kesäkuu 14, 2024, 18:35:03 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tyrkisk Peber ja scovillet

Aloittaja El Porco Loco, helmikuu 29, 2024, 16:44:39 ip

« edellinen - seuraava »

El Porco Loco

Nyt on tullut myyntiin jotain alle 18-vuotiailta kiellettyjä Tyrkisk Peber-chilihaastekarkkeja. Laki ei kai tätä ikärajaa edellytä, mutta päättivät varmaan Fazerilla itse, etteivät halua kohuja vollottavista, mahakipuisista lapsista.

Pakkauksessa on kolme karkkia, eri vahvuudella. 900 000 scovillen uutetta on käytetty makeisen valmistukseen ja itsessään vahvimmassa karkissa on 650-750 mg kapsaisiinia kilogrammaa kohden.

Mutta itseensä aiheeseen! Salmiakkikarkki itsessäänkin voi olla väkevähkö, mutta mielestäni perinteisessä tummansinipussisessa Tyrkisk Peberissä on myös scovilleja, siinä sisällä olevassa salmiakkijauheessa. Olenko yksin näkemykseni/kokemukseni kanssa? Yritin ottaa asiasta vähän selvää, ja Wikipediassa englanniksi näin:

"There has also been a chili-flavoured version and a strongly licorice-flavoured version with less of the ammonium chloride and peppercorn flavouring".

Eli "peppercorn" tarkoittaisi suomeksi ryytipippuria (mustapippuri, valkopippuri ym) ja kävi mielessä, että voisiko perinteisen Tyrkisk Peberin scovillet tulla mustapippuriuutteesta? Mustapippurin piperiinihän toimii kuten kapsaisiini, mutta kapsaisiini on vaan teholtaan 150-kertainen. Ryytipippuriuutteet voi olla varsin puhtaita piperiinejä; näin jotain 95-prosenttista piperiiniä myynnissä.

Scovilleistahan puhutaan yleensä kapsaisiinin kohdalla, mutta myös miedomman piperiinin ja vielä kapsaisiinia paljon polttavamman resiniferatoksiininkin kohdalla.

Suunnittelen itse valmistavani tulisempaa salmiakkijauhetta, salmiakkijauhetta scovilleilla, ja yritän ottaa vähän selvää, miten se järkevästi onnistuisi. Eli siihen tulisi ne perusainesosat, lakritsijuurijauhe, tomusokeri, ammoniumkloridi ja jotain, missä on sitten scovilleja kuten chilijauhe tai mustapippuriuute/piperiini.

akselsson1

Tähän tuotteeseen en olekkaan törmännyt, mutta tulee jotenkin mieleen takavuosina markkinoilla olleet habaneronallekarkit. Ne oli hyviä ja melkoisen tujuja :D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Whili


El Porco Loco

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 01, 2024, 08:08:59 apTähän tuotteeseen en olekkaan törmännyt, mutta tulee jotenkin mieleen takavuosina markkinoilla olleet habaneronallekarkit. Ne oli hyviä ja melkoisen tujuja :D

Onko kyse Poppamiehen Napalminalleista? Olen maistanut (tai pikemminkin useinkin ostanut) kumpiakin Poppamiehen sipsejä eli Hot Habaneroa ja Cheesy Jalapenoa, mutta Napalminalle ei ole tuttu. Napalminallea näyttäisi saavan ainakin Soosikaupasta edelleen.

akselsson1

Hyvin mahdollisesti tämä on sama tuote! Varmaksi en muista, mutta vähintäänkin pakkaus on päivittynyt jo matkan varrella eri näköiseksi :D
Chilihulluutta jo vuodesta 2011