heinäkuu 26, 2021, 07:35:51 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Alueen säännöt

Aloittaja jaolsten, helmikuu 02, 2012, 07:48:52 ap

« edellinen - seuraava »

jaolsten

Tein uuden alueen testailuille ja vertailuille. Toivottavasti tämä edistää chilinkasvatusta ja helpottaa testien ja vertailujen dokumentointia.

Kyseessä on nyt kokeilu ja jos homma ei toimi, niin kokeilu loppuu siihen.

Toivottavasti kaikki nyt ymmärtävät muutamia asioita:
- Älkää sotkeko toisten testi-topicceja nollapostauksilla tai turhilla kommenteilla, offtopic-kielto on ehdoton!
- Jokaisesta topicista pitäisi löytyä seuraavia asioita:

  • Selkeä ja huolella rajattu tutkittava aihe

  • Tutkittavan aiheen lähtötiedot, tavoitteet ja käytettävät menetelmät selvitettynä, ts. tutkimussuunnitelma. Kuvia kiitos mielellään!

  • Välitavoitteiden ja löydösten raportointi. Kuvia kiitos mielellään!

  • Tutkimuksen, eli testin tai vertailun lopputulos. Kuvia kiitos mielellään! Keskustelua.

  • Tutkimuksen yhteenveto. Keskustelua.

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

tso


Muutama ajatus asiallisesta testistä (tärkeysjärjestyksessä):

1) Annetulla ohjeistuksella (testin suunnittelulla) joku toinen pystyy toteuttamaan saman kokeen.
Tuo on helposti sanottu, mutta vaatii yllättävän paljon suunnittelua ja kirjoitustyötä.

2) Testistä on tarkat mittauspöytäkirjat.
Testiä on kirjallisesti seurattu koko sen keston ajan. Kaikki vaikuttavat tekijät on määritelty testin suunnitteluvaiheessa ja mittauspöytäkirjasta löytyy tiedot koko testin ajalta.

3) Testin aikana pyritään sulkemaan pois muut testiin vaikuttavat tekijät.
Eteläisellä ikkunalaudalla maaliskuussa aloitettu ledivalotesti ei välttämättä ole paras mahdollinen lähestymistapa.
Kasvien genetiikkaan liittyvät tekijät pitäisi saada karsittua pois (= sama isäntäkasvi). Tämä siis jos testissä tutkitaan valon tai ravinteiden vaikutusta kasvuun.
Mittareiden kalibrointi on hyvä suorittaa ennen testin aloittamista...

4) Hyvä testi on aina vertaileva.
Esimerkin kautta:
Jos tutkitaan pH vaikutusta vesiviljelyssä ei riitä, että on viisi kasvia, joita ravitaan pH arvolla 6.0, vaan pitää olla myös verrokkiryhmä, joita ravitaan pH arvolla 8.0. Tämä siis vaan esimerkkinä, pH arvot voivat olla toki testissä aivan muut.
Sanomattakin on selvä, että testin aikana kaikki muut ravinnearvot täytyy ryhmissä pitää mahdollisimman vakioina.

5) Hyvä testi kestää riittävän pitkän ajan.
Esimerkkinä: Jos testataan taimivaiheen valon määrän vaikutusta sadon määrään ei riitä, että testi lopetetaan siinä vaiheessa kun taimet siirretään esimerkiksi parvekkeelle ja syksyllä tehdään päätelmät sadon määrästä. Kasvien ja olosuhteiden seuranta myös parvekkeella tulisi kirjata ylös.

6) Hyvä testi on puolueeton (kiitos Chilivaari).
Testissä voi toki olla alkuoletukset, mutta jos jostain syystä käy niin, että testitulokset eivät vastaa oletuksia ei tuloksia saa alkaa muuttamaan oletuksia vastaaviksi. Ei noudateta ajatusmallia valhe, emävalhe, tilasto...

7) Sidosryhmät esille (kiitos Chilivaari).
Jos testissä on käytetty lahjoitettuja laitteistoja, materiaalia, tiloja, jne. joiden voisi äkkiä kuvitella vaikuttavan puolueettomuuteen tulee ne mainita HETI testin alussa.
--

Koittakaa pitää huuhaa pois tältä uudelta osiolta. Ei testin tarvi olla täydellinen, mutta huuhaasta tulee usein lunta tupaan ja sitten iskee modenappi fleimisodan välttämiseksi...

Testaamisiin, toivoopi tso!
#20

Juso

elokuu 14, 2012, 08:00:28 ap #2 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2012, 08:07:28 ap käyttäjältä Juso
Alkaa tämä testiosio inflatoitua heti alkuunsa. Tuossa edellä olevia testien periaatteita ei esim. tuo "Ledien käyttö kasvihuonessa" täytä edes vähää alusta.

Mielestäni tällaiset auton koeajokuvausta muistuttavat aiheet jotka on käsitelty tyyliin "tää tuntu ihan kivalta ja ainakin parempi kuin viimevuotinen" voisi modet heivata täältä jonnekin muualle missä niitä on ennestäänkin (Edistyneempi chilikasvatus?). Eikä kyse ole siitä etteivätkö esitetyt väittämät voisi olla tottakin vaan siitä että tuossa ei ole tehty mitään sellaista mikä testinä antaisi aiheen johonkin johtopäätöksiin.

Tämä vaan siksi että olisi mukava jos tänne alkaisi kertyä laadukkaita testejä pikkuhiljaa.

E: meniköhän tämä nyt oikeaan paikkaan. Saa siirtää jos siltä tuntuu tuonne "Ehdotus foorumille" ketjuun. Siellä vaan keskustelu alkoi olla jo eri raiteilla.

Huru-ukko

elokuu 14, 2012, 15:26:40 ip #3 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2012, 15:56:03 ip käyttäjältä Huru-ukko
Minun mielestäni ihan hyvä testi, ainakin tuon viimeisen päivityksen mukaan. Ehkä siellä olisi voinut olla muutakin nippelitietoa, mutta se mitä lähdettiin hakemaan selvisi.
Mitkähän niitä laadukkaita testejä olisi, ihan mielenkiinnosta kysyn.
Ja ihan toteamuksena, niin edellä olevia meilipiteitä esittämällä tuskin kovin moni enää edes haluaa mitään aloittaa testaamaan. Aina löytyy joku jolle ei kelpaa arvostelemaan.
Ehdottaisinkin Jusolle että hän seuraavaksi tekisi jonkun laadukkaan ja hyvän testin meille muille opiksi.. :)

Edit: Poistin hyviin tapoihin sopimattoman viittauksen kuvitteelisesta henkilöstä.... :)

Juso

elokuu 14, 2012, 15:44:28 ip #4 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2012, 15:52:13 ip käyttäjältä Juso
Esimerkiksi kaksi edellistä (itämislämpötila/soran pH) on tehty edes jollain lailla sen periaatteen mukaan että testattava asia saadaan eristettyä vakioimalla muut tekijät, vähän paremmin tai huonommin, mutta yritys on hyvä. Jos sanotaan että satoa tuli enemmän kuin edellisvuonna tai että turvekasvi tuotti nopeammin kuin NFT/ebbikasvit (valojen ansiosta), niin muita kuin testattavaa asiaa ei ole mitenkään vakioitu luotettavien johtopäätösten tekemiseksi. Yhtään selkeää mitattua faktaa tai datapointtia ei ole annettu.

Laadukkaita testejä löytyy esim Chilivaarilta omassa blogissaan esim valojen osalta ja onpa noita muutkin tehneet. Mielestäni samat asiat ja periaatteet tässä osiossa suoritettavista testeistä on jo kerrottu tämän ketjun kahdessa ensimmäisessä puheenvuorossa. Jos näiden toteaminen tekee meikäläisestä m....n niin eipä haittaa.

Remotecontrol

elokuu 14, 2012, 18:16:22 ip #5 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2012, 18:28:46 ip käyttäjältä Remotecontrol
Joudun kyllä nyt heti myöntämään että en tämän osion sääntöjä lukenut, Olen siis pahoillani että se niitä rikkoo. Alunperinhän tämä ei ollut tässä osiossa vaan pyysin siirtämään, koska ajattelin että olisi parempi täällä. Toiseksi, pahoittelen Juso että ei sinua miellytä millään lailla, mitään virallista testiähän en ole tekemässä enkä asian kanssa asumassa. Lähinnä testaan omaksi huvikseni ja etsin hifistelyllä niitä omia hyviä juttuja niinkuin jokainen varmaan jonkin harrastuksen parissa tekee. Ajattelin vain asiaa dokumentoida ja kirjoitella omia fiiliksiä ns "päiväkirja" meiningillä jos jotain kiinnostaa niitä lukea ja jos joku niistä jonkinnäköistä ideaa/motivaatiota saisi.

Mutta edelleenkään mä en lähde arvostelemaan moderaattorien toimintaa, uskon että osaavat hommansa ilman meidän kirjoittelijoiden puuttumista asiaan, ovat ainakin tähän asti osanneet ja tähän asti topicci on ollut pystyssä vaikka siitä nyt kaksi ihmistä on tympiintyneitä ollutkin, eli onko niitä ihmisiä enemmän jotka asian näkevät positiivisena??

Pyydän myös Jusoa jos sinulla on enemmän aikaa tekemään laadukkaampia testejä diagrammien,videoiden,kuvien yms. dokumenttien kanssa että hoida homma ihmeessä kotiin!

edit:

LainausSelkeä ja huolella rajattu tutkittava aihe
    Tutkittavan aiheen lähtötiedot, tavoitteet ja käytettävät menetelmät selvitettynä, ts. tutkimussuunnitelma. Kuvia kiitos mielellään!
    Välitavoitteiden ja löydösten raportointi. Kuvia kiitos mielellään!
    Tutkimuksen, eli testin tai vertailun lopputulos. Kuvia kiitos mielellään! Keskustelua.
    Tutkimuksen yhteenveto. Keskustelua.


Lähtötiedot, tavoitteet ja käytettävät menetelmät löytyy. Väliaikatavotteita ja muutoksia löytyy, Löydöksien raportointia löytyy. Tutkimuksen eli verailun lopputulosta löytyy jotain ja tulee varmaan vielä lisääkin, koska ei ole vielä päättynyt. Ja kuviakin siis löytyy suurimmasta osasta mitä mielellään pyydettiin. Nyt siis herää kysymys, että miksi pitäisi poistaa?

Kiitos ja anteeksi.

Juso

elokuu 14, 2012, 19:15:24 ip #6 Viimeisin muokkaus: elokuu 14, 2012, 19:17:35 ip käyttäjältä Juso
Remote Control, jos tämä olisi päiväkirjassasi ei tulisi mieleenkään lähteä kommentoimaan "yksityisalueellesi". Tällaiseen osioon kun postaa niin kannattaa varautua siihen että joku nipo pitää touhuasi huuhaana kuten nyt minä tässä. Jatkoa ajatellen sinun kannattaa kuitenkin lukea ajatuksella tuo TSOn hyvä kuvaus mitä testaamiselta odotetaan.

En ole testejä tekemässä, koska uskon  jo tunnetun tiedon etsimiseen ja löytämiseen, menestyksekkäiden kasvattajien häpeämättömään kopioimiseen ja heiltä oppimiseen, omiin pieniin muutoksiin yksi asia kerrallaan ja niistä havainnointiin. Hyviä ja perusteltuja testejä toki luen mielelläni ja opin niistäkin.

Piis.

Remotecontrol

Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 14, 2012, 19:15:24 ip
Remote Control, jos tämä olisi päiväkirjassasi ei tulisi mieleenkään lähteä kommentoimaan "yksityisalueellesi". Tällaiseen osioon kun postaa niin kannattaa varautua siihen että joku nipo pitää touhuasi huuhaana kuten nyt minä tässä. Jatkoa ajatellen sinun kannattaa kuitenkin lukea ajatuksella tuo TSOn hyvä kuvaus mitä testaamiselta odotetaan.

En ole testejä tekemässä, koska uskon  jo tunnetun tiedon etsimiseen ja löytämiseen, menestyksekkäiden kasvattajien häpeämättömään kopioimiseen ja heiltä oppimiseen, omiin pieniin muutoksiin yksi asia kerrallaan ja niistä havainnointiin. Hyviä ja perusteltuja testejä toki luen mielelläni ja opin niistäkin.

Piis.


Juu en siis ole mitenkään itseeni kovin ottanut, päinvastoin palaute on aina hyvää vaikka negatiivistä onkin, siitähän sitä oppii. Me kaikki ollaan niin erilaisia, toiset kopioi, toiset kokeilee itse, mutta moden hommiin meidän on turha kenenkään puuttua, mutta nyt loppuu offtopic omalta osaltani.

jaolsten

Pienen moden pieni sana:
En itsekään ota niin vakavasti tätä testiä, koska muuttujia on tosiaan liikaa eikä testistä saa mittaamallakaan ollenkaan luotettavia tuloksia. Kuitenkin mielestäni tämä täytti testin tunnuspiirteet ja herätti niin paljon mielenkiintoa, että paikka testialueelle irtosi.

Testi kuin testi tuo aina harrastukseen niitä raikkaita tuulahduksia.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013