heinäkuu 31, 2021, 07:33:37 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


BRR kausi 2021

Aloittaja ChiligoesBRR, helmikuu 02, 2021, 15:46:31 ip

« edellinen - seuraava »

ChiligoesBRR

Osaisikohan joku antaa vihjettä, että mikä Naga Blackia (tätä ollut itseasiassa useammassakin Naga Blackissa) ja Naga Morichia vaivaa:


Naga Morich


Naga Black

Muissa lajikkeissa ei ole tätä samaa vaivaa ollut eikä myöskään kaikissa Blackeissa tai Moricheissa. Samat liemet ollut kaikille käytössä. Olen pohtinut, että onko tullut annettua ravinnetta vähän turhan reilulla kädellä, mutta tätä kyseistä ongelmaa ei ole muissa ole ollut kuitenkaan.

nörttipää

En osaa tuossa lehtien kuplinnassa auttaa kun olen uusi kasvattaja, mutta uteliaisuudesta: kun sulla on sekä multa- että vesiviljelyä ja viimevuotisiakin mullassa, niin onko ollut vaikeaa pitää ötökät loitolla?

Komeita ne kyllä on kaikki ja kun nopeasti päiväkirjaa selailee niin kasvu on oikeesti vauhdikasta. Itse sitä ei vaan oikeen omistaan huomaa. Siks päiväkirjat on hyviä.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

ChiligoesBRR

maaliskuu 13, 2021, 13:51:21 ip #22 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 14, 2021, 12:45:33 ip käyttäjältä ChiligoesBRR


Kivasti vihreän määrä lisääntynyt jälleen. Harsosääsketkin ovat taas alkaneet lisääntymään. Niiden määrä korreloi näköjään suoriltaan saatavilla olevan märän mullan kanssa. Toivottavasti liimalaput ovat nyt edes hitusen rajoittaneet näiden määrää. Yhtään taimea ei ole kuitenkaan vielä onneksi kuollut harsosääskien vuoksi.

Olen onnistunut pitämään sormet kurissa ja kastelun määrä on ollut huomattavasti rauhallisempaa verrattuna edelliseen vuoteen. Tämän on kyllä huomannut purkkien vaihdossa, kun maitopurkitkin ovat olleet valkoisenaan juurista. Näköjään tulee vaan rohkeasti antaa kuivahtaa mullan ennen uudelleen kastelua. Osa taimista on jo vaihdettu 4-7 litran ruukkuihin. Pitäisi saada lisää lähiaikoina kauppojen ylijäämä ruukkuja, jotka ovat noin 7 litrasia tilavuudeltaan (näitä jää esimerkiksi Primoissa tulppaanien myötä). Budjetti edellä mentäessä en raaskinut lähteä ostamaan 50 kpl:tta 10 litran ämpäreitä. Kappalehintahan ei sinällään paljoa ole, mutta kun näitä tulisi ostaa 50 kappaletta, niin opiskelijan kukkarossa alkaa jo hiukan tuntumaan.

Miami

Kaupan chilien siemenillä mennään...

ChiligoesBRR

Toivottavasti nyt näkyvät. Mikähän tässä on, kun eilen vielä näkyi toisen osapuolen laitteella.

miiksuli

Hyvä kasvu noilla Tokmannin halpis valonheittimillä. Onko noissa vielä tuo samea muovi paikoillaan LED:ien edessä? Harsosääskien torjuntaan auttaa hyönteistorjuntapuikko.

https://www.foodie.fi/entry/10kpl-hyonteistorjntpuikko/9003225001433

ChiligoesBRR

Yllättävän vähän ovat kyllä lähteneet venymään kasvit ja saaneet tuuheuttakin. Toki näiden Tokmannin halpis valonheittimien lisäksi on kaksi Airamin kasvivaloa + kaakon/etelän ikkuna. En ole aiemmin huomannutkaan, mutta kyllä samea muovi näyttäisi olevan LED:ien edessä. En ymmärrä kyllä tämän tarkoitusta. Mitenhän tuo vaikuttaa valaisutehoon?

Olen yrittänyt pohtia torjuntaan soveltuvia myrkkyjä, mutta toistaiseksi olen tyytynyt vain perunaviipaleisiin sekä keltaliima-ansoihin. Ovatko harsosääsken toukat kasvista käsin kasvia syöviä tuholaisia?

miiksuli

maaliskuu 14, 2021, 17:36:30 ip #27 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 14, 2021, 22:11:53 ip käyttäjältä miiksuli
@ChiligoesBRR Poistamalla samea muovi valoteho paranee 15%. Suosittelen ja nikkaroimalla folioteipistä heijasteen niin parenee vielä muutaman prosentin. Joo, harsosääsken toukat on ne pirulaiset jotka syö uutta juuristoa. Noissa torjuntapuikossa on asetamipridiä joka tappaa toukat ja koko kasvista tulee myrkyllinen pienille ötököille useammaksi kuukaudeksi. Lisähuomiona etten suosittele torjuntapuikkojen käyttöä jos on paljon kimalaisia/mehiläisiä pölyttämässä kun voi vaikutttaa niihin.

ChiligoesBRR

maaliskuu 30, 2021, 12:14:05 ip #28 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 30, 2021, 13:15:53 ip käyttäjältä ChiligoesBRR
On taas parisen viikkoa kulunut ja kasvu on pysynyt ainakin omaan silmään ihan kiitettävällä tasolla (huomasi taas sen vasta, kun tarkasteli vanhoja kuvia). Vähän yli puolet kasveista on koulittu jo viimeisiin ruukkuihinki. Suurimman osan siirsin suoraan maitopurkista 7-10 litran astiaan. Toivottavasti ei purkin koon muutos ollut liian raju. Tämän vuoden kasvien määrä alkaa pikku hiljaa olee selvillä ja laittelenpa itselleni tähän ylös, että minkä verran on mitäkin tullut kasvatettua (lajike, kappalemäärä):
Naga Morich, 6
Naga Black 5
Carolina Reaper 5
Hainan Yellow 2
Bhut jolokia mustard 1
Habalokia red 3
7 Pod red 2
7 Pod white 5 (näistä yks on hiukan epävarma, kun on unohtunu nimi merkitä)
Moruga Chocolate 2
Jalapeno White 3
Ma Wartyx 3
Serrano 2
Aji Cristal 2
Aji India 1
Lemon Drop 2
Cayenne 1
Erotica 1
Cobanero 1
Chuluagle Negro 1

Kasveja on siis kaiken kaikkiaan 48 kappaletta tällä hetkellä. Luulen, että pakko luopua ainakin parista, kun tilat tahtovat olla vähän rajalliset. Ajattelin myös tänä vuonna vertailla hiukan satomääriä latvottujen ja latvomattomien välillä, kasvuturpeessa ja turvemullassa kasvaneiden välillä sekä Bubblerissa kasvaneiden ja muissa kasvualustoissa kasvaneiden välillä (tämän voi tehdä vain 7 pod whiten ja carolina reaperin välillä).

Täytyy tehdä hedelmien poiminta kerralla ja jättää yksittäiset napostelut välistä, jotta tämä luonnistuis edes hiukan pienemmällä vaivalla.

Jospa kuvatkin näkyisivät tällä kertaa suoriltaan ilman muokkauksia.

nörttipää

Komeeta !! Mun kaikki kasvit on aika matalia ja mutenkin kompakteja kun olen niitä riipinyt ja latvonut vähän väliä. Nyt kun päästään huhtikuuhun niin annan kasvaa enkä napsi nuppujakaan pois isommista.

Se hyvä puoli tässä nipsnaps-jännärissä on ollut että jäljelläolevien rungot on aika vankkoja. Tappioita on jokunen, mutta vähemmän kuin kuvittelin. Periaatteessa se "oikea" sesonki kasvulle alkaa vasta nyt mulla, eli aattelin että koko huhti- ja toukokuun tulee kokoa ja kukkaa, ja kesä-heinä-elokuu menis poditukseen ja kypsyttelyyn.

 
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

ChiligoesBRR

Tovi vierähtäny viime päivityksestä. Kasvu on ollut omasta mielestä maltillista, mutta onhan tuota havaittavissa, kun otetaan aikaisemmat päivitykset verrokeiksi. Huhtikuun nypin nuppuja pois, mutta nyt on alkanut osiin tulemaan jo kukkia. Raakileita en ole vielä havainnut chileistä. White pepper tomaatti on alkanut jo kasvattelemaan raakileita. Jännityksellä ootan, että millasia tuotoksia se tuottaa.
Kirjotan tämän nyt tähänkin vielä, jotta ei jää pelkästään omiksi sanoiksi, että jos joku opittu tästä kaudesta jo, niin ensi vuonna kasveja reilusti vähemmän.Alkaa olemaan jo hiukan tetriksen peluuta, jotta saa edes osan mahdutettua parvekkeelle aurinkoisina päivinä.Bubblerissa olevista huomaa kyllä lajikkeiden välisiä eroja. 7 Pod white on kasvanu julmetun kokoseksi jo tässä vaiheessa kevättä. Korkeutta taitaa olla metrin luokkaa. Tukemiseen otetaan vinkkejä, jos jollain sellaisia olisi antaa. En ole ollut ennalta fiksu, jotta oisin asentanut rautaverkkoa bubbleria tehdessä.Passiivisessa ämpärissäkin kasvava 7 Pod white (luultavasti on tämä lajike) on alkanut jo kukkimaan. Saa nähdä missä vaiheessa juurimätä iskee, kun hapetusta ei ole. Toivottavasti edes pari maisteltavaa yksilöä saa, niin pääsee vertaamaan marjojen eroa hapetettavan ja hapettoman vesiviljelyn välillä.Viime vuoden moruga chocolatet ovat jo kukkineet kovasti, mutta en ole ainakaan yhtään raakiletta vielä havainnut. Jospa ne innostuisivat entisestään, kunhan ilmat lämpenee ja pääsevät valosaan parvekkeelle.Nyt vain toivotaan, että ilmat alkaisi lämpenemään. Alkaa olemaan sisällä jo melko ahdasta kasvien kanssa, kun en ole vielä ulos uskaltanut jättää niitä yöksi.

nörttipää

Sulla on onneks sentään parveke! Laskin et itelläni on 30 tainta, joista 10 viiden litran pikkuämpäreissä, ja jo tää setti on selkeesti liikaa näihin tiloihin. SILTI katon muovikasvareita alessa ja pohdin jo ens kautta tyyliin tohon taimilaatikot ja tohon isommat ja tohon...

Mulla baccat kasvaa parhaiten ja muut on erinäisten rääkkien jälkeen ruvenneet taas venymään ja lehtevöitymään ja kasvattamaan juuria. Kaikki passiivihydroissa DIY-meiningillä. Budjettia pitää edelleen tiukentaa ja läpsiä itteään että ei ei ei, ei nyt eikä enempää, kato ensin tän kauden lopputulos ja onnistumiset.

Täysin oon menetetty tapaus tälle hulluudelle :D ja ehkä just siks on kiva seurata sun viidakkomeininkiä tuolla.
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

ChiligoesBRR

Parveke on kyllä mukava tätä harrastusta varten. Neliöitä vaan saisi olla tuplat tai triplat enemmän.  :D Olisivat voineet aikanaan ajatella chilinkasvattajia. Liukuovi auttaisi tehostamaan tilankäytön optimointia. :DKasvit ovat liian ahtaasti kyllä, mutta kun ei muuallekkaan mahdu niin joutuvat tinkimään henkilökohtaisesta tilasta. Olen yrittäny suurimman osan chineseistä mahduttaa parvekkeelle, kun ajattelisin, että annuumit tai bacat pärjäisivät hiukan vähemmälläkin valolla.

7 Pod white kasvaa hurjaa vauhtia bubblerissa. Alkaa aiheuttamaan jo päänvaivaa, että mihin tämä sijotettaisiin. Etenkin jos meinaa kasvaa tuosta vielä paljonkin. Pitää varmaan kohta ottaa sakset kauniiseen käteen ja alkaa pätkimään rönsyileviä haaroja. Marjojakin on alkanut tulemaan. Serrano ja Moruga Chocolate ovat nyt innostuneet edes jotakin maisteltavaa tällekin vuodelle tuottamaan. Tämä on kyllä harrastuksen parhaita hetkiä, kun pääsee marjojen kasvua seuraamaan. :D

Itsellänikin on yksi 7 Pod white (muistaakseni) passiivihydrossa. Kasvu on ollut kyllä ihan hyvää ja alkanut ainakin nuppuja puskemaan jo kovastikkin. Kasvi kuvassa oikeassa yläreunassa.Yrittänyt katsella olisiko kasvihuoneista tiloja vuokrattavissa, mutta ei ainakaan internetin syövereistä ole löytynyt Oulun alueelta.Kuvia vielä loppuun. Jää itselle verrokki tulevaisuuteen.


ChiligoesBRR

Taas on hetki kulunut viime päivityksestä. Chilit ovat näkyy kasvaneet viime päivityksestä kivasti. Muutamia yksilöitä joutu nakkaamaan roskiin (hätäännyksissäni) havaitessani näissä ilmeisesti vihannespunkin majailevan. Tällä kaudella jää maiskuttelematta mm. Aji Cristallin makoisat tuotokset.Parvekkeella on liiankin ahdasta, mutta suuren lukumäärän takia joutuvat hiukan tinkimään henkilökohtaisesta tilasta.7 Pod whitet ovat hiukan kankeita olleet kukkimaan, mutta nyt nekin ovat päässeet vauhtiin. Turpeessa sekä vesiviljelyssä ovat kasvaneet kyllä kiitettävän kokoisiksi jo tässä vaiheessa kesää.Hainan Yellow on kyllä yllättänyt koollaan. Alkanut leviämään pitkin ikkunaa kyllä huimaa vauhtia. Kukkiakin on hedelmöittyneenä jo jonkin verran, nii josko tätäkin päästäs maistelemaan.

Hedelmiä on alkanut tulla jo jonkin verran ja ensimmäisiä Moruga Chocolateja on päästy maistelemaan.


Jalapeno White:

Bhut Jolokia Mustards:

Lemon Drop:

Chiluagle Negro:

Tämän pitäisi olla istutettujen siemenien perusteella Carolina Reaper, mutta joudun hiukan epäilemään Pepperseedsin tuotteita tämän osalta. Mielestäni näyttää kaikelta muulta. Kenties ehkä Naga Blackiltä. Ainakin kukat ovat hyvin samankaltaisia muiden Naga Blackien kanssa. Muissakin "Carolina reappereissä" on sama vika ainakin kukkien osalta. Jännityksellä odottelen, että saako ostettua lajiketta tänä vuonna laisinkaan:Kiehtova harrastus, kun kasvien tuijottamiseen ja hoivaamiseen ei ainakaan omalta osaltani kyllästy laisinkaan. Vaikka kastelu aiheuttaakin työtä (mennyt parhaimpina päivinä melkein 30 litraa nestettä kasveille), niin siltikin se aiheuttaa hymyn naamalle, kun saa parvekkeelle siirtyä kasvien keskelle.

Osassa kasveista alkoi olemaan tiettyjä oireita, jotka osittain sattuivat ainakin magnesiumin puutokseen. Olenkin lisännyt nyt puutarhan kesän sekaan CalMagia 1ml/litra, ja ei ainakaan ole kasvua hidastanut. Jotenkin tuntuu, että kasvu sekä kukinta on räjähtänyt käyntiin tämän jälkeen.

nörttipää

Kävin pitkästä aikaa katsomassa miten sulla sujuu. Hienolta näyttää !!
Mun passiivipytyt / kratkyt sisällä sai kanssa Puutarhan Kesän lisäksi Cannan Calmagia sen 1ml per litra ja lisäksi kaliumia Fataliin buusterista ja yhdestä toisesta tuotteesta.

Sisällä kolme Aji Mangoa tekee nuppuja, mutta saa nähsä pysyykö ne ja aukeavatko & tuleeko hedelmää. Pimenta Caixo on sellanen etten toista kertaa laita: voimakasvartinen raparperi ja vaikka kukkii niin tiputtaa kukkansa varmaan jo kolmatta kertaa. Numeroyhdistelmä-bacca näyttää aivan kauhealta puskalta, mutta nuppuja sekin tekee.

Ulkona kookokseen siirretyt lähinnä ihmettelevät. Ne on myöhäisen sarjan taimia kaikki, maaliskuussa vasta idätetty. On seassa muutama joulukuistakin sarjaa, mutta ne on enempi kituvia kaikki.

Ei ihan mee kuten satukirjoissa, mutta mulle tää eka vuosi on pelkkää opettelua, joten otan tän "esikouluna" toivottavasti pitkäaikaiseen juttuun.

Sun taimet ja kukinnat ja hedelmät näyttää tosi hyvinvoivilta ja onnistuneilta, joten mukavaa seurata näitä :)
Jos ihmiseen ei ole manuaalia eikä sitä saa kytkettyä vikasietotilaan, en ymmärrä sitä.

ChiligoesBRR

Itselläni tuo 7 Pod white passiivissa ei mennyt ihan niin hyvin. Luulen, että oli viimeinen kerta, kun lähen sitä edes kokeilemaan. Puska kasvo hyvän kokoiseksi ja kukki komeasti, mutta sitten tuli juurimätä. Yhden kerran sain leikkelemällä juuria jo pelastettua, mutta sitten teki sen uudestaan. Kokeilin leikkiä myös vetyperoksidilla, mutta totesin, että pääsen helpommalla ilman. Vedin puskan matalaksi ja katon, josko saisin pistokkaita.

Hainan Yellow on myös kokeilun alla passiivissa. Purkkina toimii noin 3dl purkki ja siinä se onkin intoutunu puskemaan jo sisälläkin hedelmää. Turpeessa olevat sisäkasvit kukkivat komeasti, mutta ei tuo huoneilma/valo sisällä ole selkeästikkään optimaalinen, kun muutama hedelmä vasta tulossa. Kasveja on kuitenkin sisälläkin 6 kappaletta.

Ensi vuodelle täytyy kyllä miettiä hiukan jotakin uutta. Josko kokeilis vähän myös muuta vesiviljelyä, jossa juuret eivät lilluisi jatkuvasti vedessä.