kesäkuu 13, 2024, 12:47:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Helzy

221
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
maaliskuu 23, 2015, 10:53:02 ap
Minä tilasin viime talvena tämän testiin: http://www.ebay.co.uk/itm/E27-BRIGHT-6W-10W-14W-18W-30W-36W-LED-PAR-SPOT-SCREW-LIGHT-LAMP-BULB-85-265V-/310951787035?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item48662bba1b. Ihan ok toimi, kun porotti noin 12h päivässä. Silti taidan pysytellä noissa perus-ESL:ssä ja rakennella niihin heijastimet. En tuota käytöstä poista siltikään. Luettuani Chilivaarin valotestit, vakuutuin, ettei noita pornoledejä tarvitse olla (sininen&punainen). Oman kokemukseni mukaan kyllä kasvua ja nuppuja pukkasi ihan tuolla kirkkaallakin sävyllä, tosin ei mitään kasvukauteen verrattavaa. Lähinnä hengissä pysymiseen nuo valot, muutama random-podi talven aikana oli mukava plussa. Hyvä sinänsä, sillä itseä ei nuo sinipunaiset miellytä, ei sitten yhtään.  ;D Tuollainen "valonheitin"-työmaavalaisin kyllä saattaisi jopa kiinnostaakin! Vähän tosin pohdin noita sähkölaskujakin...
222
Heippa!

Minulla tuli muutamia podeja talven läpi, kun käytin ihan tuollaisia 14W E27-kantaisia esl-lamppuja (6000K taisi olla sävy), á 15e/kpl, jotka viritin telineellä roikkumaan kasvipöydän yläpuyolelle. Jokaiselle kasville ei ollut omaa, tosin kasvikset eivät mitään pusikoita olleetkaan. Töissä ihan sellainen työpöytävalaisin tuotti Cheyennellekin podeja silloin tällöin, vaikka sai keskimäärin vain 8h valoa 5 pv viikossa, sekä ikkunasta epäsuoraa valoa. Passiivisissa hydroissa kaikki ja lannoituksena mieto Puutarhan Kesä -liuos. Tilasin kokeeksi yhden tällaisen http://www.ebay.co.uk/itm/e27-bright-6w-10w-14w-18w-30w-36w-led-par-spot-screw-light-lamp-bulb-85-265v-/261709756967?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item3cef1dfa27, joka sekin kyllä sai paprikoihin kasvua ja nuppuja aikaan. Tosin nypin nuput pois, koska kasvit saavat haarautua kunnolla ja kasvatella kokoa.  ;D Hintaa ei kamalasti tule, jos hakee noita E27 -kantoja ja tuunailee normaalit pistokkeet noille. Telineen voi tehdä vaikka sähköputkesta tms, lamput kun eivät paljoa paina. Minulla ei ole heijastimia, joten jos sellaiset tuunaa, saa toki enemmän irti tehoista. Minulla on nyt 6 kasvilamppua ja yhteensä fyrkkaa niihin varmaan mennyt noin 90e. Toki joku työmaavalaisinkin olisi varmasti hyvä tms, mutta me mentiin talvi noilla.  ;)
223
Tee-se-itse / Vs: Aurinkopaneelipumput, laatueroja?
maaliskuu 22, 2015, 09:21:08 ap
Hyviä pointteja! En ollut itse vielä penkonut kamalasti Ebayn maailmaa, joten en tiennyt,  miten paljon noita 12V pumppuja onkaan! Lähinnä mietin ajastimia, onko 12V sellaisia? Onneksi on vielä hetki aikaa miettiä tuota veden kierrätystä ja sen toteutusta. :) kiitokset ideoista!
224
Tee-se-itse / Vs: Aurinkopaneelipumput, laatueroja?
maaliskuu 21, 2015, 09:01:55 ap
Akkua mietin minäkin. Ainut vain, että mistä löytää 12V pumppuja tai ajastimia? Tarvitaanko invertteri? Meillä on veneessä 85 w aurinkopaneeli ja hienosti se kyllä lataa ihan pilviselläkin säällä. Honkkarista semmoinen irtosi noin satasella pari v sitten. Toisaalta kiinnostaisi testata noita edukkaampia, tällä foorumilla ainakin jotkut käyttäneet ihan menestyksekkäästi. Toki vaatii jotain hybriditekniikkaa. :)
225
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Heips.
maaliskuu 20, 2015, 10:54:41 ap
Hienoa, että joku muukin "uusi" jaksaa lukea ketjun läpi! Mulla siihen meni varmaan melkeen viikko, kun tavailin aina sopivissa väleissä. Paljon tietoa tuli ja ideoita sitäkin enemmän!Tervetuloa!
226
Tee-se-itse / Aurinkopaneelipumput, laatueroja?
maaliskuu 18, 2015, 08:40:27 ap
Heips,

Olenkin kysellyt tuolla vesiviljelypuolella hieman vinkkejä sähköttömän kasvihuoneen "sähköistämisestä" aurinkopaneelein. Tuli vain mieleeni, kun tuolla Ebayn/Dx:n ym maailmoissa on noita tuotteita pilvin pimein, mutta laatueroja varmasti on ihan riittävästi. Olisiko jollakulla kertoa jokin toimivaksi toteamansa tuote tai vastaavasti sellainen, joka on levähtänyt samantien?

Toki vaihtoehtona olisi myös ns. "panosta" -versio, jossa voisi kalliimmankin paneelin hommata, siis luokkaa huntti. Mutta näissä valmiissa paneeli&pumppu-kombinaatioissa säästäisi varmasti aikaa, kun saisi tuupattua vaan pumpun resoon ja kytkennät paneeleihin olisi jo valmiina olemassa. Kuinkahan pitkä tuo piuha on? Asennusta vain pohdin, että pitääkö viritellä kasvihuoneen oviaukosta ulos vaiko kenties tuuletusluukusta? Kasvihuone on pieni, pohjan mitat noin 1,8x2,4m. Kiitokset mielipiteistä!
227
Muutin Helsingistä kerrostalosta "landelle" Porvooseen noin pari vuotta sitten omakotitaloon (miehen perässä tietenkin). Hetkeäkään en ole katunut ja kyllä se sanonta "maalla on mukavaa," pitää paikkansa paremmin kuin hyvin! Toki työpaikka tuossa lähellä on tärkeä asia myös. Meillä mahtuu hyvin kolme koiraa, chilit, orkideat ja mies saman katon alle. Tosin, chilit ja muut rehut saa kyllä ulkoruokintakomennuksen, kun säät sallii ja kasvihuone saadaan pygeen!  ;D
228
Äänestykset / Vs: Koulutuksesi
maaliskuu 18, 2015, 08:03:01 ap
Pitäisi vääntää lopputyö, jotta voipi itseään virallisesti insinööriksi nimittää (kemian prosessitekniikan sellainen). Hyvin naisellista, eikö?  ;)
229
Äänestykset / Vs: Nypitkö?
maaliskuu 18, 2015, 08:01:37 ap
Pakko nyppiä, muuten kasvu tyssää, ainakin täällä.  ;)
230
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
maaliskuu 17, 2015, 22:00:48 ip
Kiitokset vastauksista! Tuollainen valmis paneeli-pumppukombinaatio olisi kyllä helppo ratkaisu ja jos jonkun hydrosora-nft-hybridilodjun kehittäisi, voisi yhden pumpun ulostulon jakaa aina kahteen laatikkoon. Tomaatit varmaan voisi laittaa kyllä putkeen ja tuupata kasvarissa yhdelle seinälle. Eikun suunnittelua lisää.
231
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
maaliskuu 17, 2015, 11:11:57 ap
Hellurei,

Luettuani koko ketjun läpi, olen saanut paljon vastauksia kysymyksiini. Kiitokset kaikille! Nyt olisikin hieman laajempi kysymys heitettävä ilmoille: Toiveena olisi aurinkopaneeleilla toteutettu kastelujärjestelmä vesiviljelyllä kasvihuoneeseen. Minulla ei ole mahdollisuutta vetää siis sähköjä kasvihuoneeseen, mutta kotipihassa se kyllä majailee, joten hoitaminen onnistuu. Olemme kesäisin viikonloput veneellä, joten pari päivää tulisi homman kyetä toimimaan resojen varassa. Kesälomareissu tulee myös olemaan varmaan noin 2-3 vkoa, olisikohan mahdollista edes saada noin pitkäksi aikaa hommaa pyörimään itsekseen? Toki yritän nakittaa jonkun lisäämään litkuja resoihin ym.

Mietinkin nyt, että passiivihydrot kokemani mukaan (viime kesä oli ensimmäinen chilikausi ja heti toki piti lähteä vedellä läträämään mullan sijasta) aiheuttavat juurimätää varsin helposti (ja ei, en ole vetyperoksia käyttänyt viime kesänä).

Sellainen systeemi toimii kyllä pienille chileille, missä finnfoam-lautta kelluu reson päällä. Onkos se nyt sitten water culture -metodi? Mata Frade, c.chinense, ainakin on työpaikalla parvekelaatikossa kellutellut koko talven ja varsin hienot juuret se on kasvattanut astiaan. Liekkö muuttunut itsellään bioponiseksi. Samassa lootassa Cheyenne, c.annuum on ihan hyvin säilynyt hengissä, tuottaen muutaman podinkin, mutta ei juuriaan tahtonut veteen kasvatella. Passiiviset altakastelut on olleet muilla talvetettavilla käytössä hydrosoran kera. Hyvin ovat elossa kaikki.

Eli olisiko helpoin ratkaisu jokin hybridi nft:n ja ebbin välimaastosta, jos aurinkoisella kelillä pumppu kierrättäisi vettä? Vai olisiko jokin aurinkokenno-akku-ajastin(saisiko ajastimen edes akusta, vai tarvitaanko inverter väliin?)-pumppuviritys ja ebbit järkevä? Kasvihuoneessa tarkoitus kasvattaa chilejä, tomaatteja ja haaveissa myös kurkkua. Laastipaljuja olisi kyllä jo omasta takaa muutamia, samoin kuin parvekelaatikko ja muovista viemäriputkea (halkaisijaa en muista, mutta ehkä about 150mm).

Pohdin myös putki/parvekelaatikkomalleja. Vai tuuppaanko kaikki vesiviljellyt kasvit multaan ja hommaan blumatin kastelujärjestelmän? Onnistuuko dripperit aurinkopaneelein? Äh, pää ihan sekaisin vaihtoehdoista. :) Kasvihuoneella ei hirmuusti siis edes kokoa ole, olisiko about 180X240 cm. Kiitos paljon etukäteen!
232
Heips,

Päätinpäs kirjautua vihdoin Chilifoorumille, yli vuoden seuraamisen jälkeen. :) Minulla oli sama setti Joulukuussa, eli lautalta suoraan hydroon. Pohdin myös, että miten ihmeessä ne hentoiset vauvat saapi ehjänä hydroon ja vieläpä niin, että saisivat jatkaa kasvuaan.

Itselläni on käytössä diy-kasvulaatikko, joka toimii passiivihydrona, laatikon kannessa on läpivientinä esl-lamppu. Siirsin sirkkalehdillä olevat itäneet taimenalut rei'itettyihin muovisiin kertakäyttömukeihin, joihin laitoin vain muutaman sentin verran hydrosoraa ja taimi tukeutui palleroihin. Tämä oli varsin hermojaraastavaa ja herkkää hommaa. Jokainen siirretty taimi on kuitenkin selvinnyt ja ahkerasti ne on saatu jo latvoakin. Taimien kasvaessa olen hydrosoraakin hieman lisäillyt mukeihin.

Viime kesänä tein samanlaiset kasvatussysteemit sillä erolla, että idätin mullassa ja siirsin pienehköt taimet hydroihin, huuhdeltuani juuret. Olen todennut rei'itetyt kertsit aivan mahtaviksi, sillä taimet voivat kasvaa niissä suhteellisen isoiksi. Suosittelen. Voisin jonkun kuvan yrittää noista näpsäistä. Lajikkeina tuolla on mm. Aji Crista, Nepalese Bell, Lemon Drop, Fire Flame, Yellow Moruga, Brazilian Starfish, Large red Rocoto, orange Locoto, Cheyenne, Pimenta Diomar ja pari Ancho-lajia. Taimia on yli 30 yhteensä, joten kohta saapi alkaa raivaamaan tilaa lisää...  ;)