elokuu 03, 2021, 12:59:33 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Tunnista tauti / tuholainen

Aloittaja Anjin, huhtikuu 29, 2017, 21:57:49 ip

« edellinen - seuraava »

Anjin

Ensimmäinen viesti ja heti ongelmien äärellä.. Kiitän avusta jo etukäteen.

Istutin kevättalvella Plantagenista ostamiani paprikan siemeniä (ns. kylvosetti jossa pussukka multaa, siemenet ja muovinen, kannellinen, "ruukku") ja Puutarhanikkarista ostamiani Jamaican Bell siemeniä. Paprikat mukana tulleeseen muoviräppänään josta 5+ senttisinä isoon ruukkuun, ja chili suoraan isompaan ruukkuun.

Kasvu lähti hyvin alulle, mutta paprikoiden ollessa n. 10 senttisiä huomasin niiden lehdissä muutoksia. Lehtien "suonet" tummuivat ja muu lehti vaaleni, lehtiin alkoi tulla kuivuneita ruskeita alueita ja ne alkoivat "palaa" reunoilta. Probleema on pahentunut pikkuhiljaa, ja nyt chili on alkanut osoittaa saman oloisia oireita. Lehdissä on selvästi vaalentuneita pieniä laikkuja, ne "palavat" kärjistä ja oirehtivat lehdet käpristyvät ylöspäin.

Olen kastellut kasveja vähän miten sattuu (suoraan päältä, en ruukun altakastelua käyttäen). Paprikat ovat olleet hieman kuivempina ja chili märempi (joka on itseasiassa johtanut chilin mullan... sammaloitumiseen?). Lisäksi olen sumutellut niitä mäntysuopaliuoksella (1 tl mäntysuopaa / 2,5 dl vettä), jolla ei ole ollut mitään vaikutusta.

Mikä avuksi?

Paprika:

http://imgur.com/L8KKuA8

http://imgur.com/6xuerOc

Chili:

http://imgur.com/cw8ZS8o

http://imgur.com/RV5Fdui

Liikaa kasteltu (?) multa:

http://imgur.com/BL0ObpF

Ezmo

Kuvissa merkit viittaa aika vahvasti liikakasteluun. Kastelussa apuna voi käyttää tällaista. http://www.chilitarvike.fi/kosteusmittari

Vuorikaskas

Veikkaan kanssa märkyydestä ja sitä kautta hapen puutteesta johtuvaa oiretta. Mutta ei näytä pahalta.  Suureen multaruukkuun kun pinen taimen  istuttaa, on se aika vaikeaa, kun kuivuminen kestää viikkoja koska itse kasvi ei vielä vähien lehtiensä kautta paljoa haihduta. 

PP

Noissa ei ole ole mitään isoa ongelmaa. Uusi kasvu on terveen näköistä ja vauriot on vanhemmissa lehdissä. Lehtiä kärkien vauriot saattaa hyvin olla mekaanisia käsittelystä johtuvia. Jos olisi pahempi ongelma, se näkyisi myös uudessa kasvussa.

Se pitää paikkansa, että multa on helppo ylikastella.

NPhoBiaz

Lisään vielä edellisiin sen verran, että sitä altakastelua kannattaa ehdottomasti suosia. Chilit ei oikein tykkää mullan pakkaantumisesta, vaan viihtyvät kuohkeassa kasvualustassa. Altakastelussa myös tulee helpommin huomattua liikakasteleminen; jos multa ei ime vettä alakautta, ei vettä kannata lisää laittaakaan. Fakta kun on se, että helpoiten chilintaimen tappaa liikakastelulla, mutta kuivuutta ne taas sietävät yllättävänkin paljon.

Anjin

Suuret kiitokset vastauksista, ja pahoittelut, että "kuittaus" kesti näin kauan. Ongelma ilmeisesti oli liikakastelussa. Annoin kasvien hiukan kuivahtaa, kastelin varovasti ja siirryin altakasteluun, jonka jälkeen em. ongelmia ei ole esiintynyt. Tällä hetkellä painin toisenlaisen probleeman kanssa..

Kasvit kasvoivat aika maltillisesti, ja kävin säännöllisesti niiden kimpussa leikaten niitä lyhemmiksi ja karsien lehtiä. Vettä annoin altakastelua käyttäen aina kun mittari vajosi pohjaan, ja veteen olen keväästä asti sekoittanut 3 ml puutarhan kesää / 1,5 litran kannu.

Sitten kävin kolmen viikon mökkireissulla, jonka aikana tuttu kävi hoitamassa kasvien kastelun.. kotiin palatessani sain todeta Jamaican Bell chilin vallanneen koko huoneen. Tai vähemmän liioitellen koko ikkunallisen seinän. Se kasvoi, kirjaimellisesti, seinästä seinään ja lattiasta kattoon! Chilejä kasvissa riippui tasan kaksi, ja lattia oli pudonneiden kukkien peitossa.

Saksin chilistä jonkin verran oksia ja lehtiä pois, ja sidoin sen kiinni verhokiskoon, jottei se roikkuisi lattialla. Kasvi elää ja voi hyvin, mutta pudottaa edelleen kaikki kukkansa. Hedelmiä on edelleen huikeat kaksi..Olen yrittänyt hellästi ravistella sitä, ja huiskutellut kukkia milloin topsilla, milloin vesiväripensselillä, sormenpäällä tai muulla käteen osuneella sopivaksi tuntuneella esineellä, mutta ei tunnu auttavan. Kukat eivät siis kuivu ennen putoamistaan, vaan putoavat varsineen päivineen kauniin valkoisina.Mikä voisi olla ongelma? Liikalannoitus / liian säännöllinen kastelu?Vuorikaskas

elokuu 15, 2017, 21:56:55 ip #6 Viimeisin muokkaus: elokuu 15, 2017, 21:59:13 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Anjin - elokuu 15, 2017, 21:40:20 ip
Kasvi elää ja voi hyvin, mutta pudottaa edelleen kaikki kukkansa. Hedelmiä on edelleen huikeat kaksi..


Uskoisin että kyse on niukasta valosta. Valaistusolosuhteet näyttää olevan verrattavissa luolaan. Taivasta eivät juuri nää.   Siihen nähden hyvin voi!

Anjin

Kuva ei tällä kertaa kertonutkaan enemmän kuin tuhat sanaa ;)

Mutta ongelma tuskin on valon, ainakaan luonnonvalon, puute. Ovat suoraan etelään katsovalla ikkunalla, ikkunassa kiinni, aika korkean mäen päällä. Ovat siis lähes suorassa auringonpaisteessa aamusta pitkälle iltapäivään, näin valoisana vuodenaikana. Kuvat otettu iltahämärässä, ja tuolla takana näkyvät puut ovat niin kaukana, etteivät varjosta ikkunaa. Muita kasveja on itseasiassa siirrelty enempi varjoisiin paikkoihin vastaavalta toisen huoneen ikkunalta, kun eivät kestäneet harvoina kauniina kesäpäivinä suoraa paahdetta.

Vuorikaskas

elokuu 16, 2017, 06:51:28 ap #8 Viimeisin muokkaus: elokuu 16, 2017, 07:33:13 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Anjin - elokuu 15, 2017, 22:50:56 ip
Kuva ei tällä kertaa kertonutkaan enemmän kuin tuhat sanaa ;)

Mutta ongelma tuskin on valon, ainakaan luonnonvalon, puute. Ovat suoraan etelään katsovalla ikkunalla, ikkunassa kiinni, aika korkean mäen päällä. Ovat siis lähes suorassa auringonpaisteessa aamusta pitkälle iltapäivään, näin valoisana vuodenaikana. Kuvat otettu iltahämärässä, ja tuolla takana näkyvät puut ovat niin kaukana, etteivät varjosta ikkunaa. Muita kasveja on itseasiassa siirrelty enempi varjoisiin paikkoihin vastaavalta toisen huoneen ikkunalta, kun eivät kestäneet harvoina kauniina kesäpäivinä suoraa paahdetta.
Tarkoitin lähinnä kiinnittää huomiota siihen, kuinka ikkunalla ei ikinä ole yhtä kirkkaat olosuhteet kuin ulkona.   Todistettavasti noin rehevää on kasvanut tuossa ikkunallasi, sitähän ei parane kiistää. Kyse voi olla siitä, että nyt olisi vasta tulollaan hedelmää, kun kasvi on vasta ehtinyt kasvaa noin, mutta kyllä valo vaan tulee auttamatta vähenemään.  Lisäksi kun sisällä ei tuule eikä ole yhtä vaihtelevia kosteusoloja (pölytys onnistuu tietääkseni parhaiten tietyissä kosteahkoissa ilmankosteuksissa)  eikä samoin hyönteispölytystäkään, hedelmien muodostus voi olla satunnaisempaa.  Tällä en tarkoita sitä, etteikö ikkunalla voisi saada runsaastikin satoa.

Valon määrä ikkunalla on todellakin verrattavissa luolaan, luolan suuaukon läheisyyteen. Taivasta on näkyvissä kasvin siilmin vain sivulta päin yhdestä suunnasta.  Tällä on erityisen paljon merkitystä pilvisinä päivinä.   Vastakohtana on iso peltoaukea jonka keskelle valoa tulee 180 astetta joka ilmansuunnasta, jolloin pilvisenäkin päivänä valon määrä on moninkertainen ikkunalautaan verraten.   Ulkona myös sillä on merkittävää eroa, onko kasvi talon seinustalla vai aukeammalla paikalla kauempana seinästä. Kun suora aurinko paistaa kasviin, tällä ei ole niin merkitystä ja jos seinä takana on vaalea, valo on erinomaisen runsas niin kauan kuin aurinko paistaa seinää päin.

Lisäksi lasikaan ei ole täydellinen valon läpäisijä. Heijastuksiin ja siten läpäisemättä jää iso osa valosta. Kaksi kuvaa, jossa ensin muovihuone kevätauringossa keskipäivällä.  Läpäisy on erityisen heikkoa tuolleen koko muovihuoneen läpi. Toisessa kuvassa ikkuna (lämpölasi, kolme lasia yhteensä) samassa paisteessa ulkoa kuvattuna.  Se ei oikein kuvana onnistunut kertomaan siitä silmin havaittavasta ikkunan aiheuttamasta selkeästä himmennyksestä, koska vertailukohta ikkunan edessä on tummempaa sävyä kuin purjon taimien takana näkyvä valkoinen lakanakangas
Vuorikaskas

elokuu 16, 2017, 09:07:35 ap #9 Viimeisin muokkaus: elokuu 16, 2017, 09:15:45 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Anjin - elokuu 15, 2017, 22:50:56 ip
Muita kasveja on itseasiassa siirrelty enempi varjoisiin paikkoihin vastaavalta toisen huoneen ikkunalta, kun eivät kestäneet harvoina kauniina kesäpäivinä suoraa paahdetta.


No tämä kertoo siitäkin, kuinka vähän on ollut aurinkoa, etteivät ole edes siihen tottuneet. Vuosi on sellainen ulkonakin, että monet kasvit on myöhässä, pavut, herneet, clilit. Nyt kun kelit alkaa kääntyä syksyyn ja yöt pitenee, alkaa vasta raakileita näkyä hyvin useiden lajien ja lajikkeiden kohdalla.   Oliko kesäkuussakaan paljoa aurinkoa ja missä vaiheessa mentiin tuon kuvasi kasvin kanssa silloin?  Kevät oli ainakin viikkokaupalla myöhässä.

Ezmo

Valoa kaipaa lisää, niin kukat jää paremmin kiinni. Ikkunasta valo ei osu tasaisesti kaikkiin lehtiin riittävän kauaa, että saisi hyvän sadon. Keskipäivällä tehokkain valo tulee sellaisesta kulmasta, ettei valoa saa kuin alimmat lehdet, jolloin siitä ei ole kukkimiseen hyötyä. Jotkin lajikkeet ja yksittäiset kasvit ovat hyvin nirsoja olosuhteille.

Vuorikaskas

Tällä rytmillä kuulemme Anjinsta taas vuodenvaihteessa.    ^-^

-T-

Vanhaa ketjua lainaten (koska aihe osuu kohdalleen)

Eli tarvisisin apua chilin kimpussa olevan eliön tunnistamisessa. Kiinnostaa siis tietää linkin takaa löytyvissä kuvissa esiintyvän otuksen vaarallisuus / hyödyllisyys chilipuskilleni. Kyseessä on seittiä kutova vierailija joka omaan silmään näyttää hämähäkiltä. Ensin seitin nähtyäni epäilin pahinta, mutta en ole löytänyt muita merkkejä punkeista. Seittikään ei vastannut mielikuvaani punkkien seiteistä vaan se oli harvaa seittiä oksien kärkien ja lehtien välillä.

Aloitanko siis häätötoimet vai kunniavieraan ylläpidon?

Mukana on myös yksi kuva lehdestä jossa on varmaankin ravinteisiin liittyviä oireita. Kasvi on nyt biolanin altakastelumullassa ja sille ei ole vielä annettu mitään muuta lannoitetta. Mitä tuolle voisi tehdä?

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: -T- - kesäkuu 06, 2018, 20:15:18 ip
Vanhaa ketjua lainaten (koska aihe osuu kohdalleen)

Eli tarvisisin apua chilin kimpussa olevan eliön tunnistamisessa. Kiinnostaa siis tietää linkin takaa löytyvissä kuvissa esiintyvän otuksen vaarallisuus / hyödyllisyys chilipuskilleni. Kyseessä on seittiä kutova vierailija joka omaan silmään näyttää hämähäkiltä. Ensin seitin nähtyäni epäilin pahinta, mutta en ole löytänyt muita merkkejä punkeista. Seittikään ei vastannut mielikuvaani punkkien seiteistä vaan se oli harvaa seittiä oksien kärkien ja lehtien välillä.

Aloitanko siis häätötoimet vai kunniavieraan ylläpidon?

Mukana on myös yksi kuva lehdestä jossa on varmaankin ravinteisiin liittyviä oireita. Kasvi on nyt biolanin altakastelumullassa ja sille ei ole vielä annettu mitään muuta lannoitetta. Mitä tuolle voisi tehdä?


Hämiksiä ne on, ei paniikkia. Lehtien tummuminen on lajikkeen ominaisuus, jonka auringon valo saa aikaan, ja myös tehokkaat lamputkin.

-T-

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 06, 2018, 21:28:49 ip
Hämiksiä ne on, ei paniikkia. Lehtien tummuminen on lajikkeen ominaisuus, jonka auringon valo saa aikaan, ja myös tehokkaat lamputkin.

Kiitoksia infosta. Ei heti olisi tullut mieleen, että lehtien tummuminen olisi ominaisuus. Onko se oire liiasta valosta vai ihan vaan asia joka tapahtuu, kun valoa on vähintäänkin riittävästi?

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: -T- - kesäkuu 07, 2018, 12:19:37 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 06, 2018, 21:28:49 ip
Hämiksiä ne on, ei paniikkia. Lehtien tummuminen on lajikkeen ominaisuus, jonka auringon valo saa aikaan, ja myös tehokkaat lamputkin.

Kiitoksia infosta. Ei heti olisi tullut mieleen, että lehtien tummuminen olisi ominaisuus. Onko se oire liiasta valosta vai ihan vaan asia joka tapahtuu, kun valoa on vähintäänkin riittävästi?

Se on hyvä asia koska valoa on riittävästi.

Kojootti

Lainaus käyttäjältä: -T- - kesäkuu 07, 2018, 12:19:37 ip

Kiitoksia infosta. Ei heti olisi tullut mieleen, että lehtien tummuminen olisi ominaisuus. Onko se oire liiasta valosta vai ihan vaan asia joka tapahtuu, kun valoa on vähintäänkin riittävästi?


Uteliaisuus... Mikä lajike? Mulla on nimittäin kasvarissa Jalapeno joka on ilmeisesti vähän saanut vierasta geeniperintöä. Lehdet ja osin varsikin ottaa samalla tavalla väriä ja oli jo hetken epäilys että Black Hungarian olisi kyseessä kun mustaa podia tekee mutta kukat on valkoiset kuten naapurina asuvalla Jallulla...

-T-

Kuvan lajike on Bird's Eye Baby. Löytyy pari puskaa ja josko toisesta saisi bonchi-aihion. Maku on vielä arvoitus...