toukokuu 23, 2024, 07:29:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Rach

1
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Kotiruoka kunniaan!
elokuu 30, 2011, 22:05:59 ip
Se on jännä kun tulee sellanen fiilis, et nykyihmisen ei pitäis ajatella omilla aivoillaan, vaan mieluummin noudattaa tilastojen ym. keskiarvojen ja mediaanian ja LD50:sten pohjalta säädettyjä normeja, niin syömisen, liikkumisen kuin muunkin suhteen. Kaiken aikaa on ties mitä yleisiä ohjeita, joista myöhemmin huomataan, et ohoh eipäs se ihan noin mennytkään. Äkikseltään tulee mieleen esim. sikainfluenssarokote, tuetut ja vaimennetut lenkkarit tai vaikkapa kevyttuotteet (joskaan en oo varma, onko siitä mitään oikeeta tutkimusta olemassa). En kyllä missään vaiheessa ymmärtänyt sitä hysteriaa ja jonotusta tohon sikainfluenssarokotteeseen, eikä tullut mieleenkään mennä jonon jatkoksi. Kaverilla todettiin se ja sehän meni ihan normiflunssana parissa päivässä ohi. Nyt on vielä narkolepsiatapaukset sun muut. Tulee kyl väkisinkin mieleen, et isot lääkefirmat keksii keinonsa lyödä leiville, kun on tilaisuus. Jees, mutta parasta ottaa foliohattu tässä vaiheessa pois päästä...

Ja offtopicikshan tää tavallaan meni. Mut oli mulla muistaakseni jokin punainen lanka tässä...
2
Vehnäoluethan ne unohtui kokonaan edellisessä postauksessani! Suosikkina on pysynyt Weihenstephaner Hefe Weissbier. Myös se dunkel-versio toimii! Vehnäoluet on siitä erikoisia, että ne on parhaimmillaan lähes saman tien valmistamisen jälkeen. Pidemmässä säilytyksessä esterit kuten banaani häviää pikku hiljaa. Ja "valtiollisen oluenpilaamon" Alkon vehnäoluet taitaa olla aina vähintään useita kuukausia vanhoja. Pääsisipä joskus maistamaan ihan tuoreeltaan esim. jotain saksalaista huipputuotetta! Suodatetun vehnäoluen pointti ei oo tullut mulle vielä selväks. Miks olut pitää ylipäänsä suodattaa? Nostan kyllä hattua esim. Nokian panimolle, jolta löytyy suodattamattomia tuotteita lähes joka kaupan hyllyltä! Keisari Elowehnä on muuten ihan toimiva kesäjuoma!

Indian Pale Aleista tuli ekaks mieleen mainio Nögne Ö:n India Pale Ale! Sopii humalahakuiseen juomiseen kirjaimellisesti! ;)

Kumma juttu, mutta tuo makumieltymys oluissa vaihtelee koko ajan. Tai kiertää vähän niinku jotain sykliä. Välillä tuntuu, et reilusti humaloitu imperial stout -mönjä on ainut jossa on makua tarpeeks. Kun taas toisena päivänä makustelee mielellään jotain kivaa pilssiä ja nautiskelee sen leivonnais-tuoksuista. Seuraavana hetkenä maistuukin laimeahko britti-ale.. jne. Sellainen mutu tullut myös makuaistista, että vanhemmiten happamat maut alkavat mennä makeiden edelle. En usko, että oisin pystynyt joskus 17-vuotiaana juomaan pullollista Lambicia. Upciderin sokerivellissä sen sijaan ei ollut muka mitään vikaa!
3
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Tee-Hetkiä?
elokuu 12, 2011, 20:48:06 ip
Haudutusaika riippuu toki teelajista, mutta useimmille laaduille 10 min haudutus tuottaa tosiaan kitkerän makuista teetä. Jossain päin nettiä oli tutkimus, miten haudutusaika vaikuttaa vihreän teen ominaisuuksiin. Muistaakseni lyhyt haudutus (1-2 min) tuotti nopeasti piristävän teen, kun taas pidemmän haudutuksen (n. 5 min) myötä tee piristi vähemmän mutta pidempään. Maku oli toisarvoinen juttu tässä.. Yli 5 min haudutettu vihreä teehän tahtoo olla melko kitkerää.

Aikoinaan googlasin puer-teestä kaikenlaista, mutta TunturiTigerin linkin mukainen valmistustapa oli mulle aivan uusi! Puoli pannullista teekakkua, ensimmäinen haudutus kaadetaan pois ja muutenkin tosi lyhyt haudutusaika! Pitää ehdottomasti kokeilla! Puer on muuten siitä kätevä tee, että se ei välttämättä vaadi pannua ja suodatusvermeitä: pala kakkua suoraan kuppiin ja vettä päälle. Hyvää on eikä montakaan purua eksy suuhun asti. Tosin siitä on oikeaoppisuus näköjään melko kaukana...
4
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Hallavaroitus!!!
elokuu 12, 2011, 01:42:41 ap
Was?
5
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Hallavaroitus!!!
elokuu 11, 2011, 23:16:55 ip
Taitaapa tulla kylmä yö ainakin Länsi-Suomessa ja Pohjanmaalla. Esim. Ylivieskassa lämpö näyttäisi laskevan niin kuin lehmän häntä. Halla-merkkikin ilmestyi näköjään juuri Pohjanmaan kohdalle..

http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Ylivieska
6
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Tee-Hetkiä?
elokuu 11, 2011, 02:48:09 ap
Teen ja matén ystävä ilmoittautuu. Aamu lähtee parhaiten käyntiin vahvalla mustalla teellä, johon voi lorauttaa myös maitoa (entisen maitokahvinjuojan pinttynyt tapa). Esim. intialaiset Assam-teet tai kiinalaiset Yunnanin alueen teet toimii hyvin. Olen huomannut, että moni kahvinjuoja pitää teetä laihana vetisenä litkuna, jota sitten siemaillaan pikkusormi pystyssä. Näille epäilevilletuomaksille voisin suositella esim. Yunnan Imperial -teetä. Maistuu lantaiselle maalle ja tuoksuu navetalle. Eli parasta! Puer-tee on kans ihan loistavaa, toki ilman maitoa aina. Joskus tulee vedettyä myös pussiteetä aamulla. Forsmanin Assam on yllättävän hyvää ja jopa Rainbow:n Ceylon menettelee. Satunnaisesti tulee juotua myös vihreetä teetä. Harmi vain, että nälkä kasvaa syödessä ja hyvälaatuiset vihreät teet tahtoo olla vähän hintavia. Maustetusta teestä en niinkään välitä. Chai toki menettelee.

Iltapäivällä tai illalla tulee sitten viriteteltyä jokapäiväinen maté. Tuntuisi senkin suosio kasvavan koko ajan Suomessa, eikä ihme! Saksasta minäkin nykyään tilaan matea, kun tulee halvemmaksi. Rosamonte Especial on ehkä parasta yerbaa, mitä on vastaan tullut. Mate-kulttuurista on muuten olemassa hyvä ja mielenkiintoinen suomalainen gradu: https://www.doria.fi/handle/10024/43230
7
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Frisbeegolf
elokuu 08, 2011, 20:08:15 ip
Hieno laji, joka sopii lähes kaikille! Aloitin itse viime kesänä ja sen jälkeen onkin tullut heiteltyä. Frisbeegolf on myös tosi edullinen laji, sillä lähes jokainen Suomen yli sadasta kentästä on ilmaisia. Samoin kiekot ei maksa juuri mitään ja yhdelläkin kiekolla pääsee loistavasti alkuun. Sellainen on tullut kyllä mieleen, että suurin osa "pro-pelaajista", jotka retuuttaa jotain 30 kiekon laukkuja pitkin pusikoita pärjäisi yhtä hyvin ihan muutamalla kiekolla. Onhan niissä lätyissä toki eroja... Mutta välineurheilu on mielestäni tästä lajista aika kaukana. Taitava heittäjä saa ihan ok-tuloksia vaikka pelkällä putterilla! Kiekkolaukku on kyllä siitä kätevä, että kun jättää ne pari kymmentä "turhaa" kiekkoa ostamatta, niin laukkuun jää vielä tilaa mattsonin mainitsemalle urheilujuomalle, jonka nauttimisen myötä heitot alkavat yleensä kulkea...ainakin johonkin pisteeseen saakka. ;)
8
Oman kokemuksen mukaan myös sähköliedellä voi saada hyvää wokkia. Pannu tosin pitää olla valurautaa ja liedessä tarpeeksi potkua. Nykyajan keraamisilla liesillä ei tahdo saada pannua tarpeeksi kuumaksi, mutta esim. vanha Strömberg toimii aika hyvin. Pannun pitää antaa kuumeta tarpeeksi pitkään, joku vartti ainakin täydellä teholla. Samalla voi vaikka pilkkoa aineksia. Kun öljy alkaa savuta lähes heti kun sen kaataa pannulle, lämpö on oikea.

Jos kokkais paljon kiinalaista, niin kaasupoltin + hiiliteräspannu ois varmasti paras yhdistelmä. Valurautaisen pannun huono (ja hyvä) puoli on tosiaan se, että se pysyy pitkään lämpimänä. Joissakin ohjeissa neuvotaan sulkemaan liesi kesken paistamisen esim. 1-2 minuutiksi ja jatkamaan paistoa uudestaan. Valurautaisella pannulla ruoka pitää nostaa näissä tapauksissa pois pannusta. Raskasta pannua ei voi myöskään heilutella kiinalaisten kokkien tapaan. Hiiliteräksen huono puoli taas lienee se, että pinta pysyy tarttumattomana vain silloin kun pannua käytetään usein. Valurautapannu on aika arvokas, mutta toisaalta sehän kestää helposti ainakin muutaman sukupolven kokkailut. Oma pannu taisi olla n. 80 e.



9
Kumma juttu, mut 1 ml / litra annostuksella tomaatti meinaa rullata vähän lehtiä. Toisaalta lisäsin vasta nyt viikon vedenvaihdon jälkeen vettä resoon, sieltähän olikin ehtinyt haihtua jotain 5 litraa, joten saattoi olla vähän väkevät liemet. Pitää katella miten tomaatti tosta kasvaa ja säätää sen mukaan. Aina voi toki palata Floraan, jolla tuntui ainakin kasvavan ihan ok.
10
Mikähän lienee sopiva määrä Puutarhan Kesää ebbissä kasvavalle päärynätomaatille? Ajattelin säästää Flora Micron ja Maton kulutuksessa laittamalla tomaatille tota edullisempaa. Laitoin n. 12 litran vesimäärään n. 12 millilitraa PK:ta. Voikohan sen runsaasta typpimäärästä tulla jotain ongelmaa? Olisiko tässä vaiheessa parempi vähentää PK:ta ja lisätä vähän Matoa? Tomaatti on siis vajaa metrin korkea ja tuuhea, kukkaterttuja alkaa olla joka puolella, muutama raakilekin jo.
11
Tere! Itse hurahdin tällaiseen lajiin, joka on ilmeisesti nouseva trendi myös Suomessa. Aiemmin pyrin juoksemaan ainakin pari kolme kertaa viikossa vähintään puolen tunnin juoksulenkin lenkkareilla. Hyvät kengät on tietysti kaiken a ja o, joten laadukkaisiin Asicsiin saattoi kulua parin vuoden välein lähes 200e/pari. Juoksu tuntui joskus kuitenkin vähän pakkopullalta: "tylsä laji, maisemat vaihtuvat hitaasti jne." Muutama kuukausi sitten kuulin, et tyypit juoksee maratoneitakin avojaloin! Siis häh? Eiks siinä mee jalkapohjat rikki? Entä mites vaimennukset ja pronaatiotuki ym.? Suorastaan pakko oli perehtyä aiheeseen.

Ja hyvä että perehdyin! Rakentelinpa youtube-videon innoittamana jopa omat huarache-sandaalit, joita nykyisin käytän lenkeillä lähes pelkästään. Juoksu muuttui lajina ihan täysin: ainakin kovalla alustalla vaadittava päkiäaskellus muuttaa juoksutekniikkaa luonnolliseksi, jolloin jalka toimii ikään kuin jousen tavoin. Erilaiset alustat tuntuvat aidosti erilaisilta: lämmin asfaltti tuntuu lämpimältä, kylmä ruoho kylmältä, märkä sora märältä. Ilmastointi toimii loistavasti myös hellesäillä: ei hikisiä sukkia. Nykyään tulee katsottua tarkemmin mihin astuu tai oikeastaan mihin ei halua astua. Sen seurauksena esim. kivisellä asfalttitiellä voi aistia keskivartalon tienoilla aivan uutta aktiviteettia - jalkaterän pienistä lihaksista ja pohkeista nyt puhumattakaan!

Onks täällä chilipäiden joukossa muita barefoot-henkisiä tyyppejä? :)


Laitetaas tähän loppuun vielä uusimmasta Juoksija-lehden numerosta bongattu loistava artikkeli aiheesta sekä melko hc-video youtubesta:

http://imageshack.us/f/15/barefoot1.jpg/

http://imageshack.us/f/198/barefoot2.jpg/

http://imageshack.us/f/37/barefoot3.jpg/

http://imageshack.us/f/10/barefoot4.jpg/

http://www.youtube.com/watch?v=-ZDzY3v9V9Y
12
Aloitan komppaamalla Räyhistä ja mattsonia: Pistonhead yllätti positiivisesti minutkin. Toisin kuin suomalaisissa bulkkilagereissa, humalan pystyy maistamaan. Maltaisemmalla rungolla tää ois jo oikeesti aika hyvä bisse! Vähän ohueksi se toki jää.. Mut jos ruotsin poijaat saa ton laatuista olutta tolla hinnalla kauppojen hyllylle, niin tuen ehdottomasti svenssoneita ja jätän Karjalan hyllyyn.

Sitten muutama hyväksi havaittu olut:

Lagereita:

Master - tumma tsekki. Ehdottomasti yksi parhaista oluista, mitä olen maistanut. Ei ole kyllä mitään käsitystä mistä tätä voisi saada nykyään.
Ayinger Jahrhundert Bier - yksi parhaista pilsnereistä: hiivaa, homeista kellaria, leivosta ja sulaa voita (=diasetyyli) sopivassa suhteessa
Pilsener Urquell - edellisen kaltaista settiä. Varma valinta.
Ayinger Winterbock - nestemäistä leipää.
Ayinger Fest-Märzen
Rauchbier - nestemäistä palvikinkkua Bambergista.

Muita:

Beer Hunter's Syntipukki - täynnä makua! 12% alkoholikaan ei puske yhtään liikaa läpi.
Samuel Smith's Imperial stout - mahtavaa kamaa.
Nögne Ö imperial stout
Victory Storm King - kuulemma sisältää humalaakin jonkin verran. :)

Liberty ale
Sierra nevada pale ale - kiva aromihumalointi ja jämäkkä mallaspohja.
Fuller's ESB - toimii aina. Osaisipa itsekin tehdä näin hyvää olutta...
Stallhagen IPA - mahtava vaahto! Erittäin loistava olut muutenkin. Hyvä Suomi ja Åland! Jos IPA:t tuntuu yleensä liian karvailta, kandee kokeilla tätä!
Corsto Maltainen - Sinebrychoff osaa tarvittaessa tehdä myös hyvää olutta.

mitäs muuta.. Jos real alea sattuu oleen hanassa, niin yleensä maistuu.

Ai niin. Pari lambicia:

Cantillon Gueuze
Cantillon Rose de Gambrinus - Hapan. Mutta raikas, kun pääsee sinuiks.

Sit hyviä belgejä tietysti on vaikka muille jakaa.   :P

13
Onkohan näin, että punkit ryömivinä otuksina tulee kasveihin aina vartta pitkin ja ei esim. seitistä roikkumalla suoraan lehdille kuten hämähäkit varmaan tekevät? Lehdissä oli vasta jostain tutkimuksesta, jonka mukaan verta imevät punkit ei tykkäis valkosipulin hajusta. En sitten muista, oliko kyseessä jokin rikkiyhdiste tms., jota erittyy valkosipulia syöneen ihmisen hien mukana. Lieneeköhän vihannespunkeilla sama juttu?

Joka tapauksessa ajattelin kokeilla ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä punkkeja vastaan kasvien (chilit, tomaatti, kurkku) rungon sumuttamista nokkosvedellä, johon puristin n. 10 valkosipulin kynttä sekaan ja lisäsin tipan Puutolua, jotta litku tarttuis vähän paremmin runkoihin. Ilmeisesti jossain luomuhommissa käytetään nokkosvettä lannoitteena. Raportoin myöhemmin, josko punkkeja ilmestyy jälleen "normaalisti" vai ei. Jos ilmestyy, niin vois kokeilla vielä sumuttaa kaikki lehdetkin tolla litkulla. Se on vain vähän isompi homma...
14
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Yerba (Ilex paraguariensis)
kesäkuu 07, 2011, 23:10:29 ip
Itsekin mateen suurkuluttajana yritin pari vuotta sitten saada tätä kasvamaan, mutta yksikään kymmenistä kylvämistäni siemenistä ei itänyt. Kokeilin erilaisia metodeja: huoneenlämmössä mullassa sekä hiekan sekaisessa mullassa, jääkaapissa 4 vko kylmäkäsittely, jonka jälkeen huoneenlämpöön, kivivillassa...jne. Jossain oli maininta, että yerban siemen vaatisi tukaanin ruuansulatuksen läpikäymisen itääkseen. Kävisiköhän kissa? :) Loppujen lopuks taitaa olla vähän helpompi ja halvempi tilata Saksasta muutaman kilon setti silloin tällöin.

Sain kyllä yhden teepuun siemenen itämään. Se siemen muistaakseni oli kans jääkaapissa pari viikkoa, jonka jälkeen meni vielä vajaa 2 kk ennen kuin iti. Nyt se on ihan hyvässä kondiksessa kaksi vuotta myöhemmin ja pääsi juuri isompaan ruukkuun. Saas nähdä miten villiintyy kasvihuoneessa! Näiden puiden idätysyritysten jälkeen paprika tuntuu aika helpolta idätettävältä. :)

15
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
syyskuu 05, 2010, 18:55:36 ip
Ja Szechuanin z:t ja ch:t kirjoitetaan tietysti noin päin...anteeksi aivopieru.
16
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
syyskuu 05, 2010, 18:50:56 ip
Swagat sijaitsee siis siinä missä ennen oli ravintola Cupla. Töölöntorilta vähän etelään siis. Ihan kovat pojot sekin näkyy saaneen tuolla eat.fi:ssä: http://eat.fi/helsinki/swagat Tiiä sitte tuosta sivustosta, mutta ruoka oli kyllä hyvää.

Empire Plazassa on tosiaan puitteet kohdallaan. Erittäin tyylikäs sisustus ja ainakin omalla kohdallani myös palvelu on ollut aina erinomaista. Vielä kun ottaa sijainnin ja ruuan laadun huomioon, niin hintataso on oikeinkin ok.

Farang äänestettiin keväällä Suomen 6. parhaimmaksi ravintolaksi. Ja se ehti olla auki peräti puoli vuotta ennen tuota titteliä, ihan kova temppu. :) http://www.viisitahtea.fi/parhaat-ravintolat/2010/5054-2010-6-farang-helsinki Hintataso tuolla on tietysti astetta kovempi, n. 20-30e, mutta on sitä kyllä kovasti kehuttu.
17
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Helsingin raflat
syyskuu 04, 2010, 20:23:41 ip
Hei! Jos thai-ruoka maistuu, niin kannattaa ehdottomasti poiketa Vaasankadulla sijaitsevassa pienessä uudehkossa (avattiin muistaakseni huhti-toukokuussa) Tuk Tukissa. Hintataso on kohdallaan (n.10-15e) ja ruoka-annokset mielestäni varsin hyviä. Punainen curry on oikeasti aikamoisen tulista tuolla! Ja toiveesta saanee varmasti myös lisää potkua, jos sekään ei riitä. http://eat.fi/helsinki/tuk-tuk

Täytyypä tässä samalla kehaista Runeberginkadun nepalilaista Swagatia, jossa pistäydyin joskus keväällä lounaalla. Ei ehkä mikään supertulinen kokemus, mutta masala oli kyllä parasta mitä oon Helsingistä saanut! Ja samoilla seuduilla lähellä oopperataloa on eräs hintalaatu-suhteeltaan mielestäni loistava kiinalainen: Schezuan. Joskaan se ei päihitä annoksillaan esim. Kampin keskuksen Empire Plazaa, niin Schezuanin ankkaan siellä kannattaa ehdottomasti satsata! Mielettömän hyvää!  :D

Farang se on vielä testaamatta, mut pitänee kerätä vielä kolehtia sitä varten tovi jos toinenkin... Pakko silti kokeilla, onhan sitä sen verran hehkutettu joka puolella. Onko kokemuksia?
18
Hei! Punkit iskivät minunkin kasveihin, lähinnä kurkkuun ja amppelitomaatteihin, mutta satunnaisia punkkeja näkyi myös chilien lehtien alapinnoilla. Ruiskutin ahkerasti mäntysuovalla ja vedellä ja Baygoniakin saattoi mennä vähän yli direktiivin... Noista huolimatta punkit tuntuivat aina iskevän uudelleen. Kokeilin seuraavaksi Puu-tolua ja sen jälkeen ei ole punkkeja näkynyt. Onko muut huomanneet, että puu-tolu olisi jostain syystä tehokkaampi kuin mäntysuopa? Melkein samaa ainettahan ne lienee.
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: PP:n ensimmäinen kausi
heinäkuu 12, 2010, 00:33:18 ap
Hei! Itselläni on esiintynyt täsmälleen samankaltaista lehtien kellastumista. Chilivaari arveli sen olevan ihan normaali ilmiö, jossa kasvin vanhat lehdet saa väistyä uusien tieltä. Ja siltä se tosiaan vaikuttaa. Aji Cristal pudotti varmaan 50 keltaista lehteä pari viikkoa sitten, mutta kasvaa nyt hyvin ja pukkaa kukkaa ja uutta lehteä minkä ehtii!
20
Kasvihuoneessa kasvavaan Aji Cristaliin oli ilmestynyt muutama tällainen lehti. Mistähän voisi olla kyse? Itse arvelisin typen puutetta, kun esim. mitään ötököitäkään en onnistunut löytämään. Kiitos vastauksista!