huhtikuu 02, 2023, 05:31:29 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Kumpikin kastelutapa käy, mutta jos ruukkujen lähistöllä alkaa parveilemaan pieniä itikoita, harsosääskiä, niistä pääsee eroon vain altakastelulla. Silloinkin sen verran varovaisesti, että pintamulta kuivuu välillä. Harsosääsket (eli nenäkärpäset) pesivät kosteassa pintamullassa.

Puutarhan kesän purkissa on hyvät anniskeluohjeet, kunhan katsoo huonekasvien osastolta. Puutarhaan annostelu on kovin vähäistä. Sitähän suositellaan ½ teelusikallista eli 2,5 ml kahteen litraan vettä. Litran astiaan tuo on vain reilu millilitra. Keittiötarvikkeiden mittasarjasta pitäisi löytyä maustemitta, joka on juuri tuon kokoinen.

miiksuli

Hmm. Onko tämä eximium? Odotin violettia kukkaa... Eipä sitten risteydy pubescensien kanssa.


Metikka

Millaisia kokemuksia tai mielipiteitä edellisellä kasvukaudella jo käytetyn mullan hyödyntämisestä?

Minulla olisi pari sataa litraa turvemulta-perliitti-seosta viime kasvukaudelta jäljellä. Voisiko tämän vuoden taimet huoletta istuttaa siihen, jos siitä poistaa pahimmat juurisotkut, vai tulisiko kasvualusta vaihtaa joka vuosi osittain/kokonaan?

MorugaReaper

Mikä ettei, jos juuret saa helposti pois. Mutta kannattaa muistaa että se on lannoitettua multaa. 
Itse en ole käyttänyt perliittiä mullassa. Chili tekee kyllä pelkkään turvemultaan sellaisen tiiviin juurakon etten näe mielekkääksi uudelleenkäyttöä.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Metikka - huhtikuu 25, 2020, 03:56:47 apMillaisia kokemuksia tai mielipiteitä edellisellä kasvukaudella jo käytetyn mullan hyödyntämisestä?

Minulla olisi pari sataa litraa turvemulta-perliitti-seosta viime kasvukaudelta jäljellä. Voisiko tämän vuoden taimet huoletta istuttaa siihen, jos siitä poistaa pahimmat juurisotkut, vai tulisiko kasvualusta vaihtaa joka vuosi osittain/kokonaan?

Ei sille estettä pitäisi olla tietyin varauksin. Jos sinulla on tilaa pitäisin sitä vuoden yli ennenkuin käyttäisin sitä kasvattamiseen. Itse olen käyttänyt kukka ja perenapenkkeihin ja osin kasvimaalle kertaalleen käytetyn turpeen.

Elävillä puilla on juuristoalueellaan puolustus(mekanismi?) alueelleen istutetavia puita vastaan, ja ne estävät uusia tulokkaita kasvamasta.
 
Se taas ulottuuko sama heinä-ja ruokovartisiin kasveihin on ainakin minulta pimeän peitossa.
Tuskin sitä edes on olemassa em. sektorilla.

sorrii

Eipä ole tullut multaa käytettyä uudelleen (paitsi kasvimaalla), kun sitä muutenkin käyttänyt vain mökillä tomaateille kasvarissa ja chileille jotka oon istuttanut maahan. Kookoskuitua sensijaan oon käyttänyt uudelleen kun oon tullut sitä perliittiäkin tuhlattua. Juurenpätkää aina jää siihen vaikka kuinka seuloisi sitä. Nyt viimeisinä vuosina oon huuhtonut sen kaytetyn samoin kuin hydrosorat Canna Flush'illa. Aikaisemmin oon tuota käytettyä kookosmixiä käyttänyt sellaisenaan: onhan se talven ja kevään aikana kuivunut rutikuivaksi kasvihuoneen lämmössä. Mökillä toki kasvitkaan eivät ole enää mitään pikkutaimia kun on kotona esikasvatettu 3-6kk.

Kotona oon parina keväänä käyttänyt samanlaista perliitillä jatekettua kookosta jopa ihan pikkutaimille, kunhan oon huuhttonut (liottanut yön yli) Canna Flushilla. Varmaan saman ajaisi melkein kun liottaa ja huuhtelee jollain Ph 4 vedellä ja perään neutraalilla ...

Multa on niin halpaa etten kyllä viitsisi riskeerata. Mökilläkin motiivi sen kookoksen kierrattämiseen on lähinnä se, että  [20m2] kasvimaalla on jo nyt 10 vuoden kookokset ja perliitit, Leca-murskeet ym. että alkaa olla vähän liian kuohkeata maata perunoille ja sipuleille  ???
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Iiro H

Tervehdys. Idätin habaneron siemenet kananmunakennossa ja cayennen pikkaisen isommassa saviruukussa. Cayennet jatkaa kasvmistaan ja työntää kohta sirkkalehtien jälkeisiä toisia lehtiä. Habaneron kasvu tuntuisi miltei tyssänneen, liekkö tuo pieni multapaakku liian pieni? Jokohan nuo uskaltaisi siirtää 7cm pieniin ruukkuihin vai kannattaako odotella vahvistumista vielä?

https://ibb.co/5h9hvFw

https://ibb.co/vL1XZN3

sorrii

Ei kannata kiirehtiä! Munakennon kanssa pitää olla tarkkana ettei ole kokoajan märkä, ettei tule hometta ja varsinkaan mätää! Sopivasti kostea pitää olla  8)
Isompaan siirtämisen aika on kun juurta alkaa tulla kennon läpi! Silloin on juuret kehittyneet niin että pysyy paakku kasassa. Hidasta se aina on alussa. Lämpöä ja valoa vaan paljon. (ei tok lämpöä yli 30 astetta  :D )
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Iiro H

Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 31, 2023, 18:04:24 ipEi kannata kiirehtiä! Munakennon kanssa pitää olla tarkkana ettei ole kokoajan märkä, ettei tule hometta ja varsinkaan mätää! Sopivasti kostea pitää olla  8)
Isompaan siirtämisen aika on kun juurta alkaa tulla kennon läpi! Silloin on juuret kehittyneet niin että pysyy paakku kasassa. Hidasta se aina on alussa. Lämpöä ja valoa vaan paljon. (ei tok lämpöä yli 30 astetta  :D )

Jees. Kiitokset tästä. Sumuttelemalla oon noita päivittäin kostutellut ja koittanut olla sillä liikakastelematta. Patteri ikkunan alla hohkaa tuohon lämpöä aika hyvin, joten eiköhän ne siitä sitten. :)

varis

Eikö se kenno kuivu aika äkkiä, varsinkin noissa olosuhteissa ja jos ei kovasti kastella?

sorrii

Jep: Ikkunalla on vetoinen paikka kun ulkoa säteilee kylmä ja patteri pöhöttää lämmintä aika vauhdilla. Saa olla varovainen ettei pääse kuivumaan!
Noin pienet taimethan kyllä tykkää hyvinkin märästä. Ongalma vaan on että sekä munakenno että multa on taipuvaista mätänemään jos on kokoajan märkänä. Luulen että viisainta olisi kastella päivittäin aluslautaselta ja antaa muutaman minuutin imeä vettä niin paljon kuin menee. Se vain on tärkeää ettei aluslautaselle jää lätäkköä, eli kaataa sitten liiat pois.
Liikakastelun vaara tulee oikeesti vasta isommilla kasveilla. Pikkuidut kivivilassa tai kookoskuidussa saa olla jopa ihan lammikossa, kun se alusta ei mätäne. Mullan kanssa saa vähän varoa ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Iiro H

Lainaus käyttäjältä: varis - maaliskuu 31, 2023, 19:48:55 ipEikö se kenno kuivu aika äkkiä, varsinkin noissa olosuhteissa ja jos ei kovasti kastella?

Kyllä se aika nopeesti tuntus kuivuvan. Ihan noviisi näissä hommissa niin osannu ees aatella asiaa sen kummemmin ennen ku aloin selailemaan foorumia, ettei tuo nyt tosiaan ihan paras tosiaan tuohon hommaan ole. No seuraavalla kerralla viisaammat valinnat idätykseen... :thumbup:

varis

Joo turveruukkujen kanssa huomasin että saa olla aika rivakka kastelutahdissa. Keraamiset taas hengittää ihan tarkoituksellakin ja kuulemma sopii isommille taimille... oon mä nyt idättänytkin kaktusruukuissa mutta tarkkana saa olla.