heinäkuu 31, 2021, 08:09:41 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilifoorumi 20 v

Aloittaja Aji Inferno, helmikuu 13, 2017, 23:32:10 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Hyviä kommentteja jälleen. Huomaan, että esim. omalta osaltani kaikki ns. tietämäni alkaa olla chilin suhteen nyt sanottu. Viimeistään Chilikirjan myötä. Välillä tulee kommentoitua joitakin chiliteemoja täällä, jos sanottavaa löytyy, mutta muuten ei oikein viitsi kirjoittaa vain kirjoittamisen vuoksi. Tiedonhaku on foorumeilla aina hankalaa, eikä sitä helpota se universaali ilmiö, että kaikista teemoista syntyy lähes väistämättä ajan myötä useita viestiketjuja. Facebook on kaiken aikaa muuttuva ja siksi mielenkiintoinen foorumi. Se ei korvaa esim. tätä foorumia nyt, mutta jonain päivänä sekin asia saattaa muuttua. Eikä siinä mitään - pääasia, että meillä on aina kanava tämän kummallisen intohimomme harrastamiseen. :)  :chili: :fire:

Käki

Lainaus käyttäjältä: Phalaenopsis - helmikuu 26, 2017, 10:29:19 ap
Harrastusfoorumien hiljentyminen on tapahtunut useimmilla harrastusaloilla joissa ei tapahdu jatkuvasti olennaista teknistä kehitystä mikä antaa jatkuvasti uusia aikaisemmin käsittelemättömiä aiheita.

Käytännössä (asiallinen) foorumi hiljenee, kun kaikki sanomisen arvoinen on jo sanottu.

Tähän ei vaikuta se onko harrastusala sinänsä nousussa vai laskussa. Se on aivan luonnollista eikä ole oikeastaan lainkaan negatiivista kirjoitetun tiedon myöhemmän käytön kannalta, koska turhanpäiväiset viestiketjuja venyttävät ja uusia ketjuja avaavat viestit vain huonontavat tilannetta, vaikka ylläpitävätkin foorumin aktiivisuutta.

Jos erilaiset somesovellukset ovat imeneet juuri tuon turhanpäiväisen viestittelyn, jonka on syytäkin unohtua seuraavaan tiistaihin mennessä, pois foorumeiden asiallistakin tietoa sisältävistä ketjuista, niin aina parempi.

Foorumit ovat parhaimmillaan kuin erittäin laaja tietokirja (jossa toki on aina seassa enemmän tai vähemmän turhanpäivästäkin tekstiä) jonka ovat tipoittain kirjoittaneet hyvinkin asiantuntevat harrastajat, jotka kuitenkin ovat usein hävinneet foorumeilta kun kaikki järkevä aiheeseen liittyvä on jo kerrottu. Jos se mitä on aiheesta kirjoitettu esim. vuonna 2010 pitää edelleen lähes täydellisesti paikkansa, miksi sitä pitäisi toistaa ja vatvoa edelleen?

"Valmiin" foorumin arvoa ja hyödyllisyyttä pitäisi juurikin arvioida sen perusteella miten paljon foorumilla on kävijöitä (lukijoita), ei sen perusteella miten paljon sinne kirjotetaan viestejä koska käytännössä kaikki pidempään olemassa olleet harrastusalat jotka eivät perustu jatkuviin teknisiin innovaatioihin (esim. tietokoneohjelmat yms.) ovat pääsääntöisesti olleet arvokkaan tiedon puolesta "kypsiä" jo n. 5 vuotta foorumin perustamisen / suosituksi tulemisen jälkeen.Katson asian olevan juuri päinvastoin. Uusi käyttäjä ei voi tietää mistä kyseinen aihe löytyy tai, että siitä on puhuttu. Lisäksi kun olen seurannut vanhoja ketjuja niin linkit ovat järjestäen vanhentuneet.

Ei niistä uusille käyttäjille iloa ole, eivätkä ne myöskään edistä foorumien aktivoitumista kuten mainitsit, joka toisi lisää uusia harrastajia ja ylläpitämään foorumia. Ehkä uusia mielenkiintoisia aspektejakin, mutta jos tarkoitus on vain möllöttää hiljaisuudessa, niin kyllä siihen kuolee mikä tahansa foorumi.

Käki

Lisään vielä. Omasta mielestäni foorumit ovat omiaan täsmätiedon kysymiseen. Se, että joku laittaa linkin, jossa puhutaan mahdollisesti eri asiasta tai joku on vienyt linkin aiheen itseäsi kiinnostamattomaan aspektiin ei auta yhtään mitään vanhoja ketjuja lukiessa. Toki hyvää knoppitietoa niistä saa usein.

Ongelma on siinä, että siinä ketjussa ei ole välttämättä huomioitu mitä sinä ajat takaa tai joku ei ole keksinyt kysyä oleellisia kysymyksiä mitä sinä olet halunnut tietää. Toki vanhoja ketjuja selatessa huomaa samoja asioita olleen käsitellyn, mutta itseäni häiritsee lähinnä se, että onko kysyjä kysynyt oikeat kysymykset.

Aji Inferno

Koko chilifoorumin 20-vuotisen historian ajan yksi teema on toistunut: kun uusi foorumilainen kysyy jostain asiasta, aina joku on vastannut enemmän tai vähemmän kohteliaasti: tai epäkohteliaasti: "tästä on jo puhuttu, etsi hakutoiminnolla oikea viestiketju"  (joka saattaa olla hyvinkin vanha, eikä helposti löydettävissä).

Ilmiö ei ole uusi, eikä liity vain meihin. Se esiintyy kaikilla foorumeilla ja Facebookissakin. Ns. veteraaneista osa ei vain kerta kaikkiaan jaksa kuunnella esim. aloittelijoiden "tyhmiä kysymyksiä". Se liittynee ihmisluontoon, ja vaatisi parempia hakukoneita ja välineitä foorumeille. Paljon nykyistä parempaa tiedon automaattista linkittymistä, fiksua tekoälyä, esim. suomalaisen Leikin huippuunsa hiomaa semanttisen webin ja ontologioiden hyödyntämistä. Eli suomeksi sitä, että foorumin "kone" itse aktiivisesti osaisi yhdistää asioita toisiinsa ja esittää niitä käyttäjille fiksulla tavalla. Tässä suhteessa meidänkin käyttämämme foorumisofta on vielä aika kivikautinen. Onko parempia tarjolla ilmaiseksi tai edes huokealla, en tiedä. Mutta siinä taitaisi olla tarkastelun paikka. Asiassa on silti se puolensa, että Janne (Javu) on pyörittänyt tätä foorumia omalla kustannuksellaan ja työpanoksellaan jo melkein parikymmentä vuotta. Se on mieletön, hieno teko chilikulttuurin eteen!  :chili: Foorumin parannukset saattaisivat maksaa vakavasti ns. oikeaa rahaa, mitä foorumilla ei nyt kerta kaikkiaan ole käytettävissä. Joten koetetaan ottaa tästä kaikki hyvä irti.  :fire: