heinäkuu 26, 2021, 06:42:27 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Rocototahna

Aloittaja jewe, tammikuu 04, 2018, 18:32:27 ip

« edellinen - seuraava »

jeweTässä on varsin mainio tuote jota kelpaa mainostaa vaikka täällä. Puhdas chilin maku eli tässä tapauksessa yhdestä rocotolajikkeesta tehty tahna. Blogista voi käydä lukemassa miten tuota olen valmistanut miksi kannattaa kokeilla.

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2018/01/rocototahna-rocotot-keittiossa.html

Vuorikaskas

tammikuu 12, 2018, 12:28:41 ip #1 Viimeisin muokkaus: tammikuu 12, 2018, 12:44:40 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Olen varmaan päätynyt kokeillen kuoret poistamaan?  Kai se onnistuu kuoren kerakin, jos vaan sekoitin rikkoo kuoret jottei ne liikaa keräänny terään pyörimään. Mainitsit ainoastaan maun syynä.  Tuo on semmoinen että pitää kokeilla, mutta kerrotko tästä lisää?

Entä oletko kokeillut niin päin että kokonaisina kiehautetaan? Tällä ajattelin että vaikutus olisi suurin pintaan ja kuoreen ja vähemmän sisälle.

Rokotosatoa olen saanut aika hyvin 5-8 kasvista 20l astioissa pihalla säitten mukaan siirreltävinä parina kesänä. Olen huomannut että ihmeen hyvin se säilyvät käyttökelpoisina 12-16 asteen lämpötilassa sellaisinaan.  Pehmeneminen on hidasta ja maku ehkä mieluummin paranee kuin huononee vaikka menisi lähes hilloksi.   Kuukaus  ei ole vielä paljon mittää noin viileässä huoneessa.  Tietty siinä vaikuttaa myös kypsyysaste sadonkorjuussa.

jewe

Tarkoitus oli tehdä vastaavalla tavalla tahna kuin tehdään perulainen Aji Amarillo paste eli tahna, raaka-aineena on vain aina eri rocotolajike. Ongelma vain on se että kun Aji Amarillosta nahka kuoriutuu lähes itsestään pois keittäessä niin rocotolla nahka tai kuori ei irtoakaan yhtä helposti, mutta veitsellä kaapimalla lähtee. Isoista paksulihaisista saa enemmän hedelmälihaa mukaan enkä ole niistä tahnoja tehnyt muuta kuin nahan kaapimalla pois, joten vertailukohtaa ei ole, jokainen tietysti valmistaa tahnansa miten haluaa, tässä oli tarkoitus saada vain hedelmäliha mukaan eikä oikaista missään ja aitoa Aji Amarillo tahnan reseptiä mukaillen ei muuta.

Rocoto Puno Pica Orange tahnassa sitten ihan kokeilun vuoksi oikaisin ja jätin kuoren tahnaan, kun podin keittää niin aika hyvin se meni blenderillä muusiksi nahkoineen mutta en sitä täysin puhtaaksi ja pehmeäksi sametiksi kuitenkaan saanut eikä varmaan millään vehkeellä saa. En ole kokeillut keittää podeja kokonaisina enkä osaa kuvitella mitä siinä saavuttaisi, luulisi että ainakin on hankalampi poistaa siemenet kun podi on pehmeää mössöä ja menee taas enemmän kallisarvoista hedelmälihaa hukkaan jota menee jo nahan irroittamisessakin.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 12, 2018, 20:45:36 ip
Rocoto Puno Pica Orange tahnassa sitten ihan kokeilun vuoksi oikaisin ja jätin kuoren tahnaan, kun podin keittää niin aika hyvin se meni blenderillä muusiksi nahkoineen mutta en sitä täysin puhtaaksi ja pehmeäksi sametiksi kuitenkaan saanut eikä varmaan millään vehkeellä saa.


Blenderin jälkeen siivilöinti? Tai sitten käyttöön semmonen parin hevosvoiman Blendtech, joka jauhaa vaikka kiviä. :D

Vuorikaskas

tammikuu 12, 2018, 23:24:13 ip #4 Viimeisin muokkaus: tammikuu 12, 2018, 23:46:38 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Siinä kokonaisena kiehuvaan laitolla oli mielessäni jos haluaisikin välttää keittämistä ja voisi kuoria ennen halkaisemista. Että sellaisenaankin voisi tahnaa koittaa tehdä ilman kummennusta. Tomaattien kalttaamisesta voisi ottaa jotain tekniikoita kokeiluun. kiehuvaan vain tarvittavaksi aikaa jos kuori irtoaisi.  Puhutaan jostain alkuviilloista kuoreen: https://www.google.fi/search?q=tomaattien+kalttaus&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=OSVZWuulIMiBuAHjrriQAw

Jos hedelmä ei pehmenisi kokonaan siementen poisto voisi vielä olla ihan iisiä.

Mutta joo, erilaisiahan kaikki lajikkeetkin on.  Ja tomaatti ei ole rokoto.   Tahnan tekoa voisin kokeilla joskus.  Se miten viileässä huoneessa rokotot säilyy ja kypsyy panee myös minun uskomaan varsin hyvään säilyvyyteen purkissa jossa ilmat on poissa.  Siis mahdollisesti ilmankin kuumennusta.  Kuumentaminen sitten toisaalta voi tehdä hyvääkin aromeille.  Voisi kokeilla monin tavoin.   

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - tammikuu 12, 2018, 23:24:13 ip
Se miten viileässä huoneessa rokotot säilyy ja kypsyy panee myös minun uskomaan varsin hyvään säilyvyyteen purkissa jossa ilmat on poissa.  Siis mahdollisesti ilmankin kuumennusta.


Älä kokeile. Kun podi "tapetaan", eli pilkotaan, loppuu kaikki luonnollinen puolustus, jolloin mikrobit saavat jyllätä mielinmäärin ja podi pilaantuu päivissä.
On paljon mikrobeja, jotka elävät hapettomissa oloissa, esim. yksi maaperän yleisimmistä bakteereista eli muuan C. botulinum...

Säilykkeet täytyy aina keittää mikrobien tappamiseksi. Poislukien pakastus, mutta normaalissa n. -20-asteisessa pakastimessa chilit eivät säily kuin max. pari vuotta. -30-asteinen pakastin on jo parempi ja -70 asteessa chilit säilyvät käytännössä pysyvästi.

MorugaReaper

En koskaan keitä chilejä, vaan soseutan raakana ja jäädytän silikoonijääpalamuoteissa. Sitten kaksi minigrip pussia päällekkäin jä jäätyneet palat niihin. Eikä ole pelkoa että jäävät taloudessamme pakastimeen lojumaan. Päivittäinen käyttö varmistaa sen.

jewe

Rocotojen keittämisen päällimmäisenä tarkoituksena on paksun hedelmän kypsentäminen, jonka vuoksi mm. tahnan rakenne muodostuu oikeanlaiseksi kun siihen vielä lisää tilkan öljyä. Kalttaaminen on tuttu juttu tomaattien kuorien irroittamisella, mutta en oikein usko toimivan samalla tavalla rocotolla jolla on niin paljon kovempi hedelmä kuin tomaatilla ja rakenne erilainen. Viime syksynä keittelin isoja rocotoja urakalla rellenoja varten ja vaikka ne ei ihan kokonaisia olleetkaan (hattu auki ja siemenkota pois) niin silti ne tahtoo ennemmin pehmetä jos keittää liikaa kuin että nahka lähtisi irtoamaan mutta tuotakin voisi tietysti kokeilla eli rocoton viiltämistä ja kalttaamista tomaatin tavoin mutta taitaa jäädä ensi syksyyn.

Täysin onnistunut rocototahna on kiinteää ja paksua tahnaa kuin kermavaahtoa joka pysyy lusikassa vaikka sen ympäri kääntäisi. Rocototahna on yksi tuote muiden joukossa eikä se korvaa muita chilijalosteita. Rocototahnan erityisyys on saada parhaiten maku esiin yhden lajikkeen hedelmälihasta. Tämän vuoksi pahin tapa raiskata tämä hieno tuote on sotkea sitä muiden ruokien joukkoon, tätä tarkoitusta varten on sitten muut chililsalsat ja soosit olemassa. Kokeilin tosin rocototahnalla voidella uunikirjolohta eikä se pahaa ollut, rocoton maku pysyi ja tuli esiin varsin hyvin kalassa.

Rocototahna pitäisi oikeastaan nauttia sellaisenaan lusikalla suoraan suuhun kuten jogurttia, mutta siihen se kyllä taitaa olla liian tiukkaa. ;)  Paras tapa minun mielestäni on voidella tahnaa leivän päälle ja ehkä mieluiten vaalean miedon leivän, hapankorppuun sopii myös mielestäni varsin oivallisesti.

Lainaus käyttäjältä: MorugaReaper - tammikuu 13, 2018, 06:49:24 ap
En koskaan keitä chilejä, vaan soseutan raakana ja jäädytän silikoonijääpalamuoteissa. Sitten kaksi minigrip pussia päällekkäin jä jäätyneet palat niihin. Eikä ole pelkoa että jäävät taloudessamme pakastimeen lojumaan. Päivittäinen käyttö varmistaa sen.


Tätä kommenttia en tässä "rocototahna" ketjussa nyt oikein ymmärrä eli eksyikö väärään paikkaan ? yksi tapa ei sulje pois toisia eli tapoja käyttää chilejä on niin paljon kuin on ihmisiäkin. Minusta tämän Capsicum kasvin hedelmän monimuotoisuus tulee juuri siitä kun sitä voi käyttää ja säilöä niin monella tapaa...raakana, keittämällä, paistamalla, grillaamalla jne.

Toki vastaavaa tahnaa voi tehdä muistakin chililajeista vaikka nagasta, mutta voi olla todella työlästä ja hankalaa kun hedelmälihaa on niin paljon vähemmän monessa muussa chilissä kuin rocotossa. :)

miiksuli

Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 12, 2018, 23:01:12 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 12, 2018, 20:45:36 ip
Rocoto Puno Pica Orange tahnassa sitten ihan kokeilun vuoksi oikaisin ja jätin kuoren tahnaan, kun podin keittää niin aika hyvin se meni blenderillä muusiksi nahkoineen mutta en sitä täysin puhtaaksi ja pehmeäksi sametiksi kuitenkaan saanut eikä varmaan millään vehkeellä saa.


Blenderin jälkeen siivilöinti? Tai sitten käyttöön semmonen parin hevosvoiman Blendtech, joka jauhaa vaikka kiviä. :D

Sano vaan Wilfa ja halpa. Pähkinöistäkin saat tahnaa ilman lisukkeita. Jos tahnaa haluaa niin ei kannata lisätä vettä kun muuten ei ole tarpeeks sitkoa että tulee oikeasti tahnaa.

sorrii

Jää kertomatta tässä ja blogissa, että kuumennatko tahnan vielä ennen purkitusta?? Ei liene kovin säilyvää jos vain blenderistä suoraan purkittaa ...

Itseä kiinnostaisi yleensäkin eri chileistä tehdyt tahnat, jotka myös säilyisivät purkissa jonkun kuukauden - avatussakin! Unkarista olen ostanut Erös Pista -nimistä sosetta, jossa näyttäisi olevan 10% suolaa. Ilmeisesti ei kuitenkaan etikkaa. Ihan hyvää hilloa se on ollut ja maistuu aika puhtaalle paprikalle. Sopivan tulista: Sitä pystyy itkemättä syömään vaikka lusikalla. Lienee suola, sokeri, etikka ja/tai/tai/ja välttämättömiä jos haluaisi pitempäänkin säilyvää pöytämaustetahnaa ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`