elokuu 06, 2021, 05:30:46 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chiliwikin ohjeita ummikolle

Aloittaja Chilivaari, marraskuu 08, 2010, 11:07:14 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

marraskuu 08, 2010, 11:07:14 ap Viimeisin muokkaus: marraskuu 08, 2010, 11:15:47 ap käyttäjältä Chilivaari
Tule mukaan Chiliwikiä rakentamaan.

Zabi on rakentanut hyvät pohjat ja ohjeet kattavan tietokannan luomiseen ihan kotimaisella kielellä ja vieläpä kunnianhimoisemmin tavoittein kuin ulkomaiset "lajikeluettelot". Homma edessämme on kuitenkin valtava. Laskin, että lajikkeiden nimiä on listassa jo nyt n. 185 ja monet nimet vielä puuttuvatkin. Kukaan ei tunne noita kaikkia, joten mahdollisimman monen tietoja pitäisi saada sivuille. Yksi aloittaa ja toinen täydentää, niin se menee. Joku voisi vaikka tehdä lajikepohjia minimitiedoin, toinen täyttää hiukan lisää, kolmas tuoda kuvia, neljäs oikolukea ja viides lisätä linkkejä. Puuhaa riittää monella tasolla. Tätä ei pidä jättää muutaman ihmisen hartioille taakaksi.

Tuolla on toinen keskustelu menossa Wikin avaamisesta ja sisällöstä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8442.msg122188#msg122188. Tässä pyrkisimme keskittymään ohjeisiin ummikolle wikin täydentäjälle. Tyhmätkään kysymykset eivät täällä ole tyhmiä, sillä Wikillä on oma kielioppinsa, eikä se ole kaikille tuttua. Alkeet on kuitenkin helppo oppia. Ehkä tärkeintä on muistaa, että mitään ei voi lopullisesti tuhota. Wikin voi palauttaa edellisiin asemiin hyvin pitkällekin taaksepäin. Sillä on avoin historia. Kokeilla siis voi ja esikatselu on kätevä ennen tallennusta.

Joitakin omia ongelmapaikkojani wikinoviisina voin tässä muistella, ehkä ne selkiyttävät asioita.

Lajikelistaa voi täydentää laittamalla nimen tuplahakasulkujen väliin: [[Aji Perkele]]. Tuosta syntyy heti linkki lajikkeen sivulle. Se pitää vain täyttää. Punaiset on siellä täyttämättä, sinisissä on jotakin tietoa.

Ohjeissa kehotetaan kopioimaan koodi esimerkkisivulta. Sillä tavalla saamme saman muodon kaikille lajikkeille. Minusta oli hankalaa poistaa esimerkkisivun tekstit ennen kuin voi kirjoittaa omat ja niin tein oman esimerkkisivun, joka on tiedoista tyhjä: http://chiliwiki.fi/index.php?title=Esimerkkisivu_3.
"Lähdekoodi" paljastaa rekisteröimättömällekin katsojalle, mistä on kysymys. Rekisteröitynyt "Muokkaa"
Toinen versio, jossa taulukossa on vastausvaihtoehdot: http://chiliwiki.fi/index.php?title=Esimerkkisivu_2
Näiden lähdekoodin voi kopioida myös omalle koneelle tekstinkäsittelyyn, täyttää siellä ja kopioida sitten lajikkeen sivulle. Silloin voi myös käyttää oikeinkirjoituksen tarkistusta. Muotoiluja tekstinkäsittely ei saa tehdä.

Kuvien asettelu on hieman rajoittunutta, se pitänee hyväksyä. Koodia tutkimalla huomaat varmaan itsekin, että kokoa määritellään pikselimitoilla, aina vain leveyttä. Kuvan paikkaa määrittävät |left| |right| |center| jne. Kuvat pitää tuoda omalta koneelta "Tallenna tiedosto" valinnalla ja niille on hyvä antaa kuvaava nimi jo omalla koneella; ja pienentää ja kääntää oikein päin. Tuonnin ilmoittama nimi sitten kopioidaan sivun koodiin ja esikatsellaan. Nyt voi olla tarvetta kokomäärityksiin tms.

Tuli jo liiankin kanssa yhteen viestiin. Kysykää lisää ohjeita.

Loki

marraskuu 08, 2010, 14:30:00 ip #1 Viimeisin muokkaus: marraskuu 08, 2010, 15:04:51 ip käyttäjältä Loki
Kuvista:

Laittakaa teräviä kuvia lajityypillisistä yksilöistä, mutanttien esittelyn paikka on jossain muualla.

Cropatkaa niitä kuvia jo koneella ihan rohkeasti, jos kohde (esmes kukka tai hedelmä) on muuten pieni prötö kuvan keskellä.
12MP pokkari tekee parhaimmillaan 4000 x 3000 pikselin kuvia, on enemmän kuin riittävää jos kuvan pitkä sivu on 800-900pikseliä.

Toni.A

Kyllä, olen samaa mieltä että laadukkaat kuvat ovat wikin suola, mutta niitä voi muutella siitä sitämukaa, kun uusia parempia kuvia on saatavilla. Kaikista lajikkeista ei välttämättä ole viimeisenpäälle kuvia! Siitä vaan ehdottomasti muuttamaan laadukkaampia tilalle, jos sellaisia löytyy, sehän on suorastaan velvollisuus!  :D

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

Zabi

marraskuu 09, 2010, 00:20:37 ap #3 Viimeisin muokkaus: marraskuu 09, 2010, 00:34:59 ap käyttäjältä Zabi
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 08, 2010, 11:07:14 ap

Kuvien asettelu on hieman rajoittunutta, se pitänee hyväksyä. Koodia tutkimalla huomaat varmaan itsekin, että kokoa määritellään pikselimitoilla, aina vain leveyttä. Kuvan paikkaa määrittävät |left| |right| |center| jne. Kuvat pitää tuoda omalta koneelta "Tallenna tiedosto" valinnalla ja niille on hyvä antaa kuvaava nimi jo omalla koneella; ja pienentää ja kääntää oikein päin. Tuonnin ilmoittama nimi sitten kopioidaan sivun koodiin ja esikatsellaan. Nyt voi olla tarvetta kokomäärityksiin tms.

Tuli jo liiankin kanssa yhteen viestiin. Kysykää lisää ohjeita.


Alla olevassa koodissa näkyy kuvien asemointi, left ja none, left laittaa kuvan sivun vasempaan reunaan. ja kun sen perässä on kuva jolla asemointi none, menee se heti edellisen viereen.

[[Tiedosto:Kuva1.jpg|left|thumb|350px|Kuvateksti]]   [[Tiedosto:Kuva2.jpg|none|thumb|350px|Xkukkii]]
[[Tiedosto:Kuva3.jpg|left|thumb|350px|Joku kuvateksti]] [[Tiedosto:Kuva4.jpg|none|thumb|350px|Xkypsänä]]
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Chilivaari

Jos taulukko leviää liian leveäksi, siellä on liian pitkiä rivejä. Vastauksissa voi käyttää rivinvaihtoja muutaman sanan välein.

Oikeastaan pidemmät selitykset pitäisi jättää vapaaseen sanaan siihen vasemmalle puolelle ja taulukkoon vain lyhyet luonnehdinnat.

Zabi

Ja rivin vaihtohan onnistui käyttämällä <br /> HTML koodia.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Chilivaari

marraskuu 09, 2010, 11:08:21 ap #6 Viimeisin muokkaus: marraskuu 09, 2010, 11:33:22 ap käyttäjältä Chilivaari
Rivinvaihto näppäimistöllä näyttäisi toimivan.

MadDog

marraskuu 22, 2010, 20:35:14 ip #7 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2010, 20:49:20 ip käyttäjältä MadDog
Kuvien tuonti? Tää ei ihan auennut mulle: Kuvat pitää tuoda omalta koneelta "Tallenna tiedosto" valinnalla ja niille on hyvä antaa kuvaava nimi jo omalla koneella.

Siis Muokkaa > Tallennettu tiedosto

Pitääkö olla ensin kopioituna koodi pohjaksi? Rautalangasta vääntö Wiki noviisille...

No ohjeet luettuani siis ensin vasemmalta "Tallenna tiedosto" ja sitten linkitys Muokkaa kohdasta, no niin näin..  ;D

Xbow

marraskuu 22, 2010, 21:02:35 ip #8 Viimeisin muokkaus: marraskuu 22, 2010, 21:14:59 ip käyttäjältä Xbow
Siellähän se MadDogin chupetinho kuva komeilee :)

Nojoo, koitan tässä laittaa seikkaperäisen ohjeen, ties vaikka joku ei uskaltaisi kysyä.

Leikitään, että sulla on sopiva kuva nagaMorichKukkii.jpg omalla koneellasi.

Vasemmassa reunassa on "Työkalut", joista yksi linkki on tallenna tiedosto. Klikkaa sitä -> Tallenna tiedosto sivu avautuu. Paina nappia "Selaa..." -> avautuupi ikkuna, oman koneen tiedostoihin, valitse kuvatiedosto, "Avaa/Open". Tiedosto latautuu wikiin.

Tiedoston kuvaus laatikossa kohdassa kohdenimi näkyypi tiedoston nimi wikissä. Todennäköisimmin se on sama  nagaMorichKukkii.jpg. Tässä vaiheessa voit halutessasi esimerkiksi copy-pastettaa tuon kohdenimen muistioon. Paina nappia "tallenna tiedosto".

Tämän jälkeen saa sen kuvan wikin sivulle kuin sivulle esiin vaikkapa wikitekstillä [[Tiedosto:nagaMorichKukkii.jpg|left|thumb|350px|Jusupliut se naga kukkii, jummijammi]]

Mikäli kohdetiedoston nimi unohtui, ei hätiä mitiä. Valitsemalla tiedostoluettelo, niin siellähän se majailee :)

Sitten pääseepi pikkuisen Hifistelemään. Esimerkiksi jos kuva näyttää sivulla liian isolta, tuota lukemaa 350px voi pienentää tai päinvastion :) Tai left sijaan voi laittaaa joko right tahi none. Ja kuva singahtelee sinne tai tänne esikatselussa.

Edit: "muokkaa" napilla voi luntata, miten joku sivulla näkyvä kikkakuutonen onnistuu :)
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti