heinäkuu 31, 2021, 08:02:21 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Onko paprika chili vai chili paprika?

Aloittaja Michilin, syyskuu 09, 2020, 04:49:36 ap

« edellinen - seuraava »

Michilin

syyskuu 09, 2020, 04:49:36 ap Viimeisin muokkaus: syyskuu 09, 2020, 04:53:01 ap käyttäjältä Michilin
Wikipediassa asia esitellään näin https://fi.wikipedia.org/wiki/Chili ja https://fi.wikipedia.org/wiki/Paprika Vaikka samasta kasvista puhutaan niin niin onko chilien kutsumista paprikoiksi tieteellisesti korrektia ja jos ei ole niin pitäisikö wikipediaa oikaista asiasta? Paprikasta puhuttaessa heti tulee capsicum annuum mieleen enkä oikein tykkää jos yleistetään muihinki chililajeihin.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

Whili

Joskus olen kuullut väitettävän että Unkarissa paprika on kehitetty chilistä poistamalla tulisuus.

Chilivaari

Tuota väitettä en allekirjoita. Unkarissahan paprikatkin ovat tulisia.
Vuosia sitten tilasin Unkarista (chili)-paprikan siemeniä ja kasvatin niitä parina kesänä. Pitkulaiset olivat aika tavallisia Cayenne-tyyppisiä, mutta oli siellä myös baccatum-lajikkeita (esimerkiksi piispanhattu) ja kaikkia he kutsuivat paprikaksi. Joissakin oli poltetta ihan tuntuvasti.

Chilivaari

Jatkanpa aiheesta vielä, kun lueskelin 2012-13 blogitekstejäni. Esimerkiksi nimellä Paprika Bohocsapka myytiin tulista chinenseä, joka kasvatuksessa kyllä osoittautui baccatum piispanhatuksi ja melko miedoksi, mutta siis unkarilaiseen tapaan nimettiin paprikaksi. Alma-paprika on siellä melkein kansallisruokaa etikkasäilykkeenä.

Tässä Bohocsapka juttuani:
https://chilivaari.blogspot.com/2012/08/paprika-bohocsapka-on-piispanhattu.html
Ja unkarilaisia paprikansiemeniä myynnissä saksan kielellä: https://www.ihr-ungarnspezialist.de/Paprika

Whili

Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 09, 2020, 06:18:22 apJoskus olen kuullut väitettävän että Unkarissa paprika on kehitetty chilistä poistamalla tulisuus.
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - syyskuu 09, 2020, 09:11:31 apTuota väitettä en allekirjoita. Unkarissahan paprikatkin ovat tulisia.
Vuosia sitten tilasin Unkarista (chili)-paprikan siemeniä ja kasvatin niitä parina kesänä. Pitkulaiset olivat aika tavallisia Cayenne-tyyppisiä, mutta oli siellä myös baccatum-lajikkeita (esimerkiksi piispanhattu) ja kaikkia he kutsuivat paprikaksi. Joissakin oli poltetta ihan tuntuvasti.
Kirjoitin hieman väärin. Tarkoitin että unkarilaisesta tulisesta paprikasta on jalostettu tulettomia versioita. Alkuperäiseen kysymykseen: Paprika vai chili ? Paprika kuuluu annuumeihin, mutta kaikki annuumit eivät ole paprikoita..  Jokainen päättäköön itse mikä on paprika ja mikä chili.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Whili - syyskuu 11, 2020, 08:51:00 apTarkoitin että unkarilaisesta tulisesta paprikasta on jalostettu tulettomia versioita.....  Jokainen päättäköön itse mikä on paprika ja mikä chili.
Juuri noin.
Lueskelin omia juttujani unkarilaisista chileistä ja sieltä selvisi, että heillä on etuliitteet erilaisille "paprikoille":
Csipös = mausteinen (spicy, sharp, hot), tarkoittanee mietoa
Kellemesen csipös = miellyttävän mausteinen
Erõs = vahva, hot
Édes = makea, siis tuleton