heinäkuu 31, 2021, 12:14:21 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Chiliputti

2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 28, 2014, 00:16:34 ap
Pistetäänpäs taas päivitystä. White wonder cucumber on innostunut kukkimaan. Chilitkin pukkaavat kukkaa, mutta vielä ovat varisseet pois. Loppu lätinät kuvien muodossa.


Tällä mennään tämä kesä.


7Pot White ensimmäinen kasvarin "asukki". En tiedä voiko muutaman tunnin ulkoilutusta laskea kasvarikauden avaamiseksi?!  ::)


Bonda Ma Jacques kasvaa semmoista kyytiä, ettei lamppua ehdi nostaa. Pitää varmaan latvoa, että muutkin saavat riittävästi valoa?!


Trofast säger alles bra!


Alapedissä alkaa olla ahdasta.


Vielä yleiskuva, josta on helppo havaita muutos edellisviikkoon.


3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 24, 2014, 22:51:32 ip
No niin... iltahan se on tämäkin ilta  8)Eli GT901:ssä kurkkujen kanssa kasvavat tomaatit näyttävät tältä. Lehdet hieman nuupollaan, varret ohuehkoja sekä kasvu hidasta. EC 3.4 <- tarttee taas lisätä vettä.Trofastissa on puolestaan tämän näköistä. Lehdet paremman näköisiä, varret paksumpia ja kasvu nopeaa. EC 1.0 <- tarttee lisätä lannoitusta.
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 23, 2014, 13:55:38 ip
Lainaus käyttäjältä: Miquel - huhtikuu 17, 2014, 11:57:50 ap
Tarkoitatko jotakin retkipatjatyyppistä?


En tarkoita. Tuo on tosiaan tarkoitettu lämmityspattereiden taakse ja on paksuudeltaan noin 5mm styroksia. 


Lainaus käyttäjältä: Jani M - huhtikuu 17, 2014, 20:08:34 ip
Eikö tomangit tykkää nimenomaan jäykemmistä liemistä? Itse oon antanut jopa nelosen eeceellä ja hyvin kasvavat. Jämyä runkoa tekevät.


Siltähän tuo pikaisella tutkailulla vaikuttaisi. En sitten tiedä mikä noita vaivaa. Kurkut kasvaa tosi hyvin, mutta tomangit ei. Pitää yrittää illalla pari kuvaa näpätä analysoitavaksi.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 17, 2014, 11:35:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Miquel - huhtikuu 17, 2014, 08:27:38 ap
Komiaa! :) Millä olet nuo Ikea-NFT:n kannet saanut noin nätiksi?

Olikohan viime syksynä Lidl:ssä myynnissä patterin taakse tarkoitettua lämmön heijastin mattoa. Ajattelin, että tuota voisi varmaan joskus hyödyntää kasvatus projekteissa ja nyt se on päässyt tosi toimiin.
En sitten tiedä onko tuolla kasvien kasvun kannalta olelllista merkitystä, mutta onmpahan kuitennii plinq blinggiä  ;D
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 17, 2014, 00:14:45 ap
Laitetaanpas hieman kuvajaisia edistymisestä. On se vaan lystiä läträtä näiden NFT tsydeemien kanssa. Ei tarvi muuta ku tökkiä välillä EC mittarilla resoihin niin tietää missä mennään. Vielä kun löytyisi Truncheonin kaltainen PH mittari   ;D

Yläpunkan EC välkytteli 3.6 lukemaa. Oli täyttövaiheessa mennyt sama määrä puutarhan kesää kuin alapetiin, mutta vettä jokusen litran vähemmän. Ei sitten käynyt mielessä mitata EC? Ei käyny kun alapedissä oli OK! Nyt sitten mittasin kun kurkut viihtyivät erittäin hyvin, mutta tomaatit ei oikein jaksa kasvaa. Niin, kyllähän näitä voi samassa kasvihuoneessa kasvattaa, mutta että samaan NFT systeemiin?  ::)EC kohillaan  8)Chinenset kiittää. Toinen vasemmalta (7 Pot Chaguanas) on ottanut mukavan spurtin.Myös Bonda Majaques on hyvässä vedossa.Trofasteissa on pubet innostuneet kukkimaan. Peach Scorpionkin näyttää nauttivan olostaan.Onhan tuo yleisilme hieman rehevämpi  8) Kaukana ollaan vielä muiden Hurjien viidakoista, mutta onhan tässä jo jonkinmoinen alku.7
Joskus lapsena tuli katseltua muumeja telkkarista.

Taitaapa olla, ettei oma poika tule muumeja katsomaan ennen murrosikää. Nipsu ei tahdo pysyä housuissaan
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 07, 2014, 23:40:05 ip
Kiitokset kaikille mieltä ylentävistä kommenteista   :D
Mitenkäs se menikään? Valhe -> emävalhe -> taidokkaasti rajattu kuva  ;D

Tällä kaudella siisteys ja järjestys ovat avain asemassa. Aiempien kausien "hallittu" kaaos ei ole oikein toiminut ja tuottanut haluttua lopputulosta. Jos sitä vaikka säästyisi aikaa kun kaikki on järjestyksessä  ::)


Lainaus käyttäjältä: Sihijuoma666 - huhtikuu 07, 2014, 00:23:47 ap
Mitä nuo lamput on?

Tämmöset lamput
Ostettu aikoinaan Tampereen akvaariokalasta kyseiseen harrastukseen liittyen.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chiliputin kausi 2014
huhtikuu 06, 2014, 22:45:36 ip
Polkaistaanpas nyt sitten vihdoinkin päiväkirja ja kausi käyntiin. Kai sitä vielä tässä vaiheessakin mukaan ennättää  ::)

Tulevaa kesää varten tuli hankittua chilitarvikkeesta 2kpl nutriculturen GT901:iä ja kaikkea muuta pientä ja kivaa. Koska itsellä ei ole ollut aikaa isommille idätyksille poikkesin Tampereen reissulla myös Ylöjärven puolella. Olin hakemassa Jaolstenilta kuutta chilin taimea, mutta lähtiessä taimia oli 12kpl  :D Kiitos näistä! Kausi pelastettu.

Kauden tavoite. Selvitä hengissä tulevasta kevään/kesän työrupeamasta.  8)

Cihili puolella kasvatuksessa:
Annuumit
Cubanella Sweet Pepper <- ainoa itse idätetty
Chinenset
Naga Morich
Peach Scorpion
Tobaco Sweet
Bonda Majaques
7 Pot Chag
7 Pot Jonah
7 Pot White

Pubet
Turbo Pube
Rocoto Red
Rocoto Peron Rojo
Mysteeri Rocoto

+joku villi mikälie chili


Trofast NFT:t sotilallisessa rivissä. Chiliä ja tomaattia.


Chinenset GT901:n kyydissä.


Yleiskuvaa harrastehuoneesta.

Kohtuullisen psykedeelinen määrä valoa, lirinää, lotinaa ja lämpöä tuolla huoneessa.10
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
huhtikuu 03, 2014, 19:02:06 ip
Naturemill sähkökompostorin sekoitussauva poikki. Oujee!!! Onneksi on viiden vuoden takuu. Ensimmäinen kesti käytössä ~6kk. Tämä yksilö sentään kokonaiset 10kk. Taidan pyytää reklamaatiossa lähettämään jäljellä olevalle takuuajalle (3.5-vuotta) 38kk/((6kk+10kk)/2) = 4.75 eli viisi laitetta. Ihan vaan varmuuden vuoksi  8)
11
Banaani, avokado, punaviinimarja smoothieta.

Sent from my 50" LG Plasma härdel using Tapatalk

12
Jäkätijäkäti / Vs: Normaalia vitutusta ilmassa..
maaliskuu 31, 2014, 19:38:28 ip
Ostin 1L pakaste pusseja prismasta. No kotona sitten huomasin, että jos otat 1L pakaste pussien laatikosta umpimähkään pussin voit saada 5L pakaste pusseja. No ehkä nuo voi jossakin joskus hyödyntää.

Sent from my 50" LG Plasma härdel using Tapatalk

13
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Mitä pelailette
maaliskuu 25, 2014, 10:36:56 ap
Nykyään tulee pelattu vain Clash of clansia. Oivaa ajanvietettä tylsillä luennoilla. Base alkaa tosin olla siinä kuosissa, että upgradet maksaa liikaa rahaa/eliksiiriä. Ilman oikean rahan sijoittamista eteneminen käy todella hitaaksi, joten tämä(kin) peli poistuu pian härdellistä. Ehkäpä sen säästyneen ajan käyttää johonkin hyödylliseen, kuten opiskeluun.

Sent from my 50" LG Plasma härdel using Tapatalk

14
Lainaus käyttäjältä: sorrii - marraskuu 27, 2013, 13:27:16 ip
Mä luulen ettei useimmissa kerrostaloissa edes tule kuumavesihanasta noin kuumaa. Eli täytyy kattilassa keitellä. Mä olettaisin että ainakin moni kasvi tuossa käsittelyssä kuolee ... ?!? Onko tiedossa selviytymisprosenttia, arviota?


Kyllä tulee! "Lämpimän käyttöveden lämpötilan pitäisi olla kaikkialla vesijärjestelmässä vähintään 50 - 55 °C (thl.fi)" Vesi pidetään riittävän lämpimänä legionellabakteerin takia.
15
Nyt on miitti pidetty ja "jokunen" siemen tuli paketista poimittua. Kiitos ja kumarrus kaikille siemeniä pakettiin laittaneille. Huomisaamuna toimitan paketin postin "hellään" huomaan.
16
Vielä ei postipate kiikuttanut pakettia perille. Jani M: voisihan tuon paketin laittaa sinnepäin matkahuollon kautta mikäli jatkavat lakkoilua?
17
"Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 120 päivään.
Jollet ole varma että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista."

Jep jep!
Onhan siitä tovi vierähtänyt. Pääsiäisenä syntynyt pojanpallero ja muut projektit ovat pitäneet turhan kiireisenä. Muiden päiväkirjoja on tullut seurattua silloin tällöin ja varsin onnistuneita kausia on muilla ollut. Sadon osalta puhutaan kiloista ei kilosta kuten allekirjoittaneella. Onnittelut!

Kauden tavoite oli saada maistiaiset mahdollisimman monesta lajikkeesta. Lähes kaikkia lajikkeita on vielä hengissä, mutta nähtäväksi jää kuinka monesta ehtii maistiaisia saamaan. Taimet jäivät liian pitkäksi aikaa maitopurkkeihin ja "kasvariinkin" pääsivät vasta kesäkuun loppupuolella. Sinnekin osa pääsi vain 10l ämpäreissä ja loput tiiviissä köntässä isommissa muovikaukaloissa. Siihen nähden, että kasvit ovat olleet lähes tulkoon koko kesän oman onnensa nojassa voi nykyistä tilannetta pitää kohtuullisena. Tuholaisista ei ole onneksi ollut pahemmin harmia. Eniten päänvaivaa ovat auheuttaneet kotilot joita tontilla on riesaksi asti.

Parhaat maistiaiset tähän mennessä on tarjonnut bublerissa ollut parvekekurkku ja kasvihuonekurkku. Nämä kyykähtivät hyvän alun jälkeen kun liemet pääsivät väkevöitymään.


Ei edes salaatteja ehtiny parempaan valoon siirtää.


Yleiskuva "kasvarista"


Tomangeja tulossa.


Trepadeira do Werner


Ikedassa on eniten podeja


18
Aika vähällä mennään.  Reservejä kuitenki löytyy tarpeen vaatiessa  8)

4x54W loisteputki
2x39W loisteputki

Reservissä:
3kpl 4x54W loisteputki
3kpl 2x36W loisteputki
2kpl 250W HQI
19
Valaisimet chilinkasvatukseen / Vs: Valoa chileille
maaliskuu 07, 2013, 21:33:21 ip
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - maaliskuu 05, 2013, 22:22:04 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 05, 2013, 14:32:59 ip
Lainaus käyttäjältä: Chiliputti - maaliskuu 05, 2013, 13:53:27 ipMistä tieto 10000 luxin optimivalaistuksesta on peräisin?

Se on peräisin esimerkiksi kasvihuoneviljelyn oppaasta ja 10.000 luksia mainitaan keskimääräisenä minimivalaistuksena. Jotkut kasvit tyytyvät vähempään, toiset vaativat enemmän. Lukemassani vanhassa oppaassa ei puhuttu esimerkiksi paprikasta erikseen. Tähän liittyvä valaistuksen suunnitteluohje oli yli 100W valoa neliömetrille.


EDIT:
Tuollahan minä siitä kirjasta kerroin:
http://chilivaari.blogspot.fi/2011/03/kaapissa-kuhisee.html


Kasvien kyllästymispiste vaihtelee suuresti.

Sienille ja kukille riittää useimmiten 50-100 umol/m2/s
Salaatti ja maustekasvit 100-300 umol/m2/s
Kirsikkatomaatti ja paprika 300-700 umol/m2/s
Tomaatti ja kurkku 700-1000 umol/m2/s

Ripustuskorkeudellakin on merkitystä. 750W HPS-valaisimet joilla syöttöteho on yli 250W/m2 ja ripustuskorkeus 1,5 metrissä todellinen säteilyteho onkin enää 125 umol/m2/s kasvuston korkeudella.

PAR-säteily


Luximittareiden mittauskäppyrä.

Mittauskertoimia.


Lienee parempi jatkaa aiheesta täällä...

Löysin sivuston (klikkaamalla tätä kohtaa pääset sivulle), jossa oli suurpiirteinen tapa laskea umol/m2/s -> FC -> W/m2 -> LUX. Sivulla kuitenkin painotetaan, että eri arvojen suora muuntaminen on hankalaa, koska ne mittaavat valon spektrin eri alueita.

Laskeskelin noista kuitenkin muuntokertoimet. Eli jos haluat muuttaa luksit umol/m2/s käytetään kerrointa 0,01887 (10000LUX*0,01887=~188,7 umol/m2/s)
Vastaavasti umol/m2/s muuttaminen lukseiksi onnistuu kertoimella 53 (300 umol/m2/s*53=~15900LUX)

Ilmeisesti tuo mainittu 10000 luksin mini on se raja, jossa paprikat pärjäävät. Olisiko kyllästymispistettä ajatellen kuitenkin järkevämpää käyttää miniminä 15900 luksia? Selvyyden vuoksi lienee hyvä mainita, että kyllästymispisteellä tarkoitetaan valonmäärää, jossa yhteyttäminen ei enää nopeudu (Wikipedia). Eli valojen suhteen ei kannata näköjään liioitella. Tämä oli allekirjoittaneelle uutta tietoa.

Täytyy vielä yrittää kaivaa tieteellisempää pohjaa laskutoimituksille. Saisi luksimittarista ja valaisimista enemmän hyötyä irti, kun pystyisi mitoittamaan valonmäärän eri kasveille sopivaksi ja samalla maksimoimaan tehokkaan kasvatus pinta-alan.
20
Äänestykset / Vs: Montako lajiketta kaudelle 2013
maaliskuu 05, 2013, 14:09:01 ip
Täällä mennään 42 lajikkeen + 4 mysteerin voimalla.