maaliskuu 29, 2024, 14:05:24 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Vilppu

1
Näyttää lemon dropin lehdet hieman kellastuvan ja menevän oudoksi kärjistä, mistähän johtuu?

2
Käsittelen tässä ensimmäisessä postauksessa mennyttä rookie kautta 20.

Kausi 20 oli allekirjoittaneelle se ensimmäinen chilien ihmeellisessä maailmassa. Kyseisen kauden idättely jäi aivan liian myöhään, käytännössä huhti-toukokuun vaihteeseen. Tätä paikkaamaan ostin puutarhalta / foorumilaiselta 2 x jalapeno, 1 x apache, 1 x habanero ja 1 x aji norteno taimia, jotta pääsin keräämään paremmin kokemusta tulevia kausia ajatellen.

Siemenet itivät hyvin idätyslautalla, lajikkeina olivat trinidad scorpion, jamaican bell, cayenne ja lombardo. Mikään mainituista lajikkeista ei ehtinyt kasvaa huomattavaan kokoon, jääden pituudeltaan n. 50 cm mittaisiksi ja muutaman podin kasveiksi. Kiitos lämpimän syksyn, lajikkeista ehti kypsyä cayenne ja lombardo. Jamaican bell ei koskaan ehtinyt tuottaa podeja, ja scorpionin sain tapettua antamalla sille liian tujun lannoituksen nopeamman kasvun toivossa. Poloisesta tippui seuraavana päivänä kaikki lehdet, tappaen koko kasvin. Note to myself, älä leiki lannoitusveden vahvuudella yli annettujen specsien.

Taimena ostetut chilit kasvoivat puolestaan hyvin parvekkeella, istutin kaikki lajikkeet mullan/hydrosoran sekoitukseen ruukkuihin, aji nortenoa lukuunottamatta. Nortenolle rakensin chili-ilen youtube kanavan ohjeiden mukaisen "saavi hydron", joka osottautui menestykseksi. Kasvua tuli about 1,5 metriä, podeja arviolta noin 100 kappaletta. Tästä innostuneena päätin, että kaudelle 21 siirryn valtaosin kasvattamaan vesiviljelyllä, tästä lisää tulevissa postauksissa...


Apachen ja Aji nortenon kypsyneitä podeja


Marraskuun alussa poimitut viimeiset lähes kypsät podit. Ihan hyvää kastiketta näistäkin sai.

Kauden 20 jälkeinen yhteenveto tulevista muutoksista ja toteutuneista huomioista

- Siemenet itämään jo tammikuun alkupuolella
- Idätyslautta toimi erittäin hyvin

- Mullassa kasvu ja etenkin sato oli paljon heikompaa kuin vesiviljelyssä
- Älä ylilannoita! Sillä ei voita mitään, ainostaan häviää (Rip scorpion)
- Vesiviljelyssä myös iso plus se, ettei tarvii ruinata ystäviä kastelemaan kasveja, jos sattuu
  olemaan pitempiä reissuja. Mahdollisimman iso saavi vesivarastoksi, käytössä ollutta 50 litran
  saavia joutui täyttämään jopa kolmen päivän välein hellejaksoina.

Kohti kautta 21

- Kehitä vesiviljelyjärjestelmä, jossa yhdellä pumpulla hoitaa useamman kasvin!
- Uusien lajikkeiden hankkiminen talven aikaan testattavaksi
3
Kertokaahan jantuselle mistä foorumilaiset hommaa neemöljynsä  :question:
Kaikenmaailman hippikaupoissa löytyy ihonhoitoon sopivia 100 ml puteleita, mutta oletan että jostain saa isompiakin puteloita  :question:
4
Morjesta taas,

Ensimmäistä kesää kasvattavalle on mukava yllätys, että kaikki lajikkeet ovat pysyneet hengissä ja kasvattaneet sitä hedelmää. Etenkin Aji Nortenossa on podeja >50, joista osa on vaihtanut värin jo punaiseksi.

Kysymykseni siis kuuluukin, voiko kypsiä podeja roikottaa kuinka pitkään kasvissa, odotellen että loputkin podit muuttuisivat punaisiksi, vai menevätkö ne pilalle? Eli pitääkö kypsyvät yksilöt poimia heti pois, ja jos ei, kuinka kauan aikaa voi antaa roikkua kasvissa kiinni?
5
Tervehdys,

Amatöörikäsvattajalla olisi muutama kysymys liittyen chilien kasvualustaan ja kasvamiseen.

Olen taimilleni ostanut taimimultaa (kuva alla), onkohan ko. tuote riittävä sellaisenaan chilin kasvattamiseen, vai kannattaako hankkia jotain muuta multaa / erillisiä lannotteita, kun taimet kasvavat isommiksi. Tässä kyseisessä turpeessa kasvaa tällä hetkellä Jamaican Belliä, Cayennea, Lombardoa, Trinidad Scorpionia, Habaneroa, Jalopenoa ja Apachea. Isoimmat taimet ovat n. 10cm korkeita, pienimmät n. 5 cm.


Edellämainittujen kasvien lisäksi sain ystävälliseltä kanssakasvattajalta Aji norenon, joka on tällä hetkellä n. 1m korkea ja nupuillaan. Kyseinen kasvi kasvaa tällä hetkellä ruukussa, mutta olen hankkinut tarpeet chili-ilenkin youtube kanavalla nähtyyn tee-se-itse ebb/flow vesiviljelysydeemiin.
Kysymys kuuluukin, voiko aikuisen kasvin vielä siirtää vesiviljelyyn ilman, että on riskiä sen kuolemisesta. Mikäli ko. kasvia ei uskalla siirtää, mikä edellämainituista lajeista on fiksuin kasvattaa vesiviljelyssä?

Kolmas mieltä vaivaava asia on kastelun riittävyys. Mikäli joudun lähtemään työkeikalle 2-4 arkipäivää, millä voin taata sen, etteivät chilini pääsisi kuolemaan. Vesiviljelyssä oleva kasvi saa luonnollisesti vettä ja ravinteita koko ajan, mutta entäpä nämä muut ruukussa kasvavat lajikkeet. Kauan kasvit säilyvät hengissä ilman kastelua? Voiko aikaa pidentää tekemällä turve/hydrosora mixiä, vai onko tähän olemassa jokin muu "pielaveteläinen" ratkaisu.

Kiitoksia etukäteen vastanneille.

-Vilppu
6
Uusien jäsenten esittelyt / Uusi jäsen Helsingistä
toukokuu 23, 2020, 14:38:50 ip
Tervehdys,

Olen piakkoin 30 täyttävä mies, juuret Keski-Suomessa mutta sittemmin pääkaupunkilaistunut Espoon kautta Helsinkiin.
Olen aina pitänyt chileistä ja ruuan tulisuudesta, mutta vasta nyt sain innon alkamaan kasvattaa omia kasveja.

Kuten tavallista, lienen varmaan rajusti myöhässä tälle kaudelle (?), vajaan viikon on nyt ollut itämässä neljää lajiketta (Jamaican Bell, Cayenne, Lombardo ja Trinidad Scorpion) sekä mullassa että vesiastiassa kelluvalla alustalla olevien paperien/suodatinpussin päällä.

Vesiastiassa näkyy jo neljän siemenen päässä valkoiset hännät, seuraava tehtävä lieneekin siis selvittää koska ko. siemenet pitää siirtää ruukkuun ja multaan.