Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

chilihardhead.fi

Juu, sillä 3% suopaliuoksella, ilman huuhtelua. Seuraavina päivinä vesisumua ja viikon kuluttua uusi kierros, jatkuu niin pitkään kuin on tarve. Sumutuksia voi tehostaa, jos nenä kestää valkosipulilla, chillijauheella, ruokaöljyllä tai neemöljyllä jotka auttavat pitämään elukat poissa. Onhan toiset kai sumutellu 30% liuoksella mutta se kai vaatii huuhtelun, enkä tiedä onko kasvit tykänneet moisesta.
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Larski

Lainaus käyttäjältä: mattson - syyskuu 30, 2010, 08:01:28 ap
Nyt on koko kämppä täynnä pikkuruisia vaappuvasti lentäviä öttiäisiä ja parin chilipuskan lehtien juureen ilmaantunut hieman hämähäkinseittiä muistuttavaa verkkoa (harsosääskiä?) saako noita hengiltä muulla kun mehuansalla ja suovalla?

Harsosääsket ei tapaa verkkoja kutoa, jotenka olisko niitten takana vihannespunkit? Punkkeja oon lahdannu mäntysuopaputelin ohjeen mukaasella liuoksella ja huuhdellu kasvit jonku ajan päästä. Noihin harsosääskiin on mulla pelittäny parhaiten Ötökkä-merkkiset keltaset liimalappuansat. Tarjoustaloista, Anttiloista sun muista löytyy monesti kasvipuolelta ankaraan 1-2€ pakettihintaan. Sääskien munimista saa kans vähennettyä ku heittää vaikka kevytsoraa ruukkuihin mullan päälle katteeksi.

Apinamakina

Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - syyskuu 29, 2010, 23:01:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Apinamakina - syyskuu 29, 2010, 22:43:55 ip
Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - syyskuu 29, 2010, 20:39:03 ip
Ei tarvii tuuletusta jollei lämmöt nouse


Ymmärtääkseni sen tuuletuksen toinen tarkoitus on kasvin vahvistaminen, jolloin siitä tulee vahvempi, ja voi näin tuottaa enemmän satoa.

Jotkut on sitä mieltä, mutta kyllä suurin osa kai jättää tuulettamatta. Valoa ennemmin lisää.


Noh ei siinä mitään. Mutta kysymykseeni ei siltikään ole vastattu, eli milloinkas te, jotka tuuletatte kasvejanne olette sen aloittaneet?

linker



Taimen ollessa 10 senttinen... silloin aloitin tuuletuksen. Ajastimella 5-6 tuntia päivässä. Tuuletin 2-3 viikkoa


..

Murderado

Huomasin tuossa juuri, että oli ensimmäistä kertaa iskenyt joku höttiäinen chiliini kiinni. Litistäähän se piti tietysti, heti valokuvaamisen jälkeen.

Mikähän tuo mahtoi olla? Lentoon se ainakin lähti, kun ensimmäistä kertaa yritin ottaa kiinni.



Kaltsu

^Näyttäis olevan kaskas. Jotenka, nou hätä.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

masaiman

Lainaus käyttäjältä: mohla - syyskuu 30, 2010, 09:16:03 ap
Mä oon suihkinut sillä mäntysuopaputelin kyljestä löytyvän ohjeen mukaisella liuoksella.




Eipä tullut pieneen mieleenkään että tossa pullossa saattais olla jopa ohje tohon...

LainausHarsosääsket ei tapaa verkkoja kutoa, jotenka olisko niitten takana vihannespunkit?
Sääskien munimista saa kans vähennettyä ku heittää vaikka kevytsoraa ruukkuihin mullan päälle katteeksi.


Niin mä vähän pelkäsinkin. Täytyy vaan viikonloppuna antaa isän kädestä suopaa.
Mulla onkin yhtä vailla kaikki kasvit pauliina-ruukuissa et pintamulta pysyy suht kuivana muutenkin, sekä kaikissa ruukuissa on koristesora mullan katteena et matosia en ole ainakaan vielä tavannut.

Täytyy käydä huomenna ostamassa niitä liimalappuja ja tehdä pari mehumiinaa niin eiköhän noista päästä... Suurempaa tuhoahan harsosääski ei ymmärtääkseni saa aikuiselle kasville aikaiseksi(?) Täytyy käydä suurennuslasin kanssa läpi noi missä on tota seittiä, meillä on melko paljon hämähäkkejä et voi olla et on väärä hälytys sen osalta...

Larski

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - syyskuu 30, 2010, 21:34:36 ip
^Näyttäis olevan kaskas. Jotenka, nou hätä.

Eikös kaskaatki kuitenki ime kasvin nesteitä? Tokikaa nuo ei oo omalla parvekkeella ainakaan lähteny sikiämään haitaksi asti vaikka joskus on tuollasia tavannu.

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: Larski - syyskuu 30, 2010, 22:06:12 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - syyskuu 30, 2010, 21:34:36 ip
^Näyttäis olevan kaskas. Jotenka, nou hätä.

Eikös kaskaatki kuitenki ime kasvin nesteitä? Tokikaa nuo ei oo omalla parvekkeella ainakaan lähteny sikiämään haitaksi asti vaikka joskus on tuollasia tavannu.


Kaskaathan ovat hyvin kasvilajikekohtaisia syömäreitä ja tunnetusti meillä ei chilejä kasva, joten täällä ei ole erityistä kaskaslajia joka olisi keskittynyt pelkästään chileihin. Kaskaita on suomessa noin 400 lajia, joista parisen prosenttia on kaikkiruokaisia, joten on mahdollista että chilille istahtaa kaikkiruokainen kaskas, mutta hyvin epätodennäköistä.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Raaka-Arska

Morientes!

Sellainen alkoi askaruttamaan, että millaisia kokemuksia kasvattajilla on kodin lämmitysjärjestelmän vaikutuksesta chileihin talven yli? Itsellä kämppä lämpiää sähköllä+varaava takka about joka toinen päivä.
Elikkäs kannattaiskos hommata ilmankostutin valmiiksi ennen pakkasia?
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Nikodeemus

Enpä kyllä pelkästään kasveja varten hankkisi. Varmasti riittää, että suihkuttelet kasvisi muutaman kerran viikossa.
Tokihan chilitkin tykkäävät hieman korkeammasta ilmankosteudesta, mutta lähinnä kai kostutellaan ötököiden
kurissapitämiseksi.
Mikään ei ole niin tärkeää, kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää.

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: Raaka-Arska - lokakuu 03, 2010, 10:32:20 ap
Morientes!

Sellainen alkoi askaruttamaan, että millaisia kokemuksia kasvattajilla on kodin lämmitysjärjestelmän vaikutuksesta chileihin talven yli? Itsellä kämppä lämpiää sähköllä+varaava takka about joka toinen päivä.
Elikkäs kannattaiskos hommata ilmankostutin valmiiksi ennen pakkasia?


En tiedä paljonko lämmitystapa sinänsä vaikuttaa mutta itselläni ilman kuivuus on pieni ongelma talvella, -86 rakennettu rivari koneellisella ilmanvaihdolla jota ei saa kokonaan pois (eikä edes kovin pienelle) niin kosteus putoaa talvella pakkasilla johonkin 15-20% paikkeille ilman kostutinta eli jo oman terveyden takia kostutin on melkeimpä pakollinen pakkaskeleillä. Lämmityksenä vesikiertoiset patterit mutta samaa ilmenee sähkölämmitteisissäkin... En tiedä miten uudemmat lämmönvaihtimilla varustetut systeemit pelaavat, meneekö niissä kosteus pihalle ja kuivaa ilmaa tilalle...

Eli tuo ilmanvaihto vaikuttaa asiaan paljon, jos kokoajan imetään ulkoa "reilusti" pakkasilmaa tilalle sisäilma kuivuu. Vaikka ilmankosteus ulkona olisikin -25 asteessa 50% on sen ilman kosteus sisällä +20 asteessa reilusti vähemmän koska lämmin ilma pystyy sitomaan enemmän kosteutta ja kyseessähän on suhteellinen kosteus eli % määrä siitä vesimäärästä jonka kyseinen ilmamäärä pystyy kulloisessakin lämpötilassa sitomaan.

CyberDog

Kuten Wolfman tuossa selitti niin lämmitystavalla ei ole mitään merkitystä. Ainoastaan ilmavaihdon määrällä ja lämpötilaerolla. Toki jos sisällä on paljon kosteuden tuottoa niin silläkin on merkityksensä ;)

TunturiTiger

Hätäapuna voi pakkasilla pistää märän pyyhkeen vesipatterin päälle. Sekin nostaa jo ihan hienosti ilmankosteutta, mutta ei missään tapauksessa korvaa oikeesta "ufoxia".

Raaka-Arska

Eli olette siis käyttäneet ilman kostutinta? Ilmanvaihtolaitteen saan kyl kokonaan mykäksi, jos se auttaa enemmän. Ja sanoohan isot pojat, et paskan hajussa kasvaa ;D
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

Pahakeijo

Itse olen vienyt pyykit kuivamaan semmoseen kokoontaitettavaan pyykkitelineseen samaan huoneeseen chilien kanssa. Nostaa ilmankosteutta huomattavasti. Tietysti jos chilit sattuu olemaan esimerkiksi olohuoneessa voi estetiikkakysymykset nousta pinnalle.

CyberDog

ilmastointia ei kannata missään nimessä pistää kokonaan mykäksi. Ja jos laittaa niin pitää ainakin sen verran pitää huolta että kämppä pysyy alipaineisena tai vakiopaineisena ulkoilmaan nähden. Mutta se ei oikein kunnolla onnistu kun mittarilla. Joten pitäkää vaan ne ilmanvaihtolaitteet päällä. Eikä ton kosteudenkaan kanssa kannata ahnehtia...

Murderado

Kuten CyberDog tuossa edellä totesi, koneellista ilmanvaihtoa ei kannata missään nimessä laittaa pois päältä. Nykyaikaiset talot ovat rakennettu niin tiiviiksi, että koneellinen ilmanvaihto on käytännössä välttämätön. Jos ilmanvaihdon kytkee pois päältä, ei ole kuin ajan kysymys, koska homeongelmat ilmaantuvat, huonosta hengitysilmasta puhumattakaan.

Stryker

Milloin rocotot kannattaisi laittaa itämään?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Stryker - lokakuu 05, 2010, 16:12:29 ip
Milloin rocotot kannattaisi laittaa itämään?


Joulukuun puolivälissä idätetyt tekivät ensimmäisen sadon toukokuussa ja kesällä lisää.
Lajikkeesta se on kiinni. Minulla on ollut muutamia, jotka aloittavat tosi toimet vasta vuoden vanhana, jos silloinkaan, mutta nämä olivat helppoja ja nopeita:
http://chilivaari.blogspot.com/2009/12/pariviikkoinen-taimi.html
http://chilivaari.blogspot.com/2010/05/omenainen-perulainen.html