huhtikuu 19, 2024, 12:09:23 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MareKoon Chilivuosi 2024

Aloittaja marek, tammikuu 28, 2021, 19:42:06 ip

« edellinen - seuraava »

nörtti

Upeita chilejä!! Mä siirsin suurimman osan ulos kesäkuun puolessavälissä. Ruukutus kookokseen vesiviljelystä pani tyypit vähän sekaisin, mutta nyt siellä kukitaan ja venytään pituutta hyvin.

Sisällejääneet ei viihdy, joten nekin siirtyvät pihalle kunhan saan nettikauppakuormasssa bambukeppejä näille tueksi.

Laskeskelin että jos tällä tai ens viikolla kukkii niin niukin naukin kerkiää podit kypsyä sinne 10.9 mennessä, jolloin päivä on jo niin lyhyt että ulkokasvatus tyssää. Eiköhän kukasta kypsäksi hedelmäksi mee 6-7 viikossa suunnilleen.

Moruga on ihan pakko laittaa ens vuodeksi. Tykkään tulisista, ja pelastus onkin ollut Heinän puutarhan nagat ja habanerot ihan S-marketin hyllyltä :D :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

heinäkuu 21, 2021, 17:35:19 ip #61 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 21, 2021, 18:14:30 ip käyttäjältä marek
Kiitos nörttipää.

Lasitelulla parvekkeella alkaa olemaan melko tiivis tunnelma puutarhaosastolla. Hyvin kasvavat ja varttuvat. Satoa on jo korjattu ja testattukin keittiössä eri kohteissa.

Ensimmäinen chilihillokin on jo valmistettu https://www.instagram.com/p/CRhBBi4tGjx/ Ja maistellessa ja makua tunnustellessa on mennyt jo yksi purkki  ^-^

Viime vuonna keräsin viimeisiä satoja vielä marraskuussa. Kehitys ja ei tyssännyt syksyn keleihin, vaan hiljalleen jatkui loppuvuoteen. Ehkä tuo lasitus ja se että siihen paistaa aurinko lähes koko päivän vaikuttaa asiaan.

Moruga antaa odottaa vielä satoaan. Puska kyllä täynnä vihreitä podeja. Täytyy kohta ryhtyä tukemaan sitä tarkemmin. On aika rapsakka puuvartinen ja napsahtaa oksa herkästi poikki. Jännityksellä odotan maistajaisia.

Päivän kuvat täällä https://www.instagram.com/p/CRmAWotNQDM/
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

heinäkuu 24, 2021, 12:44:07 ip #62 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 25, 2021, 18:17:58 ip käyttäjältä marek
Pienet hillosulkeiset tänään  :P
Minun hillokkeeseeni tuli tänään paprikaa, inkivääriä, tyrniä, hunajaa ja chiliä



Tulikin monta purkkia.


Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

Tänään piti lähteä jo kokeilemaan parvekepuutarhan Moruga Chocolaten hyödyntämistä. Aikaisemmin jo rohkeasti maistoin pienen nokareen ja totesin aromikkaaksi.

Kokosin sopivia aineksia kasaan ja ryhdyin seuraamaan löytämäni kiinnostavan ohjeen viitoittamaa tietä. Tosin mukaellen, niinkuin aina näissä kokeiluissa.



Kokkaus kesti marinoimisineen päivineen reilu pari tuntia. Se kyllä kannatti. Tuli oikein hyvä mausteinen kastike lopputulokseksi. Käytin yhden chilin, ehkä jatkossa uskaltaa laittaa sen toisenkin  :D



Lopputulos tasapainoinen ja mukavasti viipyilevä lämpö.



Koko seikkailu taas täällä https://tuuma.blogaaja.fi/moruga-schocolate-kokeiluun-kalaa-ja-katkarapuja/
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

nörtti

Mä mussutan Heinän habaneroja pilkottuna kauranäkkärin ja juuston päällä & heitän puolikkaan normikanawokkiin.
Oon jotenkin yksraiteinen mitä syömisiin tulee: simppeliä, edullista, ravitsevaa ja jostain syystä kuukausikaupalla  samoilla sörsseleillä ilman että kyllästyn.
Muuttelen vaan mausteita, ja niitä kaapissa riittää pienen aasialaisen kaupan verran.
Syksyn tullen jääkaapissa on taas epämääräinen vihannes/juuressosekeittokattila, johon laitan mitä marketista halvimmalla saa-juureksia. Ja chiliä. Siitä sit on helppo mikrottaa pikkunälkään ja isompaankin, kun viskoo loput wokkikanat sekaan.

Kun aattelee että ulkona kasvaa eniten baccoja, niin sit kuitenkin tällä hetkellä syön ja käytän vaan tulisia chinensejä. Ei voi kuitenkaan tietää mistä tykkää ennen kuin kaikkea on kokeillut :)
 
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

Rähinä-Reetta


marek

Kiitos nörttipää ja Rähinä-Reetta

Kokeilemalla ne omat maut ja mieltymykset löytyvät. Menee vaan useampi vuosi haeskellessa, kun maailma on täynnä kaikkia kiinnostavia lajikkeita  ;D

Kokkailuihin kesä ja loppukesä on erinomaista aikaa. Tuoreena chilit ovat tietty parhaimmillaan teki sitten mitä tahansa niistä.
Yhdet hillokkeet pitäisi vielä tehdä jostakin tuhdimmasta lajikkeesta. Muuten sitten päivittäikokkailuihin. Noiden Morugojen osalta vielä haeskelen hyviä ohjeita joita mukaella. Ensimmäinen kokeilu oli oikein rohkaiseva. Olin jotenkin varma että kasvattelen jotakin jolle ei ole käyttöä.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

elokuu 07, 2021, 14:44:06 ip #67 Viimeisin muokkaus: elokuu 07, 2021, 14:50:29 ip käyttäjältä marek
Tämän vuoden taimien kasvu ja kehittyminen hedelmälliseksi on ollut ihan omaa luokkaansa. Tutut ja varmat lajikkeet eivät olekaan niin sujuvasti lähteet liikkeelle kuin olisi olettanut.
Yksi omista suosikeistani on habanero eli versioissaan. Se ei lähtenyt ollenkaan kasvuun. Vaivainen taimi vain useamman kuukauden. En sitä kuitenkaan hävittänyt, niinkuin ehkä pitäisi noiden vaivaisten osalta.
Salaa ja huomaamatta se on lähtenyt kukkimaan. Saan ainakin kolme habanero lemonia  :D



Sama kävi myös toiselle suosikilleni eli Lemon Dropille. Sekin tuottaa nyt vielä syyskesällä podeja. Ehkä ehtivät kypsyä. No, nyt se on sen verran pieni kasvi että tarvittaessa saa sisälle varttumaan loppuun keinovalon alle.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

Satokausi etenee ja hillojen lisäksi hieman muita säilöntämenetelmiä on jo käytössä.
Tänään pääsivät chilirinkulat etikkaan. No ei ihan tarkka kuva ollutkaan.


Viime vuonna kokeilin säilöntää ja ohje löytyy täältä. https://tuuma.blogaaja.fi/sailotyt-chilit/
Sitä mukaellen valmistin nämäkin varttumaan kylmään.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

nörtti

Hyvin sulla satoa tulee. Nättejä säilykkeitä nuo.
Mä tilasin Heinältä lisää syötävää niin oma stressi puskien tuotosta loppui siihen :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

Vielä jaksaa parvekepuutarha tuottaa materiaalia.
Tänään pääsi kokeiluun hieman makeampi säilyke jalapenoista. Karamellisoitu jalapeno tai jotakin sinne päin. Pöytämausteeksi ajattelin ihan arkikäyttöön.

Hieman tunaroin tehdessäni ja käytin kannet kuumassa vedessä. Niissä olikin muoviosia, joten se siitä sitten  ;D
Kokeilua ja maistelua tuo olikin. Täältä löytyy kokeilun sisältö https://tuuma.blogaaja.fi
Jos toimii niin loput jalapenot pääsevät sitten kunnon purkkiin talvikauden herkuksi.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

syyskuu 05, 2021, 09:08:37 ap #71 Viimeisin muokkaus: syyskuu 05, 2021, 09:11:42 ap käyttäjältä marek
Parvekepuutarhassa vähitellen kasvit vähenevät. Satonsa antaneet ovat päässeet ansaituille kompostimailleen. Vielä on kuitenkin paljon elämää ja iloa tarjolla.
Päivän satoa tässä  :)



Ihmeekseni Lemon Drop on saanut väriä podeihinsa. Niitä on paljon eivätkä kaikki kyllä ehdi valmistua. Sisälle sitä ei voi siirtää. Liian iso siihen. Vielä kuukausi sitten se olisi ollut siirrettävän kokoinen. Ihme innostuminen silläkin elämään.

Yhden kasvin siirsin sisälle. Oli niitä alkukevään vihannespunkin raiskaamia yksilöitä. Selviytyi niistä ja pudotti kaikki lehtensä. Tapilta lähti yllättäen uudelleen kasvuun. Kehitti hurjan nuppumäärän elokuun loppupuolella. Otin kasvin sisään, pesin huolella juuria myöten ja istutin uudelleen multaan. Ja nyt se kukkii  :)
En tiedä tuleeko siitä mitään. Sisällä on tyystin keinovalo, koska talomme on huputettuna edelleen marraskuulle saakka. Oletan sen olevan Dalle Khursani. Nimilappu katosi operaatiossa, enkä ole niin chilivelho että tunnistaisin kukista ja lehdistä.


Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

Pientä ruokakokeilua taas. Olen kaivannut lisukeohjeita, mutta en ole löytänyt sellaista joka nappaisi. Piti siis luoda itse ja silloinhan tulee vain hyvää  ;)

Kesän kasvateissa oli yksi erittäin tulinen Moruga Chocolate. Olen miettinyt mitä siitä tekisi ja yhden kalaruuan jo aikaisemmin kokeilin.

Nyt tein kaalilisuketta ja seikkailu löytyy täältä https://tuuma.blogaaja.fi/tulinen-lisuke/
Tein reilumman satsin ja laitan sitten osan pakkaseen, mistä vain poimin itselleni tarvittaessa. Muut syöjät eivät ole kanssani samoilla leveleillä, joten jättävät rauhaan ja myös varoitin koskemasta.

Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

nörtti

Mä luovutin ja leikkasin / siivosin ulkokasvatusnurkan.
Nähtävästi hellekausi oli tavallaan väärässä kohtaa, kun kesä- ja heinäkuussa olisi pitänyt kukkia ja kasvaa ja elokuussa kypsyä lempeässä lämmössä. Ja sitten elokuu oli märkä ja viileä. Pöh.

Toissavuotiset pienet ostotaimet podittivat ja kukkivat silloin vapun jälkeen kun ne hankin, ja siihen varmaan tulee sihdata. Mulla meni aika nurinperin ja ylösalas koko sesonki, kun osa kukki jo maaliskuussa ja leikkelin nuput pois. Muutenkin olin liikaa niiden kimpussa saksien kanssa.

Vastaisuudessa annan kasvin ihan itse päättää mitä se nuppujensa ja lehtiensä kanssa tekee. Tietää taatusti asian paremmin kuin minä :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

syyskuu 18, 2021, 10:22:00 ap #74 Viimeisin muokkaus: syyskuu 18, 2021, 17:35:06 ip käyttäjältä marek
Siitten vain uutta kohti häntä pystyssä. Jokainen kausi on erilainen, vaikka itse kuvittelisi toimivan samalla lailla.

Täällä parvekepuutarha tuottaa edelleen hissuksiin satoa. Aika lopuillaan se kyllä on. Lemon Dropissa on valtavasti vihreitä palkoja. Kasvissa ei ole vielä syksyn merkkejä. Se saa olla rauhassa vielä. Taisin viime marraskuussa poimia edellisestä viimeiset tuotokset. Nämä tämän vuotiset kyllä heräsivät myöhään tuottamaan satoa.



Syksy on jo monella kasvilla. Vähitellen niitä leikkaan alas ja poistan kokonaan. Seuraava satokausi jo kiiltelee silmissä ja siemenet polttelevat valmiina  ^-^ Pitää vaan malttaa vielä. Ensi kesälle jo suunnitelmissa reissujakin, joten koko parvekepuutarha pitää perustaa alusta alkaen mahdollisimman hoitovapaaksi. Ja laiskana ihmisenä se on tietty jo valmiiksi sellainen. Hommasin vuosi sitten kaksi isompaa altakastelusysteemiä pienen ansarin lisäksi. Parveke siistiytyi ja vesisouvi helpottui. Blumatenithan tuolla on vieläkin käytössä ansarissa ja parissa isossa ruukussa.



Jamaican Bellit taitavat päätyä tänään täytettyinä uuniin.

Muoks.
Ja niin myös tapahtui





Koko juttu taas täällä https://tuuma.blogaaja.fi/
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

nörtti

Ihan huikeita määriä ja lajikekirjoa saa kyllä pienestä tilasta kun osaa.
Tätä sun päiväkirjaa on ollut ilo seurata. Toivottavasti sisächili yllättää vielä positiivisesti sekin.

Tunnistan tuon että sormia syyhyttää jo seuraava sesonki :D Tällä kertaa onneksi tiedän hieman paremmin mistä tykkään ja mitkä sortit sopii mun kasvatustyylille ja -olosuhteille. Siinähän se loppuvuosi menee kun jupisee että niin paljon ihania chilejä ja niin vähän tilaa :D :D
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

marek

Kiitos nörttipää  :)

Sisächili pudotti, odotetustikin, kaikki kukkansa, mutta kaunis oli. Se on edelleen hyväkuntoinen ja vihreä. Ei syksyn merkkejä.

Parvekepuutarhaa on siivottu ja suurin osa kasveista on jo päässyt kompostiin. Vielä siellä kuitenkin on satoa kerättäväksi.



Neljä puolenkilon tomaattiakin on vielä ulkona. Yöt peiton alla ja aurinkoisena päivänä lämpötila lasituksen takana kohoaa kesälukemiin. Hyvän makuinen pihvitomaatti. Jotain muuta luulin laittaneeni itämään, joten lajiketta en tiedä.

Kokeilemalla löytää ne omat suosikit niin kasvutyylin kuin maunkin osalta.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

Lemon Dropit ovat tällä viikolla innostuneet yhtäkkiä kypsymään. Pusikko on täynnä keltaisia podeja  :D 
Nuo kun saa kerättyä niin alkaa olla tämä kausi taputeltu.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

Parvekepuutarhalla on ollut raivaustöitä. Isoin osa kasvustosta on kerätty pois. Kaikkea en saanut/raaskinut vieläkään poistaa. Jätin vielä elelemään Moruga Chokolaten.
Lähtökuva oli ihan tarkka, mutta kun siirtelin sitä toiselle alustalle, niin eipä olekaan enää. Jännää.
Voi olla että nuo kypsyisivät jo sisällä paremmin loppuun.



Toinen innokas on vielä Lemon Drop. Podit ovat napakoita ja varttuvat hiljalleen. Tämä laji tuotti vuosi sitten marraskuussa vielä satoa ulkona.



Kastelujärjestelmät on kerätty pois ja odottavat puhdistamista ja varastointia seuraavelle kaudelle. Lemon Dropin juurelle jätin irtonaisen Blumatin, jossa oli vielä vettä. Eipä tuota enää juuri kulukaan tähän aikaan vuodesta. Parvekkeella lämpötila huidellut 5-7 asteen tietämillä öisin. Päivällä on edelleen lämmintä, jos aurinko paistaa.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/

marek

Kasvustot ovat kohta jo kaikki siivottu pois. Ainoa jäljellä on tuo Lemon Drop, ei tunnu välittävän keleistä vaan elää omaa elämäänsä omaan tahtiin  :D

Tänään sain tyttären kautta iloisen yllätyksen! Uusia siemeniä, joita pääsee kokeilemaan.



Kiitos salainen lahjoittaja  :chili:  :chili:  :chili:  :chili:
Mukana oli myös munakasohje. Palaan siihen sitten kun olen sen laatinut itselleni. Epäilen, että tässä taloudessa saan moiset herkut nauttia ihan yksinäni  :P

Elämä on ihania yllätyksiä täynnä.
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018
Blogi Chilin kosketus https://chilinkosketus.blogspot.com/