heinäkuu 31, 2021, 12:45:46 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - -T-

1
Kotiautomaatiota miettiessä silmään osui silmään M5Stack. Heillä on myös tuotetta automaattiseen kasteluun. Myös Youtubessa löytyi hieman esittelyä ko. tuotteen käyttöönotosta.

Alkujaan etsin vaihtoehtoja ESP32:sten valmiita paketointeja siistimpiin kuoriin kuin paljas piirilevy hyppylankoineen. Haun tuloksena löytyi kuitenkin tuotteita jotka eivät ole missään nimessä halpoja, kun niitä vertaa pelkkiin piirilevyihin. Toisaalta hinnat eivät näytä kuitenkaan muuten kovin suolasilta. Kiinnostaisikin tietää onko joku kasannut noiden avulla vaikka tuota kastelua tai muuta seurantaa/automaatiota?
2
Tori / O: Savurocottojauhetta
helmikuu 07, 2020, 17:23:24 ip
Ostaisin savurocottojauhetta. Muutkin maukkaat savujauheet huomioidaan, jos rocottoa ei löydy.
3
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Kysy mitä vaan !
heinäkuu 23, 2019, 12:20:54 ip
Linkin takaa löytyvän taulukon  taulukon mukaan olisi hieman vajaa 67k USD/asukas.

Hieman vanhemmalla tiedolla voi verrata ja ei noi USA:n luvut näytä niin pahalta bruttokansantuotteeseen verrattuna. EU:sta löytyy pahempiakin. https://countryeconomy.com/countries/compare/usa/greece
4
Yksi chilipuska on alkanut esittämään oireita ja nyt tutkin asiaa tarkemmin. Katsoinkohan ripsiäisiä jotka löytyivät nuutuneen lehden alapinnalta? Alla on linkki kuviin ja videoon ötököistä ja jätöksistä:
https://drive.google.com/folderview?id=1-8RQeD-yrGX1AS9UYUwm8Wdcituj01YP

Mikä olisi paras tapa lähestyä ongelmaa? Marjoja ei vielä ole tässä kasvissa niin voinee myrkyttäkin. Muista kasveista pitää vielä tutkia tilannetta tarkemmin.
5
Tuli ostettua ensimmäistä kertaa determinate-/pensastomaatteja TomatoEdenistä ja siellä on lajikkeiden Days to Maturity-tiedot. Miten tarkkoja nämä on ja lasketaanko se itämään laittamisesta ensimmäiseen kypsään tomaattiin? Determinate-tomaatilla kannattanee tästä laskea milloin laittaa itämään, milloin uskoo kelien olevan sopivat ulkokasvatukseen sekä miten porrastaa sadon kypsyminen.

Lajikkeiksi on valikoitunut sellaisia joissa oli maininta kompaktista kasvusta sekä eri kypsymisnopeuksia. "Nopeimmalla" days to maturity" oli 45 päivää. Tämä määrittänee itämään laittamisen ajankohdan. Missäköhän vaiheessa tuo kannattaa laittaa itämään? Kasvatus tapahtuu kerrostalossa. Alku sisällä, sitten siirto lasitetulle parvekkeelle ja myöhemmin osa pienen palstan nurkkaan avomaalle ja osa jää Biolanin kastelualtaaseen parvekkeelle.
6
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Paistinpannut
helmikuu 23, 2019, 21:24:42 ip
Itsekin haluaisin tykätä hiiliteräspannusta, mutta en ole saanut rasvapolttoa onnistumaan kunnolla. Kerrostalossa asuvana tasaisen lämmön saaminen tuntuu olevan haastavaa.

Eka yritelmä oli uunissa ohuillakerroksilla  (elintarvikekäyttöön sopivalla) pellavaöljyllä. Toistin käsittelyn varmaan 7-9 kertaa. Pannusta tulikin kivan kiiltävä ja tummui hyvin. "Tämähän oli helppoa"... Sitten ekan käyttökerran ja hellän vesipesun aikana pannun pinta lähti kivasti pieninä lastuina irti. Sama jatkui seuraavilla parilla käyttökerralla.

Seuraavaksi kokeilin polttoa keraamisella liedellä josko sillä saisi kovempia lämpöjä. Saihan sillä, mutta vain pannun pohjan sai tarpeeksi kuumaksi ja vähänkään ylempänä sisäreunoilla rasva jäi tahmeaksi matalien lämpötilojen takia.

Sittemmin olen kokeillut myös perinteisellä sähköhellalla ja todennut, että siinäkään ei levy lämpene tarpeeksi tasaisesti. Tässä yhteydessä sain mitattua pannun pinnan lämpötilaa IR-lämpömittarilla ja totesin pannun keskiosan olevan n. 100 astetta lämpimämpi kuin pannun pohja reunemmalla. Tämän takia joko reuna-alueet jää tahmeiksi tai keskikohta palaa jo pilalle (mattaiseksi).

Sittemmin olen käyttänyt pannua reilulla rasvalla ja toivonut jonkun pinnan muodostuvan. Onhan siinä pinta, mutta turhan mattainen, että edes harkitsisin testinä kananmunan paistoa.

Tämän takia päivittäisessä käytössä on 28 cm Tefalin keskihintainen pannu ja joku 24 senttinen teflonpannu jonka ostin ehkä 2011 saksasta ollessani siellä muutaman kuukauden. Kyseessä ei ole mikään merkkipannu vaan "randomisti" tavaratalosta ostettu hieman halvimpia pannuja kalliimpi yksilö. Yllättävää kyllä tämä saksapannu on vieläkin hyvässä kunnossa ja hyvän lämpenemisen sekä sitkeytensä ansiosta se on oma "suosikki" perus paisteluissa. Näiden säilyvyyttä on ehkä avittanut, että en ole pessyt niitä kertaakaan pesuaineella (saksanpannu on ehkä vahingossa tullut pestyä pariin kertaan pesuaineella).

Edit: Oho... Osahan näyttikin olevan tuolla jo entuudestaankin. Muistelin kirjoittaneeni aiheesta, mutta en nopealla selailulla nähnyt omaa nimimerkkiä lähettäjissä. Oletin sitten kirjoittaneeni muualle... No jääköön toisto tuplana.
7
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Tietokoneista
tammikuu 26, 2019, 21:56:32 ip
Jos kyse on tietokoneesta, niin epäilen jonkun äskettäin asennetun ohjelman mukana tullutta "lisäosaa" selaimeen. Niillä on tapana kaapata haku yms. toimintoja. Nämä asentuu joidenkin ohjelmien mukana, jos et tajua poistaa niitä asennettavien ominaisuuksien listalta. Yahoota tyrkyttävä ohjelma vaikuttaa "laatuohjelmalta".

Onnea siitä eroon pääsemiseen. Yritä selvittää tuon lisäosan nimi ja googleta sitä. Katso vaikka onko selaimessa myös joku uusi yläpalkki. Kaikkien ohjelman "häntien" poisto voi olla työlästä.

Jos taas kyse on puhelimesta, niin onnittelut saavutuksesta. Siinä vinkkinä tietojen talteenotto ja tehdasasetusten palautus. Siitä jatko ilman epämääräisten ohjelmien asennusta.
8
Lainaus käyttäjältä: Chilijamppa - elokuu 03, 2018, 18:17:32 ip
Punkkejahan ne, kokeile käsitellä kasvit spruzit aineella.

Toisaalta, chileissä alkaa sato olemaan kerättävissä muutamaa raakiletta lukuunottamatta. Uutta kukkaa on paljonkin, mutta niistä ei varmaankaan kerkeä tulla uutta satoa? Harkinnassa on siis puskien niittäminen matalaksi.
9
Huomasin parvekkeellani samettiruusujen joutuneen ötököiden valtaamaksi. Samoja asukkeja löytyi selvästi vähemmän ainakin lähimmistä chileistä. Samettiruusut ovat jo roskissa, mutta kiinnostaisi tietää mikä olisi oikea lähestymistapa ao. linkin takaa löytyville ötököille chileissä?

https://drive.google.com/folderview?id=1ffccK9rnu7WhYitZpdlje_XW50xkJGEv
10
Kuvan lajike on Bird's Eye Baby. Löytyy pari puskaa ja josko toisesta saisi bonchi-aihion. Maku on vielä arvoitus...
11
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 06, 2018, 21:28:49 ip
Hämiksiä ne on, ei paniikkia. Lehtien tummuminen on lajikkeen ominaisuus, jonka auringon valo saa aikaan, ja myös tehokkaat lamputkin.

Kiitoksia infosta. Ei heti olisi tullut mieleen, että lehtien tummuminen olisi ominaisuus. Onko se oire liiasta valosta vai ihan vaan asia joka tapahtuu, kun valoa on vähintäänkin riittävästi?
12
Vanhaa ketjua lainaten (koska aihe osuu kohdalleen)

Eli tarvisisin apua chilin kimpussa olevan eliön tunnistamisessa. Kiinnostaa siis tietää linkin takaa löytyvissä kuvissa esiintyvän otuksen vaarallisuus / hyödyllisyys chilipuskilleni. Kyseessä on seittiä kutova vierailija joka omaan silmään näyttää hämähäkiltä. Ensin seitin nähtyäni epäilin pahinta, mutta en ole löytänyt muita merkkejä punkeista. Seittikään ei vastannut mielikuvaani punkkien seiteistä vaan se oli harvaa seittiä oksien kärkien ja lehtien välillä.

Aloitanko siis häätötoimet vai kunniavieraan ylläpidon?

Mukana on myös yksi kuva lehdestä jossa on varmaankin ravinteisiin liittyviä oireita. Kasvi on nyt biolanin altakastelumullassa ja sille ei ole vielä annettu mitään muuta lannoitetta. Mitä tuolle voisi tehdä?
13
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
syyskuu 14, 2017, 23:29:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - syyskuu 13, 2017, 17:31:16 ip
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/90331374/

ikeavaihtoehto yllä mutta käytännössä muutoin menee tori osastolle jalkalamppuja etsiessä kun e27 on vanhemmissa käytetympi, toki esim hektarin tai vastaavan ikea kattolampun virittäminen pistorasiaan ja siitä katon kautta alas roikkumaan olisi siistihkö ja tilaa säästävä vaihtoehto...

Tuo Ikean jalkalamppu voisi ajaa asiansa. Kuvissa näyttää ihan asialliselta. Harkitsin myös Svirvel-jalkalamppua vaikkakin on e14-kannalla. Valokin tulisi hieman sivulta, mutta yhdellä lampulla saisi vähän laajemmin valoa. Lisäksi sitten tuo e27-kantainen jalkalamppu.

Torin tarjonta oli ehkä turhan retroa eikä omaan makuun aina hyvässä mielessä. Myös noi kattolamput juurikin Hektar-sarjasta olivat harkinnassa, mutta taloyhtiön säännöt kieltävät reikien teon kattoihin. Muutenkin näin alkuun viritelmät saavat olla helposti poistettavissa.
14
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: LED kasvivalaisimet
syyskuu 13, 2017, 10:49:43 ap
Lainaus käyttäjältä: sorrii - huhtikuu 27, 2017, 13:51:08 ip
Samalla rahalla saa esim. IKEA'sta 3kpl Växer 10W ledilamppuja ja jää vitonen ateriaankin ..


Onko kenelläkään ehdottaa suhteellisen siistiä, olohuoneeseen sopivaa "pidikettä" näille Ikean 10W Växer LED-lampuille? Tarve siistille ratkaisulle tulee siitä, kun kasvit tulevat sisälle olohuoneeseen. Siinä on yleisen tilanpuutteen vuoksi asunnon ainut paikka johon chilit saa suhteellisen järkevästi sisälle. Ikean jalalliset valaisimet joissa on edes välttävä korkeuden säätö syövät vain niitä e14-kantaisia 6W-lamppuja. Muutkin vaihtoehdot käyvät (ei siis tarvitse välttämättä olla Ikeasta), mutta tuolta tuntuu löytyvän tuotteita kohtuullisen kustannustehokkaasti.
15
Lainaus käyttäjältä: t4ku - elokuu 23, 2017, 12:08:48 ip
Yleensä myös pari noista kesän kasvateista säästän seuraavaa kautta varten, ja leikkaan varren noin 15-30cm pituiseksi tietenkin sillä silmällä että lehtihankoja jää jotta kasvu jatkuu normaalisti kun talvehtii sisällä. Kyllähän se karsiminen aina pieni shokki chilille on, mutta omat ovat tosiaan kyllä aina selvinneet operaatiosta.

Tarkoittaako tämä sitä, että talvehtimaan valittava chilikin voidaan karsia alalehdistä puhtaaksi kunhan noita lehtihankoja jää muutama (vaikkakin ilman lehtiä)? Eli "oksan karahkakin" ilman lehtiä voi selvitä operaatiosta. Tuli siis jo hieman karsittua isoimpia pensaita isoista altakasteluruukussa (eivät pääse sisälle talven tullessa) ja pariin pienempään en ole kajonnut vielä muuten kuin vähänkin kellastuneiden lehtien poistolla. Tänään on sitten vuorossa kukkien / nuppujen poistoa ja mahdollisesti alimpien lehtien poistoa talvehtimaan pääsevistä kasveista.
16
Lainaus käyttäjältä: t4ku - elokuu 22, 2017, 18:46:34 ipnjoo, hetken tossa tuumattuani, otin sakset käteen ja kävin latvomassa pensaita melko isolla kädellä. Josko ne nyt keskittyis enemmän sitten podien kypsyttelyyn eikä niinkään siihen kasvuun  ::)

Kuinka isolla kädellä tuota latvomista (sekä alimpien lehtien) karsintaa voi chileillä kerralla tehdä? Tomaattien kanssa pitää olla selkeästi malttia mukana, mutta miten on chilien kanssa? Kuinka helppo on aiheuttaa enemmän tuhoa kuin hyötyä? Pitääkö pensas vedellä melko kaljuksi / tikuksi vai riittääkö jo parin latvan ja alalehden poisto kerralla ennen kuin kuolo korjaa kasvin?