 kpl/laji), jotka laitoin muoviseen "idätyskasvihuoneeseen".
Ajattelin lähteä helpommasta päästä ja seuraavanlaisia lajikkeita tuli valittua:

- Aji Cristal (1/3)
- Aji Rico (3/3)
- Boliwian Rainbow (3/3)
- C02598 (2/3)
- Cayenne, Golden (2/2)
- Cheyenne (2/3)
- Duke Pequin (1/3)
- Herbertpur (3/3)
- Medusa (3/3)
- Naga Morich (1/3)
- Ramiro (3/3)
- Rawit (3/3)

Lisäksi tuli paketissa sinapinsieminiä ja kaupan Jalapenoista ja Habaneroista tuli myös laitettua siemeniä itämään. Noin puolet itää jo, sinapinsiemenet kahdessa päivässä ja nopein chileistä oli Aji Rico. Hitain oli Herbertpur, kolmannen siemenen itämiseen meni kuukausi.

Kyselyikä varmaan alkaa pian, älkää heti hermostuko  ;)

Päivitystä 27.3. eli päivä 10:
Fataliin siemenistä itämättä enää Aji Cristal, Golden Cayenne sekä Herbertpur. Itämisaste vaihtelee tässä vaiheessa siis välillä 0/3  - 3/3, saa nähdä vieläkö tilanne muuttuu.
Paristakymmenestä kylvetystä jalapenonsiemenestäkin yksi on herännyt.

28.3., päivä 11:
Nyt on Aji C ja Herperttikin puskeneet kumpikin yhden idun mullasta.

7.4./13.4./21.4.  taimien kouliminen 2,5 dl läpinäkyviin kertakäyttömukeihin, pohjalle 3-4 cm ruukkusoraa.

16.4. Kaikki itäneet k-kaupan Habaneroa lukuun ottamatta, heikoiten iti Aji Cristal, vain yksi kolmesta siemenestä. Ramiro näyttää olevan nopeakasvuisin, Rawit hyvänä kakkosena.