elokuu 02, 2021, 16:24:13 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Jonte

1
Kodin mausteinen kokkaus / "Meksikolainen" juustokastike
huhtikuu 28, 2021, 18:08:23 ip
Teen itse juustokastikkeen kun meillä on tortillaperjantai. Se on (mielestäni) yllättävän helppoa.

1 iso sipuli
voita sipulin kuullottamiseen
3 valkosipulin kynttä
1 purkki tomaattipyrettä
mausteita, joko valmis tortilla-maustesekoitus tai juustokuminaa, chilijauhetta, korianteria, ...
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl kermaa
1/2 Oltermanni cheddar (tai muu cheddartyyppinen juusto)
1/2 purkkia säilöttyjä jalopenoja (tai muu chili)
sopivasti tulisuutta jostain

Pilko iso sipuli ja kuullota voissa 5-10 min. Lisää pilkottu valkosipuli, mausteet ja tomaattipyree. Sekoita mössöksi. Sekoita vehnäjauho joukkoon ja lisää sitten kerma. Kiehauta. Lisää hienoksi pilkotut jalopenot. Lisää reilusti tulisuutta jollain, itse pari teelusikallista kotitekoista omena-naga-kastiketta. Kastike on sopivan tulinen, kun se on vähän liian tulinen. Lisää raastettu cheddarjuusto. Kastike ei saa kiehua (tai kuumentaa liikaa) tämän jälkeen, muuten juuston rakenne helposti menee ryynimäiseksi. Seikoita tasaiseksi kastikkeeksi. Maista. Saattaa tarvita lisää mausteita (etenkin juustokumina) ja/tai potkua. Juusto ottaa aika paljon pois kastikkeen tulisuudesta.

Jossain vaiheessa kaadoin sitruunamehua juustoraasteen päälle. Jostain netistä luin että juustokastikkeesta silloin tulisi tasaisempi. Cheddarjuustoilla en ole tästä havainnut hyötyä. Perusoltermanni saattaa siitä hyötyä. Oppineet kiistelevät vehnäjauhon tarpeellisuudesta. Useimmiten tulee ihan hyvää, vaikka sen unohtaisi.

Kastike jäykistyy jonkin verran kylmetessä. Eli sopivan juoksevaksi kannattaa jättää. Voi säätää lisäämällä kermaa tai vettä kastikkeeseen ennen juuston lisäämistä.

Kastike käy myös hyvin dippinä, mikäli sitä jää yli. Säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Ei kannata lämmittää mikrossa, rasva useimmiten erottuu kastikkeesta silloin.
2
Terve,

Minulla on talvehtinut kesäkuussa 2017 ostettu chocolate jotain (habanero ehkä). Ensimmäinen kierros kukkia kuivuivat pois heinäkuussa. Toinen kierros kukkia elokuussa tuotti yhden pienen podin ja muutaman nuppineulan kokoisen ennen kuin otin sisään parvekkeelta kun lämpötila laski alle +10. Podi pysyi tuoreena useamman kuukauden puskassa, mutta ei kasvattanut kokoa. Podissa oli yksi siemen, jota en saanut itämään. Jouluun asti kasvatti lehtikokoa keittiön pöydällä ja tämän vuoden puolella on puskenut uusia pieniä lehtiä. Ehkä puolet viimevuoden isoista lehdistä on pudonnut pois. Nyt on alkanut taas kukkimaan. Eli nyt on kysymyksiä:

1. Saako sisätiloissa luonnonvalolla hedelmiä kasvatettua keväällä?
2. Toivonko parasta vai nypinkö kukat pois toivossa että kukkisi uudelleen loppukeväästä?
3. Lannoittaa? Vaihtaa multa?
4. Pölytys? Vaatiiko hyönteisiä? Käynkö tökkäämässä jollain tikulla?
5. Tulisiko harventaa jotenkin?

Viime vuonna tuntui hyönteisten löytävän aika huonosti lasitetulle parvekkeelle kolmannelle kerrokselle.
3
Minullaon noin 20 cm korkea Golden nugget joka on aloittanut kukkimisen. Kannattaako minun poimia pois noi ensimmäiset kukat ja toivoa sen vielä vähän kasvavan? Se tuntuu niin hennolta etten oikein usko sen jaksavan kantaa hedelmää.
4
Uusien jäsenten esittelyt / Laiska ja hajamielinen
heinäkuu 04, 2012, 09:28:12 ap
Chilit ovat kauan olleet melko lähellä melkein 40v vanhaa nörttisydäntä, eli useimmiten mahalaukussa. Valitettavasti muu perhe ei oikein ymmärrä arvostaa. Asutaan pääkaupunkiseudulla, eli kasvatus tapahtuu sisätiloissa ja kesäisin lasitetulla parvekkeella.

Viime syksynä sain sattumalta maistaa jotain ruskeaa chiliä jonka nimen olen jo unohtanut. Se oli todella tulinen, mutta myös "makurikas" ja "rasvainen". Etenkin viimeinen oli minulle uusi kokemus chilissä. Kyseisestä chilistä sain idätettyä chilejä, mutta ne pääsivät minulta sitten kuivumaan talvella. Ja valitettavasti olen hukannut loput siemenet jonnekin. :-(

Kevättalvella tein uuden yrityksen lounasruokalan kuivatun chilin siemenillä. Ravintoloitsija oli saanut chilit naapuriltaan, mutta ei tiennyt mitä lajiketta olivat. Tulisia ja maukkaita. Idätin, istutin kananmunarasiaan. Saatuaan neljä lehteä ne pääsivät kuivumaan ja jäljelle jäi vain kaksi kaksilehtistä taimea. Nämä sitkeät sissit eivät oikein lähteneet tästä kasvamaan kunnes nyt kesäkuussa osoittivat vähän kasvun merkkejä. Puolitoista viikkoa sitten ennen lomalle lähtöä istutin nämä isoon altakasteluruukkuun. Ilokseni nämä ovat nyt ampaisseet kasvuun ja korkeutta on noin 10cm.

Kesäkuun alussa sain lahjaksi kolme chilitaimea. Kaksi istutin altakasteluruukkuun ja kolmannen jätin pieneen kasvatusruukkuun. Kahdessa viikossa olivat altakasteluruukussa olevat taimet ottaneet selvästi pesäeroa. Eli selvästi on ravinteiden määrällä (tuskin vain ruukun koolla) merkitystä... Se ehkä isoin oppimani asia tässä kasvatuksessa... Ja se ettei kannata päästää kuivumaan...

Kasvatusaatteeltani olen vähän kaksijakoinen. Mielellään kasvattaisin jotain vähän erkoisempaa. Tulisuus ei oikeastaan ole mikään kriteeri, mielummin toisinpäin että on paljon muita makuja. Tulisuutta saa kaupasta. Toisaalta olen laiska ja hajamielinen. Eli kasvattaminen saisi mielellään olla mahdollisimman helppoa...

Eli tällainen historia minulla...
5
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka / Kirvoja
heinäkuu 04, 2012, 08:53:51 ap
Minulla on viisi chilitaimea (10 - 30cm) lasitetulla parvekkeella, kolme tuttavalta saatua ja kaksi itse kasvattamaani. Nyt niihin, etenkin tutun vähän isompiin taimeihin, on tullut kirvoja meidän lomamatkan aikana. Basilikasta, tomaatista ja muista viherkasveista eivät tunnu välittävän. Näköjään ovat siivekkäitä, koska ovat siirtyneet lomalta tuotuihin ruukkuihin (löytyi muutama innokas).

Täällä foorumissa ja chiliwikissä suositellaan mäntysuopaliuosta. Mutta ongelmana että huomenna jäävät todennäköisesti taas yksin reiluksi viikoksi. Eli pitäisi keksiä jokin nuijanukutus kirvoille. Wikissä mainitaan Provado. Se on ilmeisesti tikku joka tökätään multaan? Olisi minulle sopivan helppo konsti, vaikka myrkyt eivät yhtään houkuttele. Kaksi isointa taimea ovat jo tehneet kukkia/kukkivat ja jotain podinalkua saattaa olla.