heinäkuu 31, 2021, 08:10:36 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Taimen kasvunopeus ongelmat

Aloittaja Masso, lokakuu 22, 2020, 14:34:29 ip

« edellinen - seuraava »

Masso

lokakuu 22, 2020, 14:34:29 ip Viimeisin muokkaus: lokakuu 22, 2020, 14:37:08 ip käyttäjältä Masso
Terve!

Vaikka kyseisessä kuvassa ei ole chilejä(perilla), on tämä vastaava asia tapahtunut minulla niilläkin ja monilla muilla kasvilajeilla.

Eli ihmettelen miksi minulle tapahtuu monesti näin kun siirrän ensimmäisestä idätysruukusta, tilavaan ruukkuun niin kasvu käytännössä pysähtyy, eikä usein ikinä toivu siitä, että ajan kanssa kasvaisivat lopulta kunnolla. Olen idättänyt pienissä ruukuissa yksittäisiä taimia sekä hieman isommissa kerralla kasan, josta sitten valitsen parhaat yksilöt jossain vaiheessa. Mutta usein kohtaan ongelman että kun siirrän kasvit lopulliseen ruukkuun niin kasvu käytännössä loppuu.

Kun siirrän taimet, niin kastelen kolon minne taimet laitan. Sen jälkeen saatan kerran pari antaa hieman vettä kasvin pinnalta, kunnes uskoisin että juuret ovat jo kunnolla pohjalla ja sitten enää pohjakastelua.

Liitteenä olevassa kuvassa näkyy hyvin kuinka, alkuperäisessä idätys ruukussa olevat perillat, ovat kasvaneet huomattavasti paremmin kuin isoon ruukkuun siirretyt taimet(kummatkin olleet aivan identtisissä olosuhteissa, ruukkua lukuunottamatta). Minulla on kyllä jo vuosien kokemusta eri asioiden kasvattamisesta, mutta tämä on ongelma mihin en tiedä vastausta. Käsitykseni on, että taimet pitäisi siirtää uuteen ruukkuun kun juuret yltävät idätysruukun pohjaan ja näin olen yrittänyt toimia. Eikä mielestäni ole myöskään kyse siitä, että uuteen ruukkuun siirrettyäni kasvit keskittyvät juurien kasvamiseen, varren ja lehtien sijasta, koska nuo kitukasvuiset ei enää ikinä saa kiinni kasvussa muita.

Osaisiko joku kertoa mitä teen väärin tuossa? Arvostan suuresti jos joku viisaampi osaa kertoa kuinka pääsen tästä ongelmasta eroon.

Perilla kuva, vasemmalla ruukku jossa idätin ison kasan ja valitsin parhaat. Nyt tuossa idätys ruukussa olevat ovat kaikki suurempia kuin lopullisessa ruukussa: https://ibb.co/r0YcyV7

Huru-ukko

Mitä multaa käytät siirron jälkeen ?.

Masso

Puutarhamultaa, kukkamultaa, yms perusmultia. Idätän tosin myös aina näillä samoilla mullilla.

miiksuli

lokakuu 23, 2020, 17:48:35 ip #3 Viimeisin muokkaus: lokakuu 23, 2020, 17:58:57 ip käyttäjältä miiksuli
Liian tiivisti pakattu? Miltä juuristo näyttänyt ennen kuin olet siirtänyt isompaan ruukkuun? Väri, tuoksu? Entä mikä valonlähde? Tuossa vois ainakin kokeilla puutarhaturvetta ens alkuun vähän höttösempää mutta sekin pakkautuu aika helposti. Niin sitä voi jatkaa perliitillä tai jollain muulla.

Itsehän siirryin kokonaan turpeeseen jota jatkanut hiilellä ja laittanut lannotteet siihen ja jatkanut kevyesti sitten siitä. Ilmavaa, juuret kasvanut hyvin ja omat chilit ollut hyvin voivia.

Jotain esimerkkejä mitä olen käyttänyt tai käytän:
https://www.kekkila.fi/tuotteet/puutarhaturve/
https://www.greencare.fi/tuotteet/luonnonturve/
https://www.carbofex.fi/biohiili

tai myös aktiivihiili toimii: https://www.lappo.fi/product/744/tohtorin-parempi-aktiivihiili
käyttää vaan vähemmän.

Masso

Hmm, tuo liian tiivis multa voisi olla ongelma. Ei niin että sitä runnoisin kasaan, mutta kun yleensä kastelen pariin kertaan yläpuolelta, niin tiivistyyhän se maa siinä. Juuret ovat olleet aina mielestäni hyväkuntoisen näköisiä(vaaleita/valkoisia).

Voisinkohan skipata jatkossa kokonaan tuon pinta kastelun? Vaikka juuret eivät aluksi ruukun pohjalle yltäisi, niin kai sieltä jotain haihtumista tai muilla kasvi pohjaltakin saa veden?

Ongelma on toistunut monilla eri valaistuksilla, minulla on kolme hieman toisistaan poikkeavaa sisäkasvihuonetta(tehot luokkaa 55w-200w, osassa eslejä, osassa ledejä) ja lisäksi joitain kasveja ikkunalaudoilla pienellä lisä valolla. ko tapauksessa päällä on 36w esl lamppuja ja lux mittarilla näillä keleillä mitannut noin 3000luxin lukemia noilla kuvan kasveilla.

Täytyy tuota turvetta varmaan kokeilla.

miiksuli

Aika pienet on luxit. Omat taimet saa 10K luxia 30 cm etäisyydeltä. Käytän halpoja 10W 4000K valonheittimiä. Neljä laittanut vierekkäin. Poistanut lasit ja samean muovin LEDien edestä.

Tää viritys oli noin 30€. Jos vähän siistimmin tekisi niin kehtais pitää ikkunalla. Tokmannilta 6€/kpl.

Masso

Joo tiedän, ettei tuo 3000luxia aivan liikaa ole, mutta sen on pelkistä valoista mitattu. Eli saa päivän valoa kun saa niin tuo ylittyy. Mutta kun tämä ongelma ollut riippumatta kuinka tehokkaassa valossa olen kasvattanut(muut sisäkasvihuoneet).

Tuossa alkuperäisessä idätys ruukussa kuitenkin kasvanut paremmin vaikka identtiset olosuhteet valon suhteen kummallakin. Niin sinänsä valolla en lähtisi tätä ongelmaa selittämään. Ja en viitsi ruveta mitään älyttömiä valotehoja laittamaan ikkunalle, saattaa naapurit häiriintyä.

Olen kasvatellut kaiken näköistä noin 5-6 vuotta ja aiemmin minulla ei ole ollut tällaisiä ongelmia. Viimeisen vuoden aikana olen törmännyt tähän ongelmaan. Sen takia itselle niin suuri mysteeri. Mielestäni en ole juuri muuttanut kasvatustavoissani mitään.

Voisiko se haitata, että otan pikkutaimet idätysmullasta pois liian varhaisin? Yleensä kyllä pyrin siihen, että taimien juuret olisivat idätysastian pohjalla ennen kuin siirrän ne. Mutta tässä olen kyllä välillä saattanut lipsua ja siirtää taimet ennen sitä.

Btw, hieno budjetti ratkaisu.

miiksuli

lokakuu 26, 2020, 19:37:11 ip #7 Viimeisin muokkaus: lokakuu 26, 2020, 19:39:54 ip käyttäjältä miiksuli
Millaisella aikataululla oot siirtänyt noita isompaan ruukkuun? Mutta ilmava kasvualuta hiilellä ja mykorritsalla auttaa jo paljon vaikka valoteho jäisikin vähän alle. Ei tuo lisäbuusti valoon olisi myöskään pahitteeksi kun ekat viikot menossa ja ne on niin pieniä että voi pitää ihan lattialla tai pienessä laatikossa eikä häiritse ohikulkijoita.

Ja kiitos :) Toi on mun eka kokeilu tommonen käytännössä mahdollisimman halvalla. Yllätyin kuinka hyviä tuloksia saan tuolla. Mitä pienemmäksi etäisyys menee tuosta 30 cm niin alkaa olemaan auringon valon voimakkuuden tasoa ikkunan takana.