Kasvatus ja yleinen chilitieto => Chililajikkeiden arvostelut => Aiheen aloitti: Aketza - heinäkuu 06, 2010, 21:53:40 ip

Otsikko: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - heinäkuu 06, 2010, 21:53:40 ip
Habanero-lajeja näyttää tuolla Fataliissa olevan aika järjettömästi. Voisiko joku kertoa, mitkä näistä olisivat kokeilun arvoisia? Brown habanero ja Red caribbeanin saan joka tapauksessa, löytyy noista paketeista, mutta entä nuo muut? Habaneron lähisukulaisetkin voi laskea mukaan tähän (mm. Scotch bonnet).
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - heinäkuu 06, 2010, 22:09:40 ip
Kuten Infernon sivustolta voi lukea, c.chinensen lajikkeita voi jaotella muutamalla tavalla. Yksi selvä jako on karibian chinenset vs. manner-etelä-amerikan chinenset. Sitten on joitakin poikkeuksia esim. USA:sta ja aasiasta. Tuon jaon eri puolilla on selvästi erilaisia kasveja.

Toinen jakoperuste on luonnollisesti tulisuus. Se kun ulottuu nollasta aina pelättyyn Nagaan...

Kolmas jakoperuste liittyy lajikkeiden perusmakuun. Eräät lajikkeet ovat hedelmäisen "lempeitä" (perus oranssi Habanero hyvä erimerkki - ja jopa Naga kuuluu tähän ryhmään tulisuudestaan huolimatta). Toisissa on terävä, aggressiivinen ominaismaku, joka saa tulisuuden tuntumaan paljon todellista pahemmalta. Esimerkiksi Datil, Fatalii ja Madame Jeanette kuuluvat tähän "pelottavien" ryhmään.

Habaneroista puhuttaessa on hyvä muistaa, että nimike toisaalta kuvaa joukkoa suhteellisen samankaltaisia karibialaisia chilejä, mutta on myös toisaalta muodostunut eräänlaiseksi capsicum chinensen yleisnimikkeeksi. Eli monilla Habanero-nimen alla kulkevilla lajikkeilla ei ole oikeasti juuri mitään tekemistä aidon Habaneron kanssa! Markkinointimiesten keksintöjä, siis.

Itseäni eivät nuo markkinointimiesten kehittämät "muka-habanerot" ole koskaan kiinnostaneet, mutta myönnettävä on, että niissä on kyllä hienoja lajikkeita. Ehkä ainoa mielestäni todella merkittävä (tietämäni) variaatio habasta on Pink Habanero, jonka mietous yhdessä hienon maun kanssa on totisesti jotain.

Valitsisin suosiolla perus oranssin haban, ehkä tuon pinkin version - ja etsisin sitten esim. Etelä-Amerikan mitä merkillisimpiä chinense-lajikkeita täydentämään kokoelmaa. Ja miksei vaikkapa esim. Datilin.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - heinäkuu 06, 2010, 22:25:43 ip
Infernon sivut jo tulostettu ja laitettu mappiin ;) Kirjaimellisesti.

Pink Habaneron suunnitelinkin jo ostavani. Onko näissä habaneroissa suuria makueroja:
Brown
Caribbean red
Oranssi
Pink (joka ilmeisesti on ihan erilainen, kuin nämä muut)

Mikään ei varmaankaan ole ihan saman makuinen, mutta onko järkeä ostaa noita neljää, jos haluaa erilaisia makuelämyksiä?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: MikaK - heinäkuu 06, 2010, 22:31:52 ip
Makuasioista ei voi tai pitääkin kiistellä, mutta itse olen tykästynyt chinesejen aromiin ja päätynytkin keskittymään ensi vuonna pelkkiin chineseihin. Jokunen habanerokin joukossa on vaikka oletan niiden olevan aika läheisiä toisilleen.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: TunturiTiger - heinäkuu 06, 2010, 23:07:43 ip
En ole itte kaikkia noista edes kokeillu, mutta jos itsetuntoas haluat kohottaa, niin ainakin tuo caribean red haba kannattaa hommata. Mulla viimekesäinen crh kasvattaa tälläkin hetkellä pariakymmentä podia ja toistakymmentä olen jo kerännyt. Tota oon kuivatellu ja tuupannu jauheena jopa jugurttiini. Red savina ei mielestäni ole yhtähyvän makuinen, joskin hieman enemmän polttelua.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - heinäkuu 07, 2010, 08:55:02 ap
Haen siis sitä, että jos ostaisin oranssin ja cariebbanin, ja ne olisivat samanmakuisia, olisi aika turha ostos minun mielestäni. Kun eivät ole edes mitään harvinaisia.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: chilimieli - heinäkuu 08, 2010, 03:04:22 ap
Pinkkiä suosittelen kevyenä vaihtoehtona leivän päälle, tätähän ei voi verrata perus haboihin, kuin ulkonäöllisesti. ;)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - heinäkuu 08, 2010, 09:02:19 ap
Muistaakseni joku haba on saman makuinen, kuin muut habat, mutta ilman tulisuutta. Oliko se juuri tämä pink?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: PP - heinäkuu 08, 2010, 11:10:59 ap
Joo Pink haban pitäisi olla tuleton. Itselläni on sellainen kasvamassa, mutta kypsiä podeja ei ole vielä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Herra 47 - heinäkuu 08, 2010, 23:03:55 ip
myös aji dulce amarillo on tuleton haba ;) keltainen nimensä mukaan
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: MaXXer - heinäkuu 09, 2010, 13:08:51 ip
Lainaus käyttäjältä: herra 47 - heinäkuu 08, 2010, 23:03:55 ip
myös aji dulce amarillo on tuleton haba ;) keltainen nimensä mukaan


Näin itsekin muistelin, mutta Pink habassa taisi olla enemmän sitä habaneron "ominaismakua" näistä kahdesta.

Toki jos jollakin löytyy Aji dulce amarillon siemeniä nii vois esim vaihtoa ehdotella
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: calm - heinäkuu 09, 2010, 16:01:36 ip
Lainaus käyttäjältä: MaXXer - heinäkuu 09, 2010, 13:08:51 ip
Toki jos jollakin löytyy Aji dulce amarillon siemeniä nii vois esim vaihtoa ehdotella


Mulla ainakin on Aji dulce #2:n siemeniä, jokseenkin tuleton chinense.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Herra 47 - heinäkuu 10, 2010, 15:31:03 ip
;) kyllä aji dulce amarilo tuoksuu ja maistuu ihan täysin haballe ;)
Aji Infernolle kerran syötin tuollaisen ja tais pari minuuttia inferno odottaa koskas polte iskee

ja näyttää mulla muutama hassu siemen tuota olevan vielä
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - heinäkuu 10, 2010, 21:12:41 ip
Lainaus käyttäjältä: herra 47 - heinäkuu 10, 2010, 15:31:03 ip
;) kyllä aji dulce amarilo tuoksuu ja maistuu ihan täysin haballe ;)
Aji Infernolle kerran syötin tuollaisen ja tais pari minuuttia inferno odottaa koskas polte iskee

ja näyttää mulla muutama hassu siemen tuota olevan vielä


Et kyllä tainnut mainita lajikkeen nimeä, koska mähän tuon pirulaisen Infernon sivuille aikanaan juuri kuvailin tulettomana "habana"... ;)  On oikein mainio lajike, vaikka niitä on useita erilaisia. Nimihän on taas yksi ns. yleisnimike malliin "punainen chili". Tässä tapauksessa se meinaa: "namuchili" - kuten Brasiliassa "pimenta doce"...
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Herra 47 - heinäkuu 10, 2010, 22:15:49 ip
juu en ensin kertonut ;)
vasta kun oli tuo pari minuutta mennyt niin kerroin jolloin taisi sulta pikku huokaus päästä ;)

ja täysin tuleton haba joka tuoksuu ja maistuu habalta... muuten aika oiva lajike habanerosäilykkeen tekoon kun tuota laittaa tulisempien lajikkeiden joukkoon niin sekoitus suhteella saa valmiin säilykkeen tulisuutta säädettyä 0-10 ihan helposti maun kärsimättä :) kuten myös jauheiden seassa myös
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Revenant - heinäkuu 19, 2010, 23:45:54 ip
Eikö Numex Red Suave ole myös "tuleton habanero"? Niin siis tottakai, jos se nyt on edes habanero :D
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Herra 47 - heinäkuu 20, 2010, 08:18:39 ap
Voisikin ennemmin kutsua näitä tulettomiksi chinenseiksi
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Disturbed - elokuu 02, 2010, 03:38:34 ap
itse olen ainakin todella tykästynyt tähän oranssiin habaan, juuri laskeskelin, että
4 l ruukussa kasvanut n. 50 cm korkea haba on tehnyt jo 57 podia,mikä on verrattuna
vaikka aji cristalliin tai tuohon marketti-annuumiin aivan huimasti. :P
AC on tehnyt vasta 25 podia ja on saman ikäinen/korkuinen ja m-annuum on tehnyt vasta
16 podia vaikka on n.70cm korkea,ja saman ikäinen kahden aiemmin mainitun kanssa.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - elokuu 02, 2010, 03:38:34 ap
itse olen ainakin todella tykästynyt tähän oranssiin habaan, juuri laskeskelin, että
4 l ruukussa kasvanut n. 50 cm korkea haba on tehnyt jo 57 podia,mikä on verrattuna
vaikka aji cristalliin tai tuohon marketti-annuumiin aivan huimasti. :P
AC on tehnyt vasta 25 podia ja on saman ikäinen/korkuinen ja m-annuum on tehnyt vasta
16 podia vaikka on n.70cm korkea,ja saman ikäinen kahden aiemmin mainitun kanssa.



Monen monta chinenseä läheltä ja kaukaa kasvattaneena, itse arvostan ehkä kaikkein eniten tuota "klassista" kuubalaista golden tai yellow habaneroa. Sen hedelmät poikkeavat lähes kaikista muista lähisukulaisistaan (Infernon sivuilta löytyy hyvä näyte) ja maku on aivan ehdoton. Pirun tulinen, muttei liian sellainen. Se on minusta klassikko, jota kaikkien kannattaisi kokeilla! :)

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.

Nythän muoti-ilmiö on kasvattaa Nagaa (tai sen lukuisia käytännössä aivan samoja versioita eri nimellä). Naga Morich (tai mikä hyvänsä muu nimi) on siitä jännä chili, että se on eräänlainen "super-habanero". Vaikka tulisuutta on kymmenkunta kertaa enemmän (= helvetin paljon!), maussa on kyllä tiettyä sukulaisuutta. Naga on kyllä hyvä chili ruoanlaittoon, kunhan sitä käyttää ERITTÄIN varovasti! ;)  Mutta en silti sanoisi sen syrjäyttävän tuota aitoa perus-Habaneroa. Se kun on maultaan ja tulisuudeltaan se oikea klassikko. Sikäli, jos chinensejä kasvattaa, voisin ehdottaa vaikkapa: Golden Habanero, Naga Morich, Pink Habanero. Ja jos chinenset todella miellyttävät ja erityisesti niiden kirpeämpi aromi kiinnostaa, niin... Datil, Fatalii... ;)

Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Hombre - elokuu 02, 2010, 10:04:59 ap
Minä olen fakkiutunut tuohon punaiseen muotoon Fataliista. Siinä on jotakin minulle sopivaa,
vaikka se onkin hirvittävän tulinen. Muuten kyllä tunnustaudun melkeinpä Baccatum-mieheksi.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - elokuu 02, 2010, 15:29:54 ip
Olenko muuten ymmärtänyt oikein, että "tunnetuista" habaneroista 2 tulisinta ovat
1. Red Savina ja
2. Caribbean red?

Olisi todella hyödyllistä, jos joku kokoisi habaneroista selvän listan ja laittaisi ne vaikka vahvuusjärjestykseen. Ja tuohon olisi myös kätevä pieni selitys jokaisesta lajista, jos joku vaan siis jaksaa.

PS. Inferno, onko Yellow Habanero sama kuin Orange habanero?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 15:29:54 ip... Olisi todella hyödyllistä, jos joku kokoisi habaneroista selvän listan ja laittaisi ne vaikka vahvuusjärjestykseen.

Jos olet enemmän tämän foorumin kirjoituksia lukenut, lienet havainnut, että tulisuudessa on suuria vaihteluja samassakin kasvissa puhumattakaan sitten eri viljelymenetelmillä. Kaikki ovat siis vain noin-arvoja, jotka saattavat heitellä ainakin kaksinkertaisiksi tai puoleen mitatusta.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/07/scovillet-ja-tulisuustaulukot.html

Jos edelleen olet lukenut ajatuksella Infernon vuodatuksia Habaneroista, sinun pitäisi ymmärtää, että on olemassa vain yksi Habanero, oranssi väriltään. Muut eivät täytä määritelmää, vaikka niille on sellaisia nimiä annettu. Maukkaita toki on niissäkin, mutta minulle pelkkä Habanero eli oranssi on se ainoa oikea.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa.html
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Disturbed - elokuu 02, 2010, 16:20:20 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.



Tuossa juuri kaupan punaista ''habaneroa'' söin mikrohampurilaisen välissä ja maku erot
verrattuna tuohon keltaiseen ovat kyllä kuin yöllä ja päivällä.
Toinen tuoksuu todella hedelmäiseltä,niinkuin olisi hedelmäkori naaman edessä.
Maku myös on todella hedelmäinen-
Toinen on taas paljonkin isompi,mutta tuoksuu melkeinpä pahvilta omaan nokkaan
ja vaikka tulisuutta löytyy molemmista saman verran niin ehkä ennemmin sitä oranssia
kuitenkin ruokaan tunkisin. :D
Ja on muuten tosiaan jo kasvamassa pink habaneroa ja Fataliita kans,idätin ne tosin
armotta liian myöhään ,mutta ajattelin olla jo hyvissä ajoin ens kaudelle valmiina.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - elokuu 02, 2010, 16:45:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ip
Jos olet enemmän tämän foorumin kirjoituksia lukenut, lienet havainnut, että tulisuudessa on suuria vaihteluja samassakin kasvissa puhumattakaan sitten eri viljelymenetelmillä. Kaikki ovat siis vain noin-arvoja, jotka saattavat heitellä ainakin kaksinkertaisiksi tai puoleen mitatusta.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/07/scovillet-ja-tulisuustaulukot.html

Keskustelualueella viettämäsi kokonaisaika: 1 päivää, 13 tuntia ja 58 minuuttia.
Joten, tiedän. Tuon perusteella siis ei voida sanoa, että Red Savina on vahvin "habanero"? Eli, omasta mielestäni nämä listat kannattaa tehdä sen perusteella, kuinka paljon on suurin mitattu lukema. En halua tietää, kuinka mieto syömäni chili voi olla, vaan haluan tietää mitä se voi olla, jotta voin varautua siihen...

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ipJos edelleen olet lukenut ajatuksella Infernon vuodatuksia Habaneroista, sinun pitäisi ymmärtää, että on olemassa vain yksi Habanero, oranssi väriltään. Muut eivät täytä määritelmää, vaikka niille on sellaisia nimiä annettu. Maukkaita toki on niissäkin, mutta minulle pelkkä Habanero eli oranssi on se ainoa oikea.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa.html

Olen lukenut. Mutta, jos olen jonkin asian käsittänyt kokeneempien chilin kasvattajien puheesta, niin sen että chilien nimityksissä on suuri epävarmuus. Esimerkki. Joku on nimennyt Caribbean Red Habaneron "Caribbean Red Habaneroksi". Pitäisikö se muuttaa, koska laji on periytynyt habanerosta, mutta ei ole se ainoa oikea habanero? Siksi voi mielestäni puhua Habaneroista, ei Habanerosta.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 16:45:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 15:43:37 ipJos edelleen olet lukenut ajatuksella Infernon vuodatuksia Habaneroista, sinun pitäisi ymmärtää, että on olemassa vain yksi Habanero, oranssi väriltään. Muut eivät täytä määritelmää, vaikka niille on sellaisia nimiä annettu. Maukkaita toki on niissäkin, mutta minulle pelkkä Habanero eli oranssi on se ainoa oikea.
http://chilivaari.blogspot.com/2010/06/oranssi-habanero-on-chilien-aatelia.html
http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa.html

Olen lukenut. Mutta, jos olen jonkin asian käsittänyt kokeneempien chilin kasvattajien puheesta, niin sen että chilien nimityksissä on suuri epävarmuus. Esimerkki. Joku on nimennyt Caribbean Red Habaneron "Caribbean Red Habaneroksi". Pitäisikö se muuttaa, koska laji on periytynyt habanerosta, mutta ei ole se ainoa oikea habanero? Siksi voi mielestäni puhua Habaneroista, ei Habanerosta.


Jatketaanpa sitten vuodatusta. ;)  Tässä puhutaan nyt kahdesta aivan eri asiasta. Habanero on todellakin yksi ainoa, tietynlainen capsicum chinense -lajin lajike, eivätkä nuo muut "habanero" nimellä esiintyvät veijarit omaa välttämättä mitään suoraa yhteyttä tuohon alkuperäiseen habaan. Ovatpahan vain c.chinense -chilejä, joille joku on antanut paremmin myyvän habanero-nimen. Tämä puhtaasti markkinointimiesten keksimä "uusi" nimeämistapa on nyt sitten levinnyt niin, että kun puhutaan habanerosta, puhutaan itse asiassa c.chinense -lajin chilistä. Eli habanerosta on tullut monien suussa synonyymi chinensepaprikalle! Se taas on yhtä älytöntä kuin jos puhuisimme kaikista annuum chileistä vaikkapa Cayennena tai Pepperonina. Itse asiassa, vähän noin onkin tapahtunut chilimenneisyydessä, pimeänä keskiaikana, jona ruokaohjeissa käskettiin laittamaan ruokaan vaikkapa yksi "punainen chili". Lajikkeesta siis viis väliä, koska tuolloin ei ajateltu (= tiedetty) niissä olevan maullisia tms. eroja.

Eli: jos nyt menemme taas samaan epätarkkaan yleistämiseen nimikkeissä, alkuperäinen ja ainutlaatuinen Habanero menettää merkityksensä, eikä kukaan tiedä mitä sen nimikkeen alta löytyy. Parempi minusta vain puhua chinensepaprikoista ja jättää haban nimi oikealle haballe. Mutta "vahinko" on jo päässyt tapahtumaan, ja täälläkin monelle on epäselvää miltä habanero esim. maistuu. Alkuperäisen maku ja tulisuus ovat kyllä tiedossa, mutta koska nuo "muut", väärin nimetyt lajikkeet ovat kaikki mitä ovat, jokainen maistuukin erilaiselta ja tulisuus vaihtelee samaten nollasta helvetilliseen.

Juuri tämänhän takia Meksikon hallitus on suojannut joitakin chilinimikkeitä estääkseen maailmalle leviävän "jalopenoina" kaikenlaista markkinamiesten nimeämää sontaa. Harmi, ettei Kuuba tehnyt samaa haballe...  8)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 18:42:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip... "vahinko" on jo päässyt tapahtumaan, ja täälläkin monelle on epäselvää miltä habanero esim. maistuu.

Juuri tämänhän takia Meksikon hallitus on suojannut joitakin chilinimikkeitä estääkseen maailmalle leviävän "jalapeñoina" kaikenlaista markkinamiesten nimeämää sontaa. Harmi, ettei Kuuba tehnyt samaa haballe...  8)

Tämä nimitaistelu on tosiaan jo hävitty.
Siemenkauppiaat nimeävät miten milloinkin, muotivirtausten mukaan. Kun Habaneroja on yhdenkin siemenkauppiaan listoilla toista sataa ja jallujakin parikymmentä, ei siinä auta suomalaisen kasvattajan rypistely. Emme me voi noita nimiä muuttaa.

Onko muuten sitä aitoa Jalapenoa saatavissa jostakin siemeninä?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 18:51:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 02, 2010, 18:42:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip... "vahinko" on jo päässyt tapahtumaan, ja täälläkin monelle on epäselvää miltä habanero esim. maistuu.

Juuri tämänhän takia Meksikon hallitus on suojannut joitakin chilinimikkeitä estääkseen maailmalle leviävän "jalapeñoina" kaikenlaista markkinamiesten nimeämää sontaa. Harmi, ettei Kuuba tehnyt samaa haballe...  8)

Tämä nimitaistelu on tosiaan jo hävitty.
Siemenkauppiaat nimeävät miten milloinkin, muotivirtausten mukaan. Kun Habaneroja on yhdenkin siemenkauppiaan listoilla toista sataa ja jallujakin parikymmentä, ei siinä auta suomalaisen kasvattajan rypistely. Emme me voi noita nimiä muuttaa.

Onko muuten sitä aitoa jalapeñoa saatavissa jostakin siemeninä?


Eipä voida, ei. Voidaan enintään olla lisäämättä yleistä kaaosta ja väärää informaatiota asioissa.

Se on myös se kuuluisa "kysyntä ja tarjonta". Harrastamiseen kuuluu osana halu keräillä juttuja, eikä sitä silloin aina niin välitä siitäkään, onko mikä aitoa ja mikä ei. Ei noita naga- ja habaklooneja tehtailtaisi sillä lailla, ellei jengi haluaisi kokeilla vaikka sinikeltatäplikästä naurusaarten habaa... Jos se vaikka olisikin jotain erityistä. ;)  Niin homma toimii ja kauppa käy.

Ymmärtääkseni kaikki meksikossa kasvatettava "virallinen" jallu on ns. aitoa. Ja on siitäkin toki alalajikkeita, joissa on pyritty esim. tautien vastustukseen, aikaisuuteen, mietouteen, tms. Mutta rajat on virallisesti vedetty niille, jotka kaupallisesti jallua ja muutamaa muuta meksikon "alkuperäischiliä" viljelevät ja myyvät. Niinpä vähän kaikki jallut näyttävät ja maistuvat suurinpiirtein samoilta (niitä mietoja versioita tosin vähän ihmettelen), mitä ei todellakaan voi esim. habaneroista sanoa. Ja mitä tuohon nagaan tulee... En tiennyt itkeäkö, nauraako vaiko hankkia päiväkännit kun kuulin ensi kerran nagan värivariaatioista... Pakkohan niiden oli tulla...  Pelkkää puutaheinäähän se on, kuten tuo habapelleilykin, mutta kansa haluaa kasvattaa kymmentä eri "nagaa" - ja markkinat antavat mitä kasvattaa. Eli turha kai valittaa. ;)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - elokuu 02, 2010, 18:56:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 17:51:51 ip
Itse asiassa, vähän noin onkin tapahtunut chilimenneisyydessä, pimeänä keskiaikana, jona ruokaohjeissa käskettiin laittamaan ruokaan vaikkapa yksi "punainen chili".

Ei ole chilimenneisyyttä tuollainen, ei lainkaan. Katsoin tuossa joku päivä jotain purkkia, missä oli chili: Punainen chili 10 %, vihreä chili 5%. Tuotetta en muista.
Toinen hyvä esimerkki on chilitonnikala. Kyljessä lukee "punainen chili 2%". Tai chilikastikkeen ohje, minkä löysin netistä: 1 chili...

Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 15:29:54 ip
PS. Inferno, onko Yellow Habanero sama kuin Orange habanero?

Välillä puhutaan, että tuo oranssi on se aito habanero. Siltikin mainitsit tuossa aiemmin aidon habaneron olevan Golden tai Yellow habanero.

Ja vielä tuohon Aji Infernon uusimpaan viestiin:
Ehkä tässä olisi yksi asia, joka kannattaisi laittaa selvästi Infernon sivuille? Vaikka ihan omalle sivulle.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 19:07:05 ip
Toden totta. Pimeä keskiaika on keskuudessamme edelleen. ;)

Oranssi tai keltainen tai kultainen haba... samasta kasvista niissä puhutaan, on vaan taas markkinointi koettanut keksiä keinotekoisesti jotain erottelua. Aito haba on "oranssinkeltainen" (Infernossa siitä kuva) ja sen hedelmän muoto poikkeaa suuresti lähes kaikista muista chinensepaprikoista (suippo, ei "littana" eikä kovin epätasainen pinnaltaan). Ei liene mahdotonta, etteikö tuostakin olisi jalostettu jollain konstilla värimuunnoksia, mutta jos hedelmän muoto poikkeaa olennaisesti tuosta aidosta tapauksesta, silloin on turha puhua habanerosta. Se on silloin jotain Congon, Fataliin, Scotch Bonnetin, tms. kaltaista tavaraa. Oikeastaan arvelenkin, että suuri osa noista kaupan "mukahaboista" on jonkin sortin Scotch Bonnet -johdannaisia.

Voisihan sitä Infernoon asiasta sanasen pari päivittää... jollei muuten, niin keskustelua herättämään. :)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aketza - elokuu 02, 2010, 19:27:20 ip
Mahtaako tämä Fataliin Habanero, Orange olla näitä aitoja alkuperäisiä?
http://fataliiseeds.net/search?query=habanero%2C+orange
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 20:06:54 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 19:27:20 ip
Mahtaako tämä Fataliin Habanero, Orange olla näitä aitoja alkuperäisiä?
http://fataliiseeds.net/search?query=habanero%2C+orange


Kuvan perusteella näyttäisi varsin aidolta tavaralta. :) 
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Disturbed - elokuu 04, 2010, 15:53:11 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 20:06:54 ip
Lainaus käyttäjältä: Aketza - elokuu 02, 2010, 19:27:20 ip
Mahtaako tämä Fataliin Habanero, Orange olla näitä aitoja alkuperäisiä?
http://fataliiseeds.net/search?query=habanero%2C+orange


Kuvan perusteella näyttäisi varsin aidolta tavaralta. :) 


Suuri harmi ja puute ettei tuossa enemmän mainosteta sitä herkullista hajua ja makua joka hipoo jo täydellisyyttä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: linker - lokakuu 10, 2010, 19:15:57 ip


Luin jostakin että Habanero Orange- on toinen nimitys Sudden Dethille.
Onko niin?

Ja miten voisi varmistaa lajipuhteuden, kun ensi vuonna haba kukkii?

nimimerkillä:
-kauden 2011 lajikkeita ihmetellen, runsaudenpulassa siementen suhteen mutta tila rajoittaa

.

Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Toni.A - lokakuu 10, 2010, 19:33:01 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - lokakuu 10, 2010, 19:15:57 ip


Luin jostakin että Habanero Orange- on toinen nimitys Sudden Dethille.
Onko niin?

Ja miten voisi varmistaa lajipuhteuden, kun ensi vuonna haba kukkii?

nimimerkillä:
-kauden 2011 lajikkeita ihmetellen, runsaudenpulassa siementen suhteen mutta tila rajoittaa

.


Taikka siis toisinpäin mieluummin, mutta itsellenkin tuli sama asia yllätyksenä, kun ekaa tämänkauden kasvatuslistaani julkaisin aikaisemmassa päiväkirjassani. Molemmilla nimillä löytyy siemeniä, mutta en rupea idättelemään erikseen Orange Habaneroa enää, vaikka olisivatkin erilajikkeita. Maku on hyvä ja polte sopiva syödä Suddenia, vaikka suoraan puskastakin, mieluummin kuitenkin silppuan leivälle.

Tilaahan sulla näyttäisi olevan nyt enemmän, kuin reilusti. Pistät itämään vaan ja katsot, mitkä porskuttavat parhaiten ja loput jaat kavereillesi, taikka nakkaat talvella hankeen. Luulen kuitenkin, että et raaski!  ;)

Lajipuhtauden voi kai varmistaa, että laitat kevyen harsopussin kukkaan, taikka vähän isommin, mikä peittää useamman kukan ja mieluummin niihin, mitkä on ylempänä muista lajikkeista lähistöllä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 10, 2010, 20:36:09 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - lokakuu 10, 2010, 19:15:57 ip
Luin jostakin että Habanero Orange- on toinen nimitys Sudden Dethille.
Onko niin?


Tällä kohdin kysymykseni taitaa olla aiheeton, mutta kysynpä silti.
Kaupallisessa viljelyssä isoissa kasvihuoneissa käytetään usein jalostettua siementä, F1 hybridilajikkeita. Ne kasvavat hyvin kasvihuoneessa, kestävät ehkä paremmin tauteja ja varastointia, eli ovat ammattiviljelijälle hyvä sijoitus. Niiden siemenistä ei synny samanlaisia jälkeläisiä kuin kaupasta ostetut olivat. Jalapeñoista esimerkiksi saattaa tulla vaikka minkä muotoisia ja värisiä. Habanerot sentään muistuttavat habaneroa, mutta satoisuus tai maku saattaa muuttua. Lajikkeiden jalostajat keräävät jalostuskulunsa myymällä joka vuosi uudet siemenet.

Nyt se kysymys: Tietääkö kukaan varmuudella, onko Sudden Death hybridilajike? Useimmat meillä myytävät jalapeñot joka tapauksessa ovat. On turha syyttää Penaa, jos hänen chileistään otetuista siemenistä ei tulekaan hyvää satoa. Penahan myi chilejä, ei siemeniä.

Minusta kotitarveviljelijänkin kannattaa panostaa hyviin siemeniin. Pari euroa on mitätön hinta varmuudesta kun sentään kasvatusprosessi kestää puoli vuotta ja maksaakin aika tavalla enemmän. Esimerkiksi Habaneroa saa Fataliin ja Chilimaailman ohella myös Hyötykasviyhdistyksen  (http://www.hyotykasviyhdistys.fi/tuoteluettelo.shtml)luomusiemeninä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: linker - lokakuu 10, 2010, 21:10:48 ip

Minulla on hyvät kokemukset markettihabaneroista ja -jalapeñoista otetujen siementen tuottamista chileistä.
Olivat molemmissa lajikkeissa samanlaisia elleivät huomattavasti parempiakin kuin ne alkuperäiset kaupasta
ostetut. Habanero varsinkin oli tuoksultaan todella  hedelmäinen verrattuna "isäänsä"
Heinän gauchot ja aji cristalit, joista otetut siemenet panen pian multiin, jäävät nähtäväksi. Mutta eiköhän niiistäkin
ensi syksynä jauhoa synny.

Olen jäljittänyt tuon marketti-haban, joka oli minulle ensikosketus "oikeisiin" chileihin, ja ensimmäinen
chili jonka sain itämään/kasvamaan/kukkimaan/podittamaan/kypsymään, alkuperää ja mahdollista yhteyttä
johonkin tiettyyn lajiin. "Via Nova - our chillies" - Habanero-punainen, jonka k-marketin hevi-tiskiltä joulun välipäivinä 2009
noukin ostoskoriini oli peräisin hollannista; Jäljet johtivat Valstar- nimisen tukkuliikkeen tilalle Poeldijk:iin hollantiin.
Jokusen sähköpostin jälkeen minulla on tieto että alkuperäinen lajike on Caribbean red... joksi tuota markettituotetta joku arvelikin.
ISO 9000- sertifiointi, EU, ja GMP ovat tällaisessa harrastuksen osa-alueessa mukavia käytäntöjä. Ja entinen työkaveri joka työskentelee hollannissa erään toisen alan laatupäällikkönä   :)

Noiden lajien kanssa on välillä ihmeissään, kun lukee ulkomaisia chilitietokantoja. Tuntuu että kaikilla on omat lempinimensä useimmille chileille jotka ovat suosituimpia kasvatettavia harrastajien keskuudessa. Varsinaista salapoliisintyötä, mutta sehän on pelkästään mukavaa ajankulua.


Menneen kauden Sudden Death- Habaneroni olivat peräisin yhdistyksen liittymis-siemenistä.


.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Tapionpoika - lokakuu 22, 2010, 10:46:19 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - elokuu 02, 2010, 03:38:34 ap
itse olen ainakin todella tykästynyt tähän oranssiin habaan, juuri laskeskelin, että
4 l ruukussa kasvanut n. 50 cm korkea haba on tehnyt jo 57 podia,mikä on verrattuna
vaikka aji cristalliin tai tuohon marketti-annuumiin aivan huimasti. :P
AC on tehnyt vasta 25 podia ja on saman ikäinen/korkuinen ja m-annuum on tehnyt vasta
16 podia vaikka on n.70cm korkea,ja saman ikäinen kahden aiemmin mainitun kanssa.



Monen monta chinenseä läheltä ja kaukaa kasvattaneena, itse arvostan ehkä kaikkein eniten tuota "klassista" kuubalaista golden tai yellow habaneroa. Sen hedelmät poikkeavat lähes kaikista muista lähisukulaisistaan (Infernon sivuilta löytyy hyvä näyte) ja maku on aivan ehdoton. Pirun tulinen, muttei liian sellainen. Se on minusta klassikko, jota kaikkien kannattaisi kokeilla! :)

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.

Nythän muoti-ilmiö on kasvattaa Nagaa (tai sen lukuisia käytännössä aivan samoja versioita eri nimellä). Naga Morich (tai mikä hyvänsä muu nimi) on siitä jännä chili, että se on eräänlainen "super-habanero". Vaikka tulisuutta on kymmenkunta kertaa enemmän (= helvetin paljon!), maussa on kyllä tiettyä sukulaisuutta. Naga on kyllä hyvä chili ruoanlaittoon, kunhan sitä käyttää ERITTÄIN varovasti! ;)  Mutta en silti sanoisi sen syrjäyttävän tuota aitoa perus-Habaneroa. Se kun on maultaan ja tulisuudeltaan se oikea klassikko. Sikäli, jos chinensejä kasvattaa, voisin ehdottaa vaikkapa: Golden Habanero, Naga Morich, Pink Habanero. Ja jos chinenset todella miellyttävät ja erityisesti niiden kirpeämpi aromi kiinnostaa, niin... Datil, Fatalii... ;)




Tietääkö joku, mistä tuon "alkuperäisen" (kuubalainen golden, yellow tms.) habaneron siemeniä voisi saada? Itsellä on muutama chinense kasvamassa, mutta kiinnostaisi kasvattaa juurikin tuota aitoa alkuperäistä. Habaeron ominaismaku yhdessä potkun kanssa tekee siitä mahtavan ruoanlaittochilin. Kuivattuna suosittelen pippurimyllyn läpi pizzan päälle esim. perus oranssia.

Ihan sama, vaikka kaupalliset versiot olisi sadokkaampia tai helpompia, on alkuperäisessä lajikkeessa kuitenkin eniten sitä fiilistä! \m/

pähkinänkuoressa: mistä saan alkuperäisen haban siemenen?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - lokakuu 22, 2010, 10:58:14 ap
Katsopa pari viestiä ylempää.
Uskoisin Hyötykasviyhdistyksen luomusiemenen olevan sitä. Sen nimessä ei ole lisäliitteitä. Tuota minulla kasvaa.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Tapionpoika - lokakuu 22, 2010, 11:24:23 ap
Jes, asia kunnossa. Hämäännyin taas tuosta "Länsi-intia" alkuperästä... Kolumbuksen erhe, ei minun ;)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Legoinsinööri - lokakuu 27, 2010, 11:08:57 ap
Tuli just mieleen, että kun ekoja kertoja kattelin eri lajikkeita oli habaneroista varmaan nimekkäimpänä esillä Red Savina ihan ennätyksensä takia. Varmaan siitä johtuen oli iskostunut päähän kuva että se olisi alkuperäinen haba ja muut ovat nimetty sen vanavedessä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Legoinsinööri - marraskuu 01, 2010, 19:16:33 ip
Vertasin muuten just että Bluesmanin "Chilivaarin aito Habanero" omistaa huomattavasti suipommat  lehdet kuin mitä Fassen Orange Habanero, jonka tässä ketjussa epäiltiin olevan myös se aito ja oikea. Fassen kuvassa noita lehtiä ei näy, mutta mulla itelläni kasvaa just Fataliin siemenistä ja niissä noi lehdet on arviolta tuplasti niin leveät kuin noissa Bluesmanin kuvissa. Onko tämä olennainen ero vai voiko johtua kasvattamistapojen eroista tms.?

Bluesman:
(http://lh5.ggpht.com/_L2NRhEx13OI/TMhwYsrqHtI/AAAAAAAACaQ/OlBupOcDtK4/Chilivaarin%20Habanero.jpg)

Oma rehuni:
(http://i52.tinypic.com/aw8dvm.jpg)
(http://i56.tinypic.com/2dqn7ub.jpg)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 01, 2010, 21:13:28 ip
Äläpä huolehdi!
Olisiko tuo siitä välistä: http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa_11.html
Tämä on nimittäin tuon Bluesmanin  Habaneron emokasvi.
Lehtien muoto vaihtelee lannoituksen, lämmön jne. mukaan. Kasvin ikä vaikuttaa myös. Taimena Habanerossa saattaa olla kämmenen kokoiset lehdet, kolmivuotiaana paljon pienemmät.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: chilihardhead.fi - marraskuu 01, 2010, 23:00:49 ip
Mulla on vaarin haban siemenistä kasvatetussa samanlaiset lehdet kuin sulla, kasvaa ebbissä
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - marraskuu 01, 2010, 19:16:33 ip
Oma rehuni:
(http://i52.tinypic.com/aw8dvm.jpg)
(http://i56.tinypic.com/2dqn7ub.jpg)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Legoinsinööri - marraskuu 02, 2010, 07:56:39 ap
Ehä miä täs ny panikoi :P Aika iso ero voi lehdissä olla siinä tapauksessa ja nimenomaan vielä muodossa eikä vaan koossa.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - marraskuu 02, 2010, 09:40:40 ap
Isoja eroja on. Tässä SAMA habanero, joka nykyisin majailee amppelissa keväällä -08 kolmen kuukauden ikäisenä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg42822#msg42822

Sen vielä unohdin mainita, että talvella ikkunalla lehdet tulevat ohuiksi ja sileiksi, melkein kuin annuumin lehdiksi, keväällä valon lisääntyessä ne tulevat paksummiksi ja ryppyisemmiksi.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: bardi - joulukuu 03, 2010, 22:52:02 ip
Habanero, pointed yellow. Loistava hampurilaisen välissä, muuten ei oikein räjäyttänyt makuhermoja. Kuitenki hyvä haba, nyt revegessä keittiön ikkunalla. Mulla oli aika bonsai koko kesän, mutta tuotti kivasti hedelmää pienessäkin ruukussa. Suosittelen.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Toni.A - joulukuu 03, 2010, 22:58:56 ip
Lainaus käyttäjältä: bardi - joulukuu 03, 2010, 22:52:02 ip
Habanero, pointed yellow. Loistava hampurilaisen välissä, muuten ei oikein räjäyttänyt makuhermoja. Kuitenki hyvä haba, nyt revegessä keittiön ikkunalla. Mulla oli aika bonsai koko kesän, mutta tuotti kivasti hedelmää pienessäkin ruukussa. Suosittelen.
Loistavan makuinen kylläkin ja vaikka kalan kanssa. Ainut vaan, että ei ole Habanero kylläkään, vaikka nimi siihen viittaakin. Chinense kuitenkin joka tapauksessa.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: wille - joulukuu 04, 2010, 10:01:57 ap
Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - joulukuu 03, 2010, 22:58:56 ip
Lainaus käyttäjältä: bardi - joulukuu 03, 2010, 22:52:02 ip
Habanero, pointed yellow. Loistava hampurilaisen välissä, muuten ei oikein räjäyttänyt makuhermoja. Kuitenki hyvä haba, nyt revegessä keittiön ikkunalla. Mulla oli aika bonsai koko kesän, mutta tuotti kivasti hedelmää pienessäkin ruukussa. Suosittelen.
Loistavan makuinen kylläkin ja vaikka kalan kanssa. Ainut vaan, että ei ole Habanero kylläkään, vaikka nimi siihen viittaakin. Chinense kuitenkin joka tapauksessa.


Ja jotta saadaan pieni offtopic käyntiin, niin mielestäni tuo Pointed Yellow Habanero ja Limon ovat yksi ja sama lajike.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: bardi - joulukuu 06, 2010, 23:30:21 ip
Hmm Limon Perusta ja Pointed Yellow Karibia? Vaikuttaisivat aika samoilta kyllä. Jauheena oli ihan hyvää kanssa, mutta sitä oli liian vähän.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: JaloPena - tammikuu 19, 2011, 21:24:29 ip
Kasvatin nämä kirkkaanpunaiset (ei yhtään oranssia kypsänä) habanerot hollantilaisista chileistä otetuista siemenistä, kaikki ovat samasta paketillisesta. Paloissa on selvästi kahta erilaista tyyppiä, leveää, matalaa ja ilman päässä olevaa selvää piikkiä sekä pitkänmallista jossa on terävä piikki päässä. Molempia oli useita puskia, mutta pitkänomaiset olivat selkeästi yleisempiä, todennäköisesti ihan sattuman vuoksi. Maku oli mainio, kummassakin tyypissä hyvä hedelmäinen, matalamman mallin polte kuitenkin selkeästi voimakkaamman tuntuinen.
Nyt minua on alkanut mietityttää, ovatko nämä samaa vai eri lajiketta? Kenties Caribbean red? Vai olisko asiantuntijoilla muita ehdotuksia?

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31599858&l=658005fcdd&id=1033011000

edit. En saanut valitettavasti facebookin linkkiä tulemaan suoraan kuvaksi
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - tammikuu 19, 2011, 22:19:59 ip
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 19, 2011, 21:24:29 ip
Kasvatin nämä kirkkaanpunaiset (ei yhtään oranssia kypsänä) habanerot hollantilaisista chileistä otetuista siemenistä, kaikki ovat samasta paketillisesta. Paloissa on selvästi kahta erilaista tyyppiä, leveää, matalaa ja ilman päässä olevaa selvää piikkiä sekä pitkänmallista jossa on terävä piikki päässä. Molempia oli useita puskia, mutta pitkänomaiset olivat selkeästi yleisempiä, todennäköisesti ihan sattuman vuoksi. Maku oli mainio, kummassakin tyypissä hyvä hedelmäinen, matalamman mallin polte kuitenkin selkeästi voimakkaamman tuntuinen.
Nyt minua on alkanut mietityttää, ovatko nämä samaa vai eri lajiketta? Kenties Caribbean red? Vai olisko asiantuntijoilla muita ehdotuksia?

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31599858&l=658005fcdd&id=1033011000

edit. En saanut valitettavasti facebookin linkkiä tulemaan suoraan kuvaksi


Nuo eivät ole, ihan tarkkaan ottaen, habaneroja. Habanerosta on tullut suosionsa myötä tietynlainen yleisnimike kaikille kaupallisille tulisille chinense-lajin paprikoille. Niistä on jalostettu niin monia kaupallisia sekoituksia, että ns. kaupan "haboista" ei yleensä pysty sanomaan minkäänlaista järjellistä lajikenimeä. Ne ovat yksinkertaisesti vaikka "punaisia hollantilaisia chinensejä" vailla nimeä. Ei se niitä toisaalta yhtään huonommaksikaan tee. Näiden kaupallisten chilien kanssa vain sellaiset asiat kuin alkuperä ja lajikkeet menettävät yleensä merkityksensä. Niiden tehtävänä on vain kasvaa paljon, edullisesti ja myydä pirusti! ;)

Aito habanero tunnetaan nimellä "Yellow" tai "Golden" tai "Orange" habanero, ja sen muoto on hyvin tunnusomainen. Sen voi katsoa Infernon chinense-sivulta.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Larski - tammikuu 19, 2011, 23:30:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - tammikuu 19, 2011, 22:19:59 ip
Aito habanero tunnetaan nimellä "Yellow" tai "Golden" tai joskus "Orange" habanero

Onko sudden death, eli orange habanero siis se oikea?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 19, 2011, 23:47:09 ip
Eiköhän se ole juurikin se :)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 00:23:00 ap
Kyllä tuo "punainen chinense" riittää minulle ja osa puskistakin saa jatkaa eloaan. Tulta ja makua on joka tapauksessa maittavat määrät.  :) Minua vain rupesi mietityttämään miksi samasta satsista tuli aivan erinäköisiä podeja. Tyydyn ajatukseen, että ne ovat kahta erilaista kaupallista variaatiota. Tuo pyöreämpihän taitaa olla vähän orangen mallinen.

Itse asiassa tuo habaneron nimiasia oli kyllä ihan selvä, olin lukenut ketjun jos toisenkin läpi. Tällä hetkellä minulla on kasvamassa Bluesmanin lahjoittamaa "aitoa" oranssia habaneroa ja lisäksi Sudden deathia. Oransseja tulee siis olemaan useampia puskia, todennäköisesti suurin osa amppeleissa. Tallessa on myös jonkun kotimaisen tuottajan (nimeä en muista) "oranssin habaneron" siemeniä, otettuna kypsistä podeista.

Noo, oppia ikä kaikki ja kertaus vielä (toivottavasti) iskostaa ajatusta paremmin umpiluuhun... ;)

Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 20, 2011, 11:20:09 ap
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 00:23:00 ap... Minua vain rupesi mietityttämään miksi samasta satsista tuli aivan erinäköisiä podeja.


Selitys saattaa olla se, että nuo suurissa kasvihuoneissa kasvatetut lajikkeet ovat ns. hybridilajikkeita, varta vasten kaupalliseen tuotantoon risteytettyjä. Niiden jälkeläisistä ei tule useinkaan samanlaisia kuin emokasvi, vaan ammattiviljelijät ostavat uudet siemenet joka vuosi.

En suosittele levittämään tuollaisia siemeniä kavereille tai siemenketjukirjeisiin. Sieltä voi kasvaa  aivan muuta kuin odotettiin. On myös esitetty epäilys, että "Sudden Death" olisi noita kaupallisia hybridinimikkeitä, mutta siihen ei ole varmistusta. Se on oranssin Habaneron perusmallia, mutta ovatko siitä kerätyistä siemenistä kasvatetut enää sitä?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 12:06:04 ip
Ei ole mitään tarkoitusta näitä "punaisia chinensejä" levittääkään etehen päin. Itselle talletettavat siemenet - ja ne, joita levitykseen laitan (tänä keväänä se ei valitettavasti vielä onnistu) - pyrin ottamaan merkityistä podeista, joita yritän estää risteytymästä pussittamalla.

Kuinkas muuten on, ovatko esim kaupasta hedelminä ostetut Fataliin Naga morich ja Aji cristal sellaisia, että niistä saa "puhtaita" kantoja?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Miksaa - tammikuu 20, 2011, 14:44:50 ip
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 19, 2011, 21:24:29 ip
http://www.facebook.com/photo.php?pid=31599858&l=658005fcdd&id=1033011000

edit. En saanut valitettavasti facebookin linkkiä tulemaan suoraan kuvaksi


(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs637.snc4/59755_1561589953005_1033011000_31599858_78357_n.jpg)

Facebookissa klikkaat hiiren oikealla napilla ja valikosta näytä kuva. Sit osoiterivi tänne ;)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Lihamestari - tammikuu 20, 2011, 15:40:06 ip
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 12:06:04 ip
Ei ole mitään tarkoitusta näitä "punaisia chinensejä" levittääkään etehen päin. Itselle talletettavat siemenet - ja ne, joita levitykseen laitan (tänä keväänä se ei valitettavasti vielä onnistu) - pyrin ottamaan merkityistä podeista, joita yritän estää risteytymästä pussittamalla.

Kuinkas muuten on, ovatko esim kaupasta hedelminä ostetut Fataliin Naga morich ja Aji cristal sellaisia, että niistä saa "puhtaita" kantoja?
Mä voin kertoa, miten kävi!
Mun nagat on napattu niistä Fataliin tuoreista chileistä!
Kolme hyvinvoivaa kasvia on tossa tuloillaan... :)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 15:50:55 ip
Hyvä juttu  :)  Sitten mulla ei ole niitä turhaan lautalla. Toivottavasti tulee yhtä hyvän makuisia kuin mitä "emot" olivat.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Lihamestari - tammikuu 20, 2011, 16:01:51 ip
Juu, veikkaampa että hyvää tulee! Odottavan aika on vaan niiiiiiiiin pitkä! :)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 20, 2011, 16:28:41 ip
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 15:50:55 ipToivottavasti tulee yhtä hyvän makuisia kuin mitä "emot" olivat.


Kun on nähnyt Fataliin kuvia valtavista kasvihuoneista, joissa on silmänkantamattomiin samaa lajiketta, ei ihan heti tule mieleen, että ne voisivat risteytyä jonkun muun kanssa. Ongelmaa voi olla itämisessä, jos nuo on poimittu vihreinä.  :D
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: PP - tammikuu 20, 2011, 19:37:33 ip
Tämä ei kuulu habaneroketjuun, mutta asia on liippaa läheltä. Yksi yleinen lajike, josta liikkuu epämääräisiä siemeniä, on Jalapeño DRH 7400 eli Gaucho. Se on F1 hybridi ja kannattaa kasvattaa kaupallisista siemenistä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: linker - tammikuu 20, 2011, 20:01:54 ip
Mulla on ei-kaupallisista siemenistä idätettyä 7400:aa taimivaiheessa kasvamassa.
Saas nähdä kuinka äijän käy: kasvaako sarvet päähän.  ;D
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 20, 2011, 21:28:15 ip
kuin myös täällä itämässä drh7400 muutaman siemenen voimalla ;)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Pienviljelijä - tammikuu 29, 2011, 22:19:32 ip
Tuossa aiemmin oli puhetta Orange Habaneron aitoudesta, niin olisikohan tämä lähelläkään sitä? Mielestäni se pitäisi olla.
(http://img201.imageshack.us/img201/9458/pa170272.th.jpg) (http://img201.imageshack.us/i/pa170272.jpg/)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: MasaT - tammikuu 29, 2011, 22:36:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Pienviljelijä - tammikuu 29, 2011, 22:19:32 ip
Tuossa aiemmin oli puhetta Orange Habaneron aitoudesta, niin olisikohan tämä lähelläkään sitä? Mielestäni se pitäisi olla.
(http://img201.imageshack.us/img201/9458/pa170272.th.jpg) (http://img201.imageshack.us/i/pa170272.jpg/)

Vaikuttaa aika samalta supertuliselta orange habanerolta, mitä on ollut minullakin kasvatuksessa.
Muuten tuo keskustelu habaneron alkuperästä hieman hämää minua, kun sanotaan, että se olisi kotoisin Kuubasta, kun minun käsitykseni mukaan se nimitys tälle chinenselle on kotoisin Meksikosta.
Kuubassa "cachuca". Trinidadissa "congo". Jamaikalla "scotch bonnet" jne..
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - tammikuu 29, 2011, 23:57:51 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 29, 2011, 22:36:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Pienviljelijä - tammikuu 29, 2011, 22:19:32 ip
Tuossa aiemmin oli puhetta Orange Habaneron aitoudesta, niin olisikohan tämä lähelläkään sitä? Mielestäni se pitäisi olla.
(http://img201.imageshack.us/img201/9458/pa170272.th.jpg) (http://img201.imageshack.us/i/pa170272.jpg/)

Vaikuttaa aika samalta supertuliselta orange habanerolta, mitä on ollut minullakin kasvatuksessa.
Muuten tuo keskustelu habaneron alkuperästä hieman hämää minua, kun sanotaan, että se olisi kotoisin Kuubasta, kun minun käsitykseni mukaan se nimitys tälle chinenselle on kotoisin Meksikosta.
Kuubassa "cachuca". Trinidadissa "congo". Jamaikalla "scotch bonnet" jne..


Chinense-paprikojen, kuten annuumien ja baccatumienkin (= muiden pitkälle jalostettujen paprikakasvien) kanssa on usein vaikeaa tietää mikä on tarkalleen mitä. Jos ollaan - tai yritetään olla - aivan rehellisiä, Habanero-muototyyppi chinense-paprikasta on kotoisin Karibian alueelta. Se on varma asia. On todennäköistä, että se on alkujaan peräisin Kuuban tienoilta. Meksikolainen paprika se ei tietääkseni ole. Jos jollakulla on asiasta varmaa, perusteltua tietoa, laittakaapa tänne.

Näinä aikoina asiaa hämää se, että lähes kaikkia saman lajin vähänkään saman näköisiä, tulisia paprikakasveja kutsutaan Habaneroiksi. Se on kauppiaiden kielenkäyttöä, ei todellisuutta.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: MasaT - tammikuu 30, 2011, 00:45:04 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - tammikuu 29, 2011, 23:57:51 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 29, 2011, 22:36:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Pienviljelijä - tammikuu 29, 2011, 22:19:32 ip
Tuossa aiemmin oli puhetta Orange Habaneron aitoudesta, niin olisikohan tämä lähelläkään sitä? Mielestäni se pitäisi olla.
(http://img201.imageshack.us/img201/9458/pa170272.th.jpg) (http://img201.imageshack.us/i/pa170272.jpg/)

Vaikuttaa aika samalta supertuliselta orange habanerolta, mitä on ollut minullakin kasvatuksessa.
Muuten tuo keskustelu habaneron alkuperästä hieman hämää minua, kun sanotaan, että se olisi kotoisin Kuubasta, kun minun käsitykseni mukaan se nimitys tälle chinenselle on kotoisin Meksikosta.
Kuubassa "cachuca". Trinidadissa "congo". Jamaikalla "scotch bonnet" jne..


Chinense-paprikojen, kuten annuumien ja baccatumienkin (= muiden pitkälle jalostettujen paprikakasvien) kanssa on usein vaikeaa tietää mikä on tarkalleen mitä. Jos ollaan - tai yritetään olla - aivan rehellisiä, Habanero-muototyyppi chinense-paprikasta on kotoisin Karibian alueelta. Se on varma asia. On todennäköistä, että se on alkujaan peräisin Kuuban tienoilta. Meksikolainen paprika se ei tietääkseni ole. Jos jollakulla on asiasta varmaa, perusteltua tietoa, laittakaapa tänne.

Näinä aikoina asiaa hämää se, että lähes kaikkia saman lajin vähänkään saman näköisiä, tulisia paprikakasveja kutsutaan Habaneroiksi. Se on kauppiaiden kielenkäyttöä, ei todellisuutta.

Tuo tieto, että habanero-nimitys olisi meksikon suunnalta tuli Boslandin kirjasta.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: linker - tammikuu 30, 2011, 09:56:21 ap
The habanero chili pepper is originally from Cuba (hence the name Habanero, which means 'from Havana')
and was later introduced by the Cubans to the Yucatan Peninsula in Mexico.

http://en.wikipedia.org/wiki/Habanero_chili (http://en.wikipedia.org/wiki/Habanero_chili)

Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: MasaT - tammikuu 30, 2011, 17:49:27 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - tammikuu 30, 2011, 09:56:21 ap
The habanero chili pepper is originally from Cuba (hence the name Habanero, which means 'from Havana')
and was later introduced by the Cubans to the Yucatan Peninsula in Mexico.

http://en.wikipedia.org/wiki/Habanero_chili (http://en.wikipedia.org/wiki/Habanero_chili)



Joo. Löysin nyt tuon saman tiedon myös The chile pepper encyclopediasta.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Tiemuh - tammikuu 31, 2011, 06:25:51 ap
Sama tieto myös The Pepper Garden kirjassa
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: linker - helmikuu 15, 2011, 14:23:29 ip
(http://3.bp.blogspot.com/-7HJYTX6vmPg/TVpqAwyXrtI/AAAAAAAAAT0/TMomYE_IZ7c/s1600/haba.jpg)

Ainoa oikea aito "Habanero"    ;D



ja vileä täytteeksi, vaikka habanerokeskusteluss ollaan, kun joku kyseli Jalapenon perään:


(http://1.bp.blogspot.com/-El8t8tmfYgQ/TVpqBMscvxI/AAAAAAAAAT8/R1n3ZhzbC3M/s1600/jalap.jpg)


Molemmat Hyötyksaviyhdistykseltä, ja luomusiemeniä


 

 
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: .tomppa. - helmikuu 15, 2011, 17:21:34 ip
mielenkiintoista..   kysyin viimetalvena paavolan citymarketin kauppiaalta että mitä "habaneroja" nuo ovat..

ei olleet tienneet hollantilaiset kasvattajatkaan antaa luotettavaa vastausta muuta kuin että, ne ovat habaneroja,tulisia,väri punainen  ???   ei mitään muuta tietoa..   aika hämärää etten sanoisi..
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - helmikuu 15, 2011, 20:42:36 ip
Lainaus käyttäjältä: .tomppa. - helmikuu 15, 2011, 17:21:34 ip
mielenkiintoista..   kysyin viimetalvena paavolan citymarketin kauppiaalta että mitä "habaneroja" nuo ovat..

ei olleet tienneet hollantilaiset kasvattajatkaan antaa luotettavaa vastausta muuta kuin että, ne ovat habaneroja,tulisia,väri punainen  ???   ei mitään muuta tietoa..   aika hämärää etten sanoisi..


Siinä kaikki tieto mitä kaupallisesti tarvitaan. Eikä kokkauksessakaan moni piittaa siitä, onko ns. oikea nimi tätä tai sitä, kunhan täyttää tehtävänsä. Tämä nimillä hifistely on meidän harrastajien omaa pilkunnysväystä. ;)  Toisaalta, harmi että vallan vääriäkin nimiä sitten esiintyy.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Eric Sour - helmikuu 15, 2011, 20:56:58 ip
Lainaus käyttäjältä: .tomppa. - helmikuu 15, 2011, 17:21:34 ip
mielenkiintoista..   kysyin viimetalvena paavolan citymarketin kauppiaalta että mitä "habaneroja" nuo ovat..

ei olleet tienneet hollantilaiset kasvattajatkaan antaa luotettavaa vastausta muuta kuin että, ne ovat habaneroja,tulisia,väri punainen  ???   ei mitään muuta tietoa..   aika hämärää etten sanoisi..


Eräässä ravintolassa kuului ruoka-annokseen kokonainen keltainen cayenne tyyppinen annuumipaprika.
Kysyessäni tarjoilijalta, mikäköhän mahtoi olla paprikan lajike, kävi hän keittiöstä tivaamassa asiaa. Habanero kuului kokin vastaus  :D
Samassa putkassa myöhemmin kysyin toiselta tarjoilijalta samaa asiaa, tälläkertaa se oli chilipaprika.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - helmikuu 16, 2011, 03:43:05 ap
Lainaus käyttäjältä: Eric Sour - helmikuu 15, 2011, 20:56:58 ip
Lainaus käyttäjältä: .tomppa. - helmikuu 15, 2011, 17:21:34 ip
mielenkiintoista..   kysyin viimetalvena paavolan citymarketin kauppiaalta että mitä "habaneroja" nuo ovat..

ei olleet tienneet hollantilaiset kasvattajatkaan antaa luotettavaa vastausta muuta kuin että, ne ovat habaneroja,tulisia,väri punainen  ???   ei mitään muuta tietoa..   aika hämärää etten sanoisi..


Eräässä ravintolassa kuului ruoka-annokseen kokonainen keltainen cayenne tyyppinen annuumipaprika.
Kysyessäni tarjoilijalta, mikäköhän mahtoi olla paprikan lajike, kävi hän keittiöstä tivaamassa asiaa. Habanero kuului kokin vastaus  :D
Samassa putkassa myöhemmin kysyin toiselta tarjoilijalta samaa asiaa, tälläkertaa se oli chilipaprika.


Ei porukkaa kiinnosta - tai eivät ne tiedä. Niille chili on yhtä kuin mikä tahansa chili.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Larski - maaliskuu 11, 2011, 20:19:13 ip
Kampin K-marketissa sattu tänään silmään tavallista paremman näkösiä markettihaboja. Piti pari kourallista kahmaista mukaan. Maultansa ja polteeltansa mun mielestä parempia ku vakio punaset markettihabat.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Ruokaa/IMG_3127rajattu.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Ruokaa/IMG_3127rajattu.jpg)
Huvittavinta oli, että habalaatikon alla luki läpyskässä isolla "Jalapeno, tulisuus:mieto-keskitulinen" tms.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - maaliskuu 12, 2011, 00:12:27 ap
Lainaus käyttäjältä: Larski - maaliskuu 11, 2011, 20:19:13 ip
Kampin K-marketissa sattu tänään silmään tavallista paremman näkösiä markettihaboja. Piti pari kourallista kahmaista mukaan. Maultansa ja polteeltansa mun mielestä parempia ku vakio punaset markettihabat.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Ruokaa/IMG_3127rajattu.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Ruokaa/IMG_3127rajattu.jpg)
Huvittavinta oli, että habalaatikon alla luki läpyskässä isolla "Jalapeno, tulisuus:mieto-keskitulinen" tms.


Ulkonäöstä päätellen mitä aidoimpia OIKEITA habeneroja!! :D
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Pienviljelijä - maaliskuu 23, 2011, 17:40:10 ip
Tutun näköisiä haboja. Oma habaneroni kasvattelee paraikaa kahta podia, jotka ovat talven aikana ilmestyneet. Enkä edes antanut lisävaloa.  8)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: geugeu - toukokuu 07, 2011, 19:36:00 ip
Muutama kuva Exotic Garden (http://www.exoticgarden.fi/)in siemenistä kasvatetusta Habanerosta viimekesältä.

(http://i.imgur.com/EpDNS.jpg)
(http://i.imgur.com/ahxjJ.jpg)
(http://i.imgur.com/OK8rK.jpg)
(http://i.imgur.com/zXmEd.jpg)

Sama kasvi siirtyi tänään keittiönpöydältä parvekkeelle uuden kesän viettoon.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Aji Inferno - toukokuu 21, 2011, 20:23:40 ip
Nättejä ovat! :) Ja epäilemättä myös maukkaita! Kaiken tämän nagahulinan keskellä olisi mukavaa nähdä tämän loistavan, klassisen habankin saavan taas suosiota!
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Jahvetti - kesäkuu 09, 2011, 22:01:17 ip
Orange habaneroo on kasvamassa, saas nähdä miten äijän käy.
On myös Hessin mieliks pari nagaakin, ja nupulla ;D
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: popcornmaker - heinäkuu 20, 2011, 17:18:27 ip
Mitäs muita habaneromaisia lajeja on kuin perus orange?? Tässä päästy jo maistelemaan omista puskista 7pottia, scorpparia ja nagaa, mutta eivät oikein iske (tai iskevät tulisuudellaan, mutta eivät maullaan). Samoin huomaa kun naga yms kastikepullot liki täysiä kaapissa, mutta habanero pohjaiset alkavat loppumaan. Eli lajeja hakusessa jotka maistuvat ja tuoksuvat hmm habanerolta? Noista nimistä oikein tiedä mitkä loppujenlopuksi edes maistuu aidolta tavaralta kun siemeniäkin löytyy omastakin kaapista ainakin red savinaa, white bullettia, long chokoa, caribbeania, pinkkiä, reddiä ja brownia.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Minbaari - heinäkuu 20, 2011, 19:45:38 ip
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - heinäkuu 20, 2011, 17:18:27 ip
Mitäs muita habaneromaisia lajeja on kuin perus orange?? Tässä päästy jo maistelemaan omista puskista 7pottia, scorpparia ja nagaa, mutta eivät oikein iske (tai iskevät tulisuudellaan, mutta eivät maullaan). Samoin huomaa kun naga yms kastikepullot liki täysiä kaapissa, mutta habanero pohjaiset alkavat loppumaan. Eli lajeja hakusessa jotka maistuvat ja tuoksuvat hmm habanerolta? Noista nimistä oikein tiedä mitkä loppujenlopuksi edes maistuu aidolta tavaralta kun siemeniäkin löytyy omastakin kaapista ainakin red savinaa, white bullettia, long chokoa, caribbeania, pinkkiä, reddiä ja brownia.


Mitä Habanero nimisiä Chinensejä minä olen maistanut, niin parhaimpia on mielestäni ollut juurikin tuon Orangen lisäksi: Chocolate, Mustard ja Pink Habat.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Jarell - lokakuu 09, 2012, 17:56:47 ip
Onko kellään kokemusta Orange Habanerosta vielä vihreänä? Joudun piakkoin karsimaan tilanpuutteen vuoksi noita kasvatuksia ja kaksi suurinta Orange Habanero puskaa saa lähteä. Niissä on vielä melkonen määrä vihreitä podeja kiinni joten mietin vaan, että jos poimin ne tuollaisenaan pois niin onko niistä enää mihinkään?
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Jani M - lokakuu 09, 2012, 18:39:35 ip
Lainaus käyttäjältä: FryGuy - lokakuu 09, 2012, 17:56:47 ip
Onko kellään kokemusta Orange Habanerosta vielä vihreänä? Joudun piakkoin karsimaan tilanpuutteen vuoksi noita kasvatuksia ja kaksi suurinta Orange Habanero puskaa saa lähteä. Niissä on vielä melkonen määrä vihreitä podeja kiinni joten mietin vaan, että jos poimin ne tuollaisenaan pois niin onko niistä enää mihinkään?


Tulisia ne on kyllä, ja maistuvatkin habanerolta, joskin maku on enemmän... hmm. Vihannesmainen? Maistele ihmeessä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: ChiliChillailija - lokakuu 15, 2012, 19:49:42 ip
Onko jollakin kokemusta lajikkeesta Habanero Havaiian?
FataliiSeedsissä lajike on tuommoinen: http://fataliiseeds.net/new-products
Olisi mukava kuulla kasvattaja-arvioita lajikkeesta, kun houkuttelee. Ajattelin kuitenkin aluksi kysyä mielipiteitä.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Noli Me Tangere - lokakuu 23, 2012, 20:07:16 ip
Mitä eroa tuolla Habanero Hawaiian ja Caribbean Redillä oikein on? Melko samannäköisiä. Olen itse tuota Caribbean Rediä kasvattanut ja todennut sen oikein käyttökelpoiseksi.
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Jingle Bell - heinäkuu 12, 2013, 21:31:34 ip
Maistoin kerran Orange Habaneroa. Maku oli ihan taivaallinen ,mutta polte oli aika hiton iso :)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: ChiliChillailija - heinäkuu 13, 2013, 18:59:56 ip
Eilen tuli Orange Habaneroa taas ensimmäisen kerran lähes vuoteen syötyä ja täytyy tunnuataa, että polte yllätti.
Räkä valui ja sylkeä kerääntyi suuhun.

Mun toleranssi on laskenut ihan hitosti.  :-[
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Untamokameli - joulukuu 24, 2013, 00:54:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap
Monen monta chinenseä läheltä ja kaukaa kasvattaneena, itse arvostan ehkä kaikkein eniten tuota "klassista" kuubalaista golden tai yellow habaneroa. Sen hedelmät poikkeavat lähes kaikista muista lähisukulaisistaan (Infernon sivuilta löytyy hyvä näyte) ja maku on aivan ehdoton. Pirun tulinen, muttei liian sellainen. Se on minusta klassikko, jota kaikkien kannattaisi kokeilla! :)

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.


Mites tota tämmöset https://fi.foodie.fm/#!/entry/8714531909962 "habanerot" kaupoissa? Nää ei sit oo varsinaisia habaneroja?
Tommosessa paketissa oli pari punasta, yks keltanen ja yks vaalea oranssi/pinkki...Hemmetin hyviä oli ja ny niitä pistin kasvamaan sit :-)...Ois vaa kiva tietää mitä sitä kasvattelee, ku noistakaan muuta tietoa ole, kuin että ne on from Mexico :-)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Feint - joulukuu 24, 2013, 01:21:28 ap
Lainaus käyttäjältä: Untamokameli - joulukuu 24, 2013, 00:54:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 02, 2010, 04:08:27 ap
Monen monta chinenseä läheltä ja kaukaa kasvattaneena, itse arvostan ehkä kaikkein eniten tuota "klassista" kuubalaista golden tai yellow habaneroa. Sen hedelmät poikkeavat lähes kaikista muista lähisukulaisistaan (Infernon sivuilta löytyy hyvä näyte) ja maku on aivan ehdoton. Pirun tulinen, muttei liian sellainen. Se on minusta klassikko, jota kaikkien kannattaisi kokeilla! :)

Ja sitäpaitsi... se on AINOA "oikea" Habanero. ;)  Jos sinulle tarjotaan punaista, mustaa, raidallista tai mitä hyvänsä chiliä habanerona, maista, arvosta - ja tiedä, että kyseessä ei ole haba. Ei koskaan. Hyvää, kenties - mutta ei habanero.


Ne on todennäköisesti jotain F1 tms sukupolvea, eli niistä kasvaa mitä sattuu. Pölyttyminen tapahtuu ristiin muiden lajikkeiden kanssa, joten noiden siemenistä tuskin syntyy mitään alkuperäistä vastaavaa.
Mites tota tämmöset https://fi.foodie.fm/#!/entry/8714531909962 "habanerot" kaupoissa? Nää ei sit oo varsinaisia habaneroja?
Tommosessa paketissa oli pari punasta, yks keltanen ja yks vaalea oranssi/pinkki...Hemmetin hyviä oli ja ny niitä pistin kasvamaan sit :-)...Ois vaa kiva tietää mitä sitä kasvattelee, ku noistakaan muuta tietoa ole, kuin että ne on from Mexico :-)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: JN - elokuu 16, 2014, 22:26:06 ip
En tiedä tuleeko oikeaan ketjuun, mutta tuli ostettua chilifesteiltä taas pussillinen chilejä. Tänään niitä tuli sitten maisteltua.

Tähän osioon mielestäni sopii tuotteet Yellow fatalii Habanero ja Monster Habanero. Monster Habanerossa oli tyypillinen chinense aromi, mielestäni melkein jopa liian voimakas makuuni. Polte oli tässä tuotteessa melkoinen.

Yellow fatalii Habanero taas oli miellyttävä aromiltaan, alkuun jopa hedelmäinen/sitrusmainen...Polte helvetillinen..Tämän jälkeen maistelin vielä Scotch bonnet:ia, en osaa kommentoida makua. Oli suu vielä sen verran liekeissä edellisessä tuotteesta..

Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: 0lli - marraskuu 13, 2014, 16:04:33 ip
Habanero sudden deathia kasvamassa ja tosi paljon kyllä pidän kasvutavasta ja maku oli myös erittäin hyvä kun sain maistiaisen aiemmin. Jääpi varmaan vakiokasvatiksi, 5/5 suosittelen! :)
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: Rec - maaliskuu 28, 2021, 19:16:28 ip
Lievää kusetuksen makua kyseisen lafkan habaneroissa.. ei poltellut juuri lainkaan vaan maistuivat normi tulettomille paprikoille. Onko kellään kokemuksia juuri näistä?

(https://1.bp.blogspot.com/-rkFh3qWT3hc/YGCqQpIEilI/AAAAAAAAC5w/edimt6dPN6AC7tkKLbWopvB6vqmRb7wOACLcBGAsYHQ/s2048/20210328_190349.jpg)

(https://1.bp.blogspot.com/-0IRcDzwAEyI/YGCqQYGwvWI/AAAAAAAAC5s/fI9s_eLjiwYinwmSHFNWj5OrCXKiqYl7QCLcBGAsYHQ/s2048/20210328_190418.jpg)

Eminentfood.nl
Otsikko: Vs: Habaneroja
Kirjoitti: miiksuli - huhtikuu 08, 2021, 17:16:30 ip
Itekki joskus maistanut tuhnuja "habaneroja". Kaipa vaan jotain jalostettuja nopeasti kasvavia ja hyvin satoavia chinensejä.