heinäkuu 28, 2021, 20:19:31 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Capsicum Lanceolatum

Aloittaja Tiemuh, joulukuu 29, 2011, 11:11:13 ap

« edellinen - seuraava »

Jingle Bell

Kuinka tuo C. lanceolatum talvehtii? tartteeko mitään valaistuksia ym?
- Chilit on tulevaisuus :)

DoZe

Lainaus käyttäjältä: NaGa Droop - heinäkuu 08, 2013, 13:00:33 ip
Kuinka tuo C. lanceolatum talvehtii? tartteeko mitään valaistuksia ym?

Hyvin tuntui ainakin viime talven pärjäävän ikkunan edessä ilman mitään lisävalaistusta.

sorrii

Onhan tässä proplemaattinen kasvi tsilipäälle  :-[

Mä nappasin pari-kolme (?) vuotta sitten Simenketjukirjeestä ainokaisen C.Lanceolatumin siemenen kun tiesin tämän harvinaisuusarvon. Sekin siemen oli itseasiassa siemenen puolikas, palanen tai murunen. Se lähti kyllä itämään ihan samaa tahtia kuin muutkin! Mähän en yli viikkoa ole mitään jaksanut yritellä: lautalla 30-asteisessa jääkaapin yläkomerossa kahvisuodatinpaperilla on aika tehokas tapa. Yli viikon kun tuota pitää märkänä, niin alkaa olemaan se paperi ruskeaa limaa ja siemenet luullakseni mätiä  8) [:: Greek Pepperoni 20t; suurin osa annuumeista 1-2 päivää; Aji Cristalit ym. baccatumit 3 päivää; chinenset 3-5 päivää; pubet 4-6 päivää ::]

Ekan kesän tuota Lancea elätin 17cm Pauliina-ruukussa jossain ikkunan alla muun chiliviidakon uumenissa. Ihan turhaa risuahan se kasvatteli ...

Talvetin sen leikattuna [vastaus myös edelliseen kysymykseen] jokseenkin ilman lisävaloja ikkunalaudalla kaakkoisikkunallani kuten minkä tahansa jukkupalmun tai pelakuun: Ilman suurta huomiota, muiden mukana.

Toisena kesänä vein mökille Lanceolatuminkin ja pidin osan aikaa kasvihuoneessa vähän ehkä "tärkeämpien" varjoissa. Keskikesän taisi tuo olla ulkonakin. Ei tullut edes kukkaa että olisin saanut jotain rohkaisua että tällaista rikkaruohoa kannattaa elättää...

Syksyllä leikkelin siitä muutaman pistokkaan, jotka annoin foorumin torin kautta pois. Yhden torson pidin itselläni kuriositeettina pienessä Pauliinassa, jonka sitten unohdin mutsini olohuoneen ikkunalle muistisairaan muta-peukalon hellään hoivaan. Syksyllä siihen tuli muutama kukka, muttei tietääkseni marjoja ...

Kevättalvella huomasin tuon wanhan Lancen edelleen vielä yskivän mutsin ikkunalla juuriltaan mädäntyneenä ja oksiltaan kuivuneena. Otin sen sitten vielä hoiviini ja pelastin istuttamalla uuteen multaan leikattuna. Ja taas kummittelee yksi turhalta tuntuva ihmeellinen risu Pirkanmaalaisella kaakkoisparvekkeella Pauliinaruukussa ...

Tässä on ihan oikeesti moraalinen ristiriita. Toisaalta tekisi mieli vaan heivata biojätteeseen moinen risu. Toisaalla hämmentää tuo hehkutus tietoisuudesta että saatan kasvattaa vaikka koko maailman viimeistä yksilöä lajiaan, jos oikein jaksan pinnistää vielä muutaman vuoden että täyspäisemmat chilipäät kyllästyy ...

Taidan kokeilla siis tänä loppukesänä miten tuo risu viihtyy Rukkamäenpuiston viljely-plantaasillani muovitunnelissa! Siinä laiduntaa lampaita lähellä joille tuon syötän jos ei tee marjoja tänäkään kesänä!

Ja kyllä MINÄ keksin noille marjoille hyötykäyttöä! Teen syksyllä taas erinomaiseksi osoittautunutta chilisäilykettäni jonka ideoin Old El Paso'n Mixed Chillies-purkista. Vihreitä sekä punaisia jalapenoja, rocotoja ja nyt erikoismausteeksi C.Lanceolatumin marjoja säilöntäliemeen, jonka reseptin bongasin joltain jenkkisivulta: Picled Jalapenos ..

Mähän kuittaan melkein kaikki Joululahjat ja tervehdykset jakamalla pilttipurkkeja joissa on maailman harvinaisinta chiliä säilykkeenä! Kaikki on tyytyväisiä  8) 8) 8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Championboy

Dethlock lähetti minulle ILMAISIA Lancen siemeniä 8)!Toivottavasti saan ne itämään :)Niiden pitäisi tulla huomenna.

Petteri Nuora

Oisko kellään vielä lanceolatumin siemeniä jäljellä yhtään koska voisin ostaa. Ei tarvitse itävyys mikään paras olla.

sorrii

Päivitetäämpä tätäkin aihetta ...

LainausJa kyllä MINÄ keksin noille marjoille hyötykäyttöä! Teen syksyllä taas erinomaiseksi osoittautunutta chilisäilykettäni jonka ideoin Old El Paso'n Mixed Chillies-purkista. Vihreitä sekä punaisia jalapenoja, rocotoja ja nyt erikoismausteeksi C.Lanceolatumin marjoja säilöntäliemeen, jonka reseptin bongasin joltain jenkkisivulta: Picled Jalapenos ..

Mähän kuittaan melkein kaikki Joululahjat ja tervehdykset jakamalla pilttipurkkeja joissa on maailman harvinaisinta chiliä säilykkeenä! Kaikki on tyytyväisiä  8) 8) 8)


Niinhän siinä kävi että molemmat Lancet heittivät hokkarit nurkkaan ... niinsanotusti. En pidä itseäni niin tiedemiehenä, että viitsisin uudestaan tätä ihan kohta idätellä. On niin monta lajiketta muutenkin kokeilematta  :)


[kuva on kyllä aikaisemmasta alkuperäisestä kasvista, josta otin noita pistokkaita: Näkyy kuitenkin hyvin maistuvan täkäläisille kirvoille]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Filago

Molempiin Lanceihin tuli tänä kesänä paljon marjoja. Onko jo kaikilla maailman ihmisillä kaikki Lancet mitä tarvitsevat, vai haluaako joku siemeniä? Ovat vielä marjoissa, mutta puran niitä kuivamaan jos joku tarvitsee.

Filago
#163

sorrii

Lähetä ketjukirjeeseen  ;)
Whili varmaan ottaa mielellään vastaan ...

[Mä olen joskus jo aikoinaan sanonut etten kasvattele mitään kasveja joita ei voi syödä. Nyt oon alkanut miettiä, että supistaisin kasvirepertoaariani vain niihin kasveihin jotka maistuu hyvälle, kun chileistäkin on 90% ollut aika turhia kokeiluja... Lance tuli siis kokeiltua jo vuosia sitten..]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Aji Inferno

No, kyseessä on mahdollisesti luonnossa jo sukupuuttoon kuollut laji... Siinä perspektiivi.

Me harrastajat innostumme helposti "harrastelemaan" chiliä porukoissa, mikä ei ole huono asia. Mutta juuri näiden villichilien kanssa homman nimi on vakavampi. C. lanceolatumista oli viimeisen tietoni mukaan vain kaksi (!) tunnettua kasvia luonnossa, Guatemalan vuorilla. Ja kaikki nämä siemenet, joita me nyt jaamme ja kasvatamme, ovat noiden kahden kasviyksilön jälkeläisiä. Nuo kasvit ovat saattaneet jo hävitä.

Puhumme mahdollisesti jo sukupuuttoon kuolleesta kasvista. Silloin jokainen marja, jokainen siemen on korvaamattoman arvokas.

ChiliRotta

Itselläni lanceolatumit iti n. kuukaudessa, kuvassa risuilla ikää pari kuukautta. Aloin antamaan lannotteita vähän liian myöhään ja siksi kasvit on aika pieniä, ei ravinteet lopulta riittänyt kookospohjaisessa potting mixissä kuin n. viikoksi itämisen jälkeen vaikka muuta väitettiin.

Taustalla myös chacoja ja tepiniä, galapagoensikset eivät ole vieläkään itäneet kolmessa kuukaudessa, jos edes itävät.

Väijymistä chilifoorumilla vuodesta 2008

Filago

tammikuu 22, 2017, 14:21:05 ip #71 Viimeisin muokkaus: helmikuu 24, 2017, 17:40:50 ip käyttäjältä Filago
Aiemman idätyskokeen tulokset ovat lähteneet melkein kaikki jo uusiin koteihin, ja maanantaina tämä pahnanpohjimmainenkin muuttaa. Ajatuksena siis oli, että kun siemenet kerran tuli kasteltua ja elämänmerkkejä löytyi, niin niitä ei heitetä roskikseen vaan levitetään uusiin koteihin, missä joko menestyvät tai sitten eivät.Mutta kyllä Lancet on söpöjä pieninä ( ja isoina). Kuvan kokoa en vielä osannut muuttaa, tämä oli eka kokeiluni pitkästä aikaa saada johonkin kuva, koittakee kestää.

Filago, joka meinaa kohta jopa aloittaa taas päiväkirjankin, siellä sitten lisää liian isoja kuvia, kunhan siemenet ehtii kasvattaan muutakin kuin sirkkalehtiä...
#163

tp.teppet

Lisäät vaan kuvan koodiin esim width=800 niin kuvasta tulee pienempi. myös korkeuden voi säätä height, mutta pelkkä leveys width skaalaa kuvan myös oikein.
[img width=800 ]

Filago

Lainaus käyttäjältä: tp.teppet - tammikuu 22, 2017, 16:28:13 ip
Lisäät vaan kuvan koodiin esim width=800 niin kuvasta tulee pienempi. myös korkeuden voi säätä height, mutta pelkkä leveys width skaalaa kuvan myös oikein.
[img width=800 ]


Kiitos, säädin :).

Filago
#163

KP78

Jostain syystä näyttää harmaata kieltomerkkiä.

Maikeli

Juu, mulla näytti kieltomerkkiä jo ennen säätämistä...

sorrii

Onko se kuva julkisessa kansiossa??

Mä tappelin aikani Googlen kanssa ennekuin sain nuo toimimaan. Pitää olla kansio, joka on julkinen, eli kaikkien luettavissa. Kuva siirrettävä sinne. Sitten kuva pitää avata siellä googlen Valokuvat-palvelussa ja siitä selainkuvasta otettava se "kopioi kuvan osoite"
Googlen Photos-palvelussa muuten kuvalinkissä on itsessään litanian lopussa se kuvan leveys (muistaakseni). Mä olen muuttanut suoraan siitä kopioidusta linkista sen W'n sopivaksi .... NÄIN:

Tässä alkuperäinen linkki:
Lainaushttps://lh3.googleusercontent.com/-xDdcDvcmkVYSBUEKAxS1CcdLVR4nbbNRvXjq_DusByqNqsZt5Z4l6X8sz28DRH2KZYRcYKB83L3Nuj4uoUT58BabF6LMcktIdPU7HL-MsKISz6TbwrdooyOWab8aET4Ck3VEpB65uYO31L9hKVEpXfUr0Z5xrzBHQRl-G16YkmqNlNtikFG_hWlIQiHaLdGbvSlCcE0gS5WmfjBBLwt49PPuE9r0oYhMV8jCsd4CRUNCjn-6Jx0b-wTJXOqmxoPuiNm5dcATbqm_Oqh-6JhfSBpd2WmSH8RYX-3NOturEDVM6R1666_T43tDRvtbSqfgzTfBftBQLdXPzOdw7N86IqhKIsRPlBPdmt7rsvNAthB63JyXWt4VgoM-TkqZ5uYWvPh8whnxkWvwjFD-QC97XfEZ-cNrdxxAtvJBu4qKkA1OPIakvrLFmUI77Xrexl6U7ef51OglTUGzDetbezZjZTGSyExOmu6to29ajbXfgHUXgrLXbbSrWmEo-_Qd_HLJEsHxC7nUKXKy4Xb9RRE0RaWf7ffTgQcEcdj6pxWwFR_94sHG4R4wvIceGftmDL2B3NzjE5Z9HCJ09UqPx8N-paaHsi61wd7Y9d2wTjv0_qvm-gviD76=w1280-h960-no


Jätin tuonne loppuun vain leveyden: w600
Lainaushttps://lh3.googleusercontent.com/-xDdcDvcmkVYSBUEKAxS1CcdLVR4nbbNRvXjq_DusByqNqsZt5Z4l6X8sz28DRH2KZYRcYKB83L3Nuj4uoUT58BabF6LMcktIdPU7HL-MsKISz6TbwrdooyOWab8aET4Ck3VEpB65uYO31L9hKVEpXfUr0Z5xrzBHQRl-G16YkmqNlNtikFG_hWlIQiHaLdGbvSlCcE0gS5WmfjBBLwt49PPuE9r0oYhMV8jCsd4CRUNCjn-6Jx0b-wTJXOqmxoPuiNm5dcATbqm_Oqh-6JhfSBpd2WmSH8RYX-3NOturEDVM6R1666_T43tDRvtbSqfgzTfBftBQLdXPzOdw7N86IqhKIsRPlBPdmt7rsvNAthB63JyXWt4VgoM-TkqZ5uYWvPh8whnxkWvwjFD-QC97XfEZ-cNrdxxAtvJBu4qKkA1OPIakvrLFmUI77Xrexl6U7ef51OglTUGzDetbezZjZTGSyExOmu6to29ajbXfgHUXgrLXbbSrWmEo-_Qd_HLJEsHxC7nUKXKy4Xb9RRE0RaWf7ffTgQcEcdj6pxWwFR_94sHG4R4wvIceGftmDL2B3NzjE5Z9HCJ09UqPx8N-paaHsi61wd7Y9d2wTjv0_qvm-gviD76=w600


Tässä kuva käytössä:


[Aji Verde syksyllä 2012 - oli muuten hyvää: mietoa ja makeaa, mutta hyvin huonosti säilyvää kypsänä]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

PP

Ongelmat googlen kuvien kanssa ei yleensä johdu julkisuusasetuksista vaan googlen käyttämästä kuvamuodosta, jota mm. Firefox ei tue. Tuolla on keskustelua aiheesta.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16197.msg332833#msg332833

sorrii

Tuossa edellisessä ei lienennyt ongelmana sopivuus ainakaan Firefoxin kanssa, kun minä käytän Chromea: Kieltomerkki oli itsellänikin. Huomasin että linkki oli googleusercontent.... jotain. Aikaisemminhan sain drivestä linkattua suoraan tänne, mutta myöhemmin on vaatinut sen Photos-palvelun käyttöä ...
..joka musta on kyllä aika erinomainen palvelu sinansä, että ei tarvitse pihtailla levytilan kanssa. Itsellä ainakin on rajaton tila kuville, kun annoin luvan muokkauksiin. Jokatapauksessahan säilytän omilla levyillä alkuperäisiä.

Tänään kyllä juuri törmäsin ongelmaan -jota en ole selvittänyt- että on löydä sieltä keinoa nähdä kuvan tietoja, kuten päivämäärää yms ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Filago

No niin, nyt pitäisi olla julkinen, voisiko joku katsoa..

Filago, blondina
#163