lokakuu 08, 2024, 05:03:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2017 - Peru kasvihuoneissa

Aloittaja jewe, marraskuu 21, 2016, 21:33:46 ip

« edellinen - seuraava »

jewe

Ehkäpä paras juttu joulunaikoihin oli se että tuo erikoisuus Rocoto Cuello Rojo eli "kaula" iti viimeisenä perulaisena rocotona ja useamman siemenen voimalla, ensimmäinen taimi tekee nyt kasvulehtiä. Yli kuukausi meni ennen kuin sain lajikkeen kasvamaan. Sen sijaan cuzcolainen rocoto kuivui mystisesti pystyyn, vaikka oli tehnyt jo useampia kasvulehtiä, mistään ei voi näköjään olla varma tällä kaudella ja varataimia on hyvä olla olemassa ja tässä sitä ei ollut.

Nyt on jo pitänyt miettiä tulevien kasvien kasvatuspaikkoja ja alustoja, koska monia taimia on jo koulittu.

Ensimmäiset rocotot pääsivät isoihin kivivillakuutioihin, jotka toimitti Chilitarvike. http://www.chilitarvike.fi/iso_kivivillakuutio. Ainakin toistaiseksi kasvit saavat olla vain kuutiossa ja taimi NFT käynnistyykin ehkä vasta kasvihuoneessa joskus kuukauden päästä, sisällä kun tilaa on hyvin niukalti.

Kaikkiaan eri NFT -laitteistoihin menee 15-16 eri lajiketta ja mm. kaikki jättirocotot. Vesiviljelylaitteisto Wilmaan menee varmaankin pari rocotoa. NFT:ssä ja vesiviljelyssä minulla on parina aikaisempana vuonna kasvanut rocotoista vain Riesen Gelb, joka nyt ei ole listoilla. Myöskään Euro-Serren kasvihuoneessa ei ole rocotoja ennen kasvatettu ja vesiviljelyyn tähän huoneeseen menee yli kymmenen rocotolajiketta. Loput menevät sitten autopotteihin ja amppeleihin kookokseen, sekä varmaankin ulos ruukkuihin ja kasvimaalle jokunen rocoto, taimia kun nyt on jo yli viisikymmentä.

jewe

Mitään ihmeellistä ei kasvatusrintamalta kuulu ja varmaankin loput chilit menee idätykseen tällä viikolla.


Kookoksessa kasvavat rocotot tuli koulittua viimeiseen taimiruukkuun, josta ne menee sitten lopulliseen kasvualustaan amppeleihin tai ruukkuihin. Juuret kasvaa nopeasti kookoksessa kuten kuvasta näkyy ja koulinta olisi jo pitänyt tehdä ainakin viikko sitten, kasvit olivat vielä olleet nipussa pienessä laatikossa tähän päivään asti.


Kovin hääppöisiä nuo ei ole ja vesiviljelyssä tulee nyt paljon parempia taimia. Kookosrocotoilla on nyt taas tilaa kasvaa ja tuli viivyteltyä siirtoa varmaan liian kauan ja jotkut lajikkeet ovat haaroittuneetkin ihmeen huonosti. Lamppu meni nyt myös vaihtoon ja Ledin tilalle tuli puolet pienempitehoisempi Lumatekin monimetalli, kun sellainenkin on nurkissa lojunut käyttämättä lähes vuoden päivät. 

jewe



NFT:hen menevät rocotot ovat olleet nyt viikon verran altakastelupöydällä ja tuuhettuvat jo ihan mukavasti ja pituuskasvu pysynyt hyvin kurissa. Haaroittuminen tapahtui jo alle 10 sentin koossa.
Muutkin chilit on jo idätetty. Leek ja Aji Limo ovat sirkoilla, mutta Aji Amarillon kanssa ollut hitaampaa. Varsin normaalisti chilit kuitenkin kasvaa ja rocotoilla on seuraavaksi siirto kasvihuoneeseen sitten kun tila loppuu nykyisiltä pöydiltä.

Kasvihuoneeseen paistoi tänään mukavasti aurinko ja lämpötila pysytteli tunnin verran yli +15 asteessa, joka lupaa ihan mukavaa kevättä ajatellen. Kasvihuonekausi kun alkanee rocotojen osalta varmaan joskus helmikuun aikana.

Tästä lähdettiin viikko sitten altakastelupöydällä.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2017/01/automaattinen-altakastelupoyta.html

Chiliharri

Hyvin sulla näyttävät nuo C.pubescens yksilöt kasvavan minun kasveihin verrattuna! Mulla on tälle kaudelle 2.12.2016 itämään laitetut sekä jouluviikolla ruukutetut C.pubescens Manzano Orange taimet kasvaneet nyt vähän yli kymmenen senttisiksi. Valona on tuollainen LED, josta kerroin toisaalla foorumissa muutama viesti sitten. Mittasin juuri valoa tulevan tällä hetkellä n.1400 LUX latvojen tasolle. Etäisyys polttimosta on toista metriä, kun on noita talvetettaviakin valaistavana samalla pöydällä.

En pikaisella silmäyksellä huomannut tarkempaa mainintaa valaistuksesta, mutta haluaisitko kertoa millaista käytät noille taimille?

jewe

Lainaus käyttäjältä: Chiliharri - tammikuu 22, 2017, 10:17:53 ap
En pikaisella silmäyksellä huomannut tarkempaa mainintaa valaistuksesta, mutta haluaisitko kertoa millaista käytät noille taimille?


Valaistuksesta en ole tainnut tänne kirjoittaa ja samat lamput käytössä kuin viime vuonna. Led Spider Cob oli nyt ensimmäistä kertaa taimikasvatuksessa ja myyjän sivuilta taitaa löytyä myös lampun PAR-arvot. Kasvilamppujen esittelyt löytyy tuolta blogin puolelta.

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/11/kasvivalaisimet.html
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2016/04/led-spider-cob-432w-360w.html

Edellisen postauksen vesiviljelyrocotot ovat kasvaneet Osramin Super Sagan alla joka huippuvalaisin ja oma suosikki noista kun siinä voi valita mitä lamppuja polttaa. Tänä talvena on ollut käytössä vain valkoiset ja siniset ledit. PAR-arvoja en ole tuosta lampusta saanut mutta hyvin se toimii. Ledejä en enää vaihda kun niin hyvin ne toimii, kiinalaisista en sitten tiedä ja siellä voi olla kuraa joukossa mitä olen muiden postauksia lukenut.
Niin ja otinpa pari viikkoa sitten käyttöön myös vanhan Starlight -loisteputkipaneelin pienille taimille. Siinä 55W putkia 4 kpl.

Helzy

On todella mielenkiintoista lukea Rocotoreissusi vaiheita eri podien tarinoiden kautta. Lisää tällaista! Todella hyvää tietoa tulee mukavasti kerrottuna. Kiitos ja kumarrus!  :thumbup:
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

jewe

Lainaus käyttäjältä: Helzy - tammikuu 22, 2017, 18:19:07 ip
On todella mielenkiintoista lukea Rocotoreissusi vaiheita eri podien tarinoiden kautta. Lisää tällaista! Todella hyvää tietoa tulee mukavasti kerrottuna. Kiitos ja kumarrus!  :thumbup:


Kiitos, eiköhän noita tarinoita rocotojen ympärillä vielä riitä mm. Limasta, Arequipasta ja Cuzcosta kun vaan jaksaa kirjoittaa. Mieleen jäi myös Perulaisoppaan tokaisu Pisacissa kun näki minun tulevan torilta rocotopussi kädessä, "Are You gonna eat them, You are grazy". Heppu oli vielä kotoisin Ollantaytambosta...pienestä rocotokaupungista. :D

bluesman

 Jestas mitä "taimia". Kohtahan nuo kukkivat jos annat niiden niin tehdä. Tosi muhkeaa ja tanakkaa pubea riittää ihmeteltäväksi. Omani ovat samankokoisia kuin nuo sun kookostaimet 10.1. Kylvöaika 11-12.12.16. Eli huomattavasti kehittymättömämpiä (mikä sanahirviö).
Kuinkas muuten vatsa kesti ylettömän rocotomaistelun?

jewe

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 22, 2017, 22:19:58 ip
Jestas mitä "taimia". Kohtahan nuo kukkivat jos annat niiden niin tehdä. Tosi muhkeaa ja tanakkaa pubea riittää ihmeteltäväksi. Omani ovat samankokoisia kuin nuo sun kookostaimet 10.1. Kylvöaika 11-12.12.16. Eli huomattavasti kehittymättömämpiä (mikä sanahirviö).
Kuinkas muuten vatsa kesti ylettömän rocotomaistelun?


Ei olisi tarkoitus antaa noiden kukkia vaan pitää mahdollisimman kompaktina siihen asti kun muuttaa kasvihuoneeseen ja NFT:hen, siellä saavat sitten kasvaa vapaammin. Kookostaimet on ihan erilaisia  ja paljon korkeampia, harvempia roikaleita joista monet kukkii täyttä päätä. Lannoitteet melkein samat, mutta lamppu ja alusta erit.

En maistellut rocotoja muuta kuin ne jotka tuli kotiin, en riskeerannut mitään. Toki ravintoloissa noita tuli nautittua sitten kypsennettyinä. 

jewe

Perun pääkaupunki Lima ei varsinaisesti ollut matkakohteena reissulla, mutta Limassa oltiin kaksi yötä, ensimmäinen ja viimeinen. Lima oli lähinnä läpikulkupaikka koska Jorge Chavezin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee maan pääkaupungissa, jonne kaikki lennot ulkomailta tulevat. Limassa on lähes 10 miljoonaa asukasta eli lähes kolmannes koko Perun väestöstä. Hotellimme sijaitsi kaupungin ydinkeskustassa Mirafloresin turistialueella, jossa riittää pilvenpiirtäjiä ja lasipalatseja. Peru on vastakohtaisuuksien maa, jossa on sekä köyhyyttä että vaurautta. Kovin kaukana hotellilta ei olisi ollut myöskään La Molinan kaupunginosa, jossa on yliopisto UNALM, joka vaalii yli 700 Perun alkuperäischililajiketta. Osa chilipelloista sijaitsee Liman seudulla ja osa sitten kauempana pohjoisessa, aikaa ei kuitenkaan ollut käydä tällä maatalousyliopistolla.


Limaan saavuttiin myöhään illalla ja seuraavana iltapäivänä oltiin jo bussissa matkalla kohti Icaa. Aamupäivä oli kuitenkin aikaa tutustua pääkaupunkiin ja ykköskohteena oli vartin kävelymatkan päässä ollut kauppahalli Mercado de Surquillo. Surquillo ei ollut kovin suuri kauppahalli ja ainakin kolme kertaa pienempi kuin vastaavat mercadot Arequipassa ja Cuzcossa, jotka olivat varmaan jalkapallokentän kokoisia kauppahalleja. Kovin paljoa en Surquillosta odottanut ja kuvittelin siellä olevan lähinnä Aji Amarilloa, Pancaa, Limonia ja ehkä Mocheraa. Hämmästys oli suuri kun heti aamulla mentiin Surquilloon ja ensimmäisenä vastassa oli valtava laari jättirocotoja. Pico Muchot olivat suurimpia rocotoja joita olin koskaan nähnyt. Surquillossa oli itseasiassa useita erilaisia jättirocotoja. Liman seudulla ei kasvateta mitään vaan tuotteet kauppahalleihin tulevat kauempaa maaseudulta satojen kilometrien päästä.


Ensimmäisen päivän ostoksia Perussa. Aji Amarillot ja Aji Pancat olivat myös valtavia Limassa ja näitä chilejä oli säkkikaupalla kuivattuna sekä tuoreena myynnissä. Surquillossa käytiin myös toistamiseen matkan lopulla, jolloin mercadosta löytyi keltainen jättirocoto sekä Quantash nimen omannut punainen iso rocoto. Kommunikointi Limalaisten myyjien kanssa oli myös vähän helpompaa kuin Andeilla kun myyjät olivat nuorempia naisia joista jotkut osasivat jopa vähän englantia.

Olin myös ennen matkaa ajatellut että Limassa oltaisiin käyty El Rocoto nimisessä Arequipalaiskeittiön omaavassa ravintolassa. El Rocoto oli kuitenkin nettisivujen mukaan kiinni juuri iltapäivällä, kävelymatkaakin olisi ollut yli puoli tuntia ja pöytä olisi pitänyt varata etukäteen illaksi jolloin ravintola taas avettiin joten se jäi väliin. Luulin että Limasta ei saa Rocoto Rellenoita muualta, mutta hotellin viereisessä korttelissa oli ravintola Panchita, jolla oli ruokalista ulko-ovella ja josta vaimoni bongasi Rocoto Rellenon kun oltiin matkalla Surquilloon.


Panchitaan mentiin syömään takaisin tultaessa ja ravintolan Rocoto Relleno oli täysosuma, aivan loistava kokonaisuus ja lisukkeena oli mm. tulinen keltainen chilikastike joka oli ilmeisesti Aji Charapitasta tehty, sekä maitopohjainen rocotokastike. Panchitan Rocoto Relleno annos oli parhaita rocotoja mitä Perussa pääsin syömään ja rocoto sai myös pientä hikeä otsaan, kun muuten Perussa ryöpätään aika tehokkaasti poltetta pois rocoto-annoksista.

Soppaluu

Onpas mahtavaa lukea tarinoita Perusta :) Ite olin 2012 syyskauden  = 5 1/2 kk vaihdossa Perussa, juurikin Limassa, asuttiin vieläpä Mirafloresin alueella. Tulihan tuota reissattua ympäri maata. Mahtavaa huomata tuttuja nimiä ja paikkoja, tulee ei niin vanhat muistot mieleen. 

Harmikseni täytyy kyllä todeta, silloin ei vielä "chili-kärpänen" ollut puraissut, joten en osannut tutkia tarkemmin. Maistelin vaan silloin tällöin erinäköisiä "chili / paprikoita"  Nyt tiedän paremmin. Olisinpa jo silloin.

Jos se polttaa nyt suussa, niin missäs se polttaa sit aamulla?

Chilivaari

Erittäin mielenkiintoista, jatka juttua.
Mitäpä tuossa rellenossa on ruukussa ja mitä rocoton sisässä?


jewe

Lainaus käyttäjältä: Soppaluu - tammikuu 27, 2017, 12:58:47 ip
Onpas mahtavaa lukea tarinoita Perusta :) Ite olin 2012 syyskauden  = 5 1/2 kk vaihdossa Perussa,


No niin hienoa löytyihän täältä muitakin Perun kävijöitä.

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 27, 2017, 13:06:02 ip
Erittäin mielenkiintoista, jatka juttua.
Mitäpä tuossa rellenossa on ruukussa ja mitä rocoton sisässä?


Hyvä kysymys, vielä kun muistaisi. Jotain lihakastiketta oli ainakin Rellenon täytteenä. Lautasella perunaa ja vihanneksia. Nuo perulaisten maito/juustokastikkeet jotka kuuluivat aina annokseen olivat kyllä huikeita Perussa, joku juttu siinä on miten ne osaa tehdä ruokaa juuri Perussa. Peruna kuuluu aina rocoton seuraksi ja nekin ovat parempia kuin Suomessa yllätys yllätys. Rocotojen täytteenä voi olla melkein mitä vain, Arequipassa mm. Alpakkaa ja Cuzcossa söin mm. täysin vege rellenon.
Löytyipä muuten Panchitan nettisivut ja ruokalistakin. Rocoto Rellenon lihasta vain maininta että on haudutettua.
http://panchita.pe/en

jewe


Eikös se kevät ole jo kohta täällä. Rocoto Pisac Amarillo

jewe

Pari yleiskuvaa missä nyt mennään rocotojen suhteen.


Kookoksessa olevat rocotot ovat nyt kahdella altakastelupöydällä ja saavat maton kauttaa kastelun. Isoimmilla körmyillä mittaa puolisen metriä. Jossain tuolla on myös muut chilit Aji Amarillo, Leek ja Aji Limo mutta ovat pieniä vielä kun idätetty tammikuun puolen välin paikkeilla.


Kivivilloissa olevat kasvit ovat täyttäneet pöydän ja siirto ei tule olemaan helppo jos tuolla ollaan vielä kauan ja tilat sisällä on oikeastaan nyt käytetty.

jewe

Yleisön pyynnöstä tarinat Perusta jatkuvat. Arequipaan saavuimme yöbussilla Nazcasta, ja kun bussi lähti kymmenen paikkeilla illalla niin Arequipassa oltiin aamulla kahdeksan aikoihin, tämä taisi olla ainoa etappi Perussa, jota matkustettaessa ei nähty kun kuljettiin yöllä. Arequipa on kaunis Etelä-Andeilla sijaitseva kaupunkin, jonka taustalla kohoaa upea El Misti -tulivuori. Vuosikymmenten saatossa kaupunki on laajentunut ihan tulivuoreen kiinni, ja tiedemiesten mukaan suuri osa Perun toiseksi suurimmasta kaupungista tuhoutuuu jos ja kun El Misti päättää joskus purkautua.


Kaupungin keskusta Placa de Armas oli hienoin Perun kaupungeista. Kaikissa suurissa kaupungeissa on Placa de Armas, jossa espanjalaiset konkistadorit säilyttivät aseitaan maata valloittaessaan 1500- luvulla. Placa de Armas tarkoitti espanjalaisten "asevarikkoa", joka aina sijaitsi kaupunkien ydinkeskustassa. Arequipassa oltiin kaksi päivää ja kun aamulla päästiin hotelliin, niin lähes samantien lähdettiin etsimään rocotoja, sen jälkeen sai hengähtää. Coca teen voimalla jaksoi vähähappisessa vuoristoilmassa mennä ja sitä oli rajattomasti tarjolla kaikissa Andien kaupunkien hotelleissa. Mercado de San Camilo oli valtava kauppahalli, jossa väkeä oli tungokseen asti. Jo matkalla Camiloon huomasi että oltiin aivan erityisessä kaupungissa, ravintoloita oli matkalla paljon ja vähän joka paikassa rocotot "hyppi silmille" ja niitä oli lähes joka ravintolassa ja katukahvilassa tarjolla. Rocotoja näkyi mm. ruokapaikkojen lasivitriineissä samaan tapaan kun meillä on kakkupaloja konditoriassa esillä. Arequipa on kuuluisa Rocoto Rellenoista, siellähän tämä ruokalaji on joskus luotu.


Mercado de San Camilo oli sitten täysosuma ja siellä rocotoja riitti joka lähtöön, kuten myös muita chilejä. San Camilossa käytiin molempina päivinä ja kuusi erilaista rocotolajiketta lähti sieltä mukaan kruunun jalokivenä Rocoto de la selva Oxapampa.


La Hosteria -hotellissa dokumentoituja San Camilon rocotoja.

Ensimmäinen Rocoto Relleno -ateria Perussa päästiin syömään Arequipassa. TripAdvisor on mainio matkailijoiden porttaali jossa kehuttiin Ary Guepay -ravintolan Rocoto Rellenoa parhaaksi Arequipassa, joten sinne piti päästä. Ehkä tämän ravintolan ateria jäi matkalta parhaiten mieleen kun se oli ensimmäinen aito relleno jonka pääsin syömään Perussa. Arequipassa oltiin Halloweenin aikaan ja Perulaiset ovat kovia juhlimaan, kaupunki oli täynnä poliiseja ilmeisesti tämän takia, joka tuntui erikoiselta kun mitään ihmeellistä tuolla ei näkynyt tapahtuvan illallakaan, sillä ihmiset olivat rentoja ja mukavia. En ole varmaan koskaan nähnyt niin paljon poliiseja kuin Arequipassa, jossa oli myös mellakkapoliisipartioita kilpinen liikkeellä ja mm. keskustassa poliisin panssaroitu ajoneuvo, ainakin turisteilla oli turvallinen olo ja poliisien avustuksella löydettiin myö oikea ravintola, jonka osoite oli jostain syystä pielessä. Arequipa oli minusta tämän reissun kaupungeista se ykkönen kaikinpuolin.


Käki

Inspiroivaa settiä. Jos ensi vuonna ollaan vielä hengissä, niin täytyy kokeilla rocotoja kasvatella kans.

chilifellow

Erinomaista kertomusta rocotojen sielunelämästä. Hyviä kuvia. Kiitos!
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

jewe

Kiitos taas palautteista, tarkoitus ei ollut tehdä chilipäiväkirjasta matkapäiväkirjaa, mutta jatketaan vielä muutamalla jutulla kuvien kera jos kerran höpinät kiinnostaa.

jewe


Chilikausi on pikkuhiljaa siirtynyt Euro-Serren kasvihuoneen puolelle jonne ensimmäiset rocotot muuttivat viikonloppuna. Osa kasveista on Monster NFT:ssä, jonka kouru tosin vuotaa päädystä ja on nyt paikkailtavana eli muutamaan päivään ei vesi tuolla kulje mutta sillä ei liene pahemmin merkitystä vielä, kunhan kuutiot ovat kosteina. Aika moni rocoto on jo päässyt amppeleihin ja odottavat siellä pääsyä Monexin kasvihuoneeseen, jossa kausi alkaa muutaman viikon kuluttua.


Rocoto Puno Rojo ja monilla amppeleihin menevillä kasveilla rupeaa siipienväli olemaan metrin luokkaa eli ollaan hyvin aikataulussa.

Blogissa oli alkuviikosta postaus kasvihuonekauden aloituksesta joka tänä vuonna pääosin tapahtui 13.2.
http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2017/02/kasvihuonekausi-kaynnistyi.html