Lainaus käyttäjältä: Kasvirasva - maaliskuu 27, 2016, 15:38:55 ipLainaus käyttäjältä: -V- - maaliskuu 20, 2016, 20:52:37 ip
Ruokasooda vaikuttaa pH:n lisäksi myös veden kovuutta nostavasti, joten sitä voi käyttää, jos et joudu kovin usein/pajoa lisäilemään. Natrium ei ole hyväksi kasveille.
Miksi ruokasoodan eli natriumvetykarbonaatin lisääminen ravinneveteen olisi natriumpitoisuuden takia pahaksi kasveille?
Nojoo, tuohan on ns. "yleistä tietoa", eli voi olla toisinkin. Jotkut kasvit sietävät paremmin, toiset huonommin. Chilit taitavat olla niitä huonommin sietäviä. Ongelmaa tulee kaiketi sen kautta, että natrium kilpailisi kaliumin kanssa kasviin päätymisestä.
Määrähän myrkyn tekee tässäkin tapauksessa. Kertakorjaus tuskin haittaa mitään, toisessa ääripäässä tilanne, jossa ruokasoodaa pitää lisätä vähän väliä, koska litku on liian laimea (vähän kaliumia, paljon natriumia).
Lainaus
Ruokasooda lisää alkaliteettia eli nostaa KH-arvoa. Veden kovuuden (GH) määrää lähinnä magnesium ja kalsium. Karbonaattikovuus (KH) ei ole nimestään huolimatta kovuus lainkaan eikä sen nousu nosta veden kovuutta eli ns. kokonaiskovuutta (GH, General Hardness, Gesamthärte).
Akvaarion kautta nämä tulleet tutuksi. (Paitsi kysymykseni...)
Alkaliniteettia tarkoitin.
Näkisin, että tässä on pieni ero akvaarion ja vesiviljelyn välillä. Yllämainitut asiat lienevät ne, jotka pääosin (tai ainakin merkittävästi) määräävät veden ominaisuudet akvaariopuolella?
Vesiviljelyliuoksessa lannoitteiden suolat taas pääosin määräävät liuoksen ominaisuudet. Jos veden alkaliniteetti aiheuttaa ongelmia ei yleensä auta pohtia, johtuuko se natrium- vai kalsiumkarbonaatista, vaan yleensä katseet käännetään käänteisosmoosiveteen. Tai mahdollisuuksien mukaan säädetään lannoitteita.