joulukuu 09, 2023, 19:58:27 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Itämisen sietämätön hitaus

Aloittaja Khone, huhtikuu 22, 2006, 20:51:42 ip

« edellinen - seuraava »

JiiHietis

Tervehdys vaan kaikki! Olen taas yksi uusi aloittelija chilien parissa..

Ehkä hätäilen turhaan, mutta jotain outoa on kyllä menneillään omassa chilien idätysprosessissa. Tilasin Fataliilta sellasen 24 lajin siemensetin, joten siemenissä ei varmasti ole vikaa. Kasvamassa on seuraavat lajit: cap1035, dutch-habanero f4, short yellow tabasco, bolivian rainbow, malavi bird's eye, lemon drop, aji cristal, champion, sekä turbo pube. Edellisistä itämään on lähtenyt ainoastaan yksi turbo pube vaikka siemenet ovat olleet turpeessa jo 29.3. lähtien, eli noin kaks ja puol viikkoa.

Jokaisesta lajista on laitettu noin 3-5 siementä idätykseen. Kasvualustana on täysin lannoittamaton turve ja paikkana tuollainen perus minikasvarilaatikko kannella.

Lämpötilat ovat olleet vaihtelevia sillä aluksi hyvällä säällä pidin kasvaria ikkunalaudalla jolloin päivällä siellä oli varmaan yli 30 astetta ja yöllä noin 20, sitten kun säät huononi niin laitoin kasvarin jääkaapin ylä puolelle pimeään kaappiin jossa on noin 26-28 astetta lämmintä. Siellä se yksi turbo pube nousikin noin viikon idätyksen jälkeen, sen olen siirtänytkin jo ikkunalaudalle valoa saamaan.

Multa on ollut kokoajan kosteaa, mutta voiko se olla liian kosteaa siemenille kun aluksi laitoin vettä niin että sitä oli kasvarin pohjalla noin sentin verran ja siitä se pääsi imeytymään turpeeseen ruukkujen pohjan kautta tehden turpeen aivan märäksi, sen jälkeen olen vain pitänyt mullan kosteana.

Olen myös aukonut kasvaria vähintään pari kertaa päivässä jotta se tuulettuisi. Mitään hometta tms. ei myöskään ole syntynyt.

Chilien kanssa laitoin samaan aikaan kasvamaan myös mini tomaatteja joista noin 80% iti samassa kasvarissa, mutta mullassa.

Tuon turpeenkin pitäsisi toimia koska siementilausta odotellessa idätin kaupan chilistä otettuja siemeniä siinä ja tais kaikki 8 itää noin viikossa, mutta silloin oli käytössä pakasterasia. Kaikessa olen pyrkinyt noudattamaan infernon ja fataliin sivujen istutus ohjeita..

Eli mikähän tässä vois olla, oiskohan kellään aavistusta? Jos vaan tuosta sepustuksesta nyt mitään selvää saa :?

Laitoin nyt kuitenkin nuista itselle tärkeimmistä lajeista uuden setin siemeniä itämään pakasterasiaan ja kaktus/kylvömultaan, että ees jotain saisi tälle kaudelle.. :roll:

Aji Inferno

Itämisajoissa on välillä selittämättömiltäkin tuntuvia vaihteluita... Esim. itselläni tänä vuonna nopeimmiltakin taisi kestää pari viikkoa, ja useimmilta yli kuukauden. Läheskään kaikki eivät ole itäneet vielä puolentoista kuukaudenkaan jälkeen, vaikka olosuhteet ovat olleet lähellä ihanteellista. Että eikun kärsivällisyyttä! :)

JiiHietis

No noushan sieltä nyt yks Bolivian Rainbow viimein! Kaipa se vaan pitää ootella, sieltä ne varmaan yksitellen pintaan vääntäytyy.. Ei vaan malttas! :D


Torakka

ite pistin tossa viikko takaperin aika vitun monta lajiketta itään suoraa ruukuihin ja elmukelmuu ruukkujen päälle kysyisin et kanattaakko antaa paljon valoo vai pimeeseen`?

Ona P

Ei väliä valolla kun siemenet mullassa. Lämpöä ja kosteutta vain.
Sitten kun alkaa vihreetä näkyä niin ei ainakaan pimeeseen.
pera la cosa que me gusta mas es panochita....

Torakka


Chiliman

Lainaus käyttäjältä: "Torakka"mikä lämpö olisi hyvä?

Lämpö olisi hyvä saada siihen 27-31 asteeseen..

Torakka


Chiliman

Tänään oli ensimmäinen Tepin itänyt! 5 viikkoa olivat toisessa purkissa, jossa ei tapahtunut mitään (ovat siellä vieläkin) sitten ajattelin ottaa kovemmat otteet ja laitoin kaikki loputkin siemenet viilipurkkiin. Noin viikko ja ensimmäinen on noussut :P

Tässä tosin kävi se, mikä yleistä kun on pitkä idätys. Eli multa pääsi hieman homehtumaan, mutta pikkuläiskä ei menoa haittaa. Otan sen omaan purkkiinsa kunhan saa kunnolla lehtensä auki.

Sazza

Heips. Täällä aikas uusi chilin ystävä kyselee nyt idätys-ajoista. Kasvihuoneessa on joitakin lajikkeita kasvamssa, mm. Orange Habanero ja Aji Cristal. Tekisi mieli kokeilla lisää sellaisia lajeja, joilla olis suht hyvät mahdollisuudet menestyä talven yli sisätiloissa. Olis tuossa Turbo Puben siemeniä ja lisää meinasin eri lajeja hankkia. Kysymys kuuluukin, että missäs vaiheessa ne olis parasta laittaa multaan? Voiko tälläisiä loppukesän viljelyksiä edes yrittää, vai odottelenko kiltisti talveen?

Espelt

Chilejä voi idättää ihan koska vain, kaikki riippuu valosta. Yleensä porukka ajoittaa idätyksen alkuvuoteen, jotta luonnonvaloa on riittävästi auttamaan keinovaloja. Jos on käytössä natikka taikka tuollainen iso esl, niin nyt itämään laitetut kasvit tuottavat ensimmäisen sadon vuoden vaihteen tienoilla.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Sazza

Kiitos Espelt, näin uumoilinkin! Nyt vaan pitäisi keksiä, et mitä sitä kokeilis. Sillä puhtaasti kokeilu-mielessä ajattelin tähän aikaan vuodesta kylvää. Normaalisti laitan tammi-maaliskuussa siemenet multaan. :D

annesurfs

Ainakin viime vuonna kylvin syksyllä Bolivian Rainbowt, kaikki iti ja ovat nyt komeita kasveja! Kaikki kasvit löysivät uuden kodin, yhden pidin itse. Satoavat parastaikaa nätisti.

kocmok

Itse idätin tänä loppukesänä (aivan kuten muita lajeja aiempinakin vuosina) 8 viikkoa uusia siemeniä joista Lemon Drop, Turbo Pube ja Red Caribbean Habanero eivät itäneet lainkaan, vaikka muut itivät viikossa. Idätin niitä kosteahkossa mullassa elmukelmun alla hetivalmiin kiukaan kannen päällä jossa lämpötila on 29,3-32,8 astetta.

Joka tapauksessa. 8 viikkoa yritin ennenkuin heitin pyyhkeen niin sanotusti kehään. Mullat jäivät purkeissaan kodinhoitohuoneen nurkkaan 20 asteeseen ilman mitään kelmuja, enkä kastellut niitä siis lainkaan.

Hetki sitten muistin ko purkit ja ajattelin heittää mullat kierrätykseen, kun huomasin siemenien itäneen, ja purkeissa 3 cm pitkät taimet!

Summa summarum, taimet olivat melko optimiolosuhteissa, 8 lajia itivät 7-12 päivässä, ja 3 ei lainkaan 56 vrk aikana. Purkit siirrettiin viileämpään hämärään nurkkaan enkä hoitanut niitä mitenkään 12 päivään, niin johan itivät loputkin (3 cm taimet 68 vrk idättämisen alkamisesta).

Henkimaailman hommia aina välillä tämä chilien kasvatus.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "kocmok"... Henkimaailman hommia aina välillä tämä chilien kasvatus.

Varsinkin idätys.
Ensimmäinen kokeiluni chilien idätyksestä toimi mullassa ikkunalaudalla 21-22 asteen lämmössä 8-12 päivässä. Aivan kaikki eivät kyllä itäneet. Testasin vain tuota hankalaksi mainittua hommaa tomaatinsiementen itävyyttä kokeillessani.

Nyt tein tosimielessä uuden yrityksen. Liotin siemenet ja laitoin purkin kelmulla peitettynä patterin päälle. Reilun 25 asteen lämmössä ei tuohon samaan aikaan ole noussut mitään. Ovat kyllä eri lajikkeita. Henkimaailman hommia.  :wink:

Eilen tuli telkkarista ohjelma kuusta. Se saattaa vaikuttaa myös kasvien itämiseen. Merieläimistä monet lisääntyvät vain täyden kuun aikaan. Myös ihmiset ovat hedelmällisimmillään silloin. Mitenkähän chilit?

Eräs toinen teoria väittää, että kuivien seutujen siemenet haistelevat ilmanpainetta. Matalapaineen saapuessa on sadetta odotettavissa ja silloin on aika työntää taimi pintaan.

Tuo kuuteoria olisi kyllä hauska seurattava vaikka joukkotarkkailuna ensi keväänä.

Edit: OHO!
Tuon kirjoitettuani otin allakan käsiin ja olin pudota tuolita: Ensimmäisen huolettoman kokeiluni hyvät idätystulokset tulivat juuri täydenkuun aikaan. Siemenet oli laitettu multaan reilu viikko ennen sitä. Nyt, kun tein kaikki oikein, eikä tulosta synny (ainakaan yhtä nopeasti) on juuri vastakkainen vaihe, uusi, pimeä kuu tulossa.

Sattumaako?

Soppamies

Kun en ole ennen näiden happomarjojen idättämisten kanssa ollut missään tekemisissä, tai muidenkaan vihanneksien, niin tuli mieleen että pitääkö itämässäolevia siemeniä ylipäätään kastella? Vai riittääkö reipas alkukastelu? Ja tuleeko siinä purkin päälle vedettävässä kelmussa olla ilmareikiä vai tehdä siitä ihan oma suljettu ekosysteeminsä? Tää on jäänyt ihmetyttämään hieman kun kukaan ei puhu kelmujen piikittämisestä, mutta itämiskuvia kun oon nähnyt niin niissä yleensä kelmuihin on tökitty reikiä. Omissa purkeissa on reikiä kelmussa ja multa näyttää kuivuvan pinnalta aika vauhdilla.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Chilivaari

Tietämättömät toisiaan neuvomassa.  :lol:
Chilien idätyksestä ei minullakaan ole vielä kokemuksia kuin yksi pilanpäiten siementen multaan heitto, joka onnistui. Vakavammin tehty yritys ei ole vielä tuottanut mitään kymmenen päivän aikana.

Mutta muista siemenistä olen oppinut sen, että kelmussa pitää olla reikiä, muuten mullasta kasvaa pelkkää hometta. :twisted:

Jos multa kuivuu, sitä kastellaan, mutta ei uiteta.
Lannoitus on täysin tarpeetonta ja jopa vaarallista. Siemenessä on pakattuna kaikki tarpeellinen juuren ja sirkkalehtien muodostamiseen. Lisätään vain vettä.  :wink:

Soppamies

Hyvin se home näköjään kasvaa kiehuvalla vedellä desinfioidussa, kuivahkossa mullassakin.  :evil:  Johan tästä 5 päivää on kun pistin siemenet multaan. Ottaa päähän.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Soppamies"Hyvin se home näköjään kasvaa kiehuvalla vedellä desinfioidussa, kuivahkossa mullassakin.  :evil:  Johan tästä 5 päivää on kun pistin siemenet multaan. Ottaa päähän.


Homeitiöitä on ilmassa. Pitäisi olla steriili kaappi, jos haluaisi suojautua kokonaan.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry