kesäkuu 14, 2024, 19:30:03 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Everkistuksen tuulenpieksämät risut 2016

Aloittaja Everkistus, marraskuu 15, 2015, 10:47:35 ap

« edellinen - seuraava »

Everkistus

Mattimyöhäisiä chilejä on itänyt lisää. Maitopurkkien mullasta päätään ovat nostaneet toiset Aji Cristal ja Cheiro Roxa, lisäksi vielä 2 Tiny Tim -tomaattia. Aiemmin itäneet ovat kehittäneet ensimmäistä oikeaa lehtiparia, pisimmällä ovat Naga Morich, Nattaly, Pequente ja Aji Angelo. Pienten taimien kasvua on mukava seurata päivittäin :)

Everkistus

Ja näin kävi että talvipölytet fleksut saivat kuin saivatkin siemeniä aikaan. Yksi marja tippui tänään itsestään, joten pitihän tuota maistella. Kiva, hieman viinimarjainen maku, mieto polte. Ohut kuori ja hedelmälihakerros olematon. Siemeniä oli sisällä 6 kappaletta, ne saa joku halutessaan :)

Hegezi

Eiköhän meitsi voi ottaa niistä projektin. Ensi viikolla vaikka lipastolla voisi luovutus onnistua?

Everkistus

helmikuu 12, 2016, 16:29:19 ip #23 Viimeisin muokkaus: helmikuu 15, 2016, 09:49:11 ap käyttäjältä Everkistus
Näin tehkäämmekin. Sovitaan tarkempaa aikaa vaikkapa naamakirjassa.

Idätyksistä sellaista, että Lemon Dropkin iti. Aji Cristal ei pettänyt tälläkään kertaa, sillä 4/4 siemenestä iti vaikka hieman odotuttivatkin itseään. Lisäksi uutuutena tulossa on Champion josta toinen siemen ponnisti lenkin ulos mullasta.

Everkistus

helmikuu 14, 2016, 18:15:45 ip #24 Viimeisin muokkaus: helmikuu 14, 2016, 19:26:04 ip käyttäjältä Everkistus
Tilanne 14.2.16: 40 kasvia

Taimet:
Scotch Bonnet MoA 2 kpl -> 1 kpl pois (varattu) + 1 kpl ikkunalaudalle
Naga Morich 2 kpl -> 1 kpl pois (varattu) + 1 kpl ikkunalaudalle
Rocoto Costa Rican Red 3 kpl -> 1 kpl pois (varattu) + 2 kpl parvekkeelle
Nattaly 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Pequante 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Almapaprika 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Ananaskirsikka 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Chili de Arbol 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Champion 1 kpl -> 1 kpl ikkunalaudalle
Cayenne Long Slim 1 kpl -> 1 kpl pois (varattu)
Aji Angelo 1 kpl -> 1 kpl ikkunalaudalle
Jalopeno Gaucho F? 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Bishops Crown 1 kpl -> 1 kpl pois (varattu)
Black Beauty 1 kpl -> Vaimolle töihin
Cheiro Roxa 2 kpl -> 1 kpl pois (varattu) + 1 kpl ikkunalaudalle
Herculenaum Pompeii 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Aji Cristal 4 kpl -> 4 kpl pois (2 varattu)
Lemon Drop 3 kpl -> 3 kpl pois (2 varattu)
Tiny Tim -kirsikkatomaatti 4 kpl -> 4 kpl parvekehyllyn päälle

Isot kasvit:
Trinidad Scorpion Moruga Blend 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Trinidad Scorpion Peach 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Aji Cristal 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Lemon Drop 1 kpl -> 1 kpl parvekkeelle
Trepadeira do Werner 1 kpl -> 1 kpl pois (varattu)
Biquinho 1 kpl -> 1 kpl pois (varattu)
C. Flexuosum 2 kpl -> 2 kpl pysyy paikoillaan

Itselle: 24
Poistoon 16 (12 varattu, 3 vapaana)

Siinä olisi tämän vuoden setit. Näin yhden harsosääsken perkeleen lentelemässä, joten taimipurkit saavat päälleen parisen senttiä hiekkaa. Se pysäyttää todella tehokkaasti sääskien matkan, voi jopa kastella yläkautta mutta sääsket eivät silti hiekasta innostu muninta-alustana. Siemenet jotka ovat vielä mullassa odottamassa vuoroaan todetaan epäkelvoiksi ja menevät biojätteeseen alkuviikolla kunhan saan hiekat ostettua.

Everkistus


Siinä on taimet tälle päivälle. Yksi kirsikkatomaatti on eristyksissä koska lehdissä oli jotain kummaa vioitusta, näytti hieman ripsiäistuhoilta mutta tuhon aiheuttajia ei näkynyt. Vaikuttaisi vähän hitaalta kasvu, mutta kesään on vielä aikaa :)

Everkistus

maaliskuu 01, 2016, 23:44:45 ip #26 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 15, 2016, 20:48:41 ip käyttäjältä Everkistus
Kirsikkatomaatissa oli jotain kummia ötököitä, joten meni kompostiin. Jotain toukkia lehden päällä jotka sitä mutustivat, sellaisia n. 1mm pitkiä ja valkoisia. Mitäköhän lienevät, liian isoilta vaikuttivat minusta ollakseen ripsiäisiä, ja vieläpä väärällä puolen lehteä.

Yhden menetyksestä huolimatta muut porskuttavat edelleen eteenpäin. Varotoimena ötökkä-invaasion varalta pistin kaikkiin pintaan sentin kerroksen tiivistä hiekkaa. Pitää veden sisällä, mutta ötökät ulkona. Jos tämä ei riitä, takataskussa on vielä Cooperin Bioruiskute S. Mielummin tosin torjun luomusti hävittämällä ötököiden lisääntymismaastot :)

Linkki kuoli :(

PS. Parissa ekassa on jo pienenpienet nuput näkyvissä. Nyt jännätään mikä aukaisee kukan nopeiten.

Everkistus

maaliskuu 15, 2016, 20:53:53 ip #27 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 15, 2016, 22:32:41 ip käyttäjältä Everkistus

Pari viikkoa vierähtänyt edellisestä päivityksestä, ja ovathan nuo elätit hiljalleen hivuttautuneet eteenpäin. Isoimmat 6 ovat päässeet jo ikkunalaudalle, pienemmät ovat vielä kasvuvalon alla. Kukkia ei ole vielä näkynyt, mutta Almapaprika pullistelee nuppuja sen näköisesti että kohta näkyy niitäkin :)


Palkinto terhakoimmasta kasvajasta menee kyllä Chili de Arbolille. Suurin osa kasvaa vielä, osa on tehnyt yhden haaran, mutta ei Arbol. Arbol on tehnyt 9 haaraa.

Everkistus

maaliskuu 21, 2016, 00:04:19 ap #28 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 24, 2016, 01:10:14 ap käyttäjältä Everkistus

Viikonloppuna tapahtui. Ensimmäiset kukkijat ovat vasemmalla Herculenaum Pompeii ja oikealla Almapaprika. Almassa on vähän auringon polttelua lehdissä, suora rykäisy kasvuvalon alta ikkunalaudalle jätti jälkensä. Näillä nopsilla kesti n. 65 päivää idätyksen aloituksesta ekaan kukkaan. Ei huono lainkaan.

Everkistus

Edellisestä päivityksestä on taas parisen viikkoa. Osa pois lahjoitettavista taimista löysi uuteen kotiinsa tänään, loput jäävät vielä kasvamaan minulle.


Osa tämänvuotisista taimista, suurin osa näistä pitäisi mahduttaa parvekkeella ja kasvukoppiin. Vasemmalta oikealle: Ananaskirsikka, Pequente, Almapaprika, Cayenne Long Slim, Aji Angelo, Nattaly, Almapaprika, Aji Cristal ja Bishops Crown.


Vaimolle töihin tuleva Black Beauty. Nätti kuin mikä, maanantaina tuokin lähtee uuteen kotiin.


Parvekkeen kasvukoppi. Ulkolämpötilan ollessa 4 astetta mutta auringon paistaessa tuolla on sisällä jo parisenkymmentä astetta. Pohja ja päällinen ovat avoimet, eli ilmanvaihto toimii kesälläkin.

Everkistus

Sainpas loistoajatuksen laittaa kesän kasvukoppiin jonkinlaisen vesiviljelyn. Innostuksissani tilasin jo Kiinasta aurinkokenno + pumppu -paketin, sähkö kun parvekkeelle ei tule. Ebb & Flood olisi helppo rakentaa, mutta pahus kun ebbiä on hankala aurinkokennon kanssa ajastaa. Siistä jonkinlainen järjestelmä joka on vuorokauden valoisat ajat päällä olisi tuohon se optimaalisin. Mahdollisesti NFT tai jonkinlainen drip-feed?

Everkistus

Jooh elikkäs...

Tulipas vähän innostuttua ja tilattua eBaysta 7x 12v 250mA aurinkopaneelit ja 12V 1A pumppu. Tuon pitäisi yksin pyörittää 5x80cm parvekelaatikoista koostuvaa NFT:tä, joihin tulee aina 2 kasvia per laatikko. Resona 60l tynnyri. Kasvit laitan hydrosoraan, jolloin juurillakin vähän tukea jostain eivätkä kaadu jos vähän puhaltelee. Multaan taitaa näillä näkymin mennä vain 2 chiliä ja 2 tomaattia parvekkeelle, kaikki muu toimii vesiviljelyllä :D

Saas nähdä millainen viidakko tuo parveke syksyllä syksyllä on...

Everkistus

Ja jatkoa edelliseen. Sainpas sitten kaupungilta vuokrattua viljelypalstan! Kätevän matkan päässä kotoa 8x8m pläsi savimaata (10x10m eli aaripalsta jos reunat otetaan mukaan), käännetty viime syksynä. Aurinko paistaa tuohon koko päivän avoimelta taivaalta, puut eivät varjosta mistään suunnasta. Kävin jo ihmettelemässä paikkaa päivällä, ostamassa pakolliset lapion & talikon ja sotkemassa 200l turvetta saven sekaan. Tämän innostamana laitoin myös itämään mämmirasiaan paria annuumia, avomaakurkkua, tomaattia, ananaskirsikkaa ja minikurpitsaa. Tarkoitus on tuonne laittaa kesäksi chiliä, kurkkua, tomaattia, ananaskirsikkaa, kurpitsaa, hernettä ja retiisejä.

Kertokaahan savimaassa viljelyn konkarit (jos sellaiset päivyriäni lukevat), mitä tuolle kannattaisi tehdä? Käytännössä tuo on tyhjä taulu, käännettyä peltoa jota voin muokata miten haluan kunhan tuo nyt vähän sulaa lisää.

Huru-ukko

Kalkita se varmaan kannattaa.
Oman kasvimaan PH:ta mittasin kerran sekoittamalla multaan vettä, (mitataan PH ensin vedestä) josta sen sitten puristin pois ja sain siitä PH: liki 7. Vertaamalla pelkän veden ja mullasta puristetun veden suhdetta ehkä saa suuntaa.
Uskon vakaasti, että siihen ei voi luottaa  ;).

Rikkaruohot kertoo myös maan happamuudesta.
Googlaa lisää tietoa.

Jos kustannuksista et piittaa, ja aiot pitää sen kauemminkin, niin hiekkaa saven sekaan auttaa kuohkeuttamaan sitä ettei kovetu kuivaan aikaan "betoniksi".

Onko vesi kuinka kaukana ?.

Ja onnea palstan saannista.

TheTäti

No tällä iällä  voin kommentoida, kokemusta on.
Ananaskirsikat ei varmaan ehdi mitään tuottaa
Ja ei varmaan chilitkään, jollei laita jotain minikasvaria
Kurkku, kesäkurpitsa tuottavat satoa kivasti, jos kesä suosii
Savi turve parannettuun maahan sopii hyvin mm purjo  ja sipuli.
Purjon taimia löytyy alkukesästä torilta ja kaikkea muutakin "kivaa"
Ja samoin kaikenlaisia yrttejä
Ja muuten pitäiskö Kuopion ei niin aktiivisten chili harrastajien tavata 😅
Minulla vois olla jokunen taimi jaossaEverkistus

Kiitoksia kiitoksia. Vesi on palstasta ehkä 10 metrin päässä (järvivettä, eli pH matalahko). Kyllä tuota palstaa ainakin 4 vuotta tulee nyt pidettyä, pitää tutkia pysyykö täällä Kuopiossa valmistumisen jälkeen vai muuttaako muualle töiden perässä.

Itsekin ajattelin noita ananaskirsikoita toivottomiksi, mutta laitoin kuitenkin. Turvetta tuonne voisi kaivaa suoraan istutettavien kasvien alle kuohkeuttamiseen kunhan maa sulaa. Kasvihuoneen näppäränä rakentelen tuonne itse, kokoluokkaa riippuu siitä kuinka innostuu tekemään. Ja voisi kyllä pitää chilimiitin vaikkapa ensi kuussa kunhan maa on sula, sopivasti istutuksien alla :D

TheTäti

huhtikuu 19, 2016, 18:20:03 ip #36 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 19, 2016, 20:27:34 ip käyttäjältä TheTäti
Missä päin Kuopiota palstasi on, kun on noin lähellä "vesipisteitä". On muuten hieno juttu, että vesi on lähellä, jos sattuu tulemaan chileille suotuisa kesä (siis lämpöä riittää, eikä vettä turhaan satele)
Utelee thetäti

Everkistus

huhtikuu 19, 2016, 23:51:06 ip #37 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 20, 2016, 00:15:27 ap käyttäjältä Everkistus
Palsta on Savisaaressa, se ykkösalue (isompi osa). Yliopiston Canthialta melkein näkee palstalle! Suotuista kesää minäkin toivon, sen verran iso osa sadosta on taas sään armoilla.

Parveke-NFT-viritelmän vanerikappaleet olivat tänään valmiit puusepällä, joten sain luentojen vastapainoksi kivaa nikkarointia. Ehdin kasailla tuon jo valmiiksikin ja maalata sen (tai noh, vaimo sen maalasi), mutta kuvaa en vielä räpsäissyt. Huomenna voisin mallata tuon parvekkeelle, sitten lisää kuvia. Resoksi päädyin tähän tynnyriin:

http://www.etola.net/Tuote/sailytys_ja_jarjestys/jatteiden_kasittely/tynnyri_60_l

Vaaleahan tuo on, mutta toisaalta tulee varjoon. Saapa nähdä tuleeko levästä ongelmaa. Jos tulee, pitää pinta karhentaa ja vetäistä paksut muovimaalit päälle. Nyt pitää vielä odotella aurinkopaneelit ja pumppu Kiinasta, sitten voikin lähteä letkujen ja liittimien ostoon. Ja tietysti toivoa että ilmat lämpenevät niin että chilit saa ulos ja vesiviljelyyn, nykyiset 1l maitopurkit alkavat olla jo pieniä monen kohdalla.

Parveke tuli myös tänään laitettua viimein kesäkuntoon eli hinkattua harjalla takapuoli pystyssä kaikki viime vuoden mullat yms töhkät pois lattiapinnasta. Sateella tehdystä siivousurakasta sai suoraan palkinnon, sopivasti kun olin vedellyt lastalla viimeiset vedet pois ja saanut parvekekalusteet paikalleen aurinkokin pilkahti huilitauon verran taivaalla.

Everkistus


Ja siinä on nyt vesiviljelyjärjestelmän runko paikallaan. Köytän tuon vielä parvekkeen kaiteen metallirunkoon kiinni, ei heilu kovallakaan tuulella. Kallistusta on päästä päähän n. 7cm, eli veden pitäisi virrata ihan sujuvasti.

Everkistus


Kasvit ottamassa aurinkoa 8) Kuvasta löytyy myös kissa.