kesäkuu 14, 2024, 18:11:13 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili-artikkeli bongattu

Aloittaja snu, joulukuu 15, 2007, 12:37:49 ip

« edellinen - seuraava »

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: -jumi- - maaliskuu 18, 2018, 21:33:59 ip
<linkki yllä>

Pitkän artikkelin ovat kirjoittaneet näköjään. Tuossakin saattaa olla, ettei chilistä erityisemmin innostunut viitsi lukea.
Itsellä tuosta tulee taas mieleen kuulemani kommentit "en voi maistaa, kun mua närästää" ja "en halua että ruoan maut peittyy kun siihen laittaa chiliä".
Enpä viitsi enää nykyisin yrittää valistaa, vaan jatkan itse chilin nautiskelua  ;D

sorrii

Kun asiasta oikein innostunut ihminen alkaa toista valistamaan, käy helposti että vastapuoli sulkee korvansa täysin .. ["taas se paasaa..."] Tyypillisesti tupakanpolton lopettaneet tai vasta raitistuneet innostuu liikaa ...

Mulla oli kesällä hauskaa kun pidettiin mökillä pikku party kun sisko täytti 60v. Tarjosin ulkona alkupalaksi (itse-) savustettua (kaupan) lohta ja sinisiä (Blue Congo) perunoita. Pöydässä oli tietysti jonkunlainen salaatti ja iso lautanen chilejä paloiteltuna: Aji Fantasy Sparkly White, A Amarillo, Lemondrop, ym.ym.ym. ja Fatalii White, Trinidad Hornet ... ym.. Yritin laittaa niitä lautaselle niin että tulisimmat oli erikseen toissessa laidassa. Siinä aloittaessa yritin huutaa hälyn yli niistä lajeista, muttei kukaan kuunnellut ..  :-\ [[hi-hi-hi...]]

Näyttivät siinä yksi sun toinen ottavan ihan reilusti salaatin päälle punaisia, keltaisia, vihreitä ja valkoisia chilejä. Kukaan ei kuitenkaan maininnut että olisi ollut liian tulista ... Piti oikein itse kokeilla, että onko ne Fataliit ym. jotenkin viallisia! (kyllä ne ihan "habaneeroja" oli)
Saattaa olla että rasvainen kala ja voisula [sitä oli perunoille] hillitsi pahimmat poltteet.

Jos joku yleensä näyttää kiinnostuvan mun kasvatuksista, niin enemmän kiinnostaa yleisesti miten kasvien kasvattelu onnistuu kasvihuoneessa tai ulkona. Eri lajikkeista on aika turha kovasti esitelmöidä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

MRgreen


Vuorikaskas

huhtikuu 10, 2018, 17:39:40 ip #1063 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 10, 2018, 19:56:09 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: MRgreen - huhtikuu 10, 2018, 15:19:26 ip
https://yle.fi/uutiset/3-10152584


No johan voi YLEn taso olla alhaalla!  10.4.2018 klo 13:02päivitetty 10.4.2018 klo 15:58   Mitä hemmettiä siinä oikein sanotaan: Ei ole haittaa vahvastakaan chilistä... kuitenkin annetaan ymmärtää että voi tulla vakavia vaikutuksia.   Johtui aivojen valtimoiden puristuksesta, tuli monta päivää chilin syömisen jälkeen! 

Nyt pitäisi kirjoittaa pääjohtajalle. Törkeetä.ed. Siis törkeetä on nimenomaan Ylen juttu missä annetaan ymmärtää jotain. Ei se ole törkeetä etten minä pysty ymmärtämään jutun linkeistä selostuksia kuinka ja millä perusteella chilikilpailu ja chili saattoi liittyä oireisiin.   Moukkamaista keltaisen lehdistön toimintatapaa toimittajalta.   ed2.  Laitoin palautteen 'ota yhteyttä' -toiminnolla jutun alla valinnallla 'Lähetän palautetta toimitukselle'.  Laitoin linkin tänne. 

Lemon_Drop

Laventeli lempii chiliä ja kurkku tykkää basilikasta - saata yhteen täydelliset kasvikumppanit

https://yle.fi/uutiset/3-10150959

Pitäisikö sitä nyt alkaa laventelia kasvattamaan.

Onko foorumilaisilla kokemusta vastaavista chilejä hyödyttävistä muista kasveista?

sorrii

Kuinkas luinkin saman jutun ja kävin heti katsomassa olisiko siemeniä Prismassa. Ei ollut ...
Voisihan sitä yhden laventelinpuskan jostain puutarha- tai kukkakaupasta ostaa chilien kaveriksi!

Ja kun nyt meinaan laittaa yhden kasvihuonekurkunkin [kaupan taimi tällä kertaa] niin basilika sopii hyvin siihen juurelle. Samoin tomaattien ruukkuihin kylvän vähän persiljaa: Sehän ei juuri ravinteita rosvoa, eikä ylety varjostamaankaan ...

Kiva-kiva kun saa vähän yrttejäkin kasvarista  :)

Mä muuten olen monena kesänä laittanut kasvutunneleihin, joissa on chilejä, myös salaattia ja yrttejä sivuille mihin sattuu mahtumaan. Aikas hirveetä on sitten kasvu sellaisissa olosuhteissa keskellä peltoa!  ??? ??? ??? .. Varsinkin korianteri hullaantui ihan sairaasti, kun se tunneli on vanhan pellon keskellä savipitoisessa kosteassa maassa. Aurinkoa riittää ja lämpökin tietysti. Tuli vaan aikas vahvaa saippuan makuista korianteria ja koko kasvitunneli haisi luteille ... yök  :'( [korianterin nimi muuten tulee kreikan sanasta koros=lude]

Oon kokeillut ns. tuollaista kasvien sekoittelua muutenkin, kun joskus luin jutun ns. metsäviljelystä, jossa sijoitetaan toisiaan auttavia kasveja sekaisin: mm Maissin juureen papuja tai herneitä tuomaan typpeä, sekä kurkkua tai jotain kurpitsaa antamaan vettä ... jne.
Maissit, kun on esikasvatettu kunnolla ovat ainakin hyviä hernekeppejä jos ei kunnon tähkiä ehtisikään saamaan  :-\ .. Viime kesänä kasvattelin parikymmentä maissia Urtekram luomu pop-corn jyvistä: Kasvoivat korkeita keppejä, muttei tullut tähkiä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Lemon_Drop

Lainaus käyttäjältä: sorrii - huhtikuu 15, 2018, 16:50:17 ip
Kuinkas luinkin saman jutun ja kävin heti katsomassa olisiko siemeniä Prismassa. Ei ollut ...
Voisihan sitä yhden laventelinpuskan jostain puutarha- tai kukkakaupasta ostaa chilien kaveriksi!


Lielahden Prismassa oli.

https://www.nelsongarden.fi/searchretailer.aspx?sku=93882

Ainakin Nelsongardenilla on kätevä hakutoiminto, mistä voi katsoa jälleenmyyjät. Käytin sitä päivällä juurikin hakeakseni siemeniä kaupasta jossa niitä varmasti olisi ja olihan siellä.

jewe

MasterChef UK, Series 14 Episode 23 BBC 11 Apr 2018

Aika pitkä...tunnin pätkä. Tuo olisi vaan aika opettavainen suomalaisillekin TV kokeille. Ruuassa voi olla muutakin kuin suolaa, pippuria ja punaista chiliä.

https://www.youtube.com/watch?v=4Sy4twLuwiA


Vuorikaskas

huhtikuu 18, 2018, 10:06:25 ap #1068 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 18, 2018, 11:08:22 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Lemon_Drop - huhtikuu 16, 2018, 00:23:59 ap
Lainaus käyttäjältä: sorrii - huhtikuu 15, 2018, 16:50:17 ip
Kuinkas luinkin saman jutun ja kävin heti katsomassa olisiko siemeniä Prismassa. Ei ollut ...
Voisihan sitä yhden laventelinpuskan jostain puutarha- tai kukkakaupasta ostaa chilien kaveriksi!


Lielahden Prismassa oli.

https://www.nelsongarden.fi/searchretailer.aspx?sku=93882

Ainakin Nelsongardenilla on kätevä hakutoiminto, mistä voi katsoa jälleenmyyjät. Käytin sitä päivällä juurikin hakeakseni siemeniä kaupasta jossa niitä varmasti olisi ja olihan siellä.


Kätevää! Se ohjaa mut kaupoille 910km länteen osoitteeseen Sövallsvägen 12, 457 95 Grebbestad, Sverige. Siis ihan reittohjeineen ja lähtöpaikan se kyllä tunnistaa oikein ihan vaan postinumerolla.    No sama laventeli löytyi kyllä oman kylän kaupasta. 

https://www.nelsongarden.fi/find.aspx?searchstring=laventeli&selected=Laventeli%2C+T%C3%A4hk%C3%A4-
https://www.nelsongarden.fi/fin/eur/p/kukat_140/laventeli-tahka-_87682
Riittoisuus: 25 Pl Tämä tarkoittanee että 25 kasvia tästä siemensatsista voisi saada aikaan, sillä siemenpusissa lukee Frö till/Siemeniä 25 plants (mutta ei ilmoitettu siemenmäärää)

Siemenpussissa on hämmentävä lause joka nettisivulta puuttuu.  Kukkii vuoden kuluttua kylvöstä.

Pitäneekö uskoa että nää itää jääkaapissa eikä vasta kun ne otataan kylmäjaksosta lämpimämpään? Ota pois jääkaapista kun siemenet ovat itäneet.  Taidan laittaa siemenet moler-kissanhiekkaan.

ed.  Klorofyllistä lueskelin että monivuotisena tuo useilla puutarhassa pärjää, riippuen lumitilanteestakin mutta jos muistaa suojata sekin auttaa.  Ja ihan esimerkiksi yksi laina eräältä kevättalvelta:   Nyt mulla on laventeleita sekä ulkona lumen alla kohopenkissä että kellarissa talvehtimassa. Yhden kyllä toin viime viikolla kasvilampun alle kevättuskaa helpottamaan.  Joku toinen taas puhuu että jos sisälle tuo talvehtimaan ruukussa niin valoisa ja viileä paikka. 0-10 astetta

ed2.  Käännösvirhehän se jääkaapissa itäminen tietenkin on. Ruotsiksi saa toiset ohjeet.  :)  https://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/blommor_140/lavendel_87682

Hubert

Uudessa Kotivinkissä on meikäläisen toimesta hieman chilipropagandaa saatu eetteriin!  ;D
Paljon enemmän juttua oli tarjolla, mutta hyvä että edes tuon verran meni läpi.

sorrii

Eipä siinä ruåtsalaisten ohjeessakaan sanota että ei itäisi jääkaapissa: Otetaan 3-6 viikon kuluttua jääkaapista ja kun itää, niin ...
Hyvin on mahdollista että itää maan alla jo jääkaapissa ja kehittelee juuria "kevättä varten" kuten valkosipuli. Tämänhän voisi kokeilla idätyslautalla tai minigrip-pussissa, niin näkisi miten käy.

Joku innokas idättelijä voisi ehkä mulle myyrä yhden taimen myöhemmin jos onnistuu. Ei ehkä taimikaupoista löydy sitten kun sitä kaipaa. Voi olla että on jokaisessa puutarhamyymälässä ... en ole noteerannut koskaan. Unkarin reissulla ekan kerran vasta huomasin mikä se on se laventeli: Siellä oli yhdessä pikkukaupungissa [Tihany] iso laventeli-festivaali. Oli ne vuorten ja kukkuloiden rinteet aika sinisinä kesäkuun lopulla, ja haisi ... Tuntui että on joku mummo tunkenut mun nenääni niinkuin hyttyset joskus  ::)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Vuorikaskas

toukokuu 02, 2018, 22:05:27 ip #1071 Viimeisin muokkaus: toukokuu 02, 2018, 22:29:35 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Löysin alennuksella paikallisesta halpahallista  "saa markkinoida 2018" & "pakattu 10/2014" päivättyä laventelia.  50 senttiä. Natura Garden-logo pussin  kulmassa ja isommalla Puutarhurin Kesä.   Ohjeessa ei yllättäin olekaan kylmäkäsittelyä.  Tuli myös kaverin kanssa puhetta laventelista ja tällähän oli sitä viime vuonna eikä siinäkään mitään kylmäkäsittelystä puhuttu ja kuulemma ihan normisti iti muutenkin. 

Ja kyllä, kyseessä on myös  Lavandula angustifolia kuten viestissä #1068.  Ja pussin kuvassakin näyttää samalta tähkälaventelilta.  Ohjeena tässä pussissa on:

Kylvö:   esikasvatus huhtikuun puolessavälissä
Istutus:  n. 8 viikon kuluttua ruukkuun tai ulos aurinkoiseen paikkaan
Riviväli:   25cm
Taimiväli  25cm
Kuivattuna käyttö teessä ja tuoksupusseissa. Tuoreet lehdet ruokien mausteena.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä on kylmäkäsittelyohjetta kanssa.  Olen muullakin törmännyt  -4 asteesta alkavaan ohjeeseen. https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/kylmakasittely/

Klorofyllin keskusteluissa huomasin laventeleista otettavan myös pistokkaita.

sorrii

Nyt on sitten IKEAssa komea laventeli ~3l ruukussa 4,99€ ..  :D
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Vuorikaskas

Lainaus käyttäjältä: sorrii - toukokuu 07, 2018, 14:55:43 ip
Nyt on sitten IKEAssa komea laventeli ~3l ruukussa 4,99€ ..  :D


Kallis... tollahan saisi jo pullon Rexonaa.  >:D

Vuorikaskas

No niin, nyt moni asia loksahtaa paikoilleen.   :thumbup:

Hoitajat ovat havainneet, että suuri osa potilaista on saanut chilikarkeista avun vaikeisiin ahdistuskohtauksiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10696575?fbclid=IwAR3ldcdsH_N1dFbaxZ1-DN1j8FCv7fbDp8MrMvQfV_Y2lTpDhGHUpWQkx2w

Meeri40

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - huhtikuu 23, 2019, 16:09:03 ip
No niin, nyt moni asia loksahtaa paikoilleen.   :thumbup:

Hoitajat ovat havainneet, että suuri osa potilaista on saanut chilikarkeista avun vaikeisiin ahdistuskohtauksiin.

https://yle.fi/uutiset/3-10696575?fbclid=IwAR3ldcdsH_N1dFbaxZ1-DN1j8FCv7fbDp8MrMvQfV_Y2lTpDhGHUpWQkx2w


:o Aika yllättävää kylläWhili


Jame

Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.