joulukuu 11, 2023, 10:54:54 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tuoretta & Laadukasta Chiliä marketeista

Aloittaja Lihamestari, kesäkuu 08, 2011, 16:12:34 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Toivottavasti ovat sen verran tuoreita, että eivät ole kovin karvaita. Sellaisiakin kommentteja olen saanut kehuessani tuon makua:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/07/parasta-annuumia-mita-olen-maistanut_07.html

Bender79

Lainaus käyttäjältä: Nosiseptori - helmikuu 23, 2012, 16:55:28 ip
Kampin K-supermarketista löytyi näitä (hyvin ilmeisesti samoja kuin Tompalla) naga jolokioita muistaakseni hintaan 3,99e paketti.

3/4 nagallisella terästettyä hernaria tein äsken ja ihan hyvin kyllä potkii. Kohtuullisen kookkaita nagoja iso osa, kun vertaa vaikka
fataliin viimekesäisiin. Tosin nämä on kerätty raaempina talteen, kun ovat vielä oranssisen punaisia - vai lienevätkö muuten vain tuollaisia? Fataliin nagat oikein huusivat punaisena, että täällä sitä myrkkyä nyt olis!

Sellaisenaan en näitä kyllä syö kuin korkeintaan pienen pieninä siivuina. :)Näitä samoja ostin Sellon citymarketista ihan kokeillakseni Nagaa, mutta mielestäni maku ja polte olivat lähinnä habaneron luokkaa? Ehkä pikkasen tulisempaa ja kielen etuosassa suurin polte. Voiko olla, että nää olis Fatalii-chilejä, eikä nagaa? Olen siis ihan aloittelija, mutta väri, muoto ja kasvupaikka (Uganda) tuovat mieleen minusta fataliin... Korjatkaa jos tein emämunauksen!

Ainiin cittarissa hinta oli kohtuullinen 2,79e.

Nosiseptori

maaliskuu 27, 2012, 17:18:25 ip #142 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 27, 2012, 17:22:08 ip käyttäjältä Nosiseptori
Näköjään noita on monensorttisia chilejä samalla etiketillä. Näin nimittäin kaupassa samaisia "nagoja" kirkkaan keltaisina.  ;D

EDIT: Kyllä nuo aiemmat syömäni olivat valtavasti tulisempia kuin habanerot... Tiedä sitten mitä perseilyä siellä Ugandassa harrastetaan. Varmaan mikä vaan kelpaa kunhan kansa ostaa.

Bender79

Joo, ne minunkin omat olivat hyvinkin keltaisia, siksi pohdinkin, että kyseessä olisi se Fatalii. No hyvä ostos oli joka tapauksessa!  :D

Aji Inferno

Eipä kannata sitä "Fatalii" -korttia heittää kaupan valmischileihin, vaikka sitten Ugandasta olisivatkin. Afrikassa kasvatetaan geneerisiä, sinne jalostettuja chinensejä, joita sitten kutsutaan mahdollisimman myyvällä nimellä. Oikea nimike olisi yleensä "Habaneron sukuinen". Sama pätee nagoihin sun muihin; ne on pikapuoliin jalostettu "lajipuhtaista" tyypeistä joksikin ihan muuksi. Jos aitoa haluaa, on syytä etsiä nimenomaan alkuperäisiä "legacy" siemeniä kaikista kaupallisistakin lajikkeista. Siis, sellaisia mitä on sellaisenaan kasvatettu lajikkeen kotiseuduilla jo pitkään.

Nuo "originaalit" eivät useinkaan ole kaikkein satoisimpia, kylmänkestävimpiä, tauti-/ötökkäsietoisimpia, yms yms, vaikka maku olisi miten upea. Siksi maailman massatuotannossa käytetään parhaiten satoa ja rahaa tuottavia hybridityyppejä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 27, 2012, 18:53:59 ip... maailman massatuotannossa käytetään parhaiten satoa ja rahaa tuottavia hybridityyppejä.

Totta puhut. Kaupalliset tavoitteet ovat varmaan määränneet noidenkin keltaisten Nagojen ja Lidlin "habanerojen" jalostuksen.


Intian chilien jalostustavoitteista olen jonkin verran lukenut ja suuri sato + käsittelyn kestävyys eli pitkään tuoreen näköisenä pysyvät ja kuljetusta kestävät lajikkeet olivat tavoite. Lisäpisteitä sai, jos kesti tavallisimpia tauteja, mutta myrkyillähän ne hoidetaan. Mausta ei puhuttu mitään, mutta yhdellä lajikkeella oli tavoitteena mahdollisimman pitkä satokausi, jotta viljelijöille taattiin työtä ympäri vuoden. Siitä tulikin suosittu.

Aji Inferno

Chilivaarinkin edelliseen kommenttiin liittyen tuli mieleeni tämä Aji Cristal -ilmiömme. Kyseessä kun on ilmeisen vanha, alkuperäinen, hyvin paikallinen chileläinen lajike, jota tuskin on jalostettu kaupallista suurtuotantoa ja -jakelua silmällä pitäen lainkaan. Sama pätee mm. kaikkiin ns. Rocotoihin. Kotimaiset tuottajamme ovat siten ottaneet aikamoisia riskejä näillä lajikkeillaan, joiden säilyvyys esim. tuskin on kummoinen ulkomaisiin "muovichileihin" verrattuna. Vähän siksi epäilenkin, onko ainakaan kaikkia noista herkuista kaupallisesti järkevää myydä tuorechilinä - hävikki mm. lienee melkoinen. Jalostus jauheiksi ja muiksi tuotteiksi Fataliin tapaan saattaa toimia paremmin pitkässä juoksussa. Vaan mene ja tiedä, aika näyttää.

Bender79

Kiitos infosta! Ajattelinkin, että ei tää niin helppoa ole  :)

keltanokka

Jokelan (Tuusula) K-Marketissa oli ainakin eilen Jalapenoja irtotavarana 19.95 € /kg. En ihan kiloa ostanut, mutta liian vähän kuitenkin, oli hyviä leivän päällä. Vaikuttivat ihmeen tuoreiltakin, varsinkin kun vieressä oli pakattuja punaisia Habaneroja kovin nahistuineina, olisivatkohan olleet kuitenkin muovia ? No maku oli ihan hyvä  ;)
Kaikki on paskaa, paitsi kusi

tryffeli

Näyttää noita parinkympin jalluja löytyvän myös ainakin koivukylän ja tammiston cittareista. Hyvin upposivat cheddarkastikkeen seassa, pihvien lisukkeena.  ;D

InkRose

Keskon kautta saatuna tietona rohkenen mainita, että Fataliin Nagat menee näillä näkymin juhannuksen paikkeille ennen kuin ovat kauppakunnossa. Viikosta 24 oli puhetta on Aji Cristalin ja Aji Fantasyn kohdalla.

vexe

Tammiston Citymarketista keräilin tänään tuoreita suomalaisia chilejä irtomyynnistä. Eli hyvää on taas saatavilla.

PP

Lainaus käyttäjältä: vexe - kesäkuu 01, 2012, 20:10:56 ip
Tammiston Citymarketista keräilin tänään tuoreita suomalaisia chilejä irtomyynnistä. Eli hyvää on taas saatavilla.


Suomalaista pitää tukea, mutta kirpaisi silti hieman maksaa viidesta Jallusta kymppi. Toisaalta omalle sadolle sitä hintaa vasta tuleekin.

Hubert

Kävin tänään Turun länsikeskuksen citymarketissa. Ilokseni löysin sieltä fataliin Aji Cristaleita ja Penan annuumeja. Penan chileihin olen tosin törmännyt myös Kupittaan citymarketissa. Länsikeskuksessa kilohinta oli merkittävästi edullisempi, eli 33,xx Kupittaan 40€:n sijaan. Ei siinä mitään, laadusta pitää maksaa.

Hauska juttu kuitenkin oli se, että kassaneiti tyrkkäsi ostosten päätteeksi TAKUUKUITIN Penan chileistä!  :D
14 päivää luvataan palautusajaksi, mutta mahtaisivatkohan nahistuneita jalluja enää ottaa vastaan...  ;)

Loistavan makuisia kyllä ovat, tulisuuttakin alkaa pikkuisen löytymään keväisiin "paprikoihin" verrattuna.

Larski

Malmin Citymarketissa oli tänään myynnissä läjä Fataliin Naga morich-säilykkeitä hintaan 1 €. Parasta ennen-päiväys tavarassa oli 18.7.-12.

TheThe

Mahtaako kenelläkään olla havaintoja Fataliin tuoreesta Naga morichista Kouvolan alueen puodeissa?

wille

^Ei oo Morichia näkynyt. Cristalia ja Fantasya kyllä löytyy.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

ChiliChillailija

Tietääkö kukaan saako Jyväskylästä mistään "oikeaa chiliä", siis ei kiitos kaupan "punainen chili" tai "Pirkka Habanero Mix"!!!
PÄIVÄKIRJANI 2013
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11915.

CHILIBLOGINI Uusin blogikirjoitukseni on:
http://chillailijanchilit.blogspot.fi/2013/07/satoa-tulee.html

"jokainen meistä on joskus aloittelija, toiset loppuelämän" ~Hessi

Naga

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - elokuu 16, 2012, 20:50:56 ip
Tietääkö kukaan saako Jyväskylästä mistään "oikeaa chiliä", siis ei kiitos kaupan "punainen chili" tai "Pirkka Habanero Mix"!!!


Vastaus tulee snadisti myöhässä mutta, citymarketeista saat Fataliin aji cristalia, Naga morichia, aji fantasya, aji finlandiaa sekä noita ulkomaisia tuontichilejä esim habaneroa, jalapenoa jne. Prismoissa on myös fingrow tai vastaavan hungarian hot waxia, cheyenee, jalapenoa sitten noita samoja Fataliin mitä tossa jo mainitsin ja noita ulkomaisia. Mestarin herkussa olen bongannu naga jolokiaa hintaan 2.99, sieltä löytyy myös jalapenoa ja noita hollantilaisia punasia, keltasia ja vihreitä chilejä..
Shooting lightning bolts out from ass since 1989.

Nagaa naamariin ja sitä rataa!

Minbaari

Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 15, 2012, 21:12:41 ip
^Ei oo Morichia näkynyt. Cristalia ja Fantasya kyllä löytyy.


Vähän myöhässä tulee, mutta Kouvolan Prismassa oli ainakin alkukuusta Nagaakin myynnissä. Itse en ostanut kun omaakin tuotantoa tulee riittävästi.
#816