Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Kärsä Babar

No ei noita ongelmia ollut kun haboilla, yksikään niistä ei kasvanut normaalisti. Kaikki muut chilit on kasvanut ihan normaalisti. Olikohan mulla yksi harold st barts, se kuoli mysteerisesti aika pienenä. Juuret ei ole valoa saanut kun ne mukit on vierekkäin muovilaatikoissa. Natikan alla saa kastella vähän useemmin kuin viikoittain. Liika kastelua oli vain alussa vähän. Dutch habat on nyt tulitikun kokoisia, habat vähän isompia.
Kaikki muut samaan aikaan kasvaan laitetut on puolimetrisiä suunnilleen.
Noi tais olla ainoat Chinenset mitä laitoin tänä vuonna kasvaan. Tuntuu ettei multa oikeen kelvannut niille. Pitää kesällä tehdä testiä mullan ja turpeen välillä, muuten tekisin nyt jo mutta loppui se multa. Mökille täytyy sitä multaa varmaan kumminkin raahata niin voi siellä kokeilla samalla.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Chilivaari

Laitoinpa yhden oranssin habaneron vielä itämään, jotta saan sen puhtaaseen puutarhamultaan. Katsotaan kuukauden tai parin päästä, onko vika mullassa vai eroavatko kasvatusmetodimme niin paljon, että minulle tuo sopii, sinulle ei. Jos siemen itää, kerron myöhemmin, miten kävi. Toista siementä en siihen uhraa, ennen kuin omaa satoa on kuivattuna.  :wink:

Koe-idättelen siinä samalla tämän vuoden ensi satoa, Cayennen siemeniä.

Kärsä Babar

Noissahan mullissahan voi olla ihan pussikohtaisia erojakin.
Muistin juuri että onhan mulla muitakin chinensejä, pimenta da neyde. Piementoissa ei ollut varsinaisesti mitään vikaa mutta ne kasvoi paljon hitaammin kuin monet muut, nyt ne on ottanut muut jo kiinni ja kuuluvat isoimpien joukkoon.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Wiski

Itse kanssa epäilen saaneeni monesti sellaista kasvuturvetta mistä on lannoitteet jäänyt puuttumaan syystä tai toisesta :) Varsinkin viime vuonna usea chili ei kasvanut ennen kun lannoitti. Itse olen hiljalleen tunnistanutkin kuuluvani koulukuntaan joka lannoittaa reilummin...

Tässä kuvaa omista orange haboista tuossa kekkilän puutarhamullassa, joillekin lisätty jopa hyppynen kanankakkaa

http://www.kotiposti.net/kasila/oh.jpg

Ja baccatumeja (PI-260567):
http://www.kotiposti.net/kasila/PI-260567.jpg

Nuo ovat itäneet nyt tammikuun loppupuolella eli ovat 2-3 ikäisiä.

Mullakin yksi fatallii kellasteli lehtiään, mutta toipui nopeasti kun siirsin sen vähän isompaan ruukkuun, samaan multaan. Tiedä sitten mikä sillä oli :)

Chilivaari

Habathan on tanakan näköisiä.
Baccat kait huitelevat tuolla tavalla, ellei niitä leikkele lyhyemmäksi.

Nuo siis ovat pienestä lähtien olleet siinä puutarhamullassa? Turha minun on sitä asiaa tutkia, kun sinä olet sen jo tehnyt.  :wink:

Wiski

Joop idätystä myöten olleet kekkilän puutarhamullassa. En ole yleensä hennonnut leikellä taimia alkuvaiheessa, mutta täytyy laittaa korvan taa pätkästä baccoja ens kaudella ennen kun ne ehtii noin suuriksi. Nyt tuntuis pahalta katkoa noin paljon kasvustoa..

Viime vuonna yhden lemon dropin latva päättä kuivua varsin pienenä taimena, ja se haaroittui kyllä kivasti.

On mulla pari pubeakin viime vuodelta tuossa mullassa, nekin näyttäis voivan hyvin. Toinen vähän reistailee kun tuli kasteltua liikaa. Varmaan tässä huhtikuun mullanvaihdossa (siirto lopullisiin ruukkuihin) täytyy jättää muut lannotteet väliin ettei kukat tipu sitten kesäkuussa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Wiski"Joop idätystä myöten olleet kekkilän puutarhamullassa. En ole yleensä hennonnut leikellä taimia alkuvaiheessa, mutta täytyy laittaa korvan taa pätkästä baccoja ens kaudella ennen kun ne ehtii noin suuriksi. Nyt tuntuis pahalta katkoa noin paljon kasvustoa..

Kyllä ne kasvavat nopeasti (kuukaudessa?) takaisin samoihin mittoihin ja vieläpä tuuheimpina, kun juuret ovat suuremmat kuin kasvin koko antaisi ymmärtää. Jos koko rajoitetta kasveille ei kuitenkaan kasvatustilojen myötä ole, niin voi niiden antaa kasvaa ja kyllä ne siitä tanakoituvat ajan kanssa.

Chilivaari

Tämä on kuukauden vanha kuva:

Olin viikonvaihteen poissa ja palattuani ihmettelen Starfishien ja Campanen kasvua. Nyt ne ovat jo yli metrin ja kasvavat ikkunan ylälaidan korkeudella. Tasan kuukausi sitten, kun tuon kuvan otin, ne olivat puolimetrisiä. Kaikissa on haaroja ja pieniä kukkanuppuja. Terveen ja vahvan oloisia kasveja nuo ovat, mutta arveluttaa kyllä liikutella niitä pikkuisessa ruukussaan tuollaisella varrella. Kysymys kuuluu vain, mitä minä teen niille seuraavan kuukauden ajan, kun parvekkeellekaan ei vielä uskalla loppusijoittaa isoihin ämpäreihin? Niitä kun ei mahdollisten pakkasten tullessa voisi tuoda sisään. Seuraavaksi ne kasvavat pois valosta, ikkunan yläpuolelle. Kattoon on vielä puoli metriä. Sielläkö ne ovat Vapun jälkeen? Enpä osannut kuvitella noille näin ripeää kasvuvauhtia.  :lol:

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Olin viikonvaihteen poissa ja palattuani ihmettelen Starfishien ja Campanen kasvua. Nyt ne ovat jo yli metrin ja kasvavat ikkunan ylälaidan korkeudella...Kattoon on vielä puoli metriä. Sielläkö ne ovat Vapun jälkeen? Enpä osannut kuvitella noille näin ripeää kasvuvauhtia.  :lol:

Tuo on tietysti noiden lajikkeiden luontainen kasvutapa. Kuitenkin nyrkkisääntönä on, että mikäli ei ole voimakasta keinovaloa käytössä, niin on parempi kylvää taimet liian myöhään kuin liian aikaisin keväällä. Valo kuitenkin on se suurin pituuskasvun hillitsijä (siis saksien jälkeen  :)).

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... parempi kylvää taimet liian myöhään kuin liian aikaisin keväällä. Valo kuitenkin on se suurin pituuskasvun hillitsijä (siis saksien jälkeen  :)).

:lol:  :lol:
Hyvä neuvo tähän vaiheeseen, kun ensimmäisiä baccoja kokeilen kasvatella. Ovat niin komeita, että ei oikein raaskisi saksiakaan käyttää, mutta varmaan nuo katkeavat, kun niitä alkaa siirrellä ja istutella uudestaan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"... Kasvin runko tuetaan tarpeeksi pitkällä kepillä, se sidotaan tukikeppiin useasta kohdasta. Kun kasvi on hyvin tuettu, voi sitä käsitellä melko huoletta.

Niinhän se tietysti on. Yksinkertainen neuvo, mutta ei olisi tullut heti mieleen. Kiitos taas kerran ChiliPark.

Tilanne nimittäin on koominen. Nyt jo metrin kasvi 7 cm mullassa. Jos sinnittelen parvekekauteen asti, se on jo puolitoistametrinen.  :lol:
Eihän tukikeppi pysy tuossa mullassa, mutta se ei lienekään tärkeintä tässä, vaan rungon tukeminen. Vaikka ne ovat suhteellisen paksurunkoisia ja hyvin itse pystyssä pysyviä, voin kuvitella, miten tuollainen chili menisi napsahtaen poikki, kun se ruukunvaihdossa kallistettaessa tarttuisi latvastaan jonnekin.

Chilivaari

Oranssi Habanero 8.4.08:
Vähän aikaa sitten kerroin kahdesta oranssista Habanerosta, joista toinen sai vettä, toinen Puutarhan kesä lannoitetta. Silloin siirryin molempien lannoitukseen. Tilanne on nyt se, että molemmissa on viitisentoista raakiletta ja kukinta jatkuu voimakkaana. Tässä kuvassa oleva lannoitettu yksilö vain on saanut raakileensa isommaksi ja siihen ilmestyi viikonvaihteessa vielä lisäbonus: Varresta on alkanut versoa lisäoksia joka lehtihangasta.

Tuohan tarkoittaa, että haarautumiskohtia tulee paljon lisää ja siis paljon lisää kukkia ja Habaneroja sitten myöhemmin. Toivossa on kuitenkin hyvä elää, vaikka turhan aikaisessa ollaankin ja heikoilla valoilla. Paistaisi nyt edes aurinko joskus. Toisen lannoituksen aloitin vasta reilu viikko sitten, eikä siinä ole sivuversoista merkkiäkään. Sen runkokin on ohuempi kuin lannoitetun. Ehkäpä pitää vain odottaa. Korkeutta noilla on nyt puolisen metriä ja kasvu jatkuu.

Viime vuonna sain Habaneroni tuottamaan pötkylöitä vasta syyskuussa ja ne piti kypsytellä sisällä marraskuun alkuun asti. Nyt nuo taitavat kypsyä ennen ulos pääsyä.  :lol:
Helmi- maaliskuu taitaisi olla hyvä kylvöaika Habaneroille? Nämä pääsivät multiin joulukuun puolella.

Chilit ovat vielä liian pienissä parilitraisissa, 13 cm ruukuissa. Isommat on hankittuna, mutta eivät mahdu ikkunalaudalle. Vaihdan nuo uusiin multiin vasta parvekekauden alkaessa. Tämä aikataulu ei nyt mennyt aivan putkeen ensimmäisiä omia idätyksiä kasvattelevalta. Kasvu oli ripeämpää kuin osasin kuvitella.

Chilivaari

Waltin Nagaa tuolla kehuttuani: http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=43747#43747  katsahdin omallekin ikkunalaudalleni. Se on nyt niin täynnä chilejä, että yksilöitä on vaikea erottaa muuta kuin ottamalla ne pois "viidakosta".

Habanero Red Dominica 11.4.08:
Vielä melko tyhjällä parvekkeella Habanero pääsee oikeuksiinsa. Tämä 4 kuukautta sitten itämään laitettu on matalin (40 cm) siitä porukasta, mutta yhtä muotopuhtaita ovat Hyötykasviyhdistyksen oranssit ja Stockmannin punaiset hollantilaiset. Nuo jälkimmäiset vain kasvavat leveyttä enemmän kuin muut. Korkeutta niillä on puolisen metriä. Kaikissa on raakileita. Oransseissa eniten.  Tästä olen pituuskasvua jo muutaman kerran napsinut poikki pitääkseni sen ikkunalaudalle sopivassa koossa parvekekauteen asti.

Varsinainen bonus, homman juju on kuitenkin lehtien alla piilossa:

Dominican raakileet:

Chilivaari

Kohta on chilit siirrettävä parvekkeelle. Niin ahdasta on ikkunalla. Uskoisin tai toivoisin yöpakkasten olevan ohi viikon kuluessa. Kasvun hidastuminen ei minua haittaa, sillä tuli laitettua nuo liian aikaisin kasvamaan. Nyt jo raakileita kasvattelevat taidan pitää sisällä kunnes yölämpötilatkin nousevat lähelle kymmentä astetta tai chilit kypsyvät. Muuten ei tule itävää siementä.

Etelään aukeavalla lasitetulla parvekkeella on kolme erilaista sivua ja kuulisin mielelläni muidenkin kokemuksia ja mielipiteitä, mitkä lajit sopivat parhaiten millekin sivustalle. Parveke on iso. Lyhimmätkin sivut ovat yli 2 metriä.

Itälaidalla on aamuaurinkoa, mutta koivu varjostaa täällä eniten. Sitä voisi siis sanoa puolivarjoiseksi.
Eteläpuolelle paistaa esteettömästi suuren osan päivää. Kuumaa voi olla. Pahimmilla helteillä lasketaan verhoja ja lasit ovat silloin auki.
Länsireunalla ilta-aurinko hyväilee chilejä ja iltapäivän aurinkokin osuu. Siinä minä kasvattelin kaikki chilini viime kesän.

Karkeasti ottaen sijoitettavana ovat annuumit, baccatumit ja chinenset, joista minulla on vain Habaneroja. Kullekin pitäisi löytää oma sivu parvekkeelta. Starfish ja Campane saavat kiipeillä pylväitä pitkin kattoon, mutta muille alan asennella hyllyjä lähipäivinä.

Kävisikö tämmöinen sijoittelu: Baccat itään puolivarjoon, Habat etelään täyspaisteeseen ja annuumit länsi-ikkunalle?

Chilivaari

Multatesti 15.4. Taimet 12 viikkoisia:  
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve
Taimien pituudet samassa järjestyksessä ovat 36, 52, 62 ja 45 cm

Vasemman laidan hiekkapitoinen Sato-multa alkoi kolme viikkoa sitten jo menettää kasvuvoimaansa ja aloitin sen lannoituksen. Se sai nelinkertaisen normiannoksen Puutarhan Kesä lannoitetta muutaman kerran ja kasvu jatkui taas. Eihän se muita saavuttanut pituuskasvussa, mutta on nyt latvalehdiltään tuuhein ja tummimman vihreä. Vieressä Pirkka multa myös imaisi samoista lannoiteannoksista, koskapa sen runko on huomattavasti paksuuntunut siitä lähtien, kun naapurin lannoitus alkoi.

Puutarhamullassa kasvanut jo haarautuu ja siinä näkyy kukkanuppuja. Turpeelle asti lannoitteita ei ole tihkunut, mutta hyvin se kasvaa omillaankin. Tämä ei siis enää ole varsinaisen multatestin mittauspiste. Lannoitus sekoittaa jo tulosta.

Kaikki ovat aivan liian korkeita. Jos olisin hoitanut näitä normaalisti aluksi syvempään istuttaen, sitten vaaksan mittaisena latvoen ja lannoitteilla ja runsaammilla valoilla lehtiä kasvatellen, nuo olisivat aivan toisen näköisiä, paljon tuuheampia kasveja. Tulipahan vain todettua, että melkein millä tahansa mullalla voi hoitaa chilintaimien ensi viikot, kuukaudetkin. Muu hoito on tärkeämpää kuin mullan merkki.  :lol:

Bermann_7

Hmm... testisi on kieltämättä ollut mielenkiintoinen seurata...

Miten aiot tästä eteenpäin? aiotko leikellä noi mataliksi, vai kuinka?
So it goes.
-KV

Chilivaari

Jätin ne nyt aluksi yöksi pakkaseen.

Matalampi, hoidettu taimi näistä on jo olemassa, joten aika näyttää, mitä näille tapahtuu. Liian korkeita ja honteloita ovat kuitenkin. Leikkely auttaa siihen. Saattaisi ihan vain uusi multa isommassa ruukussa ja paljon valoa parvekkeella olla sopiva lääke.

Chilivaari

huhtikuu 15, 2008, 20:40:56 ip #117 Viimeisin muokkaus: toukokuu 04, 2010, 23:22:28 ip käyttäjältä Chilivaari
Säästänpä hiukan surffailun vaivaasi ja keräsin multatestin kuvat kaikki samalle sivulle. Niistä näkyy Kashmiri Mirch chilien kehitys eri mullissa ilman lisäravinteita 9 viikon aikana ja lopuksi hiukan lannoitettunakin.

Järjestys on kaikissa sama: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Kekkilän Maxiturve
Kolmipäiväiset taimet 26.1.  

Tässä  kaksiviikkoisina 6.2.

Kolmiviikoiset  taimet 12.2. 

Neljä viikkoa kastelematta
Vettä kului 5 ml päivässä.

7 viikkoa vanhana 12.3.

9 viikon testi loppui 26.3.  

Lannoitusta jo pelissä 15.4.
Multien järjestys siis: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Kekkilän Maxiturve

Bermann_7

jos tuollaisesta "horsmasta" karsisi muutaman alimman lehden pois, antaisi haavojen parantua, ja istuttaisi isoon (lue=syvään) ruukkuun pitkälti vartta myöten, niin sehän juurtuisi sinne aikas nätisti, eikä ratvisi hirveäsi enää leikelläkään... ja "leikkeleistähän" saa uusia kasvinalkuja pistokkaan muodossa..  :lol:
So it goes.
-KV

Chilivaari

Uusia alkuja näistä en nyt juuri kaipaa. Koko testihän lähti siitä, että Kashmiri iti liian hyvin ja minulla oli purkillinen ylimääräisiä samanikäisiä taimia, joille piti keksiä käyttöä.  :lol:

Syvään istuttaminen on tietenkin edessä ja siinä saa varren 10 cm lyhyemmiksi. Latvan kasvun rajoittaminen nipsimällä kynsillä, leikkaamalla tai taivuttamalla yleensä tuottaa uusia versoja lehtihangoista ja parhaassa tapauksessa runsaasti uusia oksia. Runko kyllä vahvistuu itsekseen ja hyvin nuo pysyvät pystyssä nytkin.