elokuu 11, 2022, 12:09:51 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Habanervous

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Habanervous S1 2014
maaliskuu 21, 2014, 18:48:30 ip
Kasvu ollut niin kovaa että päätin laittaa suurimman osan ikkunalle ottamaan arskaa, siitä isompiin pönttöihin ja kesän tultua ulos treenaamaan. Ei kehtaa enää ostaa lamppujakaan lisää. Kaikki pubet kukkii ja yksi värkkää jopa bodeja auringon valolla.

Suurin yllätys on ollut Lemon drop joka tekee kukkia ja bodeja todella minimaalisella valolla. Käytännössä siihen riitti talvinen pilvinen päivä ikkunalla. Melkoinen mylly.

Suurin omituisuus on erot mullassa asustavalla caribbean antillaiksella verrattuna bubblerissa olevaan kaimaansa. Multa-asukki vääntää kukkia ja bodeja kehittyy (keinovalolla). Saman lampun alla on myös vesiasukki jonka lehvästö on julmettu, kukkia tolkuton määrä mutta yksikään ei kehity marjaksi asti. Litku jota sille käytän on ph-puskuroitua ja typet on minimissä mutta ei niin ei, kukat ei pysy..
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Miquel kausi 2014
maaliskuu 01, 2014, 17:46:22 ip
Lainaus käyttäjältä: Miquel - maaliskuu 01, 2014, 15:49:36 ip
Rajusti pitäisi taas alkaa idättämään. Listalla seuraavana näyttäisi olevan paprikoiden lisäksi ainakin
ahkeraliisat, 4 lajiketta
daaliat, 3 lajiketta
akileijat sekä
tomaatit, 2 lajiketta  :D


Jotain pientä kasvatukseen liittyvää tuli myös ostettua. Se mitä se on, selviää ensiviikolla kun paketti kotiutuu. :)


Mitäs tomaattilajia meinasit? Itselle tulee tälle vuodelle Moneymakeria
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Doodlen Kausi 2014
helmikuu 26, 2014, 21:32:56 ip
Onkos sulla tuo monthufaari muuten oman lampun alla ? paljonko vatteja?
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Doodlen Kausi 2014
helmikuu 26, 2014, 05:56:30 ap
Komea tuo montufar. Itsellä kävi hieman epäonniset kyseisen lajin kanssa. Mietin että mikäs muoti-ilmiö ks. montufar oikein on, kunnes itselleni selkisi että kyseessä on tuore nimi numeropubelle pi585273. Parasta (pahinta) on se että juuri kyseinen pube oli pubeista ainoa joka ei lokakuun tiimellyksissä itänyt ja jäi vähin äänin pois, ikäänkuin myös vahingossa. Päätin kuitenkin laittaa muutaman siemenen vielä tulille ja koittaa saada edes yksi podi irti josta saisi ensi kauden siemenet :) ps....on niin nopsa pube kyseessä että elätän toivoa paremmastakin.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Miquel kausi 2014
helmikuu 24, 2014, 22:03:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Miquel - helmikuu 24, 2014, 21:29:52 ip
Arvon Habanervous
Tilavuudeltaan nuo on arviolta 5-6 litraa. Ikkuna on kohtisuoraan parasta ja lähes esteetöntä päivänpaistetta kohti, muttei valo ainakaan tehokkaaseen kasvuun ole vielä mielestäni läheskään riittävä. Varmaankin hyvä näin, sillä edellisellä mittauksella muutama viikko takaperin oli isoin Montufar jo yli 80cm leveä.  ::)
Arvioni mukaan ikkunasta tuleva valo toimii tällähetkellä ikään kuin ylläpitävänä, eikä liiaksi kasvata valmiiksi isoja kasveja. Kokeilla voisi jos oksien päitä ahkerasti latvomalla saisin hiukan nykyistä tuuheamman kasvuston.

Omien Pubejesi kanssa hakisin vinkkejä mestarikasvattaja Jewen viimekauden päiväkirjasta. Erona näet ainakin se että Jewen ja Sinun kasvisi alustana oli/on multa, itsellä 100% hydrosora. Lisäksi tietty se seikka että tässä on itsellekin kaikki uutta joten kopiointi omalla vastuulla ja vähintään hiukan harkiten.   :) Alla linkki mainitsemaani päiväkirjaan:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12586.0


Arvon San Miquel :)

Hyviä neuvoja löytyy, kiitos tästä. :) Enköhän muutaman puben kypsäksi asti saa...
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Miquel kausi 2014
helmikuu 24, 2014, 20:02:57 ip
Onko sulla noi rocotot minkä kokoisissa amppeleissa? Riittääkö niille jo ikkunasta tuleva valo vai lisävaloilla edelleen? Pähkäilen tässä että mitä tekisi omien pubejen kanssa. Tila alkaa loppua...
7
Lainaus käyttäjältä: Petsku 123 - helmikuu 04, 2014, 22:09:35 ip
Mulla iti jo yksi piri pirin siemen  :P


Sama juttu ja pistän kolmella paremmaksi :)
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: NPhoBiazin kausi 2014
helmikuu 11, 2014, 05:49:49 ap
Ajattelin kommentoida suoraan tänne sun päivyrin puolelle noista esleistä (Olettaen että et ole vielä sydeemiä laittanut kasaan). 250w esli on jo fyysisesti niin iso härpäke ja TODELLA herkkä väännöille/iskuille eli älä koske lampun lasiosiin ollenkaan jos vain mitenkään pystyt, niin säästyt harmilta. Käännä lamppu heijastimeen vain koskemalla siihen eslin kantaan. Ja vielä siitä heijastimesta sen verran että noi meinaa olla aika lötköjä, ja esli ikäänkuin kääntää heijastimen kantaosaa alaspäin. Jos näyttää että tarvitsee, niin koita tukea kantaosaa vaikka rautalangalla (kuitenkin niin ettei langat osu sähkökytkentä puolelle).

Ei muuta kun mukavia hetkiä :)
9
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 02, 2014, 09:54:02 ap
Huomaan olevani vielä aivan nappula-asteella, varsinkin mitä tulee teknisiin seikkoihin. Onneksi on näin hieno paikka olemassa, mistä saa vinkkejä. :)

Ikkunalauta on varsin valoton. Sellaista perus päivän kajastusta tulee, mutta suoraa auringonpaistetta vaan kesäisin pari tuntia aamuauringosta. Kiitos lepovinkistä, aion suhteuttaa sen mukaan! Taulukko näytti myös varsin pätevältä. :) Varmaan tollasta kolmen ruukun ratkaisua lähden ostamaan. Tulen todennäköisesti ennen ostopäätöstä varmistamaan täältä, onko valitsemani malli kuinka hyvä.

Kannattaako kasville rakentaa ympärille ns. folioreunat, jotta valo menisi kaikki kasville? Etenkin ikkunalaudalle niin, että ikkunan puolelta auki?

Sekavalaistuksessa ei siis ymmärtääkseni ole mitään vikaa, eli voi pitää kasvatusvaloa ja kirkasta valoa samaan aikaan?

EDIT: Ja parempi siis ostaa valkoinen ESL, kuin punainen tai sininen?


Sekavalosta ei ole haittaa niinkuin edellä mainittiin. Saapahan kasvi valita omat aallonpituutensa :) Osta ns. päivänvalolamppuja eli 6400k. Vaihtoehtona on noi 2000-3000k jotka on kellertäviä tai sekoittele noita mielesi mukaan. Folio on heijasteena käsittääkseni huonompi kuin esim valkoinen seinä.

Heijastimessa ei kannata nirsoilla. Hyvä heijastin hyvillä ripustuksilla tekee hommasta mielekästä ja valo menee sinne minne pitääkin.

Nyrkkisääntönä eslien etäisyyden suhteesta kasveille on esim: 125w=12,5cm kasvien latvasta tai esim 250w=25cm kasvien latvoista.   Alkuun kannattaa pitää etäämmälläkin. Ja tuuletin on hyvä olla keinuttamassa kasveja niin saat tukevampaa kasvua.

Rohkeasti ettimään sitä omaa "setuppia" turvallisuus päällimmäisenä mielessä niin hyvää tuleepi.
10
Niinkuin yllä. Valon määrän määrittää se millaisen lopputuloksen haluat. Jos vain taimikasvatusta ja aurinkoon niin loistarit on hyviä ja huokeita. Jos meinaat esikukittaa niin tehoa saa olla enemmän esim: 250esl tai 120w ledi yms ja tuosta ylöspäin (oma mielipide). Kasvien kokokin vaikuttaa. 250w esli riittää itsellä juuri ja juuri 4 kasville (ja tekee kääpiömarjoja), mutta riittää tusinalle taimia tekemään tukevaa kasvua. Aurinkokin alkaa pikkuhiljaa viihtyä pidempään ja pidempään taivaalla niin loistarit tai esli "tukivaloina" aurinkoisella (jota sinulla vissiin ei ole), tai edes valoisalla ikkunalaudalla riittänee.

"Kärsän" taulukkoa olen pitänyt suuntaa antavana:

Kuinka paljon tarvitsen keinovaloa jos auringon valoa ei ole saatavilla?
Olettaen että kasvatus tapahtuu ruukussa jonka halkaisija on n.30cm, valoa tarvitaan seuraavanlaisesti:
1 ruukku = 30w esl                                sähkölaskua tulee tunnissa n.0,003€ kuukaudessa (420t)n.1,26€
2 ruukkua = 50-85 esl/2-4x18w loisteputket                                   n.0,005-0,008€ (esl)            n.2,1-3,36€
3 ruukkua = 125w esl                                                                 n.0,0125€ (esl)                   n.5,25€
4 ruukkua = 200w esl/ 2-4x 36w loisteputket                                  n.0,02€                             n.8,4€
5 ruukkua = 250w esl                                                                 n.0,025€                            n.10,5€
6-10 ruukkua = 250w spna                                                          n.0,025€                            n.10,5€
10-20 ruukkua = 400w spna                                                         n.0,04€                             n.16,8€
20-30 ruukkua = 600w spna                                                         n.0,06€                             n.25,2€
 
Jos ikkunat ovat aurinkoisella puolella taloa ja auringon valoa saa yli 8 tuntia päivässä niin ei ole tarpeen käyttää keinovaloa. Täysin ilman auringon valoa ainakin 14-20 tuntia vuorokaudessa valoa.

Hehkulamppuja ja halogeenilamppuja ei tule käyttää kasvatuksessa, koska niistä ei ole mitään hyötyä kasveille ja ne aiheuttavat tulipalovaaran.

Loisteputkien alle voi laittaa niin paljon kasveja kun niitä mahtuu, mutta jos putkia ei ole useempaa vierekkäin ei niin välttämättä saa satoakaan aikaiseksi.

Heijastimia kannattaa käyttää ihan ehdottomasti valaisussa, muuten menee valoa menee turhaan hukkaan.

11
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Rattijuopot.
tammikuu 31, 2014, 00:46:18 ap
Suomineidon virkistysjuoma on niin rakas asia kansallemme että eikai sitä nyt parane iholle käydä jos vähän rentoutuu ja käy pikkupikku mokia?! (sarkasmia)
12
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Valoa chileille
tammikuu 31, 2014, 00:38:57 ap
Tosiaan tuo ledien valokeilan asteluku tuottaa usein sen hankaluuden. 120 asteluvun omaava ledi auttanee asiaan kun plantaasi leviää.
13
Täältä yksi ääni padalle. Nostaa myös ilmankosteutta.  Mökillä kun pistää 150l padan tulille, nousee lämpötila noin 30 asteeseen ja tila on kuin virolaisessa höyryhoidossa jos padan kansi ei ole päällä. Vesihän toki lopulta kiehuu mutta pienellä tulella paremminkin höyryää. Tuollaisessa tilassa lasikatteet vie tehoja padalta, mutta tuottaa tasaista lämpöä. Yksi ongelma voi padassa olla se, että kosteuden tiivistyessä lasirankenteisiin ja yöpakkasten iskiessä, jäätyy lasit. Liekkö sitten kasveja enää sellaiseen aikaan edes kasvarissa.
14
Ollu hauska seurata tätä prokkista. Kerta kun ammatin vaihtajana sähköä-aloin lukemaan. (Ensimmäinen vuosi) :)

Pari idioottia kysymystä (ehkä). Eli sulla on muuntaja joka tiputtaa 230v ac:tä 24vac  ja siitä tasasuuntaajan joka pökkää ulos 24v dc:tä? Siitä LM350 logiikkaan jossa etuvastus sarjassa ja diodi päässä eli siis ledi? Miten tuosta eteenpäin menee kytkentä..ledit sarjassa?

Ymmärrän ehkä mutta parempi varmistaa jos ymmärsin kuitenkin väärin. Pakko varmistaa sekin mikä on LM350 rooli? Koitin datasheetistä katsella mutta kolviurani on niin alussa ettei tullut mitään.

EDIT!!!! Sori. Nyt meni puurot ja vellit sekasin. LM350 on regu..sorry
15
Tieteellinen selitys. Lehtiruoteet kasvaa geneettisen koodin mukaan tiettyyn mittaan, mutta typpipitoinen lannoitus sekä nopea kasvu lisää vihreän massan pituutta suhteessa lehtiruoteiden pituuteen = rullaus.

(ps. ja tämähän oli nyt sitten sitä ihtiään, eli päivän pakollinen nollaposti maustettuna köntsällä(eli vitsi))
16
Ottiko se locoto siihen muovipurkin reunoihin kiinni? Siis vahingoittuneet lehdet? Voi olla mekaanista vauriota joka ei mitään haittaa. Omat locotot on ihme miettijöitä. Välillä ollaan niin passiivisia että, ja sitten taas mennään..
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Doodlen Kausi 2014
tammikuu 30, 2014, 10:10:59 ap
Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 29, 2014, 22:50:46 ip
Lainaus käyttäjältä: Doodle - tammikuu 29, 2014, 14:08:01 ip
Jätti Montufar on hurjan kokoinen ja tuottaa jonkin verran tilaongelmia. Nyt tuo tarvitsisi uuden ruukun, mutta on niin iso, että en tiedä uskallanko laittaa ettei räjähdysmäinen kasvu alkaisi. Tosin, jos on reissuja tuo tuottaa tosi paljon vaikeuksia, kun kuivuu niin helposti. Mitä tekisin tämän kanssa?


Laita isompaan ruukkuun mutta lannoita vähän. Pienemmäksi leikkaaminen toimii myös eikä haittaa tässä vaiheessa kautta mitään.


LainausMiksi pystyverso on mennyt vinoon? Kuuluuko Muntufarin kasvutyyliin vai hakeutuuko vain valoa kohti? Kuvassa tuuhein Montufar.


Rocotot tykkää kasvaa miten sattuu. Vaakaan, pystyyn viinoon, kieroon. Alaspäin kasvavaa versoa en ole vielä nähnyt.


Mitäs rocotot tykkää pienimuotoisista sitomisleikeistä? Onko miten elastinen kasvi vai sanooko naps? Sillähän ratkoo kivasti tilaongelmia...
18
Santa Marian purkista löytyy kuivattua Piripiriä. Kanakeittoon kun tuota läppää niin avot. Suosittelen myös koittamaan tuota.
19
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - tammikuu 27, 2014, 22:52:52 ip

Minulla kasvaa PiriPiri, joten äkkiäkös kypsästä podista siemenet talteen otan. Jos siis kokeilunne epäonnistuu :)


Noniin.:) Pistän yv:tä jos omani menee mehtään. Onpahan muuten pirullisen hyvä chili kanaruuissa.
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Habanervous S1 2014
tammikuu 27, 2014, 21:27:00 ip
Noniin. On aika päättää ketä lähtee vesiviljelyyn ja päädy(i)n lotraamaan Naga morichin, Farian, Harold st. Barts:n ja Oranssin habaneron kanssa. Naga morich lähti totuttelemaan pauliinaan passiivihydroon, kunnes saa siirtyä isompaan bubleriin ikkunalaudalle kun aurinko alkaa tekemään tehtäväänsä. Suurin osa chinenseistä siis jää kasvamaan eteläikkunalle sisätiloihin...