elokuu 03, 2021, 13:32:02 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Hieman isompi (taimi)NFT

Aloittaja pErehtyjä, helmikuu 18, 2018, 23:46:13 ip

« edellinen - seuraava »

pErehtyjä

Ikea NFT tuntui hieman huonolta taimivaiheeseen syvyytensä ja kokonsa takia, joten sopivan laatikon löytyessä kasasin suuremman NFT:n säilytyslaatikosta ja kurakaukaloista. Tavoitteena sopiva määrä kasvutilaa taimille mahdollisimman pienellä määrällä laatikoita. HUOM! kasvien juuritila on hyvin matala, n. 4-4,5cm, eli pienille kivivillakuutioille

Tarvikkeita:
Säilytyslaatikko 60L, 8,99€ Pienempikin käynee, itse valitsin isoimman, jotta laatikkoa voi käyttää kesällä isoille kasveille. Matalampi säästää 2€
Kurakaukalo/kenkämatto 71x35cm 2x2€ muodostavat kasvatuskaukalon ja sen katon.
Muovia reson pimennykseen, itse käytin mansikkamuovia, josta jäikin 95% yli. Reso on myös hieman kaukaloa leveämpi, jolloin muovia voi käyttää myös yläosan pimentämiseen.
ja muut nft tarpeet, kuten:
Letkua & pumppu
Jonkinnäköinen kangas vettä levittämään.
Työkaluja

Ikea nft:n laatikot maksavat vajaan 6€ vs. tämän vähintään 11€. Suurempi koko kuitenkin säästää muissa kuluissa, kuten pumpuissa.

Rakennusvaiheet eivät juuri tavallisesta poikkea, joten hypätään kannen kanssa näpertelyyn. Letkun jaoin t-liittimellä, johon laitoin pienet pätkät rei'itettyä letkua. Vesi virtaa hyvin hitaasti, mutta kangas levittää sitä tarpeeksi.
Perusvaiheet valmiina reso pimennetty, letku paikallaan, kaukalossa letkureikä ja valuma-aukko.


Hieno kuningasideani oli rei'ittää kansi ja kaukalo, jotta ne pysyvät paikallaan. Suosittelen poran käyttöä ja vaikka nippusiteitä tähän vaiheeseen, mutta vailla työkaluja tein reiät kuumalla nuppineulalla, joka myös sitoo osat toisiinsa.


Sopivasti rei'itetty kansi on valmis paloiteltavaksi. Mattoveitsellä tasainen kohta ja saksilla reunat. Melko vaaralliselta tuntui.


Palojen koko riippuu halutusta taimimäärästä. Taimet istutetaan palojen rakoihin leikattaviin reikiin ja palat lukitaan reijistä toisiinsa, nuppineuloilla minun tapauksessa.


Valmis. Taimet loppuivat kesken, niin laitoin pari isompaakin.


Isot plussat:
Kannen palasia, ja siten taimia, voi irroittaa ja vaihdella helposti.
Pienillekin taimille melko pimeä ja tiivis juuristo, joka estää haihtumista ja levän kasvua.
siksak vuorottelulla 12 taimea, kullakin 12x12cm alue.
Kasvatuskaukalon voi siirtää helposti sivuun veden käsittelyä varten.

Miinukset:
Juuristolla on matala tila, 4,5cm verkkoruukku tekee tiukkaa.
Kurakaukalo ja reso ei ole täydellisesti sopivia, kaukalo sivuista kapeampi ja päästä tulee yli. Toinen pää vain sentin reson päällä, jolloin se voi pudota tönäisystä.


Kertokaapa mielipiteitä ja kehitysehdotuksia. Kysyäkin saa!
If something is worth doing, it is worth overdoing

Vuorikaskas

helmikuu 22, 2018, 13:44:50 ip #1 Viimeisin muokkaus: helmikuu 22, 2018, 14:16:28 ip käyttäjältä Vuorikaskas
"Kurakaukalo/kenkämatto 71x35cm"

Hyvä vinkki, pitääpä tutkailla tuotakin jos Ikeaan joskus joutaa. Eipä kai tuossa paljoa reunakorkeutta tarvita, vaikka tuossa olisi isompiakin villakuutioita.  Meinaan onko suuremmin väliä sillä jos kansi vuotaa valoa sivulta isommastakin raosta.

Mittailin suorakaiteen muotoisen laastipaljun yläreunan sisämitat 64x33,5cm.  Siis mikähän tuon koon tilavuus olikaan, ehkä 60l.  Istuisikohan kurakaukalo siihen? Voisitko mitata sen leveyden yläreunan sivulle leviävän osuuden alta?


ed.  Sen verran vaaralliselta matala kaukalo kuitenkin vaikuttaa, että varmaan ainakin isompien kasvien kanssa voisi olla ulkokäytössä varmempi olo.  Siis mikäli tuo tulvisi syystä tai toisesta, niin vesivahinkohan siitä tulee.

Ezmo

Puuilo myy saman näköstä kaukaloa ja taitaa olla saman kokoinenkin.

pErehtyjä


LainausMittailin suorakaiteen muotoisen laastipaljun yläreunan sisämitat 64x33,5cm.  Siis mikähän tuon koon tilavuus olikaan, ehkä 60l.  Istuisikohan kurakaukalo siihen? Voisitko mitata sen leveyden yläreunan sivulle leviävän osuuden alta?

n. 33cm, olis jämpti.

Joo, enemmänkin sellainen proof-of-concept tämä, iso juuristo varmaan johtaisi ylivuotoon nopeasti. Kannen olisi hyvä olla 'tiivis', jotta se pysyy paikallaan. Muutenhan kantena voi käyttää vaikka jätesäkkiä, jolloin mahtuu isommatkin kuutiot.
If something is worth doing, it is worth overdoing

Vuorikaskas

helmikuu 27, 2018, 17:19:48 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 27, 2018, 17:22:56 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Kiitos. Aika ohuelta näyttää. Mahtaako siitä kadota ryhti ja kantavuus liikaa, jos sitä lyhentäisi toisesta päästään.  Että mahtuisi laastipaljuun kokonaan ja vesi valuisi sitten leikatusta päästä suoraan takas.   Kuinkahan kovaa tai pehmeää tuo matsku on... tai kuinka sitkeää? Lohkeaako helposti sirpaleiksi vai joustaako ja taipuu...

pErehtyjä

Yllättävänkin tukevaa. Päädyn kokonaan leikkaaminen varmaan heikentää kantavuutta, mutta paljuhan kannattelisi sitä koko matkalta silloin. Taipuvaa ja sitkeää tavaraa kyllä. Jos sen leikatun pään reunat kiinnittäisi laastipaljun reunoihin, jottei se valahda sisään.
If something is worth doing, it is worth overdoing