Chili-Chili-taudin leviäminen jatkuu maassamme

Aloittaja Herra Tohtori, toukokuu 23, 2007, 05:40:34 ap

« edellinen - seuraava »

Herra Tohtori

Tervehdys!

Chilikärpänen on puraissut minuakin jo pidemmän aikaa sitten, mutta vasta nyt ajattelin kokeilla josko saisin tässä kuutiossani jonkinlaisen puskan menestymään... Kokeilumielessä siis ostin puolittain heräteostoksena Kaisaniemen Kodin Ykkösestä hintaan € 5.90 pienen purkkichilin suurin piirtein 10-senttisessä ruukussa, ulottuvuuksiltaan tämä yksilö on noin 24 cm korkea ja suurin piirtein saman levyinen, muttei kovin tukevan oloinen.

Lajiltansa on ilmeisesti Cheyenne eli C. annuum tämä hankinta, lukee ihan pussin kyljessä (plussaa siitä).. vaikkakin tuotenimike oli kaupassa "syötävä chili" tarjoten hienoisen "O RLY" hetken allekirjoittaneelle. :D

Heti ensi alkuun sijoitin kapistuksen vähän suurempaan ruukkuun, noin 20 cm halkaisijaltaan ja 18 korkeudeltaan olevaan pottiin. Kevytsoraa pohjalle viitisen senttiä ja reunat täyteen kaktusmultaa. Eihän tuo kooltaan juuri vallan hirmuinen ole, mutta enpä mitään mahtisatoja havittelekaan, ainakaan tästä "kokeilupuskasta". Ajattelin nyt kahtoa jotta mitä tuosta tulee, ja sitten mahdollisesti askarrella jonkunlaisen vesiviljelyzydeemin.

Hienoisena sivujuonteena mainittakoon että kaupan maustebasilikan saa erittäin tehokkaasti menestymään Soviet Hytrobrutal-menetelmälläni: purkin alaosassa kasvavat juuret raastetaan vähän irti purkin pinnasta, sitten otetaan 0,5 litran virvoitusjuomapullo, katkaistaan se sopivasta kohtaa, mitotaan mihin kohtaan purkin alaosa jää, täytetään vedellä sen verta että juuret ulottuvat veteen, ja lätkäistään purkki tuon katkaistun pullon nokkaan... :)

No, mutta astialle. Mitäs tälle Cheyennelle nyt kannattaisi tehdä? Keskiosastossa kellii kaksi vähän isompaa hetelmää ja sitten on useampia pieniä hedelmiä ympäriinsä. Mietityttää vaan jotta onko noin pienen puskan vielä järkeä antaa tuottaa hedelmiä... ts. vaikka en mitään mahtisatoa tavoittelekaan niin olisihan se mukavata saada vähän enemmän kuin nuo nykyiset kymmenen paprikaa jotka tuossa ovat kehittymässä. :)

Kasvi näyttää siis tältä tällä hetkellä...

 

Eli siis pitäisikö vain napsaista raa'at paprikat pois ja antaa kasvin kasvaa jonkun aikaa? Jolloin päästään toiseen kysymykseen - tuon kasvin pussissa oli sellainen esitys että joka toisella kastelukerralla (!) pitäisi käyttää lannoitetta. Ja että pitää antaa kuivaa kunnolla kastelukertojen välillä... Ota tuosta sitten selvä. Minkähänmoista lannoitetta tässä tarkoitetaan. Selviääkö asia parhaiten polkaisemalla Castreninkatu 13:n ostoksille? :)


Bonuksena kuva mainitsemastani Soviet Hytrobrutal-menetelmästä esiasteenaan... :lol:...toimii yllättävän hyvin. Tuo kasvi oli kuivanut keittiön ikkunalaudalla lähes henkihieveriin (siitä nuo ruskeahkot osat joidenkin lehtien kärjissä), mutta niin vain se on kasvattanut uutta valkoista juurta veteen lillumaan ja imee vettä kuin sieni... itse asiassa niinkin nopeasti että mitään bubbleria ei ilmeisesti tarvita, kun vesi vaihtuu niin nopeaan tahtiin. Toimii kraanavedellä koskapa multapaakku purkissa kuitenkin tarjoaa vielä ravinteita. :D

Joka tapauksessa jo etukäteen kiitos tulevista ohjeista. :)

Hombre

"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Herra Tohtori

No voi sitä kai semmoiseksikin sanoa... :D  Erona on kai vain se että tuo systeemi on erittäin kotikutoinen, jopa mallia McGyver... No, mutta se siitä.

Käväisin sitten Viherpeukussa katselemassa ja kyselemässä ja päädyin hankkimaan chilipakkauksen. Siemeniä sain semmoisiin lajikkeisiin/lajeihin kuin C02598 (baccatum), Bird's Eye Baby (annuum) ja Bolivian Rainbow (annuum).

Onko ehdotuksia mitä näistä kannattaisi pistää itämään tuota vesipurkkia ajatellen? Vai kaikkia ja sitten valita niistä lupaavimman näköinen...?

Hombre

Baccat on helppoja ainakin. Bird´s eye babysta en tiedä.
Bolivian on todella kaunis ja koristeellinen kasvi ja ainakin minulla menestynyt mukavasti pienessäkin ruukussa, marjat vaan ei siinä ole kovin hyviä. Niitä bossen marjoja olen kuivatellut ja jauhanut apachen kanssa sekoitukseksi. Se on ihan hyvää.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Tupakka

Hmm.. ettet vaan sattuisi olemaan Tiede.fi-keskustelupalstalla kirjoittanut Herra Tohtori?

Ainakin siellä olet parissa ketjussa puhunut chilistä... joten voisin olettaa.

Kivan näköisiä rehuja muuten.
Joo.

Herra Tohtori

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Hmm.. ettet vaan sattuisi olemaan Tiede.fi-keskustelupalstalla kirjoittanut Herra Tohtori?


Juurikin sama henkilö. :)

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "Herra Tohtori"
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Hmm.. ettet vaan sattuisi olemaan Tiede.fi-keskustelupalstalla kirjoittanut Herra Tohtori?


Juurikin sama henkilö. :)


Internet näyttäisi, ainakin suomenkielisten sivujen(ja erityisesti foorumeiden) keskuudessa, olevan yllättävän yhteenliittynyt paikka kun ns. "tuttuja" tapaa monessakin paikassa.

Kesä on jo alussa ja itse en enää laittaisi itämään mitään(vaikka en kyllä ole varmaankaan läheskään niin innokas asian suhteen kun on alkanut jo tottua tähän hommaan), koska annuumit ovat vaikeita talvetettavia, ja jos satoa ei synny niin menee siemenet hukkaan. Bacca saattaisi onnistua, mutta mieluummin laittaisin vasta ensi talvena.

Pitikin sattua juuri tähän kohtaan harrastuksen aloittaminen.

Suosittelisin kohdistamaan kaikki voimavarat ainoaan kasviisi ja yrittämään nyhtää siitä kaikki irti(ei kirjaimellisesti  :wink: ). Ja sitten syksyllä Fataliille postia ja paketti tulemaan.
Joo.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: "Herra Tohtori"Siemeniä sain semmoisiin lajikkeisiin/lajeihin kuin C02598 (baccatum), Bird's Eye Baby (annuum) ja Bolivian Rainbow (annuum).


C02598 on erittäin satoisa, melko tulinen baccatum ja kasvaakin varsin nopeasti varsinkin hydrossa.

Bird's Eye Baby on pienikokoinen koristelajike joka tuottaa paljon hyvin pieniä marjoja, tätä en ehkä hydroon laittaisi pienen kokonsa puolesta.

Bolivian Rainbow nyt on erittäin kaunis kasvi mutta hedelmien maku on varsin kelju, jauheena nämä kuitenkin jollain tavalla menevät.

Eli jos maun perässä juoksee niin C02598 olisi näistä oma valintani aloittelijan chiliksi, varsin satovarmakin kun sattuu olemaan ja kasvaa hyvinkin nopeasti.

chilifellow

Taudin oireita:

vahvaa, kroonisen jatkuvaa kuumeilua ja itsekseen jupinaa. Jupina ilmenee mitä merkillisin asiatermein. Selvä tapaus.

Liityn vertaisryhmään jatkotoimenpiteisiin. "Loco" mitä ilmeisemmin?


-chilifellow-

:shock:
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #