maaliskuu 29, 2024, 15:04:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

tammikuu 18, 2009, 12:18:28 ip #20 Viimeisin muokkaus: tammikuu 18, 2009, 13:05:48 ip käyttäjältä Chilivaari
Seuraa tietoisku chilien historiasta:

Yksi tärkeä syy valita Peru tämän vuoden teemakseni chilien kasvattelussa oli löytämäni tieto Guitarreron kaivauksista Perun Andien ylängöllä yli 2500 metrin korkeudessa. Luolassa on asuttu ainakin yli 12.000 vuotta sitten. Aluksi ehkä vain silloin tällöin vieraillen, myöhemmin asutus on ollut melko pysyvää.

Luolan kaivauksista löytyy sekä netistä että kirjoista paljonkin tietoa. Tässä eräs lyhyt yhteenveto.

Vuosiluvut ovat tutkijoidenkin käytössä hyvin suhteellisia ja vaihtelevat eri tietolähteissä paljonkin, kun puhutaan tuhansien vuosien takaisista asioista. Voit siis muualta saada kokonaan erilaisia lukuja. Radiohiiliajoitus on ilmeisesti jo aika tarkkaa, kun jotkut tutkijat voivat kertoa kymmenien vuosien tarkkuudella aikoja tuhansien vuosien takaa. Tyydytään me kuitenkin puolen vuosituhannen tarkkuuteen.

Baccatum chilejä luolassa on käytetty 10.500 vuotta sitten. Ne on tunnistettu siemenistä ja tiettävästi myös kokonainen hedelmä on löytynyt. Sitä on kuvailtu myöhemmän Inka-valtakunnan yleiseen suosioon nostamaksi keltaiseksi baccatumiksi, ketšuan kielellä Kellu Uchu. Tämän jälkeläisiä ovat Lemon Drop ja Aji Amarillo, joista molemmista edelleen käytetään paikallisissa kielissä tuota nimeä. Varmaa tietoa siitä, että tämä chili olisi jo silloin ollut viljelyssä, ei ole. Se ei kuitenkaan kasva luonnossa tuolla seudulla, joten se on joko kuljetettu sinne tai sitä on viljelty lähistöllä. Varmoja viljelyhavaintoja on tiettävästi 6000 vuoden takaa Meksikosta ja Ecuadorista. Silloin on löydetty maanviljelystyökaluja ja kait chilivarastokin asutuksen läheltä.

Chinensen käytöstä on merkkejä jo 9500-10.000 vuotta sitten ja kokonainen chinensen hedelmä noin tuhat vuotta myöhemmin. Se oli todennäköisesti villilajike, mutta muistuttaa taas Inkojen  Chinchi Uchu  nimellä paljon käyttämää chinenseä, jonka nykymuotona pidetään lähinnä Peruvian Shiny Red chiliä. On suorastaan törkeätä, että nykyiset siemenkauppiaat kaupittelevat Chinchi Uchu nimellä annuumin ja baccatumin siemeniä. Historian- ja kielentutkimuksella ei näytä olevan mitään sijaa, kun kauppatavaroita nimetään.

Annuumeita eivät muinaiset perulaiset käyttäneet, eikä niitä nykyisinkään sieltä paljoa löydä. Sademetsien kätköissä saattaa muutamia lajikkeita kasvaa, mutta köyhienkin hökkeleiden takapihoilla kasvaa baccatum.

Inkat tuhansia vuosia myöhemmin samoilla vuoristoisilla seuduilla maustivat ruokansa lähes yksinomaan chilillä. Jo mainittujen lisäksi ehkä kaikkein suosituin oli Rocot Uchu, nykyisin Rocotona tunnettu. Sen siemeniä on kasakaupalla Inkojen ruokailupaikkojen lähistöllä. Jotkut tutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että Rocotojen näennäinen ylivalta ruokavaliossa voi johtua vain siitä, että isot, tummat siemenet olivat niin kovia, että ne syljeskeltiin pois. Baccatumin ja chinensen siemenet syötiin.

Uchu-nimien selityksiä löysin jo intialaisiin chileihin tutustuessani ja siemen Inkojen ruokaperintöön tutustumiseen on tainnut itää takaraivossani jo yli vuoden.


wille

Omistatko Dave DeWittin opuksen "The Chile Pepper Encyclopedia"? Siinä on mukavasti tietoa chilien, chiliä käyttäneiden alkuasukkaiden, käyttötarkoitusten, viljelyn ja kaiken muun chiliin liittyvän historiasta ja nykypäivästä. Mielenkiintoista tavaraa. Itse olen kohta saanut tuon kirjan päätökseen ja voin kertoa, että kyllä tuon joutuu pikapuoliin uudestaan selaamaan. Sen verran tuhti tietopaketti tuo on. Teos kun vieläpä on englanninkielinen, ei kaikki info tartu purkan lailla meikäläisen teflonilla vuorattuun ajukoppaan.  ;)

Mutta suosittelen suuresti tuota opusta kaikille chilien maailmanvalloituksesta kiinnostuneille. Sisältää myös mainioita vinkkejä riviensä välissä. Myös reseptejä löytyy runsaasti.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Enpä ole tuohon vielä tutustunut. Onko DeWittillä erilaiset näkemykset vuosiluvuista tai nimistä? Erityisesti viljelykasvien historia näyttää nykyisin kiinnostavan tutkijoita, koska uusia tuloksia uusilta kaivauksilta paljastuu melkein vuosittain.

Tutkijat taitavat kuitenkin olla satunnaisten löydösten armoilla. Tuollaisessa luolassa vuoristossa melko viileässä ja kuivassa ilmastossa maahan pudonneet esineet ja jopa kasvinosat ovat säilyneet. Sen sijaan sademetsän muinaisuudesta ei taida saada selvää yhtä helposti. Siellä kun kaikki maatuu niin nopeasti. Muinainen merenpohja taas paljastaa salaisuuksiaan fossiilien muodossa vielä miljoonien vuosien päästä.

wille

Vanhin tunnettu habanero löytyi DeWittin mukaan tuosta Guitarreron luolasta. Kokonainen chili siis. Habanero oli jäänyt luolaan noin 6500 eaa. Tämä on ainoa jonka tarkemmin muistan. Mutta tuolta samasta luolastahan on tosiaan ilmeisesti löytynyt muidenkin sukujen edustajia. Nimiä kirjassa ei käsitellä suuremmin, ilmeisesti juurikin tuon sekavuuden takia. Aika harvassa on nämä meille tuttujen chilien nimet. Läpileikkaus chilien historiaan on kuitenkin melko kattava. New Mexican-lajikkeista on juttua myös jonkun verran.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 18, 2009, 18:29:14 ip... Habanero oli jäänyt luolaan noin 6500 eaa.


Tästä meillä on samanlaiset tiedot. Lisäksi olen ymmärtänyt, että tuo chinense olisi ollut muodoltaan ja ilmeisesti muiltakin tuntomerkeiltään Inkojen Chinchi Uchun tapainen, eli nykylajikkeista lähinnä Peruvian Shiny Red. Sitähän DeWitt on jossakin kuvaillut kauneimmaksi chinenseksi, mitä hän on koskaan kasvattanut. Olen tuota paristakin paikasta yrittänyt tilata. Toisesta oli loppu, toisesta ei ole vastattu mitään.

Filago

tammikuu 18, 2009, 21:12:38 ip #25 Viimeisin muokkaus: tammikuu 18, 2009, 21:16:45 ip käyttäjältä Filago
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 18, 2009, 19:31:25 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 18, 2009, 18:29:14 ip... Habanero oli jäänyt luolaan noin 6500 eaa.


Tästä meillä on samanlaiset tiedot. Lisäksi olen ymmärtänyt, että tuo chinense olisi ollut muodoltaan ja ilmeisesti muiltakin tuntomerkeiltään Inkojen Chinchi Uchun tapainen, eli nykylajikkeista lähinnä Peruvian Shiny Red. Sitähän DeWitt on jossakin kuvaillut kauneimmaksi chinenseksi, mitä hän on koskaan kasvattanut. Olen tuota paristakin paikasta yrittänyt tilata. Toisesta oli loppu, toisesta ei ole vastattu mitään.



Huomasin, että tämän foorumin nikki Patahontas on kasvattanut tuota lajiketta. Linkit ovat hänen blogiinsa. Erikoinen kasvi, kaunis hedelmä.

http://www.pepperfriends.com/forum/index.php?autocom=blog&blogid=6&showentry=155 (kolmas kuva)

http://www.pepperfriends.com/forum/index.php?autocom=blog&blogid=6&showentry=162 (eka kuva)

Ehkä sinun kannattaisi laittaa yksityisviestiä hänelle, ruotsiksi tai englanniksi...

Filago, joka epäilee, että itsellä juuri itänyt lajike Scotch Bonnet Trinidad Orange saattaakin olla oikeammin ilmaistuna Scotch Bonnet Tobago Orange.. mutta meidän näkökulmastamme maantieteellisesti tarpeeksi lähelle osunut ;).. ja maku tärkein.

ps. http://petterssononline.com/habanero/peppers.php?action=variety&id=105 : tuolla lisää herkullisia kuvia .. kohtahan tuota alkaa himoita itsekin
#163

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 18, 2009, 19:31:25 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - tammikuu 18, 2009, 18:29:14 ip... Habanero oli jäänyt luolaan noin 6500 eaa.


Tästä meillä on samanlaiset tiedot. Lisäksi olen ymmärtänyt, että tuo chinense olisi ollut muodoltaan ja ilmeisesti muiltakin tuntomerkeiltään Inkojen Chinchi Uchun tapainen, eli nykylajikkeista lähinnä Peruvian Shiny Red. Sitähän DeWitt on jossakin kuvaillut kauneimmaksi chinenseksi, mitä hän on koskaan kasvattanut. Olen tuota paristakin paikasta yrittänyt tilata. Toisesta oli loppu, toisesta ei ole vastattu mitään.



Itse tilasin tuolta Suomalaisesta. Hintakaan ei paha ollut. Pehmeäkantisena 15,40€.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Minä metsästin siemeniä.  :)
Kirjoja kyllä on saatavissa  jopa kotimaasta, mikä on miellyttävää edistystä.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 19, 2009, 11:19:59 ap
Minä metsästin siemeniä.  :)
Kirjoja kyllä on saatavissa  jopa kotimaasta, mikä on miellyttävää edistystä.


;D Ei pitäisi noin "aikaisin aamulla" vielä ilmeisesti vastailla...
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Ihme itupäivä.

Päivät eivät tosiaan ole toistensa kaltaisia. Ei ollut täysikuu, ei lähellekään, mutta jostakin syystä chilit halusivat itää. Kolme (3) päivää sitten märälle talouspaperille laittamistani yhdestätoista lajikkeesta seitsemän putkahti idulle. Ituja oli vielä vähintään kahdessa kolmesta siemenestä, joissakin kaikissa kolmessa. Suurin osa oli baccoja, osa annuumeita.

Samaan aikaan toisessa idätysastiassa 3 perulaista Rocotoa puski myös juuren alkua näkyville, mutta ne ovat olleet kosteassa sentään jo viikon.


Chilivaari

Vanhoista Fataliin tilauksista minulle oli jäänyt "Suprise Seeds" pussiin 9 vaaleaa ja 4 tummaa siementä. Tummat idättelin jo aikaisemmin ja onneksi niistä tuli vain 2 uutta taimea. Lajikevalikoimasta minulla todella ei ole puutetta. Pikemminkin on karsimisen vaikeus: Mitä idättää rajoitettuun parveketilaan, jonne oikeastaan mahtuu vain 15 chiliä. Nyt oli vaaleiden ylläreiden vuoro. Eihän niitä montaa vuotta kehtaa pitää pussin pohjalla.
20.1.09:
Kelluva talouspaperi on märkää ja siemenet itävät. Yhdeksästä ylläristäkin iti 3 kolmessa päivässä. Ylälaidassa olevat annuumit kaikki. Enhän minä edes tiedä näiden lajeja. Saatavat olla annuumeja, baccoja tai vaikka chinensejä. Ylin siemen on kuitenkin muita pienempi.

Kun tilaa on niukasti ja tarjokkaita paljon, kasvattelen kenties näitä hyvin ahtaassa laatikossa monta yhdessä tarkoituksena vain saada edes yksi hedelmä, jotta voi todeta, mitä niistä tulee. Jos osoittautuvat herkuksi, sitten saavat rehottaa seuraavana vuonna.

Chilivaari

Näinkin voi tilaa säästää jonkin aikaa, lykätä ratkaisuja tuonnemmaksi.

Ryhdyin purkamaan toissapäiväistä itämissumaa siirtelemällä itäneitä siemeniä talouspaperilta multaan. Annuumeita ja yllätyssiemeniä pitää vielä harkita, mitä niistä kasvattaa isoksi ja niinpä tein niille erikoisratkaisun.

Litran jäätelölaatikkoon, ulkomitoiltaan 8x20 cm, syvyys 7 cm laitoin 10 siementä kasvamaan. Jaoin kiehuvalla vedellä huuhdellun mullan (Pirkka kestomultaa tällä kerralla) 4x4cm lokeroihin ja niihin pinnalle laitoin itäneet siemenet. Jos juuri oli ehtinyt muutamaa milliä pidemmäksi, tein sille kolon ja upotin sen multaan. Jotkut jätin pinnalle itse päättämään, minne juurensa kasvattavat.

Eilen illalla myöhään siirrot tehtyäni huomasin tehneeni emämunauksen: Multa oli vielä lämmintä, selvästi ihoa lämmittävää, eli yli 30 asteista ja juuri putkahtaneet hennot idut siinä. Mitäpä siinä enää oli tehtävissä kuin mennä nukkumaan.

Aamulla havaitsin, että kaikki olivat kasvaneet ja nousemassa mullasta. Pari tyhjää ruutua odottelee vielä lisää itäviä ylläreitä. (Helpotuksen huokaus)

Ai että juuret menevät sekaisin noin ahtaasti istuttaessa. Niin menevätkin. Kun tulee aika siirtää kasvaneet taimet isompaan ruukkuun, minä leikkaan terävällä veitsellä kullekin oman kuution multaa. Olen huomannut, että siististi poikki leikatut juuret kasvavat ripeämmin uutta kuin mullasta puhdistetut tai irti revityt.


Chilivaari

Reilu viikko sitten kirjoitin kuvan kanssa viisiviikkoisesta pubescensin taimesta, jossa oli kukkanuppuja. Kuten arvelinkin, luonto tekee itse tehtävänsä, eikä minun tarvitse ryhtyä nyppimään, kun en ole sitä tähänkään asti tehnyt.

Kukkavarret kuihtuvat pois jo ennen kuin kukat kehittyvät. Tosin seuraavaan haarautumaan kasvaa taas uusia nuppuja ja tällä kertaa vähän tukevampia. Ennen pitkää niistä kehittyy kukkia, mutta saisi tuossa pari kuukautta vielä mennä, että aurinko hoitaisi sadon kotiin ja kasvi jaksaisi kantaa satonsa.

Ylläreistä on nyt itänyt kuusi.

Chilivaari

Kelluva talouspaperi  on osoittanut voimansa idätysalustana. Viikko sitten laitoin 11 lajiketta a' 3 siementä + 9 yllätyslajiketta itämään. Tänään KAIKKI, paitsi 2 yllätyslajiketta ovat itäneet. Siis 40 siementä 42:sta on itänyt. Eiköhän nuo viimeiset 2 kohta työnnä itua nekin, ovat vain myöhäisempiä lajikkeita.

Rocoto Peru:
Noin itää Rocoto Peru. Siemenet ovat melko isoja ja tummia. Kymmenessä päivässä kostealla alustalla huoneen lämmössä ilmestyi vaalea itu esiin. Se tulee siemenen kiinnityskohdasta, siitä millä siemen on ollut kiinni hedelmässä.

Pepper-King on mainio Rocotomesta. Sieltähän saa tuoreita hedelmiäkin satoaikaan, mutta myös hyvän valikoiman siemeniä, joukossa runsaasti Perulaisia, mikä osui mukavasti yksiin vuoden teemani kanssa. Laitoin noita 4 erilaista itämään, kolme kappaletta kutakin. Kaikki ovat itäneet puolessatoista viikossa. Pepper-King ilmoittaa viisaasti, että he eivät takaa siementen lajipuhtautta. Se vapauttaa heidät vastuusta, jos vaikka risteytymisiä olisi päässyt tapahtumaan.

Kotimaisella Fataliilla on muuten melkein yhtä paljon Pubescensin siemeniä kaupan kuin tuolla saksalaiskaupalla ja muita lajeja enemmänkin. Hyvä Suomi.

Chilivaari

tammikuu 26, 2009, 13:00:34 ip #34 Viimeisin muokkaus: tammikuu 26, 2009, 13:14:22 ip käyttäjältä Chilivaari
Capsicum pubescens suvun chilejä laitoin tänä vuonna itämään useampaakin lajiketta. En ole niitä aikaisemmin koskaan kasvattanut, mutta kokeneemmat vakuuttivat, että ne kasvavat ulkona puolivarjossa, viileämmän ilmanalan kasveja kun ovat. Niinpä parvekkeen rajoittunut tila ei välttämättä aiheuta ongelmia puben kohdalla.

Rocoto on c.pubescensin perulainen nimi ja naapurimaassa Boliviassa se on Locoto. Ne kasvavat Andien vuoristossa melko korkealla, jolloin ilma on viileämpää ja varsinkin yöt kylmiä, vaikka päiväntasaajan tienoilla ollaan.

Cuscosta kotoisin:
Rocoto Peru Cusco nousi kypärä päässään, mutta kyllä se näyttäisi siitä irtoavan ihan itsellään.

Minulla on kasvamassa 4 varmuudella Perusta olevaa Rocoto-lajiketta sekä pari Fataliin tummista yllätyssiemenistä kasvatettua, joiden nimistä ei ole tietoa. Lisäksi on pohjoisen naapurivaltion Ecuadorin Turbo Pube, samoilta rinteiltä sekin.

Rocoto Peru  on perus-Rocoto,  josta en paljon tiedä. Sen alkuperäisestä kasvukorkeudesta esimerkiksi en ole löytänyt tietoa. Hedelmät eivät ole kovin isoja eivätkä huipputulisia. Valinnan tein lopulta nimen perusteella, kun olin päättänyt keskittyä Peruun uusissa lajikkeissani.

Rocoto Peru Puno Marki on pitkäniminen pube, jota on väitetty satoisaksi. Kauniin värisiä ja muotoisia ne ainakin ovat. Puno on pikkukaupunki Titicacajärven rannalla ja siis vähintään 3860 metrin korkeudessa. Tuolla asuu intiaaneja kaislapatjoista muodostetuilla saarilla, jonne he melovat kaislaveneillään. En ole löytänyt tietoa, viljelevätkö he chilejään noilla kaislasaarilla, mutta sekin olisi mahdollista.

Rocoto Peru Cusco on keltainen pube, jonka tulisuutta on joskus verrattu kirveen iskuun. Tulisuusluokituksissa sille on annettu jopa lukema 10++. Saapa nähdä - ja maistella. Cusco eli Cuzco oli Inkavaltion pääkaupunki. Tutkijat ovat todenneet Rocotojen kuuluneen oleellisena osana Inkojen ruokavalioon. Kaupunki on 3300 metrin korkeudessa, joten ei sielläkään varsinaista tropiikkia ole.

Rocoto Manzano orange. Tämä on perulaista sukuhaaraa, mutta Manzano nimessä viittaa jo Meksikoon. Keltaoranssia, maukasta ja satoisaa chiliä tuosta odotan. John the Chilliman Australiasta pitää sitä suosikkinaan ja hänellä on niin houkuttelevia kuvia siitä, että tuota piti kokeilla. Se kuulemma viihtyy Australian kuumassa ilmastossa, kunhan ei saa suoraa aurinkoa. Tuo ei välttämättä lupaa hyvää Suomea ajatellen, mutta katsotaan ja kokeillaan.

Chilivaari

Joulukuun alkupuolella ilmestyi ikkunalaudalla sisään tuotuun Aji Cristaliin kukkia ja niistä kehittyi raakileita. Jo viime viikolla, puolitoista kuukautta kukinnasta isoin palko alkoi punertaa kypsänä.

Cristal talvella:
Viime kesänä tämä jo teki satoa, mutta osaa se näköjään talvellakin. Chili on nyt punaisempi kuin punamullalla maalattu leikkimökki talvimaisemassa.  Tämä on tosin ainoa "täysikasvuinen", muut jäivät puolikokoisiksi, eikä niitä kehittynyt lopulta kuin 4. Valoahan tuossa on niukalti ja tuholaisetkin ovat nakertaneet lehtiä.

Parvekkeelta sisään tuotaessa unohtui tuholaistorjunta kun oksilla riippui vielä kypsyvää satoa. Niinpä ripsiäiset pääsivät sisään ja alkoivat tuhota lehtiä. Vahingot näkyvät kuvassakin selvästi. Kun ne alkoivat nakertaa myös uusia pikkutaimia, sisuunnuin ja kannoin kaikki chilit suihkukomeroon ja suihkin Raidia komeron täyteen. Homman toistin viikon päästä. Ovat vähentyneet, ehkä jopa loppuneet tuhot.

Satoa kypsytteleviä en kuitenkaan myrkyttänyt, vaan poistin pahimmat lehdet ja liiskasin sormin havaitsemani ötökät. Taitavat nuo selvitä hyökkäyksestä ja minä saan kypsää Aji Cristalia puhtaana ruokapöytään keskitalvellakin.


Chilivaari

Onkos tämmöistä tautia ennen nähty?
Aji Cristal:
Lehdet ovat vaaleita, melkein valkoisia yleensä kärjestä puoliväliin, mutta melkein kokonaan vaaleita ja vain vähän vioittuneita on myös. Tämä kuva on tuosta hedelmiä kypsyttävästä Aji Cristalista, joka muuten näyttää voivan hyvin, kukkii ja kasvaa.

Sama vika vaivaa kaikkia ikkunalautani chilejä, muutamaa baccaa ja Habaneron bonsai- ja pistokasversioita. Niitä tosin vähemmän. Kaikkia on hoidettu samalla tavalla, eikä mitään outoa ole syötetty vähään aikaan. Onko kyseessä joku harvinainen valkopälvitauti? Onko sellaisia chileillä?

Menikö sormi suuhun. Älä huolestu, luulen selvittäneeni syyn.

Pari viikkoa sitten ikkunan päällä oleva 4x21W loisteputkipatteriin tuli vikaa. Kaikki eivät syttyneet. En saanut viikonvaihteessa varalamppuja, joten osan ajasta paloi vain yksi putki ja pari päivää koko komeus oli alhaalla remontissa kun tutkin ensin vauriot ja sitten hankin varaosia. Chilit saivat pärjätä pilvisen päivän luonnonvalolla. Ettäkö lehdet reagoisivat muutaman päivän hämärään noin selvästi? Teoriaani tukee se, että uudet lehdet ovat taas normaaleja. Kasvit olivat ja ovat edelleen hyvässä kasvussa, siksi muutos näkyy värissä. Outoa on, että se ei tunnu korjautuvan, vaikka valoa tuli lisää. Jos chilit olisivat olleet koko ajan pelkän ulkovalon varassa, ne todennäköisesti eivät olisi kasvaneet noin reippaasti ja väri olisi ollut haalea koko ajan.

Aivan samalla hoidolla pikkutaimet, pubet ja muut ovat aivan normaaleja. Niillä on oma 23W ESL ikkunan sivussa. Kyllä se valon muutoksista johtuu... Luulisin.

Chilivaari

Vuoristomaisemaa ilmasta käsin?

Ei ihan, vaan lähikuva joulukuusenakin toimineen Aji Chombon lehdestä. Keskiruoti menee kuvan alaosassa.

Tämmöistä vaaleaa kidemäistä ilmiötä on silloin tällöin ilmestynyt chiliharrastajien kasveihin ja se on herättänyt paljon kysymyksiä - ja jonkin verran vastauksiakin. Ilmeisesti kyse on kasvin tavasta poistaa elimistöstään jotakin liiallista ravinnetta, suolaa. Liikakasteluun sitä on myös yhdistetty. Eräänlaista hikoilua siis.

Minä en ole mokomaa aikaisemmin tavannut, mutta nyt kun leikkelin eteisessä vähässä valossa kasvavaa Aji Chombo chinenseä, huomasin, että vanhat lehdet olivat aivan vaalean aineen peitossa. Erityisesti alapuoli oli harmaana, mutta kiteet erottuvat parhaiten yläpuolella. Tuota kasvia on kyllä lannoitettu kovasti ja vielä sisään tuonnin jälkeenkin se taisi saada annoksen. Noin viikko sitten leikkelin sitä kevätkuntoon, kaikki pitkät oksat lyhyemmiksi ja valtaosa lehdistä lähti samalla. Nyt on uusia, terveitä lehtiä kasvamassa, mutta niihin muutamiin vanhoihin iski tuo "tauti". Kukkiakin se taas kasvattelee. Kevät tulee, kertoo Chombo.

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 30, 2009, 22:16:21 ip
Onkos tämmöistä tautia ennen nähty?
Lehdet ovat vaaleita, melkein valkoisia yleensä kärjestä puoliväliin, mutta melkein kokonaan vaaleita ja vain vähän vioittuneita on myös. Tämä kuva on tuosta hedelmiä kypsyttävästä Aji Cristalista, joka muuten näyttää voivan hyvin, kukkii ja kasvaa.

Sama vika vaivaa kaikkia ikkunalautani chilejä, muutamaa baccaa ja Habaneron bonsai- ja pistokasversioita. Niitä tosin vähemmän. Kaikkia on hoidettu samalla tavalla, eikä mitään outoa ole syötetty vähään aikaan. Onko kyseessä joku harvinainen valkopälvitauti? Onko sellaisia chileillä?



Minulla tuota ilmiötä tuli kun käytin Raidia kirvojen häätöön. joku kuvakin löytyy päiväkirjasta. Vioituksia tuli nimenomaan uusiin lehtiin, jotka kasvoivat esiin hiukan raidauksen jälkeen. Kehittelin siihen sellaista teoriaa, että kun nuo uudet lehdet lymyävät ikäänkuin kupin pohjalla, niin ehkä Raidia kertyi sinne suppiloon oikein nesteenä asti, eikä sitten helpolla huuhtoutunut, tai teki vaikutuksensa ennenkuin huuhdoin. Ja ehkäpä Raid kykenee vahvana liuoksena tuhoamaan lehtivihreää ohutlehtisistä uusista versoista?

Vaan samanlaista vioitusta voi tulla monesta eri syystä, voi hyvinkin olla että sinulla ratkaiseva tekijä oli valon muutos.

Huomasin muuten, että minullakin on eräänlaista Peru teemaa tulossa, kun valitsin uusiksi Baccatumeikseni tälle vuodelle Aji Rojon ja Aji Amarillon, varsinkin Aji Rojo on käsittääkseni kunnon perinnekasvi Perun perukoilta.

Filago, joka kaikesta huolimatta päätti tarttua tänään Raid pulloon
#163

Chilivaari

Juuri tuon yksilön säästin Raidilta, kun siinä oli kypsä chili odottamassa syöntiä. Noilla muuttui päivän pituus pariksi päiväksi alle 7 tuntiin heikkoa päivänvaloa, kun valo palaa 14.

Tervetuloa vain Perun chileihin tutustumaan, kyllä niissä riittää ihmettelemistä. Niitä on aivan käsittämätön määrä siemenliikkeilläkin tarjolla. Ainakin yli 150 eri lajiketta. Siitä riittää meikäläisen parvekkeelle kymmeneksi vuodeksi joka vuosi uudet chilit. Rojo ja Amarillo jäävätkin vielä kokeilematta.