toukokuu 18, 2024, 07:38:55 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Rach

1
Tere! Itse hurahdin tällaiseen lajiin, joka on ilmeisesti nouseva trendi myös Suomessa. Aiemmin pyrin juoksemaan ainakin pari kolme kertaa viikossa vähintään puolen tunnin juoksulenkin lenkkareilla. Hyvät kengät on tietysti kaiken a ja o, joten laadukkaisiin Asicsiin saattoi kulua parin vuoden välein lähes 200e/pari. Juoksu tuntui joskus kuitenkin vähän pakkopullalta: "tylsä laji, maisemat vaihtuvat hitaasti jne." Muutama kuukausi sitten kuulin, et tyypit juoksee maratoneitakin avojaloin! Siis häh? Eiks siinä mee jalkapohjat rikki? Entä mites vaimennukset ja pronaatiotuki ym.? Suorastaan pakko oli perehtyä aiheeseen.

Ja hyvä että perehdyin! Rakentelinpa youtube-videon innoittamana jopa omat huarache-sandaalit, joita nykyisin käytän lenkeillä lähes pelkästään. Juoksu muuttui lajina ihan täysin: ainakin kovalla alustalla vaadittava päkiäaskellus muuttaa juoksutekniikkaa luonnolliseksi, jolloin jalka toimii ikään kuin jousen tavoin. Erilaiset alustat tuntuvat aidosti erilaisilta: lämmin asfaltti tuntuu lämpimältä, kylmä ruoho kylmältä, märkä sora märältä. Ilmastointi toimii loistavasti myös hellesäillä: ei hikisiä sukkia. Nykyään tulee katsottua tarkemmin mihin astuu tai oikeastaan mihin ei halua astua. Sen seurauksena esim. kivisellä asfalttitiellä voi aistia keskivartalon tienoilla aivan uutta aktiviteettia - jalkaterän pienistä lihaksista ja pohkeista nyt puhumattakaan!

Onks täällä chilipäiden joukossa muita barefoot-henkisiä tyyppejä? :)


Laitetaas tähän loppuun vielä uusimmasta Juoksija-lehden numerosta bongattu loistava artikkeli aiheesta sekä melko hc-video youtubesta:

http://imageshack.us/f/15/barefoot1.jpg/

http://imageshack.us/f/198/barefoot2.jpg/

http://imageshack.us/f/37/barefoot3.jpg/

http://imageshack.us/f/10/barefoot4.jpg/

http://www.youtube.com/watch?v=-ZDzY3v9V9Y
2
Kasvihuoneessa kasvavaan Aji Cristaliin oli ilmestynyt muutama tällainen lehti. Mistähän voisi olla kyse? Itse arvelisin typen puutetta, kun esim. mitään ötököitäkään en onnistunut löytämään. Kiitos vastauksista!



3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Rach 2010
kesäkuu 23, 2010, 18:07:15 ip
Moi. Tänä vuonna kokeilen kasvattaa ensimmäistä kertaa myös tomaatteja ja kurkkua. Lajeina on päärynätomaattia, luumutomaattia, kirsikkatomaattia ja amppelitomaattia. Chilipuolella kasvaa ihan peruslajeja: pari Aji Cristalia, Championia, Pimenta da Neydeä, Lemon drop sekä Rocoto rojo.


Champion ebbissä. Samassa lootassa ennen kasvanut 3-vuotias Turbo-pube ei selvinnyt enää talven yli. :( Oikealla puolella pienemmässä ebbissä Pimenta da Neyde, jossa on jo n. 10 palkoa kypsymässä.


Champion ja Rocoto rojo


Rocoto


Aji Cristalit


Lemon Drop ja Champion


Kaks päärynätomaattia kasvaa 23 litran ämpärissä.


Loput tomaatit kasvaa itsetekoisissa kasvusäkeissä. Lannoitteena käytän puutarhan kesää.


Kurkun alku.


Hampuusikukintoko? ;) Ei vaan ihan kurkunnuppuja tai jotain..


Tee ja amppelitomaatti.




4
Moi. Kasvari on nyt valmis, päivittelen taas jossain vaiheessa tuota päiväkirjaa ja lisään sinne pari kuvaa.

Oon miettinyt tässä eri vaihtoehtoja kasvukauden pidentämiseksi kumpaankin suuntaan. Päivällähän lämpö riittää jo varmaan jostain huhtikuusta lähtien aina syys-lokakuulle, mutta yöllä taitaa lämmöt painua hallaöinä miinuksen puolelle aika helpostikin. Yksi vaihtoehto ois tietenki hankkia tarvittavat termostaatit ym. vermeet ja lämmittää sähköllä, mutta se näkyy kyllä sähkölaskussa.

Olisikohan mitään apua levittää kerros tiiliä kasvarin lattialle? Tiilet on valkoisia umpinaisia kooltaan n. 13 x 27 cm. Entä olisiko ideaa maalata tiilet mustiksi paremman absorption toivossa? Tosin mustahan myös lähettää lämpösäteitä tehokkaammin kuin valkoinen, joten riittääköhän niistä sitten lämpöä koko yöksi? Heh.. kenties hieman tyhmiä kysymyksiä..  ;D

No vieläpä yks: Oisko mitään hyötyä roudata jotain mustaa vesipönttöä kasvarin nurkkaan lämpenemään päiväks ja lämmittämään yöksi?
5
Kysyinkin jo tuolla Kärsän palstalla tästä, mutta kysytäänpä vielä tässä etusivullakin. Elikkä aji benitoon on ilmestynyt tollaisia ruskeita läikkiä podeihin ja näkyis olevan myös nupuissa tuota. Lehdet näyttää aika hyvältä, mutta pari keltaista lehteä oli kasvin keskellä ja muutamassa on noita pilkkuja kärjessä.








Myös pari kuukautta sitten idätetyssä aji cristalissa näyttäisi olevan jotain samantapaista:




Ötököitä en ole löytänyt. Ravinteena on käytetty nekon kasviravinnetta silloin tällöin aika miedoilla annoksilla. Cristal pääsi tohon 10 litran ämpäriin n. viikko sitten, joten ei ainakaan sen kohdalla luulisi pelkästään ravinteista olevan kiinni. Multana käytän Kekkilän puutarhamultaa, jossa kevytsoraa vähän seassa. Tuli sellainenkin jo mieleen, että voikohan näihin aikoihin riehuva perunarutto tarttua myös paprikoihin? Tää on nyt kolmas tai neljäs vuosi kun chilit kasvaa eikä oo kyl tällaista ennen tullut vastaan.. :(



6
Muut harrastukset ja elämä / Yerba Mate
heinäkuu 09, 2009, 19:34:56 ip
Hei! Onko mateen ystäviä?

Löysin tämän mainion piristävän juoman vasta n. kuukausi sitten, mutta jo nyt tekisi mieli kokeilla sen kasvattamista! Suomalaisilta siemensivustoilta ei mateen siemeniä kuitenkaan näyttäisi saavan. Sattuisiko jollain forumin chilinistillä olevan noita siemeniä myytävänä? Entä tietoa kasvin kasvattamisesta? Sitäkin löytyy aika niukasti, sentään jotain:

http://www.magicgardenseeds.com/ILE01  <- tuolta poimittua:

Growing instructions
Mate is an evergreen shrub, native to Brazil. It grows very rapidly in a rich, weel drained soil. The seeds must be stratified (place in layers of moist sand). Sometimes it takes one year before germination starts. Frequently check the stratification boxes too se if germination has begun. Then sow immediately (with the sand) in prepared bed. For making Mate tee: The branch tips bearing young leaves can be cut when young. The leaves should be toasted in an oven until dry.



7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Rach 2009
kesäkuu 16, 2009, 19:52:29 ip
Moikka. Aloitanpas minäkin nyt jonkinmoisen stoorin täällä tälle vuodelle.

Tämän kesän kuumin juttu ois rakentaa kasvihuone tänne vanhempien luo. Piirtelin jo yhden version: 4 x 2,5 m, mutta sehän on "aivan liian iso"! Luulenpa, et tuollainen 10-neliöinenkin tulee aika nopeesti täyteen, ja vääntöä aiheesta käytiinkin. Lopulta suostuin kuitenkin piirtelemään uuden pienemmän version: 3 x 2 m. Mahtuuhan sinne nyt jotain sentään, vaikka täyteen varmasti tuleekin..



Tää on siis vähän tällainen raakaversio vielä, esim. tuuletusluukkua tai -luukkuja ei vielä oo tossa kuvassa. Materiaaliks oon suunnitellut painekyllästettyä 2x4 pohjakehikkoon (ei muuten näy sekään kuvassa) sekä nurkka-tolppiin. Muu puuvärkki ois 2x2:sta, pk:ta sekin. Kattoon haaveilin valokatetta ja seiniin todennäköisesti tuplamuovit. Perustuksia en oo vielä sen kummemmin miettinyt, mutta kyllähän tollanen "purje" pitää varmaan kunnolla maahan kiinnittää, että kestää syysmyrskyt ym. Jossain ladonnurkalla olin näkevinäni vanhoja sähköpaaluja, ehkä niitä vois harkita myös pohjakehikoks.

Kyselinkin jo tuolla toisella palstalla jotain, mut pistetääs vielä pari kyssäriä tännekin:

Minkähän kokoinen tuuletusluukku ois sopiva ton kokoiseen kasvariin? Jos tekis yhden luukun automaattiavaajalla jonneki tonne kattoon lähelle takaseinää ja kuumina päivinä kävis vielä aukaseen oven, nii pelittäisköhän sellanen? Luukun koko ois todennäköisesti luokkaa 60 x 70 cm.

Kasvihuone tulee varmaankin ihan maata vasten eli ei mitään lattiaa. Oisko sepeli tai vastaava hyvä alusta kasvarille? Se ehkä eristäis jonkin verran ja tasoittais lämpövaihtelua.

Oisko ideaa säästää puuvärkissä sen verran, että ottais 2x2:set ihan höyläämätöntä puuta ja sutis ne ite jollain kyllästysaineella?

8
Edistyneempi chilinkasvatus / Kasvarin rakentamisesta
kesäkuu 10, 2009, 23:01:57 ip
Hei! Suunnitelmissa olisi siis tehdä kasvihuone tässä kesällä. Muutama juttu askarruttaa:

Pitäisikö kaikki puuosat olla painekyllästettyä? Varsinkin jos päätyy tuplamuovi-ratkaisuun, niin on vaikea uskoa, että kyllästämätön puu kestäisi monen vuoden oleskelun muovien välissä.

Katon ajattelin tehdä valokatteesta, joskin se melko kalliiksi käykin (n.7e/m2). Olisiko parempi tehdä kaikki seinät samaisesta värkistä? Vaihtoehtona siis uv-suojattu kasvihuonemuovi tuplana.

Jossain puutarhasivuilla suosittelivat, että kasvihuone pitäisi olla maasta irti. Meneekö kaikki mönkään jos kasvihuoneen tekee suoraan maan päälle? Mielessä oli että toiselle puolelle kasvaria voisi tehdä vaikka multapenkin ja toiselle hydrot pörisemään.. Ja Starfish tietenkin takaseinustalle, harjan kohdalle. :)
9
Chililajikkeiden arvostelut / Pimenta da Neyde
marraskuu 06, 2008, 14:02:05 ip
Loistava lajike! Varmastikin yksi hienoimmista chileistä tummankiiltoisine lehtineen. Ja podeissa on kans munaa vaikka muille jakaa! Voimakas ja hienostuneen hedelmäinen chinense-aromi leijaa chilinistin nenään podin halkaistessa ja viettelee koskemaan palkoa kielenkärjellä. Hetken kuluttua nisti manaa kieli turtana et ei ikinä enää. Mutta nisti on nisti. :D
10
Moi!

Onkohan mahdollista, et harsosääsket pystyy lisääntymään myös ebbissä jotenki? Tällä hetkellä keittiössä pörrää noita harsosääskiä enkä ihan tiedä mistä niitä oikein tulee. Ikkunanlaudalla kasvaa boliviaani tollasessa pienessä 3+8 litran ebb&floodissa. Onkohan olemassa jotain kikkaa, millä noita voisi vähentää?
11
Erikoisuudet / Aji Cristal -risotto
syyskuu 09, 2008, 16:57:40 ip
Laitetaas tällanen tänne. Risotto, joka oikein valmistettuna on mitä parhainta ruokaa, saa kivan pienen lisän tuoreesta Aji Cristalista. Näitä tarvii:

sipulia
oliiviöljyä
arborio-riisiä, Pirkka risotto on hyvä! En suosittele parboil-riisejä...
sahramia, ei liikaa, ehkä 1/4 pussi tai jotain
loraus kuivaa vermuttia, ei oo niin just määrän kans, ehkä joku 0,5-1 dl valkkari toimii kans, mut vermutista tulee kiva säväys.
aji cristalia (ei oo väärin laittaa jotain muutakin, paitsi pahoja annuumeita)
kanafondia (kanaliemikuutio toimii myös, mut fondi on aina parempaa)
halutessa laakerinlehtiä ja kokonaisia valkopippureita
parmesan-juustoa, HUOM! Ei mitään valmiiks jauhettua laatan makuista, vaan kunnon juustoa, jonka raastaa ite.

Laita vettä kiehumaan kattilaan, lisää kanafondia ja laakerinlehdet/valkopippurit kun vesi kiehuu. Kuullota pilkottu sipuli oliiviöljyssä pannulla (tai kattilassa) miedolla lämmöllä, älä ruskista.  Sekaan riisiä. Anna öljyn imeytyä riisiin jonkin verran. Lisää sahramia. Kannattaa ehdottomasti kaataa se ensin esim. lusikalle, josta vasta ruuan sekaan. Aji Cristalia voi vaikka tässä vaiheessa pilkkoa ja laittaa sekaan. Lorauta vermuttia ja anna taas imeytyä. Lisää aina välillä kanalientä riisiin ja sekoittele. Kantta on hyvä käyttää, niin vesi ei turhaan haihdu. Risotto on valmista kun riisi on sopivan kypsää. Jauha lopuksi parmesaania sekaan reilusti.

Ompa muuten hyvää!
12
Moi. Ebbi tuntuisi olevan tosiaankin tehokas. Vajaassa kahdessa kuukaudessa Champion on kasvanut 20W eslin alla jo 30cm korkeaksi ja tuuheaksi kasviksi, josta olen jo poiminut n. pari kymmentä nuppua. Vaikkakin liemi on tosi Micro-painotteinen, nuppuja vain puskee hullun lailla.

Samassa lootassa kasvaa Turbo-Pube, jolla kokoa on vasta n. puolet baccan koosta. Tää pube tuntuisikin kasvavan mieluummin leveyttä kuin korkeutta. Siitä olen myös bongannut jo muutaman nupun, mistä tulikin mieleen et kannattaisiko siitäkin poimia nuput tässä vaiheessa? Vai kenties antaa kukkia siinä pelossa, et niitä nuppuja ei myöhemmin syntyisikään? Entä sit tuo pölyttyminen vielä: onko edes pointtia kasvattaa vain yhtä pubea kerralla? Voiko se tuottaa mitään?

Sit sellaista vielä mietiskelin, et onkohan pubescens-lajin karvaisilla lehdillä jokin tarkoitus? Joillain kasveilla ne kait liittyy siihen, et lehti saa paremmin ilmasta kosteutta (tai jotain sinnepäin, korjatkaa jos oon väärässä). Mut ainakin tällä 2kk vanhalla turbo-pubella lehtien karvat muistuttaa lyhyttä parransänkeä, ja suihkuttaessa vettä vaikuttaisikin siltä, et vesi valuu vain helpommin pois.

Jännä kasvattaa samaan aikaan perusvarmaa Baccatumia ja täysin erilaista Pubescensia. En kyllä tiiä oliko kuin huono idea pistää niitä kasvamaan samaan astiaan, samoilla liemillä. Ebbi tuntuu niin hyvältä, et niitä vois rakennella lisääkin, jos vain jostain sais vähä valoa lisää...
13
Muut harrastukset ja elämä / Kahvin kasvattaminen
marraskuu 05, 2007, 20:49:25 ip
Moi. Onko kukaan kokeillut kasvattaa kahvipensasta? Tuli vain mieleen, et oispa jännä juoda alusta asti omatekoista kahvia. Vaatiiko kahvipensas kasvihuone-olot tehdäkseen satoa? Olisiko esim. ebbillä ja esl-valaistuksella mahdollista saada jotain sisätiloissa? Onko lannoitteissa jotain erityis-vaatimuksia? Micro+Mato löytyy.

Ois makeeta olla pitkälle omavarainen. Vesiviljelyä, eslejä ja natteja kämppä täyteen, nii pääsis jo yllättävän pitkälle.  :D
14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Rach
elokuu 23, 2007, 02:11:42 ap
Moi. Ajattelinpas minäkin nyt sitten aukaista tällaisen, et voi tunkee vähän kuvia ihmisten ilmoille.

Kesäkuun puolessa välissä eräänä iltana iski yhtäkkiä inspis, et nyt teen jonkin sortin kasvihuoneen tuonne naapurintädin ladon taakse. Aluksi tarkoitus oli tehdä chileille ihan simppeli suoja kateharsosta paahtavaa aurinkoa ja enimpiä myrskyjä vastaan. Tukirakennelmat tein jostain laudanpätkistä ym. mitä nyt sattui löytymään, yhdelle heinäseipäälle ja trukkilavallekin löytyi käyttöä. Varaston nurkasta löytyi sitten jotain vanhoja muovinpalasia, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi päällystämään koko hökkeliä (missä tapauksessa olisi varmaankin joutunut jo jonkinlaisia tuuletusluukkuja miettimään). Niinpä päädyin "hybridi"-ratkaisuun: sekä muovia että harsoa. Lopputulos ei ehkä ole maailman esteettisin, mutta ihan toimiva kylläkin. Tässäpä tänään räpsittyjä kuvia:

Harso toimii ovena: siirtämällä painona olevat tiilet pois, voi harson kääntää yläriman päällä olevan pikkunaulan taakse. Hökkeli on muuten ruuveilla kasassa ja muovi&harso niiteillä kiinni.



Tämä ämpärihydrossa kasvava harava-antennia muistuttava baccatum on Inca Berry, jossa podeja on kypsymässä kymmenittäin (jos ei yli sata). Kymmenittäin niitä on siitä jo syötykin. Erittäin paljo makua ja kivasti polttelee. Leipä, inca berry ja juustoa = herkkua!



Aji Cristal kasvaa myös ämpärihydrossa. Podeja on poimittu jo kymmeniä. Parikymmentä siinä on vielä kypsymässä. Hydroon vaihdoin pari päivää sitten Ripen-liemet. Saas nähdä millon rupeaa punertamaan. Aji Cristal on kyllä tosi hyvänmakuinen chili! Aivan eri luokkaa kuin esim. Cayenne.



Mullassa kasvaa 10 litran ämpäreissä kaks Boliviaania, Aji Benito (oikealla) ja Starfish. Saas nähdä ehtiikö nuo enää mihinkään: ne kylvettiin joskus helmikuussa, mutta kasvihuoneeseen ne pääsivät tosiaan vasta kesäkuun puolessa välissä, minkä jälkeen kasvu otti kyllä spurttia, mutta alkaahan tuo kesä vedellä jo viimeisiänsä, lauloi Mamba Novalla mitä lauloi. :D Koitankin ehdottaa vanhemmille, että ottaisivat näitä sisään sit ku alkaa yöpakkaset. Voipi olla, ettei ne lämpene ajatukselle. Olishan se kyllä melkoinen viidakko esim. olohuoneessa, mut sehän se on just parasta!



Tässä parin litran purkeissa kasvavia, joista tuskin tulee mitään pitkään aikaan: Vasemmassa on vähä kaikkea, ainakin Aji habaneroa ja Gumdropia. Keskellä Aji Cristal. Oikealla Pimenta da Neyde, tämän hetken ainoa Chinense. Siitä tulee vielä tosi hieno!



Starfish jaksaa kasvaa pituutta, kohta tulee katto vastaan!



Harvinaisen mallikas Aji Cristal podi! Kunnon jööti.



Malli-Berry Incalta.



Naapurintätille luovutettu Boliviaani kasvaa kasvusäkissä ulkosalla tomaattien vieressä. Komeasti kiiltelee!



Ehkä tämän kesän paras ostos: painesuihkepullo paikallisesta rautakaupasta 14,90e. Mahdolliset kirvat (joita tosin ei oo vielä ainuttakaan näkynyt) saa kyytiä, painetta saa tarvittaessa niin paljon, et kukat vaan lentelee. Tosi laadukkaan oloinen!



Sitten vähän käytössä olevia vermeitä. Lannoitteet ja pH-down-jauheesta tehty happo, jonka pH-arvo n.1,3. Lisäksi tippatesteri. Näillä tuntuu pääsevän yllättävän pitkälle hydroilussa. Micron ja Maton ostin joskus viime vuoden joulukuussa ja kuten näkyy, nii jonkin verran on vielä jäljellä :D. pH-down tuntuis olevan helpompi annostella nesteenä kuin kiteinä. Aika vähän sitäkin muuten kuluu.



Heinäkuussa ostaa pamautin pH-mittarin Huuto.netistä. 35e tais olla hinta ja ainaki tähän asti se on osoittanut olevansa hintansa väärti. Parin viikon käytön jälkeen kokeilin paljoko näyttää kalibrointinesteellä. Oletus oli tietysti, et aivan päin p:tä näyttäis, mut suureksi yllätykseksi lukema oli tasan 6,86! Kalibrointinesteen pH on 6,864. Olin lähes häkeltynyt tämän vehkeen tarkkuudesta. Jos painesuihkepullo oli kesän paras ostos, nii tää  on kyllä sit se toisiks paras! Kuvassa näkyvä 5ml lääkeruisku on myös osoittanut tärkeytensä mittavälineenä hydroilussa. ovh. 0,35e :D



Tulevasta sadosta on tarkoitus kokeilla tehdä ensimmäistä kertaa savu-chiliä. Jonkinlainen savustuspönttö kaloja varten löytyy jo valmiiksi. Pitää vain vielä tutkailla vähän, et miten lämmöt sais pidettyä kohtuu matalana mutta pitkään. Savuaromia vois napata vaikka pihalla kasvavan kirsikkapuun oksasta.

Tässä syksyllä on aikeissa rakentaa Ebb&Flood ja tulevaisuudessa (ehkä jopa ensi kesänä) kunnon kasvihuone. Tämä kesä on osoittanut, et kasvihuone tarjoaa chileille ihan eri olot kuin mikään asunto. Esimerkiksi ensimmäistäkään chileille hallaa tekevää öttiäistä ei ole näkynyt sen jälkeen kun chilit pääsi kasvariin. Melkein sääliks käy Aji Cristalissa majaansa pitävää hämähäkkiä. Toivottavasti ei mee firma nurin :) Lieneeköhän se sitten jatkuvan melko kostean ilman ansiota, että ötököitä ei ole näkynyt. Viileät yöt (ja viileä maa) näyttäisi myös olevan hydroille sopiva meininki. Talon sisällä liemen lämpötila nousi helposti jopa 30 asteeseen, minkä johdosta juurten hapensaanti heikkeni ja juuret olivatkin melko heikolla hapella touko-kesäkuun vaihteessa. Kasvihuoneeseen siirron jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia. Vesi on ollut 15-20 asteista.

Chili-innostus tuntuisi olevan kasvusuunnassa. Sain myös siskon innostumaan sen verran, et aikoi ottaa asuntoonsa toisen Bossen ja ehkä Starfishin tai jonku. Lisäks se sano et on ihan ok, jos rakennan sille Ebb&Floodin! 8) Joku kiva lajike, pari kuukautta kasvattelua ja eiköhän siitäkin vielä chilinisti leipasta!

Kaikki kommentit ovat tervetulleita!
15
Edistyneempi chilinkasvatus / pH:n heilahduksista
elokuu 08, 2007, 13:28:50 ip
Moro. Mistähän johtuu, et pH laskee ämpärihydrossa? Aji Cristal siinä kasvaa ja puskee palkoa... Joskus reilu viikko sitte pH oli vesienvaihdon jälkeen jotain 7,5. Ajattelin jättää hapot tällä kertaa väliin. Sit pH rupeski laskee pikku hiljaa. Kolme päivää sitte oli jotain 6,7 ja näytti vielä hyvältä. Tänään mittasin nii tasan viis. Sit pari desiä vettä nosti sen johonki 5,7 tienoille.

Vieressä kasvavassa Inca Berryssä pH laskee kans, mut se jää johonki vähän alle kuuteen.

Pitäiskö jossain vaiheessa siirtyä pelkälle vesilinjalle?

Btw, 10 litran ämpäri on melko pieni!  :D
16
Kodin mausteinen kokkaus / Mitä chilien sisään?
heinäkuu 04, 2007, 13:42:11 ip
Eli mitäs suositte täytteeksi chilien sisään esim. grillattaessa? Toimiiko esim. pelkkä Cheddarin nokare, vai pitäiskö tehdä jonkinlainen mössö, jota sit tunkis niihin?

Onko väliä mitä juustoa käyttää?

Menee vielä ehkä pari viikkoa ennenku pääsee itse asiaan (eli Aji Cristaleita ja Inca berryjä alkaa kypsyä), mut pitäähän sitä ajoissa suunnitella tulevaa grilliherkkua.   8)
17
Muut harrastukset ja elämä / Mikäs pottua vaivaa?
toukokuu 30, 2007, 00:26:02 ap
Heipä hei! Ajattelinpas vain kysäistä tällaista tältä forumilta, kun tuntuis et osa porukasta on ihan oikeesti kärryillä lannoite- ym.-asioista.  :D

Eli jo monena vuonna on omien perunoiden kuorissa ollut mustia pilkkuja. Mistähän mahtaisi johtua? Voisiko esim. pellon väärä pH tai jokin ravinne-vajari/överi aiheuttaa tuollaista?

Tässäpä noin 5cm pätkä perunankuorta:



Kiitokset vastauksista ja tulista kesää vain kaikille!  8)
18
Heh. Tuli tällainen vähän tyhmä idea mieleen: Olisiko Bebekin aurinkopaneeleilla mahdollista saada pyörimään muutamaa vesipumppua?

Eli noi paneelit näyttäisi olevan panasonicin jotain pieniä. Bebekin sivuilta:

Tuotteen kuvaus:

-Koko: 65 mm *37 mm
-Jännite: max. 5,5V
-Virta: max. 33 mA

Sitten 12V vesipumppuja näkyis saatavan esim:

http://www.haaramo.fi/retkeily/r_pumput.htm

Lisäks jostain kaapin kätköistä löytynee vanha yläasteella tehty jännitteensäädin, jolla saa jostain syystä pari volttia enemmän ulos ku mitä siihen syöttää. Muistaakseni 9V:n paristosta tolla vehkeellä sai jotain 11-12V. Samoin virtaa saa kait enemmän. (en mä elektroniikasta liikaa ymmärrä niinku varmasti näkyy  :) )

Eli olisikohan toi mahdollista? Vai meneekö se siihen, et paneeleita pitää olla 50 ja pilvisenä päivänä mikään ei pyöri siltikään? Jos 12V laitteen teho on esim. 12W, niin tarviiko se siis 1A virtaa toimiakseen? Jotenki nää sähköopit ei koskaan oikein mennyt perille...
19
Tossa on siis Aji Cristal kasvanut ämpärihydrossa jotain pari kuukautta. Nyt se on ehkä n.80 cm korkea. Lannoitteena Micro&Mato n.6 ml/6 l molempia. Oikein malli-chilin ainesta tossa ollut, tosi nopeesti kasvanut ja melko tuuheakin on. Tehnyt nuppuja ehkä n.50 kpl viimeisen kuukauden aikana. Nuput olen nyppinyt pois. Se on saanut alusta lähtien tuuletusta.

Noin viikko sitten tarkistin pH:n ja se oli jostain syystä laskenut selvästi liian alas. Pari litraa kraanavettä nosti sen taas normaaliksi. Muutama päivä ennen vappua chili oli päässyt kenahtamaan lattialle: teippaukset, jotka olin laittanut pitämään verkkoruukkua kannessa kiinni, olivat pettäneet. Päätin sitten virittää jonkinlaiset tukinarut, ja niiden avulla ihan hyvin toiminut tähän asti.

Tänään vaihdoin liemet, ja nyt kun sitten yritin virittää rehun ja tukinarut uudestaan tohon, niin chiliä ei saa millään pysymään suorassa: Latvat vain kenottavat lattiaa kohti. Mihin hävisi tämän kasvin ryhti? Ja mitähän tälle voisi tehdä? Joka oksasta naru jonnekin kattoon, vai? 10 litran näppärä hydroamppeli ei oikein nappais..

Olisiko tuo liian alhainen pH voinut saada aikaan jonkin aineen puutostilan, joka sitten tekisi tosta noin velton? Tai se kaatuminen?


EDIT: Cristal on taas kuosissaan, ylväänä ja ryhdikkäänä. Näyttäisi siltä, et se liian alhainen pH ja siten jonkin ravinteen (oisko vaikka typpi) puute vaikutti tohon. Nyt säädin pH:n vähän yläkanttiin, lähemmäs 7 ja hyvin menee.

Vesiviljelyssä on kyllä parasta, et kasvi reagoi tosi nopeesti kaikkeen. Eli vaikka mokaakin jotain, nii tilanteen voi korjata nopeesti takas. Ja koko ajan oppii uutta.  :D
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Ravinnevajarin merkkejä?
huhtikuu 14, 2007, 13:55:48 ip
Terve. Millaisia merkkejä chileihin tulee kun ne kärsivät ravinnonpuutteesta? Ämpärihydrossa kasvavassa Inca berryssä on muutamassa lehdessä sellaisia tummia kohtia. Tajusin et enpä ole vaihtanut liemiä 3-4 viikkoon.. Voi myös olla et valoa sais olla enemmän, tänne kun arska ei koskaan suoraan pääse paistamaan. Kaiken kaikkiaan lehdet ovat muutenkin melko käppyräisiä, ja koko kasvi on aika räjähtäneen näköinen. C. Baccatum rok rok!   :D
21
Edistyneempi chilinkasvatus / Mäntysuovasta
helmikuu 15, 2007, 18:40:24 ip
Tere. Meinaa nuo kirvat yrittää syödä mun annuumin, joka kypsyttelee marjoja. Olin myös havaitsevani yhden ripsiäisen... Ötökkäongelmista on toki ollut paljon keskustelua tällä forumilla, mutta ajattelinpas kysäistä, et minkä vahvuisia liuoksia ihmiset suihkivat. Tuntuu tuo 3% aika pliisulta. Neem-öljyyn ajattelin satsata vasta ensi kaudella, jos tarvii. Sais nyt vain marjat kypsiksi ja pidettyä noi kirvat jotenkin kurissa. Eli mäntysuovata ja houtaa :idea: :wink:

Jos lataan suihkepullon kohtalaisen tujulla, esim. 50-50 -seoksella (tai jopa 50-60 :D), suihkuttelen perusteellisesti, annan vaikuttaa tunnin tai jotain, ja lopuksi suihkuttelen pelkällä vedellä perusteellisesti, niin onkohan odotettavissa jotain seuraavista:

Kasvi pysyy hengissä
Kirvat ei
Chilit ei maistu kakalta    

:?:
22
Erikoisuudet / Gourmét-pata opiskelijayksiöihin
helmikuu 12, 2007, 16:56:20 ip
Tässäpä mainio resepti maukkaaseen chili-pataan:

500g jauhelihaa
jokin Findus Wok -pussi
2 tlk ES tomaattimurskaa/kokonaisia tomaatteja
1 tlk valkoisia papuja
1 sipuli & valkosipulia
chiliä
loraus (ehkä n. 1 dl) punaviiniä (tai etikkaa)
+ muita mausteita (itse laitan lihaliemikuution ja sellasen valkosipuli-persilja-napin, myös ripaus sokeria antaa pikantin säväyksen)


Pilkottu sipuli ja valkosipuli sekä chili (jos tuoretta) paistetaan tilkassa öljyä. Paistamisen jälkeen ne kaadetaan pannusta kattilaan. Pannussa paistetaan seuraavaksi jauheliha, joka maustetaan jo tässä vaiheessa suolalla, musta- & valkopippurilla, ehkä chilijauheella ym. Samalla kun liha ruskistuu, tomaattitölkkien sekä paputölkin sisältö kipataan kattilaan sipulien sekaan. Paputölkin ylimääräinen vesi kannattaa kaataa ensin pois ettei padasta tule liian vetistä. Kattilan levyn voi laittaa jossain vaiheessa päälle. Paistunut jauheliha sekä Findus-pussi kattilaan, ja sinne voi lorauttaa punaviiniä/etikkaa sekaan. Mausteita voi halutessa vielä lisätä. Keitetään n. tunti kansi raollaan välillä sekottaen. Jos näyttää liian vetiseltä nii kansi vekeen keittämisen ajaksi.

Tosi näppärä herkkuruoka. Täyteläisen maukasta muttei liian täyttävää, tuntuisi tekevän gutaa myös vatsalle. Pataa voi syödä sellaisenaan, pastan kanssa tai dippinä leivän päällä. Sitä riittää moneksi päiväksi, säilyy jääkaapissa pitkään.

Suosittelen lämpimästi kaikille!
23
Edistyneempi chilinkasvatus / Ripen
helmikuu 09, 2007, 21:03:33 ip
Moi!

Tänään kävin peukusta hakee Ripeniä. Ajattelin tuon vanhan hydro-annuumin tuosta kypsytellä, siinä on ehkä n.15 raakiletta nyt, ei varmaan palkot (vai palot vai marjahedelmät ...anyway) tuosta suuremmaksi enää kasva. Pistin purkin kyljen ohjeiden mukaisesti Ripeniä n.5ml/litra. Kuinka äkkiä tuo vaikuttaa? Entä miten käy jos annostelee vähän reilummalla kädellä, esim. 10ml/litra? Alkaa olla taimenalut kohta hydro-kunnossa. 8)

Noista isoista ESL-lampuista kiinnostuneille vielä sellanen kiva info, et kuukauden sisällä niitä pitäis taas olla saatavilla Peukussa. :D
24
Moi taas. Semmosta ajattelin kysästä, et tarviiko satoa kypsyttävä puska vielä valoa yhtä paljon kuin kukkimisvaiheessa? Eli vaikuttaako valon määrä palkojen kypsymiseen? Sit ku tää puska kasvaa tollasessa ämpäri-hydrossa, nii onko jotain haittaa jos ottaa tässä vaiheessa pumpun vekee? Ens viikolla tullee Fasselta postia 8), ja ajattelinki heti pistää muutaman baccan itämään, lajeina ehkä Aji Cristal ja Benito. Pumpulle ja lampuille olisi sitten parempaa käyttöä. Voisihan noita pumppuja enemmänkin hankkia, mut esim. sitä Peukun tarjous-pumppua ei oo enää näkynyt sivuilla, ja se 17e tuntuu kalliilta samaisesta vermeestä, jonka kuukausi sitten sai vielä kympillä... Onko kenelläkäään muuten havaintoa, josko jossain päin Helsinkiä myytäis noita halpis-vesipumppuja (5-10e), esim. akvaarioliikkeet ym? Motonetit, Hong Kongit ym. tilpehööri-kaupat tahtoo aina olla jossain Vantaalla (=liian kaukana).
25
Tere. Tällanen probleema on, et vielä alkusyksyllä hyvin voinut kultapalmu kuivattaa nyt lehtiä eikä voi hyvin. Lehdet siis kuivaa kärjistään ja kuolee lopulta. Tätä menoa kasvi kuolee varmaan ennen kevään aurinkoa, ellei sille tee nyt mitään. Huonovointisuuden syy on melko varmasti liian vähäinen valo, kuiva ilma (30-40%) ja ehkä jopa jokin juuriongelma (se sai kerran aimo annoksen vettä, kun käytin sitä suihkussa). Olen kyllä suihkutellut sitä joka päivä suihkupullolla ja pari kertaa merilevälläkin, mutta ei auta. Tulikin mieleen, että voisiko esim. tollasesta fataliin perus-ämpärihydrosta olla pelastajaksi? Ainakin noissa chileissä huomaa eron: vesiviljelyssä ne viihtyvät tähän aikaan vuodesta selvästi paremmin, vaikka valoa ei ole kovin paljon tarjolla. Olisikohan lisävalaistuksesta kultapalmulle enemmän apua kuin hydroon siirtämisestä? Voiko hydroon siirtäminen olla tässä vaiheessa se viimeinen niitti? Ehkä pitäis vaan hankkia jokin 600W nasse-setä loistamaan tuohon yläpuolelle, nii ainakin valoa olisi tarpeeksi...
26
Tere. Niillä chilin taimilla, jotka ovat tähän mennessä jo itäneet, alkaa olla pituutta jo lähemmäs 5cm. Eli tässä pian olisi varmaankin hyvä aloittaa tuuletus. Kiertelin tänään stadin kauppoja, joissa tuulettimia voisi olla, mm. Stockmann ja Clas Ohlson. Mutta tuuletinsesonki taitaa olla ohi, kun jokaisesta liikkeestä tuli vain "ei oota". Clas Ohlsonilla tosin oli jokin hi-tech vehje, jolla olikin sitte hintaa yli opiskelija-budjetin. Onkohan kenelläkään ideaa, mistä helsingin liikkeistä saisi tähän aikaan vuodesta pöytätuulettimia?
27
Eli tällainen tapaus: Innostuin vasta chileistä, ja ajattelin ihan kokeilumielellä lähteä kasvattamaan muutamaa lajiketta. Siemeniä tullee ensi viikolla postista, lajeina mm. fatalii ja cayenne. Valaistukseen olisi tarkoitus käyttää Osramin 20W esl -kasvilamppua, jonka hankin vuosi sitten bonsaita varten. Tämä bonsai kyllä kohtasi Waterloonsa melko pian tänne muutettuaan... Mutta kasvatusinnostus sen kuin kasvaa vain. Jos nyt saan chilini itämään, niin voiko tällä valaistuksella (+ mitä nyt pohjoisikkunasta talvisaikaan valoa tulee) odottaa minkäänlaista satoa esim. seuraavan puolen vuoden aikana? Näin aloittelijana esim. natikka-vehkeet tuntuvat jotenki liian pro:lta. Valoa lienee tosin harvoin liikaa chili-hommissa, luulen...