heinäkuu 27, 2021, 22:23:38 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilin lehdet kokkauksessa

Aloittaja Aji Inferno, maaliskuu 12, 2012, 00:39:49 ap

« edellinen - seuraava »

unenkuva


Missähän ajassa mahdolliset nitraatit poistuvat? Ajatuksena siis, että jos meinaa kokkaukseen lehtiä käyttää, niin pitää vaikka viikon (tai kahden yms.) tauon lannoittamisesta.

chilihardhead.fi

Chilit kuuluvat samaan sarjaan esim. nokkosten ja pinaatin kanssa nitraatin varastoimisessa, joten ei tuossa taida muuta olla tehtävissä, kuin syödä välillä muutakin.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Kärsä Babar

Luomulannoitus pienentää kertyvän nitraatin määrää. Ero voi olla jopa kymmenen kertainen. Tuollain oli salaatin viljelyssä ainakin todettu.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Larski

Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - syyskuu 20, 2013, 12:56:01 ip
Luomulannoitus pienentää kertyvän nitraatin määrää. Ero voi olla jopa kymmenen kertainen. Tuollain oli salaatin viljelyssä ainakin todettu.

Jänskää. Muistatko tämän tiedon lähdettä?

Täältä löytyy EFSA:n tuloksia kasvisten nitraattipitoisuuksista. Chilikin sieltä löytyy.

Asiaa sivuten: alta löytyy linkit pariin laskuriin, joissa pystyy rakentamaan lounaskokonaisuuksia ja saa ulos mm. annoksen aiheuttaman altistuksen erilaisille haitta-aineille. Chilin lehtiä laskureiden raaka-ainelistasta ei valitettavasti löydy, mutta n. 160 vähän perinteisempää raaka-ainetta kylläkin. Käsiteltyjä haitta-aineita on nitraatin lisäksi mm. dioksiinit, elohopea, akryyliamidi ym.. Lisäksi laskurit antavat tuloksia myös ravitsemuksellisesta arvosta ja ympäristövaikutuksista, mutta moiset hömpötykset tuskin raavaita chilistejä kiinnostavat...

Käyttäjäystävällinen versio
Excel-laskuri, joka mm. erittelee eri haitta-aineet.

Kärsä Babar

Ikaalisten Luomu ainakin mainostaa mittaustuloksia. http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CDEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ikaalistenluomu.fi%2FUserFiles%2F2cf6d1ea-4ae0-459b-8a90-1b83a920350a%2FWeb%2FNitraatti-info.pdf&ei=dU88Uu3sPOmN4AS6roHgDA&usg=AFQjCNGBqBMETwj2pdAXit7DRkJyYaSzNg&bvm=bv.52434380,d.bGE


Tuossa olikin jopa sata kertaiset erot.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

unenkuva

Otsikkona lehdet, eli vähän menee ot, mutta kuinka paljon podeihin menee lannoitteista haitta-aineita. Saman verran kuin lehtiin, vai enemmän vai vähemmän...?

Larski

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - syyskuu 20, 2013, 17:13:41 ip
kuinka paljon podeihin menee lannoitteista haitta-aineita. Saman verran kuin lehtiin, vai enemmän vai vähemmän...?

Vähemmän.
Lainaus
Nitrate is mainly to be found in cell vacuoles and is transported in the xylem. The xylem carries water and nutrients from the roots to the leaves, whereas the phloem carries the products of photosynthesis from the leaves to the growth points of the plant. This affects the distribution of nitrate between the leaves and storage organs such as seeds or tubers. This means that leaf crops such as cabbage, lettuce and spinach have fairly large nitrate concentrations whereas storage organs such as potato tubers, carrots, leeks, onions, seeds and pods of pea and bean plants have relatively small concentrations.


Lainaus...Leaf crops such as lettuce or cabbage therefore show an increased concentration of nitrate in response to nitrogen fertilizer, except in their very youngest leaves, while storage organs such as peas and beans that are fed by the phloem tend to show little effect.

Lähde: ylempänä linkattu EFSAn nitraattiraportti

Samasta raportista löytyy chilin keskimääräiseksi nitraattipitoisuudeksi 67 mg/kg. Eli 80 kg henkilö vois hyvillä mielin vedellä n. 4,5 kg pötkylää päivittäin...

Mitäs muita haitta-aineita lannotteissa vois olla? Kadmiumpitoisia lannoitteita ilmeisesti käytetään Euroopassa, mutta Suomessa pitoisuudet on pieniä.

Orgaanisista lannoitevalmisteista voinee kertyä kaikkea jänskää. Esim. jotkut lääkeaineet voi kertyä  kasveihin. Tätäkin kautta altistus on kuitenkin käsittääkseni hyvin pientä.

unenkuva


Ja me chilipäät syödään omia kasvatteja kaikesta huolimatta, olipa niihen mennyt vähän jotain jäämiä tai ei :)

Homejuustosipuli


Jkahainen

Itse aion koittaa chilin lehtiä pinaatin tapaan seuraavasti: Kuumaan wokkiin oliiviöljyä ja valkosipulilastuja, sitten chilin lehdet ja nopeasti pyörittää, lisää vähän valkoviiniä tai sitruunan mehua sekä suolaa ja pippuria. Siinä se. Pinaatti on ainakin noin hyvää. Sopii erinomaisesti vaikkapa kalaruokien lisäkkeeksi.

Cambodiassa chilin lehdistä valmistetaan keittoa. Tässä on juuri työn alla, mitä muuta sinne tulee. :D


marek

Tätä täytyy tutkia tarkemmin. En ole koskaan käyttänyt lehtiä ruuanlaitossa. Kiitos vinkistä  :)
Instagram #parvekepuutarhurinonneavuodesta2018

Huru-ukko

Vitiksien lehdet käy myös kokkaukseen, jos mahdollista kokeile pihatähtimöä salaatiksi, eroaa kaupan salaateista sillä että on oikeasti hyvänmakuista, ja maaseudella sitä on kesäaikaan.