helmikuu 25, 2024, 21:52:17 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - PekkaT

1
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Hungarian hot wax
lokakuu 12, 2020, 13:54:33 ip
Hungarian hot wax osoittautui lopultakin pettymykseksi.

Toiveet oli korkealla keväällä. Nopein chili tekemään podeja. Sai maistella jo sisäkasvatusvaiheessa tuleentumattomana. Maku oli siinä vaiheessa hyvä ja jonkin verran tulisuuttakin.

Tilanne muuttui kun menivät ulos lämpimälle seinustalle. Sielä podeista katosi loputkin tulisuudesta. Kypsinä ja punaisina on tullut makeutta, mutta ei edelleenkään tulisuutta. Maku lattea ja mitäänsanomaton.

Ei nähdäkseni toimi kasvuvyöhyke 4 ja ulkokasvatuksessa.
2
Kasvatettu Arbolia lämpimällä seinustalla/ terassilla.

Maistelin pari vihreää marjaa. Ei minkäänlaista tulisuutta. Ei makua, ei kitkeryyttä. Varmaan minun kasvatusmetodini ja -paikkani eivät sovellu Arbolille.
3
Chililajikkeiden arvostelut / Vs: Hungarian hot wax
elokuu 23, 2020, 16:10:09 ip
Kaikille on varmaan tässä vuosien mittaan selvinnyt, että "banana pepper" ja Hungarian hot wax pepper ovat eri chilejä.

 Jos haluaa ostaa Hungarian hot wax pepper, niin ostaa sitten tällä nimellä.

Jos haluaa ostaa banana peper niin ostaa sitten, banana pepper, yellow wax pepper,jne. mitä milloinkin on.

Kaupan vihannestiskillä en koskaan ole nähnyt myytävän Hungarian hot wax pepperiä. Tietysti mahdollista, koska kotimaistakin chiliä on nykyään myytävänä. Mutta sitten on varmasti oikealla nimellä.
4
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Hyviä salsareseptejä
elokuu 21, 2020, 01:27:08 ap
Salsa Brava.

5 Roma-tomaattia tai muuta kiinteää tomaattia missä mehupitoisuus vähäisempää. Kourallinen valkosipulia n. 15 kynttä. 12 serrano chiliä. 6 Habaneroa. 24 kuivattua chiliä, de Arbol, tai muuta japanilaista.

Nämä paahdetaan kuivalla pannulla, niin että saavat väriä pintaan. Ei ole tarkoitus kypsentää loppuun asti. Sitten nämä laitetaan tehosekoittajaan. Lisätään kahden sitruunan mehu. Teelusikallinen suolaa. Sitten vaan surautettaan tehosekoittimessa. Laitetaan lasipurkkiin ja jääkaappiin ja on valmista seuraavana päivänä.

Tuo reseptin kuivatut chilit on sen takia että ne osaltaan imee tuota nestettä ja kastikkeesta tulee kiinteämpää. On selvää että reseptin chilejä voi muokata sen mukaan mitä sattuu kasvattamaan. Myös jos tuntuu liian tuliselta niin voi vaihdella laatua.
Itse pidän noista habaneroista kiinni. Ei tule liian tulista. Purkki hupenee aika äkkiä.

Netistä löytyy video alkuperäisestä reseptistä. Making Salsa Brava (Mexican hot salsa)
5
Minun idea on se että menee kauppaan ja ostaa valmiin muovihuoneen. Koosta riippuen maksaa esim. 100-300 euroa.

Toinen mahdollisuus että tekee jostain raakalaudasta kehikon ja siihen muovit ja kestää mitä kestää. Teipillä korjaukset.
6
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilikastike
syyskuu 30, 2018, 13:39:24 ip

Tabascoa ei kannata alkaa tekemään ellei ole tyhjää viskitynnyriä mihin laittaa happanemaan  seoksensa. Mielenkiinnosta otin selvää tuon Tabascokastikkeen alkuseoksen mitä sisältää. Yhteen gallonaan (3,79 litraa) laitetaan kahvikupillinen suolaa (1,5 dl) tästä tulisi suolaisuudeltaan noin 4% seos. Sopii aika hyvin yhteen esim. hapatettujen suolakurkkujen kanssa, jonka suolapitoisuus hapatusprosessin alussa on reseptien mukaan 3-5%.

Lisäksi selvisi se että Tabascokastikkeesta tehdään tasalaatuista tuolla valkoviinietikkalisäyksellä. Myös juoksevuus mittaillaan samaksi.

Itse en ole vielä chilejä alkanut hapattamaan koska en halua ottaa riskiä pilalle menosta. Ehkä ensi syksyyn mennessä saisin laitteet sille tasolle että uskaltaisi yrittää.Tosin en näe mitä etua on vahvojen chilien hapattamisessa, mietoja voisi kokeilla.

Tämän vuoden satoa:

Säilöin puhtaaseen sokeriliemeen "Habanero-lemon" kasvatukset. Huomasin että oli hyvää omenasosen kanssa ja siksi ajattelin että toimisi makeana. Soseutettu seos kuumaksi sokerin kanssa ja sokeria aika lailla ja atamonia ja kuumina lasipurkkeihin. Niin juoksevaa että saattoi suoraan kannun nokasta annostella pienimpiin purkkeihin mitä löysin, ilman mitään suppiloita.

Loput habanerot säilön (kuivaamisen ja pakastamisen lisäksi)  tomaattisoseen ohjeella jossa mitat 1,5 kg tomaattia, 0,5dl etikkaa 1dl sokeria 0,25dl suolaa. Seos kuumennetaan ja purkit/kannet desinfioidaan (liotus 1vrk ja tunnin uunissa 100c astetta oltuaan suoraan säilontään ja kannet vesihauteesta liedeltä), ja atamonia pakkauksen osoittama määrä. Kaikki ei halua chiliä syödä joten en säilö mitään valmiita tomaatti/chiliseoksia.

Säilöminen ei ole mitään rakettitiedettä. Vaatii malttia ja huolelisuutta, ei juuri voi tehdä minkään muun lomassa, vaan vaatii huomionsa. Etukäteen kaikki valmiiksi, tiskit tiskattu edestä pois ja kaikki valmiina, ja muistaa vielä sitten sen atamoninkin viimeksi lisätä.

Tuosta omenasoseesta vielä että syysomenasta tehty sose toimii hyvin jollain lemonchilillä. Ei tarvitse juuri sokeriakaan laittaa.
7
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Chilikastike
huhtikuu 25, 2018, 16:59:11 ip
Habanerokastikkeen teen niin että pienin ensin chilejä jonkin verran ja sitten lisään nämä kulhoon suolan ja väkiviinaetikan kanssa. Sitten sauvasekoittimella juoksevaksi. Hyvin on säilynyt jääkaapissa kuukausia pilaantumatta.

Tässä olellista on se että suolaa ja etikkaa voi laittaa ihan reilusti koska kukaan normaali ei tätä vahvaa kastiketta voi teelusikkaa enempää mihinkään laittaa. Elikkä miedoille chileille tämä ohje ei oikein käy. Tabasco kastike mm. tehdään näillä samoilla mausteilla, siis suolalla ja etikalla.
8
Sadon säilöntä ja käsittely / Vs: Etikkasäilöntä
huhtikuu 25, 2018, 16:31:30 ip


Ensin liotan pestyjä purkkeja muutaman tunnin vedessä. Sitten suoraan märkinä 100 asteiseen uuniin tunniksi ja kannet kattilaan kuumaan veteen. Säilönnän edistyessä otan suoraan uunista ja kattilasta näitä purkkeja ja kansia.

Joskus olen täältä kopsannut (?) säilöntäliemen ohjeen pepperoneille ja meni näin että 1 dl väkiviinaetikkaa 5 dl vettä 2 teelusikkaa suolaa 1tl sokeria.Liemi pois levyltä ja atamonia ohjeen mukaan. Kuumana purkissa olevien chilien päälle ja hyvin ovat maakellarissa säilyneet vuosia.

9
Tee-se-itse / Vs: Kasvihuone "halvalla"
huhtikuu 25, 2018, 15:33:39 ip
Lainaus käyttäjältä: sili77 - maaliskuu 04, 2018, 15:11:08 ip
Kasvihuone kyllä kiinnostaisi, mutta onko esimerkiksi tämä ikään kuin hukkaan heitettyä rahaa?

https://www.ehomer.ee/en/garden/greenhouse-and-pc/kilekasvuhoone-5-3m2.html

Tosiaan terassille oilisi tarkoitus laittaa. Ruuveilla kiinni...


Vaikuttaa hyvältä. Toimii varmaan ihan yhtä hyvin kuin mikä tahansa taivasalla nököttävä kalliimpikin versio. Keväällähän Suomessa on yöt kylmiä ja päivät kuumia kasvihuoneissa. Jos kalliimman kasvihuoneen hankkii niin voisi ajatella että kennolevyistä olisi jotain hyötyä jos aikoo kasvihuonetta lämmittää. Toisaalta kun tietää että miten moneen kertaan ilma häipyy ulos pienestäkin raosta niin kannatavaa kasvihuoneen lämmittämisestä ei saa millään.

Olen itsekkin haaveillut jotain samanlaista papujen kasvattamista varten.
10
Tee-se-itse / Vs: Miten tippukastelu toimii?
huhtikuu 25, 2018, 14:59:07 ip
Lainaus käyttäjältä: hkoskenv - huhtikuu 07, 2018, 10:12:24 ap
Löysin Pavunvarren sivulta tällaisen tippukastelusuuttimen, mutta en tietoa miten se järjestelmä oikein toimii. Käsitin, että siinä on jonkinlainen neulaventtiili, joka päästää pienen määrän vettä. Mutta paljonko se tarvitsee painetta? Riittääkö akvaariopumpun tuottama matala paine tai 1 m vesipatsas? Tuossa näyttää olevan kaksi vesiliitintä, onko se vain ketjutusta varten? Noista voisi askarrella kesällä jotain.


Voisi ajatella että painetta pitää olla vesijohtoverkoston paineen verran, jos suuttimen ideana on että vesi suihkuaa korkin pienistä reijistä ja säätövara on 0-33 litraa tunti. Varsinaisessa tippukastelusuuttimessa vesi ei suihkua mihinkään, vaan tippuu kuten nimikin kertoo, ja tällöin verkostossa ei tarvita isoa painetta.

https://www.kivikangas.fi/tippusuuttimet-8-+-2-kpl-ja-2-m-tippuletkua

Näitä suuttimia suoraan paksumman letkun kylkeen, eikä ketjuttaa tuohon pienempään 3mm letkuun, koska vesi ei silloin riitä viimeisimmille suuttimille. Tosin luulisi samantapaisia tippusuuttimia löytyvän halvemmallakin.
11
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Mitä pelailette
tammikuu 26, 2018, 11:57:37 ap
Tämä on koeviesti tälle alustalle;D Ensimmäinen kaiken kaikkiaan :fire:

Jos pelaan, pelaan War Thunderia.