toukokuu 13, 2024, 19:15:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Hiiligrillit

Aloittaja Kaltsu, heinäkuu 01, 2010, 21:50:59 ip

« edellinen - seuraava »

longi

Moe.

No on tossa tullut pitkin talvea rillattua ja savuteltua jotain. Viimeisin joka viikko sitten loppu, oli satsi poroa. Oli redi 4 kilonen poronvasan paisti josta vuolin ensin käristykseen n 700g loput laitoin kahdeksi palaksi. Kilon verran pistin kylmäsavuun kahdeksi vuorokaudeksi lämmöt n. huoneenlämpö tein siis leivinuunissa ton spiraalimaisella savugeneraattolilla puruna perus pyökki. Pyökkiä siksi kun tuli sitä hommattua joulun alla lohelle jota tein 24 filettä, ja jäi vielä vähän purua jäljelle ( ostin sitä 30kg jos vaikka pääsin tän vuoden kylmäsavuttelut sillä) Loppuporo meni takapihalle lämpöön 70-90 oli siellä 12 timmaa ilman mittareita eli intuitiolla. Lämminsavun tein tälläkertaa raita haloilla. Sitten folioon jäähtymään, seuraavana päivänä puolentoista millin siivuiks ja ruisleivän päälle, reissumiestä naurattaa ja vaisto vie:) oli hyvää. Nyt olis pakastimessa vielä 6.8 kilon poronpaisti. Mietinnässä on, että mitkä suhteet laitan kylmä/lämminsavu koska oon kai hullu ja tykkään molemmista yhtä paljon.

Laitoin noihin molempiin poron paloihin pintaan pippuria, merisuolaa ja type cure seosta jossa on mukan ruokokidesokeria, olivat maustumassa pari vuorokautta jääkaapissa. Toi cure on noissa kylmä savuissa aika hyvä uskaltaa syödä vielä kolmenkin viikon jälkeen.

Tää Ostara vedetään lampaalla sopiskohan pulled lamb ja riisi mintut vedän kirkkaasti pullonsuusta:)

Munaisaa ostaraa kaikille.

-longi-

Helzy

Hiiligrilli kun topiccina kerran, niin täytyy myöntää, että en oikein hallitse näitä grillijuttuja. Sain isältä custom made haponkestävästä teräksestä valmistetun hiiligrillin kerran synttärilahjaksi, mutta olen sitä käyttänyt vain pari kertaa. Siinä on kupu, joten sitä voi kuulemma käyttää myös savustukseen. Olisiko jollain jotakin iisiä savustusreseptiä heittää? Vaikka liharuoalle. Tämä toki on tosi laaja kysymys, tiedän. Mies ei diggaa hiiligrillihommista (liian hidasta), vaan laittaa Weberin kaasugrillin mielummin tulille. Itseä kuitenkin kiehtoo hiiligrilli.
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

longi

Moro.

BBQ on lyhenne sanoista Berkeleen Bitkään Gypsytetty :)
Joten kiire pois näistä hommista läskit rilliin ja saunaan siitä.

Anyway kokeile jos nopeesti haluat, niin aloita harjoitukset jollain nopeasti kypsyvällä lihalla. Tehkää miehes kanssa kisa: äijä kokkaa samasta fileestä tehtyjä pihvejä kaasugrillillä ja sinä hiiligrillillä.

Joku sisäfilepiffi ei ota yhtään enempää aikaa kypsyessä kummallakaan.
Resepti siis:
Kunnon lämmöt grillissä ja naudan ohuehko sisäfilepihvi ritilälle
laske hitaasti kahteenkymmeneen
käännä läski ympäri ja myllää päälle pippuri ja suola
nosta pihvi lämmitetylle lautaselle mausteet alapuolelle ja mausta samalla tavoin, kuin toi eka puoli
lautasella on siis jo lisukkeet (potut riisi salaatti yms) niissä menee tietty enemmän aikaa valmistit ne missä vaan.

Eriasia jos miehesi pitää hitaana sentakia, että hiiloksen tekemiseen menee aikaa. Se toki kestää pitempään kun kaasuhanan avaaminen ja piezonapin painaminen.

Vinkki kisaan: revi piezosytyttimen ja napin välinen piuha irti:)

Minä teen hiilloksen yleensä grilliin koivuhaloilla, ja se kestää pitempään kun haloista hiilloksen tekee. Joskus laiskottaessa hiiliä kaupasta ostan.  Tai on mulla aina noita kaupan hiiliä varastossa, koka epäsuoralla kun pitkään jotain grillaa kannen alla, niin joutuu lisäämään polttoainetta ja siinä on helpointa laittaa kourallinen/ pari sillointällöin. Mulla ei ole noista briketeistä paljon kokemusta ne kai hehkuu hiivatin paljon pitempään. Niiden käyttäjät kertoo niistä.

Jokatapauksessa hiiligrillin aromi on eri kuin kaasugrillin. Sähköstä nyt puhumatta tai mikrosta:)

-longi-

longi

No helv.

Lukihärö. Sähän pyysit savustusreseptiä. Siihen ei ole nopeaa tapaa jos oikeasti haluaa lihaa savustaa.

Pidä miedot lämmöt (n 100 -120)ja joku astia erikseen jossa jotain joka tuottaa savua esms vanha teräskattila jossa on vaikka kaupan savustuspurua siihen teet kannen foliosta johon tökit pieniä reikiä. Pieniä siksi, että ei saa happea ja syty palamaan ne purut, mutta savu pääsee kuitenkin pois.

Tää lämmönhallinta on aloittelevalle ehkä helpointa just siinä kaasugrillissä :) eli vain yksi poltin päällä ja tuote siellä toisela puolella. Toi kattila on sitten lähellä sitä poltinta ja siellä olevat purut alkaa kytemään hitaasti ja tuottamaan savua. Kun sitä savua alkaa tulemaan, niin tuote sinne toiselle puolelle ja grillin kansi kiinni.

Linnut ottaa nopeasti savun makua kokonainen broileri/kalkkunan file riittää 4 timmaa
En ole kokeillut broiskun rintaa, mutta lähtisin tunnista noilla lämmöillä.
Jos suvussa/tutuissa metsästäjiä riistalinnut: fasaani kyyhky kokonaisena pari tuntia.
Räksä luit oikein räkättirastas tunnissa NAM ja kokonaisena kynittynä

Kalat, jos kunnon lämminsavua haluaa 90 astetta lämpöä ja 90 minuuttia aikaa norski lohi file. Kaloille toimii aikas hyvin savuaineena myös ruisjauho eli sitä jauhoa sinne kattilaan ilman niitä puupuruja.

Porsaan kasler on myös hyvä aloittelijalle (ei ole kallista jos epäonnistuu) ottaa kyllä sitä aikaa reilusti enemmän. Porsaan ulkofilekin on aika helppo ja nopsa savustaa.
Harjoittelemalla oppii ja mestarit harjoittelee paljon.

Noissa lihoissa menee aikaa kauan sen takia, että jos sen savurenkaan haluaa läpi ( savurengas on se punainen joka leikatussa savustetussa näkyy(lähtee siis siitä pinnasta keskelle)). Se ottaa aikaa ja lämpöjen ei saa olla liian lämpimiä, jos on liikaa lämpöjä läsä kypsyy liian nopsaan ja savuaromin eteneminen pysähtyy.

-longi-

Helzy

Kiitoksia neuvoista! Pitää ehkä oikeasti alkaa tutustumaan tuohon savustamisen saloihin! Grillaamisen taidon mies kyllä hoitaa ja pitää juu hiiligrilliä siksi hitaana, että kestää hiilloksen tekeminen niin tuhottoman kauan. ;) toki myöntää sen, että maku on erinomainen hiilellä grillatussa safkassa! Tuo broisku voisi olla kätevä aloittelijan juttu, jos muutaman tunnin about kestää. Varmasti se lämmön ja sopivan "olosuhteen" löytäminen on haasteellista, puhumattakaan sen ylläpitämisestä.
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Miquel

Piippusytytin nopeuttaa hiilloksen tekoa huomattavasti!


Vinkkejä savustukseen, maustamiseen sun muuhun tarjoillaan täällä, tervetuloa mukaan! :)

http://www.kauhukeittio.fi/blog/savustuskurssi-phil-wingo/
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MiM

Kevyen savun saa kalaan helposti ihan laittamalla savustushaketta mukaan normaalissa grillauksessa. Ei siihen välttämättä tarvita tuntien savustusaikaa, kala ottaa varsin paljon makua jo ihan normaalissa kypsymisajassa.

Itse taitan foliosta hakkeelle pienen pussin, jonka jätän toisesta päästä avoimeksi ja laitan suoraan hiilien päälle.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

longi

Lainaus käyttäjältä: MiM - huhtikuu 04, 2015, 14:58:06 ip
Kevyen savun saa kalaan helposti ihan laittamalla savustushaketta mukaan normaalissa grillauksessa. Ei siihen välttämättä tarvita tuntien savustusaikaa



Joo niin saa ja jos tekee savustuspöntössä joita myydään honkkareissa yms. kaupoissa, niin saa pikasavustettua kalaa vartissa. Tuo pönttöhän laitetaan minkä vaan lämmönlähteen päälle.
Mutta jos kunnon savukalaa tahtoo niin mieto lämpö ja vähän pitempi aika eli kalalle se 90 min.
Olen tehnyt itse molemmilla tavoilla ja ihan ok on tuo pika versiokin, mutta parempaa on tuo hitaasti tehty.

90% kaupassa myytävästä kylmäsavukalasta on ihan kuraa joka ei ole savua koskaan nähnytkään. Eli graavikala joka on sprayattu savuaromilla. Täysin luokatonta skeidaa. Itse savustan vähintään 4 vrk lohi fileitä, mutta viikon pidän jos teen kavereille tai itselle. Se alkaa silloin olemaan jo priimaa:) ja semmosta ei kaupasta saa. Lämmöt on kokoajan alle 10 mielellään lähempänä nollaa.

-longi-

Miquel

Lämminsavulle olen käyttänyt "tunti per kilo" nyrkkisääntöä ja tulos on ollut mieluista. Kovin pönttökohtaista tuo touhu on, eli ohjetta on melkolailla mahdoton antaa muille kun sähkösavustimille. Sittenkin jää vielä makuasiat kamppailemaan keskenään.

Työn puolesta kun savustelin niin selvitykseen jäi vielä sellainen herkku joka syntyi kerran puolivahingossa; määrittelemättömän pitkän ajan uunissa ollut savustettu file, eli normaali savustus ja sen jälkeen pelkällä lämmöllä siten että pyrstö paloi jo karrelle. Muutoin pinta alkoi jo karamellisoitumaan ja maku oli aivan uskomattoman hyvä yhdistelmä jostakin savustetun ja loimutetun kalan välimaastosta! Asia jäi hattuun muhimaan ja vaatii jatkotutkimuksia ennen kuin ohjeen julkaisen.


Vaan lienee longin kylmäsavustimessa mieto savu jos viikon kärsii pitää? Omalla systeemillä riittävä tulee loheen 12 tunnissa, haukea voi savustella vuorokauden. Monta päivää jos pitäisin niin luullakseni tulisi liian kitkerää.  ::)

Varmasti melko upea rakenne tuollaisessa viikon savustetussa! Kuola valuu jo ajatuksesta. 8)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

PP

Lainaus käyttäjältä: Miquel - huhtikuu 04, 2015, 18:26:10 ip
Varmasti melko upea rakenne tuollaisessa viikon savustetussa! Kuola valuu jo ajatuksesta. 8)


Menee ohi hiiligrilleistä, mutta...

Ei tarvi kuin vuorokauden toimivassa jääkaapissa melko voimakkaassa savussa, ja syntyy aivan taivaallista kylmäsavukalaa. Jääkaapin höyrystin (jäähtyvä osa) pitää ilmankosteuden pienenä, mikä kuivattaa kalaa. Savaustuksen jälkeen pinta on kuiva ja sisus pehmeää, mutta muutama vuorokausi vakuumissa tasoittaa rakenteen. Jos savustuspuuna käyttää lepän sijaan omenaa tai muuta hedelmäpuuta, savun mausta saa todella voimakkaan ilman kitkeryyttä.

Samalla systeemillä parin vuorokauden savustusajalla syntyy myös aivan käsittämätöntä kylmäsavuhärkää.

Helzy

Voi vitsi, miten herkullisia juttuja! Olisin lähtenyt tekemään pulled chickeniä hiilillä huomenna, mutta ei ole hiiliä (ehkä hyvä niin, kun taitoa ei ole yhtään).  ;D
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

longi

Moi.

Itselle aikanaan opetti tuon pitkän savustus ajan eräs kalamestari ja hän tekee nimenomaan jääkaapissa. Savusammolla tuottaa savun. Minä teen sitä saaristolaismallisella savustimella josta savua vuotaa vähän pois. Mulla on pari-kolme generaattoria ja alussa ne on kaikki päällä ekan vuorokauden. Sen jälkeen riittää kun yksi on tuottamassa. Kun teette seuraavaksi, niin kokeilkaa pidempää savustus aikaa. Ei se mitään maksa jos sinne yhden fileen unohtaa muutamaksi päiväksi. Se samalla ikäänkuin kuivahtaa ja siitä tulee semmonen lauta, eli kun pitää pyrstöstä kiinni se pysyy suorana. Siitä sais varmaan juustohöylällä siivuja :) Kun teen tota niin pidän ensin n12-13% suolavedessä fileitä vuorokauden sitten huuhtelen nopeasti ja kuivaan talouspaperilla hyvin fileen ja ei kun pönttöön

-longi-


TheTäti

huhtikuu 11, 2015, 16:33:50 ip #132 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 11, 2015, 20:16:09 ip käyttäjältä TheTäti
Onko täällä jollain käyttökokemusta Big Green Egg -hiiligrillistä? bongasin merkin täältä foorumilta Pit Masters kurssin ilmoituksen tiimoilta. Oma kaasugrilli, mikä on ollut tosi hyvä epäsuora grillaaja, alkaa vedellä viimeisiään. Ja toisaalta savustamisoptio kiinnostaisi, kun savustamispönttö, joka oli sijoitettuna meikäläisen plantaasille, muutti pois pois. (oli siskon ex-miehen) . Siis etenkin kalojen savustaminen kiinnostaisi.
Ja 😃 näytin ylenneen  paprikaksi tämän viestin jälkeen

ChIlIDoG

Lainaus käyttäjältä: TheTäti - huhtikuu 11, 2015, 16:33:50 ip
Onko täällä jollain käyttökokemusta Big Green Egg -hiiligrillistä? bongasin merkin täältä foorumilta Pit Masters kurssin ilmoituksen tiimoilta. Oma kaasugrilli, mikä on ollut tosi hyvä epäsuora grillaaja, alkaa vedellä viimeisiään. Ja toisaalta savustamisoptio kiinnostaisi, kun savustamispönttö, joka oli sijoitettuna meikäläisen plantaasille, muutti pois pois. (oli siskon ex-miehen) . Siis etenkin kalojen savustaminen kiinnostaisi.
Ja 😃 näytin ylenneen  paprikaksi tämän viestin jälkeen

kalojen savustamiseen suosittelen alle 50€ maksavaa sähkösavustinta. Moni kunnollisen savustuspöntön omaava tuttava on siirtynyt sähkösavustimeen.

Larski

huhtikuu 11, 2015, 21:54:11 ip #134 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 11, 2015, 22:51:44 ip käyttäjältä Larski
Tänään testasin ekaa kertaa Weberin pitsakiveä pallogrillissä. Pelitti aivan loistavasti! Pohja oli todella rapsakka ja täytteet jäi jotenkin "tuoreemmiksi" kuin tähän mennessä. Ihan erilaista kuin esim. uunissa pitsakivellä paistettuna.

TheTäti

Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - huhtikuu 11, 2015, 20:49:00 ip
Lainaus käyttäjältä: TheTäti - huhtikuu 11, 2015, 16:33:50 ip
Onko täällä jollain käyttökokemusta Big Green Egg -hiiligrillistä? bongasin merkin täältä foorumilta Pit Masters kurssin ilmoituksen tiimoilta. Oma kaasugrilli, mikä on ollut tosi hyvä epäsuora grillaaja, alkaa vedellä viimeisiään. Ja toisaalta savustamisoptio kiinnostaisi, kun savustamispönttö, joka oli sijoitettuna meikäläisen plantaasille, muutti pois pois. (oli siskon ex-miehen) . Siis etenkin kalojen savustaminen kiinnostaisi.
Ja 😃 näytin ylenneen  paprikaksi tämän viestin jälkeen

kalojen savustamiseen suosittelen alle 50€ maksavaa sähkösavustinta. Moni kunnollisen savustuspöntön omaava tuttava on siirtynyt sähkösavustimeen.

Juu, tuollainen sähkösavustin on taloudessa. Ja hyvinhän se toimii 😊. Mutta kyllä etenkin pikkukalojen = muikku osalta tulos jää jotenkin vetisemmäksi. Eikä pinta ole niin rapsakkaa.

Miquel

Big green eggillä voisi rapsakkuutta tulla hienosti, tuollaisen keraamisen grillin kun saa hyvin kuumaksi. Jopa 400 asteeseen valmistajan mukaan.
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MiM

Olen itse haaveillut Big green eggin perään pitkään, mutta tulevana kesänä ajattelin sen sijasta rakennella ruukku-tandooriuunia. Ei sellaisesta tietenkään saa yhtä monikäyttöistä, mutta itse tehty on aina itse tehty  ::)

Keskustelua tandooriuuneista täällä
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9466.msg144568#msg144568
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Onhan tuo hinnaltaan hiukan tavan kuluttajan uloittumattomissa...  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

TheTäti

Totta, hinta lähes pakollisineen lisävarusteineen S-mallille on 1000 € 😁. No nyt vaihtoehtoina on jättää kesän lomanmatka  väliin tai big green egg. Onneksi ei tarvitse kinastella kuin itsensä kanssa 😜. Vaakakupissa painaa osin se että säästöä syntyy kun ei tarvitse viljelmille palkata kastelijaa 🌿🌻🍀 jos päätyy grilliin.