syyskuu 26, 2023, 22:54:36 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Vuorikaskas

41
Lainaus käyttäjältä: johniemi - helmikuu 14, 2019, 13:33:36 ip
Vanha postaus mutta olet niin ison työn jo tehnyt että kannattaisi vielä kirjoittaa yhteenveto jotta kaikesta statistiikasta jäisi jotain konkreettista meille muillekin. Eli siis mihin johtopäätöksiin tulit, kumpaa käyttäisit jatkossa? Miksi tai miksi ei?

Itse nopeasti luettuna tulkitsin niin että Leca vs Hydrolla ei ole loppujen lopuksi kovin isoa eroa kun kummatkin on puhdistettu ja pH stabiloitu?


Joo kyllä näinhän minä sen näin.  Pitää tietenkin muistaa rajoittunut lähtökohta, jossa yhdestä säkistä otin yhtä tavaraa ja toisesta toista.    Kuinka pitkälle kukin haluaa sellaisesta yleistää toisiin eriin, laatuihin tai merkkeihin...  tarkkaan ottaen sellainen on arvaamista. 

Ei tämä mikään iso työ ollut kuitenkaan, kunhan hudasi mitata esitetyllä tavalla koska kiinnosti!  Tämä oli varmaan vähiten keskenjäänyt viime vuoden jutuistani täällä.  Kaikki kai tuli jo esille ja statistiikka on minusta riittävästi esiinlaitettu.
42
Lainaus käyttäjältä: tjk-666 - helmikuu 15, 2019, 18:03:37 ip
Hmmm, voisin kokeilla toista settiä hieman 'kovemmilla' lämmöillä. Nyt olen idättänyt niitä pimeässä saunan lauteilla jossa lämpöä arviolta sellainen max 22 astetta.


Minä harrastan idättämistä muovipussissa paperi vesivarastona lampun lämmössä jossa pussin lämpötila nousee noin 30 asteeseen ja lampun ollessa pimeänä taas laskee noin 20 asteeseen.  (Hyvin tuloksin.  Selaa muutama sivu taakse.) 
43
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 15, 2019, 14:02:34 ip
Viimeksi paikalla: Joulukuu 26, 2018.


Tuo ilmoittaa vain sisäänkirjautumisen.   

Ei tunnu riittävän aika kaikelle ja edelleen kuvittelen jossain vaiheessa kevättä jatkavani 2018 päiväkirjan sekä muut tutkimiset täällä raportoituna päätökseen.   Kevytsoran osalta käsitykseni on että Lecalla on ainoa varsinainen haitta ja merkittävin ero  raekoko, johon on jotenkin sopeuduttava siivilöissä ja muissa.
44
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: MorugaReaper 2019
joulukuu 26, 2018, 12:03:31 ip
Nyt en tajua.   Ihan normaalia minusta oli keskustella sellaisesta että 150W vastaisi 1000W kuten kerroit. Sehän oli täyttä hölyynpölyä, mutta ei minua nypi vähimmässäkään määrin. Kiinnosti jos kertoisit ledeistä lisää koska en tiedä niitten teoriasta (siis miten kootaan ja virta säädetään.  Vain kuullut siitä että 'täysillä' ei kannattaisi ajaa tai on lyhytikäinen). 

Tietenkin valaisimet valitaan tarpeen mukaan.  Jos lisälämpö ei ole toivottavaa, on parhaat ledit varsinkin erinomainen valinta.   Voisi sanoa nykyään jo noita speksejä katsellen: itsestäänselvä.   (ed. Ja jonkinlaista osto-opasta tuolata kaupasta olisin toivonut, että millainen se kokoonpano on.  Mutta tästähän voipi aina avata oman ketjunsa muualle jos ei hudaa.)


P.S. hymiöllinen lisäys.  Cooltube ei tietenkään vähennä lämmöntuottoa lainkaan!  :D   (Ja niin, en luullut että olisit luullut. )
45
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: MorugaReaper 2019
joulukuu 26, 2018, 10:28:50 ap
Lainaus käyttäjältä: MorugaReaper - joulukuu 18, 2018, 15:10:40 ip
Tänään tuotiin minulle Led-Tech.de:n Horticular settejä 4 kappaletta. Valaisimena on Samsung Zeus XT, 5000K. Virtalähde, johdot, liittimet ja ripustimet kuuluivat mukaan. Kokosin juuri yhden valmiiksi. Valoteho on järkyttävä. 42 V 3,75 A virtalähteestä tekee 150 W.


2-3 A olisi kai tyypillisempi virta millä tuota ajetaan.  Liekö siis kovin pitkäikäinenkään tuolla tavalla?  Ilmoittamasi menee oli taulukostakin.   Lumen/watti on luettavissa siitä myös. Parhailla monimetalleilla ylittyy 100lumen/w.  Oma asiansa sitten myös PPF.   Silmällä et pysty vertailemaan edes sinne päin ellei spektrit ole riittävän samankaltaisia.     https://www.led-tech.de/en/ZEUS-308-XT-Performance-KIT-5000k  ( näkyy että 3,5A -> 189 lm/W) 

(Mä en muuten tajua tosta kaupasta mitä tulee mihinkin hintaan mukaan.  Kitiksi nimetty 99€ mutta virtalähdekin taitaa puuttua?)

( Tuossa on muuten keraaminen MH mikä on suunniteltu perinteiselle 400W kuristajalle.  Tai  tarkemmat Philipsin ilmoittamat yhteensopivuudet on kyllä josaain PDF:ssä löydettävissä, en muista ulkoa.  Löytää Ebaysta noin 60€ hintaan.  Yksikuorisena polttimona kuulunee suojattuun heijastimeen.)  ed.  Eiku Lamppuexpressillä vain 43,40 € Sis. ALV )
46
Just edellä pari sivua sitten käsiteltiin lämmönmittausta tasan siitä missä siemen itää (esim mullasta tai kivivillasta) ja mikä siihen vaikuttaa.     Ei ole mitään periaatteessa lämpöjä vaan ihan oikeita lämpötiloja.

Ainakin #1288 ja sitä ennen.  Ja tuskin on pahaksi lukea keskustelu ajatuksella #1256 alkaen.

Mutta sitten on aina näitä vaikeammin itäviä.  Syystä tai toisesta.  C. frutescens on villichili lähinnä. Ainakin PI 322717 hyvinkin.
47
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
joulukuu 13, 2018, 13:11:46 ip
Tää on helppo, Topcoat on se aine.  Saat sitä värikartasta valitsemallasi värilläkin edullisesti.  Voin kertoa sulle oikeat työtavat jotta se tulee kunnolla.  Ja hankintapaikat. Just nyt en ehdi.

Topcoat on polyesteria. Kalliimpi vaihtoehto on epoxi.


Tasoitettu paikattu pinta vedetään suoraan tolla.  Ei siinä todellakaan muuta tarvita.   Topcoat on samaa kuin gelcoat.  Tai no, on siinä yksi oleellinen ero. Palataan.  s.posti?


P.S. Mitään hiton spraymaaleja ei alla voi olla.  Täysin v'ä'ärä aine. Mutta saathan ne pois, ei hättää.   Nää on tuttuja 80-luvulta asti ja kerran myöhemmin olen jopa veneenrakennus ammattikoulun penkillä aiheita opiskellut ja tenttinyt.  (vaikkei siellä hirveesti uutta tullut, mutta tarkentui muutama periaate ja sai uusia niksejä)
48
Maitolasilla noita useimmin näkee.   https://www.google.com/search?q=150cm+58+led&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw6pXqpJbfAhUC2SwKHQm9AvcQ_AUIDigB&biw=2560&bih=1304#imgrc=Arveh3N-awnFSM

Ledeissä alkaa olla jopa 200lumen/w tuottoja mutta ne loisteputkikorvikkeet mitä olen nähnyt eivät ylitä juurikaan perinteistä loisteputkea siinä.   Silloin voi hyvin kyseenalaistaa vaihdon 58 watista 24 wattiin.

Mutta jos semmoista tarvitsee ja se riittää niin mikäpä siinä.
49
Ei siinä oikein muutu edes hyötysuhde lumen/watti.   :-\

Jos tuplaa putkitiheyden niin saa jo melkein saman valon.  ???
50
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
joulukuu 10, 2018, 13:59:51 ip
Lainaus käyttäjältä: badday82 - joulukuu 08, 2018, 20:56:07 ip
Tämmöstä on syönyt..
No niin, nähtiinpä tämäkin. Kiitos jakamisesta.  Ei tuo niin pahalta näytäkään mitä kuvitteli että jos tonne sormet työntää niin tulisiko välttämättä ees pientä tärskyä. 

Mitäs tuumaat, annatko luvan käyttää tuota kuvaasi harrastusmeiningeissä? Siis ihan jos tallennan sen ja esitän jossain  joskus?  (Tietenkin tähän voi linkatakin mutta kokemus on osoittanut että yleensä ennen pitkää kuvaa ei enää löydy syystä tai toisesta.)


Tuommoinen on wikipediassa ollut:  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:3w-led-e27.jpg
51
Valoteho laskee verraten parhaisiin perinteisiin, koska lediputkissa on menty sähkönsäästö edellä eikä kirkkaus.

ed.  Tarkemmin katsottuna ihan sama mihin perinteiseen putkeen vertaa niin luokattoman himmeitä ovat nää korvaavat ledit.  Vain 2000lumen 150cm putkesta..
52
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
joulukuu 08, 2018, 16:00:46 ip
Lainaus käyttäjältä: badday82 - joulukuu 08, 2018, 10:30:53 ap
Huomasin tossa, että airamin 20w ledin https://www.airam.fi/fi/tuote/v7643-2263/4711547/led-op-a67-20w-840-e27-super-bx/294/1 kuvun PYSTYY leikkaamaan irti. On siitä täällä puhetta ollut, mutta ei ole selvinnyt onko kukaan niin tehnyt. Siitä vaan reilusti 5mm kuvun reunasta mattopuukkoo tai rautasahaa kehiin, niin hienosti lähtee. Ledit on just rungon reunan tasolla. Kännykän lux mittarilla mitattuna teho nousee paljon, lukemia en heitä kun ei ole oikea mittari, kolmasosa ainakin tulee enemmän valoa. Mulla on toinen airamin arcton rungossa ja toinen foliolla vuoratussa taikinakulhossa ;D Varsinkin arctossa muutos oli suorastaan huima ihan ilman mittariakin. Muilla kokemusta asiasta? :D Lähinnä ajattelin jos jollain olisi kunnon oikea lux mittari ja näkisi mikä muutos on oikeasti.


Ei  tarvita mittauksia todentamaan ilmiselvää asiaa.  ;)  Opaalikuvusta valo sirottuu lähes joka suuntaan kun ledit ovat kuitenkin kiinni levyssä, joka rajaa 180 asteeseen.  Ilman maitokupua suuntaavuus on siis parempi. Lisäksi kupu absorboi osan valosta (joka lämmittää kupua).
53
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
lokakuu 20, 2018, 20:23:10 ip
Mitä täällä sekoillaan. Ilmakitara on tietysti ihan eri asia kuin kitara! Samoin jousituksen kanssa.  Ja eiku hankeen mummot.  :arrows_right:
54
Tee-se-itse / Vs: Kasvilampun ripustus / kiinnitys?
syyskuu 17, 2018, 19:43:39 ip
Minä suosin 3-4mm paksua hyvää punottua narua, kuten esim. linja- tai lippunarua.  Jos katto on korkealla niin sieltä sopivan tukevasta teräslangalla tuodaan alemmas kiinnityskohtaa johon sitten ylettää kurkottelematta solmia.  Säädöt on helppoja ja pääsee solmimaan (en ole partiolainen mutta tykkään köysistä ja solmuista). Kevyt ja äänetön systeemi eikä johda ees sähköä.

55
Yhdistykselle terkkuja että kannattaa olla tarkempi oikeinkirjoitusten kanssa.  Capsicum chinense eikä  Capsicum Chinensehttp://www.chiliyhdistys.fi/fi/hainan-yellow-lantern-suomeen/

Tämäkin projekti on tuonut ja tuo paljon näkyvyyttä yhdistykselle.  Nytkin taas oli FB:ssä linkattu tuo sivu.
56
Yllätyin kun kanelipussissa olikin Cinnamomum burmannii.  Enkunkielisessa Wikipediassa onkin sitten laitettu näin: The most common and cheapest type of cinnamon in the US is made from powdered C. burmannii..  Santa Maria, kaneli, jauhettu, 55g. Takana lukee: "Kanelimme (Cinnamomum Burmanii) tulee Indonesiasta ja siinä on makea aromaattinen maku."  (Huomaa kaksi virhettä nimessä.)

https://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_burmannii   Sanotaan että tässä on kiinankaneliakin enemmän kumariinia.


Vertaa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaneli   "Suurin osa myytävästä kanelista on kuitenkin kassia- eli äpärän- tai kiinankanelia.[3] Se on halvempaa ja sisältää runsaasti makua voimistavaa ja maksalle myrkyllistä kumariinia"

-----------------------

Tälläiseen vielä törmäsin.  Siinä tulee muutama mielenkiintoinen asia esiin.  http://www.tiedetuubi.fi/tiede/kemiallinen-joulukalenteri-1224-kaneli-vie-kielen-mennessaan
57
Myyntiin myös viisitasoinen kuivausverkko, jota ajattelin käyttää chileille, sienille ja yrteille, mutta onkin minulle turhan suuri.   Se on kokoontaitettava ja ponnahtaa myös automaattisesti auki. Pohjimmaisena on läpivarisematon kangas eli varsinaisia verkkoja on neljä.  Tämä on täysin käyttämätön. Läpimitta 90cm,  säilytyspussissaan 34cm. Sopii s-kokoiseen postipakettiin (6€)  ja paljon muutakin sopii samaan.

30 euroa.
https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=121624859715&_sacat=0
5 levels of 20cm each
Ø80 cm
Height 160 cm
2.5m2 of dry area
Washable


DryIt instructions
https://www.youtube.com/watch?v=HS-Zn97iCm8&feature=youtu.be
58
Kannattaa hakea ebay.de ja ebay.uk osoitteista.  Sieltä myös huomata kokeilla europe ja worldwide osumat.

Äkkiseltään katsottuna imaisee 65W seinästä ja valo olisi valkoista jolloin lumenit on myös aika hyvin verrattavissa muihin valkoisiin. 13000lumenia lupaa mikä ei ole uskottavaa. Kun  on  yli 100lumen/w kannattaa olla jo epäileväinen.  Uusimmat keraamiset monimetallit (315W) yltävät sen yli ja vanhoilla muuntajilla toimivat 360W keraamiset sen pintaan (ja polttimot maksavat vain vähän perinteisiä enemmän). 

T'ämä on tietysti vain epäilykseni tuosta tuotteesta.  Ledejä paremmin tuntevat ehkä kertovat miksi noin ihmeelliset speksit. Onko noi COBit jo tuollaisia?
59
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Moi! :)
syyskuu 04, 2018, 20:13:39 ip
Morjensta vaan. Ehkä siellä Kymijokijaaksossa on muitakin. Missäpä ei olisi!
60
Tuo FB savustaja kirppari on suljettu ryhmä, joten ei ihme jos ei ulkopuoliselle näy. Tuohon valmiiksi väkertämääni s-koon pakettiin sopii vaihtoehtoisesti valikoima tuoreita chilejä pullon sijaan (tai ehkä jopa molemmat.)  Niissä tulee tietenkin siemenet samalla.  Lajeja ja lajikkeita on aika paljon...