maaliskuu 29, 2024, 11:17:05 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Habaneroja

Aloittaja Aketza, heinäkuu 06, 2010, 21:53:40 ip

« edellinen - seuraava »

Legoinsinööri

marraskuu 01, 2010, 19:16:33 ip #40 Viimeisin muokkaus: marraskuu 01, 2010, 19:30:27 ip käyttäjältä Legoinsinööri
Vertasin muuten just että Bluesmanin "Chilivaarin aito Habanero" omistaa huomattavasti suipommat  lehdet kuin mitä Fassen Orange Habanero, jonka tässä ketjussa epäiltiin olevan myös se aito ja oikea. Fassen kuvassa noita lehtiä ei näy, mutta mulla itelläni kasvaa just Fataliin siemenistä ja niissä noi lehdet on arviolta tuplasti niin leveät kuin noissa Bluesmanin kuvissa. Onko tämä olennainen ero vai voiko johtua kasvattamistapojen eroista tms.?

Bluesman:


Oma rehuni:


Chilivaari

marraskuu 01, 2010, 21:13:28 ip #41 Viimeisin muokkaus: helmikuu 11, 2011, 07:42:59 ap käyttäjältä Chilivaari
Äläpä huolehdi!
Olisiko tuo siitä välistä: http://chilivaari.blogspot.com/2009/10/habanero-amppelissa_11.html
Tämä on nimittäin tuon Bluesmanin  Habaneron emokasvi.
Lehtien muoto vaihtelee lannoituksen, lämmön jne. mukaan. Kasvin ikä vaikuttaa myös. Taimena Habanerossa saattaa olla kämmenen kokoiset lehdet, kolmivuotiaana paljon pienemmät.

chilihardhead.fi

Mulla on vaarin haban siemenistä kasvatetussa samanlaiset lehdet kuin sulla, kasvaa ebbissä
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - marraskuu 01, 2010, 19:16:33 ip
Oma rehuni:


Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Legoinsinööri

Ehä miä täs ny panikoi :P Aika iso ero voi lehdissä olla siinä tapauksessa ja nimenomaan vielä muodossa eikä vaan koossa.

Chilivaari

Isoja eroja on. Tässä SAMA habanero, joka nykyisin majailee amppelissa keväällä -08 kolmen kuukauden ikäisenä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg42822#msg42822

Sen vielä unohdin mainita, että talvella ikkunalla lehdet tulevat ohuiksi ja sileiksi, melkein kuin annuumin lehdiksi, keväällä valon lisääntyessä ne tulevat paksummiksi ja ryppyisemmiksi.

bardi

Habanero, pointed yellow. Loistava hampurilaisen välissä, muuten ei oikein räjäyttänyt makuhermoja. Kuitenki hyvä haba, nyt revegessä keittiön ikkunalla. Mulla oli aika bonsai koko kesän, mutta tuotti kivasti hedelmää pienessäkin ruukussa. Suosittelen.

Toni.A

joulukuu 03, 2010, 22:58:56 ip #46 Viimeisin muokkaus: joulukuu 03, 2010, 23:05:29 ip käyttäjältä ToniPetter
Lainaus käyttäjältä: bardi - joulukuu 03, 2010, 22:52:02 ip
Habanero, pointed yellow. Loistava hampurilaisen välissä, muuten ei oikein räjäyttänyt makuhermoja. Kuitenki hyvä haba, nyt revegessä keittiön ikkunalla. Mulla oli aika bonsai koko kesän, mutta tuotti kivasti hedelmää pienessäkin ruukussa. Suosittelen.
Loistavan makuinen kylläkin ja vaikka kalan kanssa. Ainut vaan, että ei ole Habanero kylläkään, vaikka nimi siihen viittaakin. Chinense kuitenkin joka tapauksessa.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

wille

Lainaus käyttäjältä: ToniPetter - joulukuu 03, 2010, 22:58:56 ip
Lainaus käyttäjältä: bardi - joulukuu 03, 2010, 22:52:02 ip
Habanero, pointed yellow. Loistava hampurilaisen välissä, muuten ei oikein räjäyttänyt makuhermoja. Kuitenki hyvä haba, nyt revegessä keittiön ikkunalla. Mulla oli aika bonsai koko kesän, mutta tuotti kivasti hedelmää pienessäkin ruukussa. Suosittelen.
Loistavan makuinen kylläkin ja vaikka kalan kanssa. Ainut vaan, että ei ole Habanero kylläkään, vaikka nimi siihen viittaakin. Chinense kuitenkin joka tapauksessa.


Ja jotta saadaan pieni offtopic käyntiin, niin mielestäni tuo Pointed Yellow Habanero ja Limon ovat yksi ja sama lajike.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

bardi

Hmm Limon Perusta ja Pointed Yellow Karibia? Vaikuttaisivat aika samoilta kyllä. Jauheena oli ihan hyvää kanssa, mutta sitä oli liian vähän.

JaloPena

tammikuu 19, 2011, 21:24:29 ip #49 Viimeisin muokkaus: tammikuu 19, 2011, 21:28:07 ip käyttäjältä JaloPena
Kasvatin nämä kirkkaanpunaiset (ei yhtään oranssia kypsänä) habanerot hollantilaisista chileistä otetuista siemenistä, kaikki ovat samasta paketillisesta. Paloissa on selvästi kahta erilaista tyyppiä, leveää, matalaa ja ilman päässä olevaa selvää piikkiä sekä pitkänmallista jossa on terävä piikki päässä. Molempia oli useita puskia, mutta pitkänomaiset olivat selkeästi yleisempiä, todennäköisesti ihan sattuman vuoksi. Maku oli mainio, kummassakin tyypissä hyvä hedelmäinen, matalamman mallin polte kuitenkin selkeästi voimakkaamman tuntuinen.
Nyt minua on alkanut mietityttää, ovatko nämä samaa vai eri lajiketta? Kenties Caribbean red? Vai olisko asiantuntijoilla muita ehdotuksia?

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31599858&l=658005fcdd&id=1033011000

edit. En saanut valitettavasti facebookin linkkiä tulemaan suoraan kuvaksi
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

Aji Inferno

tammikuu 19, 2011, 22:19:59 ip #50 Viimeisin muokkaus: tammikuu 20, 2011, 00:11:26 ap käyttäjältä Aji Inferno
Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 19, 2011, 21:24:29 ip
Kasvatin nämä kirkkaanpunaiset (ei yhtään oranssia kypsänä) habanerot hollantilaisista chileistä otetuista siemenistä, kaikki ovat samasta paketillisesta. Paloissa on selvästi kahta erilaista tyyppiä, leveää, matalaa ja ilman päässä olevaa selvää piikkiä sekä pitkänmallista jossa on terävä piikki päässä. Molempia oli useita puskia, mutta pitkänomaiset olivat selkeästi yleisempiä, todennäköisesti ihan sattuman vuoksi. Maku oli mainio, kummassakin tyypissä hyvä hedelmäinen, matalamman mallin polte kuitenkin selkeästi voimakkaamman tuntuinen.
Nyt minua on alkanut mietityttää, ovatko nämä samaa vai eri lajiketta? Kenties Caribbean red? Vai olisko asiantuntijoilla muita ehdotuksia?

http://www.facebook.com/photo.php?pid=31599858&l=658005fcdd&id=1033011000

edit. En saanut valitettavasti facebookin linkkiä tulemaan suoraan kuvaksi


Nuo eivät ole, ihan tarkkaan ottaen, habaneroja. Habanerosta on tullut suosionsa myötä tietynlainen yleisnimike kaikille kaupallisille tulisille chinense-lajin paprikoille. Niistä on jalostettu niin monia kaupallisia sekoituksia, että ns. kaupan "haboista" ei yleensä pysty sanomaan minkäänlaista järjellistä lajikenimeä. Ne ovat yksinkertaisesti vaikka "punaisia hollantilaisia chinensejä" vailla nimeä. Ei se niitä toisaalta yhtään huonommaksikaan tee. Näiden kaupallisten chilien kanssa vain sellaiset asiat kuin alkuperä ja lajikkeet menettävät yleensä merkityksensä. Niiden tehtävänä on vain kasvaa paljon, edullisesti ja myydä pirusti! ;)

Aito habanero tunnetaan nimellä "Yellow" tai "Golden" tai "Orange" habanero, ja sen muoto on hyvin tunnusomainen. Sen voi katsoa Infernon chinense-sivulta.

Larski

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - tammikuu 19, 2011, 22:19:59 ip
Aito habanero tunnetaan nimellä "Yellow" tai "Golden" tai joskus "Orange" habanero

Onko sudden death, eli orange habanero siis se oikea?

Herra 47

Eiköhän se ole juurikin se :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

JaloPena

Kyllä tuo "punainen chinense" riittää minulle ja osa puskistakin saa jatkaa eloaan. Tulta ja makua on joka tapauksessa maittavat määrät.  :) Minua vain rupesi mietityttämään miksi samasta satsista tuli aivan erinäköisiä podeja. Tyydyn ajatukseen, että ne ovat kahta erilaista kaupallista variaatiota. Tuo pyöreämpihän taitaa olla vähän orangen mallinen.

Itse asiassa tuo habaneron nimiasia oli kyllä ihan selvä, olin lukenut ketjun jos toisenkin läpi. Tällä hetkellä minulla on kasvamassa Bluesmanin lahjoittamaa "aitoa" oranssia habaneroa ja lisäksi Sudden deathia. Oransseja tulee siis olemaan useampia puskia, todennäköisesti suurin osa amppeleissa. Tallessa on myös jonkun kotimaisen tuottajan (nimeä en muista) "oranssin habaneron" siemeniä, otettuna kypsistä podeista.

Noo, oppia ikä kaikki ja kertaus vielä (toivottavasti) iskostaa ajatusta paremmin umpiluuhun... ;)

Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 00:23:00 ap... Minua vain rupesi mietityttämään miksi samasta satsista tuli aivan erinäköisiä podeja.


Selitys saattaa olla se, että nuo suurissa kasvihuoneissa kasvatetut lajikkeet ovat ns. hybridilajikkeita, varta vasten kaupalliseen tuotantoon risteytettyjä. Niiden jälkeläisistä ei tule useinkaan samanlaisia kuin emokasvi, vaan ammattiviljelijät ostavat uudet siemenet joka vuosi.

En suosittele levittämään tuollaisia siemeniä kavereille tai siemenketjukirjeisiin. Sieltä voi kasvaa  aivan muuta kuin odotettiin. On myös esitetty epäilys, että "Sudden Death" olisi noita kaupallisia hybridinimikkeitä, mutta siihen ei ole varmistusta. Se on oranssin Habaneron perusmallia, mutta ovatko siitä kerätyistä siemenistä kasvatetut enää sitä?

JaloPena

Ei ole mitään tarkoitusta näitä "punaisia chinensejä" levittääkään etehen päin. Itselle talletettavat siemenet - ja ne, joita levitykseen laitan (tänä keväänä se ei valitettavasti vielä onnistu) - pyrin ottamaan merkityistä podeista, joita yritän estää risteytymästä pussittamalla.

Kuinkas muuten on, ovatko esim kaupasta hedelminä ostetut Fataliin Naga morich ja Aji cristal sellaisia, että niistä saa "puhtaita" kantoja?
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

Miksaa

Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 19, 2011, 21:24:29 ip
http://www.facebook.com/photo.php?pid=31599858&l=658005fcdd&id=1033011000

edit. En saanut valitettavasti facebookin linkkiä tulemaan suoraan kuvaksi




Facebookissa klikkaat hiiren oikealla napilla ja valikosta näytä kuva. Sit osoiterivi tänne ;)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

Lihamestari

Lainaus käyttäjältä: JaloPena - tammikuu 20, 2011, 12:06:04 ip
Ei ole mitään tarkoitusta näitä "punaisia chinensejä" levittääkään etehen päin. Itselle talletettavat siemenet - ja ne, joita levitykseen laitan (tänä keväänä se ei valitettavasti vielä onnistu) - pyrin ottamaan merkityistä podeista, joita yritän estää risteytymästä pussittamalla.

Kuinkas muuten on, ovatko esim kaupasta hedelminä ostetut Fataliin Naga morich ja Aji cristal sellaisia, että niistä saa "puhtaita" kantoja?
Mä voin kertoa, miten kävi!
Mun nagat on napattu niistä Fataliin tuoreista chileistä!
Kolme hyvinvoivaa kasvia on tossa tuloillaan... :)
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

JaloPena

Hyvä juttu  :)  Sitten mulla ei ole niitä turhaan lautalla. Toivottavasti tulee yhtä hyvän makuisia kuin mitä "emot" olivat.
Meillä kaikki päätökset tehdään demokraattisesti äänestäen. Yleensä kuitenkin häviän äänin 0-1

#1581

Lihamestari

Juu, veikkaampa että hyvää tulee! Odottavan aika on vaan niiiiiiiiin pitkä! :)
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn