maaliskuu 24, 2023, 04:41:59 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tuoreimmat viestit

Sivuja 1 2 3 4 5 6 ... 10
31
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Eri lajien tarvitsema valo...
Viimeisin viesti käyttäjältä miiksuli - maaliskuu 13, 2023, 10:37:39 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:24:27 apJuu ehdottomasti kannatan tehokkaita valoja, vaan niillä tosiaan täytyy vähän enempi jo ymmärtää mitä tekee 😊
Tarvisin itekin jonkun vaan ei ihan montaa sataa huvittaisi sijoittaa.
Parhaat on paneelit on Samsungin LM301B ja LM301H. Aliexpressistä noita irtoo 200-300€. Viimeisin H malli pystyy jopa 2,9 umol/J. Mut jos miettii et noita ei tarvi kun pitää kun jollain puolella teholla maksimissaan jos etäisyys on alle 40 cm ylimpiin lehtiin. Vaikka tuntuu "isolta" rahalta niin noiden energiatehokkuus on yli tuplat johonkin marketin valonheittimeen :)

Voidaan ajatella sitä niinkin että sulla on tommonen 40W valonheitin alkukasvatuksessa kun tommosella quantum ledeillä varustetulla paneelilla riittäisi 18W päästäkseen samaan valon intensiivisyyteen.
32
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Zenin kasvatukset
Viimeisin viesti käyttäjältä akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:27:29 ap
Jos kirkasvalolamppusi perustuu loisteputkiin niin ne on yleensä chileille varsin toimivia valaisimia
33
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Eri lajien tarvitsema valo...
Viimeisin viesti käyttäjältä akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:24:27 ap
Juu ehdottomasti kannatan tehokkaita valoja, vaan niillä tosiaan täytyy vähän enempi jo ymmärtää mitä tekee 😊
Tarvisin itekin jonkun vaan ei ihan montaa sataa huvittaisi sijoittaa.
34
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Eri lajien tarvitsema valo...
Viimeisin viesti käyttäjältä miiksuli - maaliskuu 13, 2023, 10:13:31 ap
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:05:03 apVeikkaisin että tässä saattaa olla myös sitä haastetta että ennen aikaan ei ollut tollasia ylitehokkaita ledejä, joten liikaa oli vaikea valaista. Loisteputket kun sai kuitenkin laittaa taimiinkin melkein kiinni ja valon määrä oli ihan oikein. Mitähän sellasesta mahtoi tulla, ei varmanakaan yli mitä miiksuli yllä sanoi, muistelen joskus mitanneeni puhelimella (eli toleranssi varmaan iso) että noin 10K luxeja oli aikanaan putkien alla taimilla ja hyvin kasvoi, ei tarvittu 400W ledejä 😅
Ne on nykyään todella tehokkaita mutta toisaalta hyvä kun pienemmälläkin teholla pärjää tai sitten kauempaa ja isomman alueen kattaa. Ei mulla ole kun neljä 100W LED paneelia jaettuna kahteen telttaan. Hyötysuhde on 2,7 umol/J.

Tämmönen mittari itellä: https://www.aliexpress.com/item/32861480870.html
35
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Eri lajien tarvitsema valo...
Viimeisin viesti käyttäjältä akselsson1 - maaliskuu 13, 2023, 10:05:03 ap
Veikkaisin että tässä saattaa olla myös sitä haastetta että ennen aikaan ei ollut tollasia ylitehokkaita ledejä, joten liikaa oli vaikea valaista. Loisteputket kun sai kuitenkin laittaa taimiinkin melkein kiinni ja valon määrä oli ihan oikein. Mitähän sellasesta mahtoi tulla, ei varmanakaan yli mitä miiksuli yllä sanoi, muistelen joskus mitanneeni puhelimella (eli toleranssi varmaan iso) että noin 10K luxeja oli aikanaan putkien alla taimilla ja hyvin kasvoi, ei tarvittu 400W ledejä 😅
36
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Sisäkasvatus ja risteytyks...
Viimeisin viesti käyttäjältä miiksuli - maaliskuu 13, 2023, 10:01:33 ap
Peach Bleederit lähti uuteen kasvuun. Pitäny vähällä valolla. Ainut että jäi se ruukun vaihto vielä kesken. Ajattelin että parempi odottaa että lähtee kasvaa niin sitten vasta uus ruukku ettei rasitu liikaa.


Pari Aji Pancaa pääs kanssa muiden joukkoon. Valtavat 30mm pituiset sirkkalehdet. Vaikuttaisi olevan jokin Annuum/Chinense risteytys. Yleensä Chinsenseillä ja tulisilla lajikkeilla on 50-66% pienemmät sirkkalehdet.
37
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Eri lajien tarvitsema valo...
Viimeisin viesti käyttäjältä miiksuli - maaliskuu 13, 2023, 09:09:06 ap
Pohtinut tuossa muutamaa ongelmaa miksi näin. Luonnonvalon spektrissä ei ole rakoja kuten monissa LED valoissa joissa on vielä korkea energiatehokkuus. Pitää humioida että halpismittareilla ei pysty kauhean tarkkaan arvioimaan koska spektrissä on rakoja. Monesti tuosta 450-550 nm taajuudeella on rako ja sitten 700 nm jälkeen hiipuu valo. Luonnonvalossa on vielä pitkälle 800 nm. Eihän se ole kun lämpöö enää mutta en pidä sitä niin tärkeänä kuitenkaan kasveille jos sisäkasvatuksessa tai kasvihuoneissa. Toisena asiana on UV joka on pienissä määrissä hyvä mutta kun lisätään intensiivisyyttä niin viherhiukkaset herkistyy enemmän ja menee piiloon niin fotosynteesi hiipuu.

Tämmösellä halpismittarilla mittaillut että semmonen 15-20K LUX (240-320 umol) on hyvä pienille taimille. Isommille korkeintaan 25K LUX (400 umol) ja sitten kun mennään yli tuon niin kasvu vaan hidastuu entisestään. Lehdet kellastuu, käpristyy ja mahdolliesti läikkiä kun valon määrä kipuaa yli 50K LUX (800 umol). Sisällä kun kasvattaa niin mikä tahansa muovi tai lasi estää lähes kaikki UV-B/A.

Tässä vielä kalkulaattori eri valoille. Ottaa sen lähimpää omaa vastaava: https://www.waveformlighting.com/horticulture/convert-lux-to-ppfd-online-calculator

Edit. Lisätään vielä että UV lisäys lisää flavoideja, fenoleja ja kovettumaa varsiin.
38
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Eri lajien tarvitsema valo...
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - maaliskuu 13, 2023, 01:37:16 ap
Ja toisaalta chinensenkin saa tapettua liialla valolla. Nyt tänä vuonna tuolla discordissa on puhuttu muutamaankin otteeseen näistä tapauksista että kasvattaja on ostanut sen valon "valmistajan suositusten" mukaisella mitoituksella ja sitten sitä nuppia on reippaasti käännetty kaakkoon kun kasvi on ollut kasvuvaiheessa. Lopputuloksena sitten keltaisuutta, lehtien käpristelyä ym ym. Oireet hellittäneet pian kun sitä nuppia käännetty takaisin jonnekin 40% tehoille. Yleinen valosuositus chilille oli alle 600 yksikköä kasvuvaiheessa ja vasta kukintaan sitä lisätään isommaksi.

Aloin tässä miettiä sitä koulusta tuttua Liebigin minimilakia ja saman tapaisia huomioita on chilistäkin. Se on järjestelmä jossa eri inputtien pitää olla tasapainossa, esim. tehokasvatus kovalla valolla vaatisi enemmän hiilidioksidia jota huoneilmassa ei oo tarpeeksi ja on erittäin vaikea järjestää kotikonsteilla. Kokenut kasvattaja osaa vertailla aiempaan kasvuun, vallinneisiin olosuhteisiin, siihen miltä kasvit näyttää ja mitä niissä tapahtuu jne. ja säätää kasvatustoimenpiteitä niin että tapahtuu muutoksia parempaan suuntaan.

Pelkillä peukalosäännöillä ei päästä perille asti kasvatuksessa, koska ensinhän pitää löytää se sopiva taso kaikelle omissa kasvatusmenetelmissä ja -ympäristössä. Siltä pohjalta havainnoidaan kasveja ja tehdään korjaavia toimenpiteitä. Ehkä sen vuoksi informaatio tästä aiheesta on varsin rajallista, että peukalosäännöt eivät auta kovin pitkälle, mutta en tiedä selittääkö sitä kokonaan? Koska varmasti vaikuttaa myös esim. se, että monet kasvattajat eivät koe itseään asiantunteviksi monessa eri lajissa chilejä jne.
39
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Vs: Kuinka kylmää nämä kasvit ...
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - maaliskuu 13, 2023, 01:21:40 ap
Ihan jänniä anekdootteja, näistähän se kokemus ja näkemys pikku hiljaa muodostuu. Mitä lajeja oli kasvatuksessa?

Näissä kaikissa oli vähän sama, tuli kertaheitolla raju muutos chileille (ja aika kylmänä vielä). Jotkut suosittelee että karaisua olis alkuun varovasti ja vain muutama minuutti kerrallaan. (Kannattaa muuten varmaan tehdä taimille jotka meinaa myydä/luovuttaa, kestävät paremmin senkin operaation!)

Lainaus käyttäjältä: nörtti - maaliskuu 11, 2023, 00:02:14 ap-uudelleenruukutus > kasvi mököttää 2-3 viikkoa, mitään ei tapahdu

Tää on se mitä en osaa selittää. Pelkästään kookoksessa kasvatat? Omissa multakasvatteluissa teiniruukkuihin siirto (eli esim. 14-senttisiin) johtaa ehkä muutaman päivän päästä alkavaan voimakkaaseen kasvupyrähdykseen lehdissä/varressa. Edellyttää varmaan että kastelu menee nappiin.

Tiiliseinät on ilmeisesti erittäin hyviä ja sellainen yhdistettynä lasitettuu eteläparvekkeeseen johtaa hyvään satoon... Luulen että avomaan resepti on hyvä esikasvatus + mielellään baccatum tai rocoto, mutta onnistuu kuulemma muillakin. Kasvupaikka valittava huolella.
40
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: MareKoon Chilivuosi 2023
Viimeisin viesti käyttäjältä sorrii - maaliskuu 12, 2023, 10:27:52 ap
Tänä vuonna lienee ilmassa haittasäteilyä kun mullakin itämiset ollut aika huonoa. Erityisesti vanhat chinenset itää hitaasti, heikosti ja vielä idut kuolevat alkuunsa ... Täytyy johtua Putinin puuhista  >:D
[Onneksi olen oppinut idättelemään 3-4 kertaa enemmän kuin tarvitsen ... ]
Sivuja 1 2 3 4 5 6 ... 10