Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Tomppa0211

Kyseessä fataliin ylläri, joten lajista ei tietoa. Kasvi aloitettu kasvattamaan aktivihydrossa, josta siirsin passiivihydroon hydrosoraan. Kooltaan taimi on n.7cm ja varsinaisia lehtipareja tulossa kolmannet. Ikää n.3vko. Lannoitteena nutriforten tomaatti&mansikka 1+2 yhdistelmää ohjeitten mukaan. Valoa saanut 21w LED lampusta 24/7. Kerran päivään olen sumuttanut vedellä. Lehdet ei vaikuta kuivilta koppuroilta vaan ovat vihreät mutta "lötköt". Kasvi kärsi aiemmin myös rullautuneista lehdistä eli luultavimmin magnesiumin puutteesta. Muut samalla tavalla kasvatetut kasvit voivat OK.

APUA ellei liian myöhäistä..

Rampe

Taas tulee aloittelija kysymään hölmöjä. Ensin pelkäsin liikakastelua, nyt että kastelen liian vähän. Eli tuli mieleeni, että kaippa se kasvi näyttää kun sillä on jano? Olisiko se taktiikka mistään kotoisin, että antaa kasville vettä kun se sitä vaatii, alkaa roikottaan lehtiä jne, vai pitäiskö pystyä antaan vettä jo aikaisemmin

chilifani

Itse kastelen useammin esim jos on normaali ruukku niin upotan sormia hieman mullan läpi ja kokeilen onko se kostea/märkä.
Itse en ainakaan käytä tuota että se alkaa roikottaan lehtiä ja sitten kastelen, yhdellä tutulla on tapana tehdä niin.
Riippuu aina vähän eri tapoja on monia.

Ps. Täällä saa ja pitääkin kysyä hölmöjä. ;)

Huru-ukko

Pienestä(kin) ruukusta tuntee ja oppii tuntemaan ihan painostakin, koska on aika antaa hörppy. Lisäksi niiden vedentarpeen oppii kyllä tuntemaan, kuinka usein niitä kastellaan.
Tuo kerran kuivaksi päästäminen ja lehtien pieni roikkuminen on hyvä ainakin kerran tehdä, niin saa hiukan tuntumaa....

Aku

Kyllähän sen näkee kasvin lehdistä, että milloin on hyvä antaa vettä. Etenkin kun on enemmän kasveja, niin ei huvita työntää sormea 120 rukkuun ;) Kyllä sen kastelurytmin sitten ajan myötä oppii.

chilifani

Jep, sen oppii siinä samalla kun niitä kasvattaa ja ne oppii jotenkin typerästi tuntemaan jo ne kasvit ;)

Chili.L

Morjes. Mulla olis ongelma vuoden ikäisten lemon droppien kanssa, eli  ne on alkanut tehdä kukan nuppuja mut muutaman päivän päästä nuput kuitenkin tippuvat? Kasvit saa "mansikka ja tomaatti hyötykasvilannoitetta" ja valoakin riittävästi. Mikä mättää? :(

Jupu

Tällä kertaa arveluttaa ruukun vaihtaminen. Missä vaiheessa suurempaan ruukkuun istuttaminen ei enää suurenna satoa? Missä vaiheessa kannattaa laittaa lopulliseen ruukkuun? Mikä näistä tarvitsee isoimman ruukun: Starfish, Aji Fantasy vai Lemon Drop? Starfish ja Lemon drop tekevät jo täyttä häkää podeja, onko jo liian myöhäistä siirtää isompaan?

ChiliPark

Lainaus käyttäjältä: Chili.L - toukokuu 01, 2012, 16:43:29 ip
Morjes. Mulla olis ongelma vuoden ikäisten lemon droppien kanssa, eli  ne on alkanut tehdä kukan nuppuja mut muutaman päivän päästä nuput kuitenkin tippuvat? Kasvit saa "mansikka ja tomaatti hyötykasvilannoitetta" ja valoakin riittävästi. Mikä mättää? :(


Kasvi on sekä kasvu-, että kukintavaiheessa yht'aikaisesti. Lannoittamalla yrität kasvattaa sitä
samalla kun se yrittää kukkia. Hellitä lannoitusta vähän, jos kasvi on haluamassasi koossa.

Lainaus käyttäjältä: Jupu - toukokuu 04, 2012, 20:17:47 ip
Missä vaiheessa kannattaa laittaa lopulliseen ruukkuun? Mikä näistä tarvitsee isoimman ruukun: Starfish, Aji Fantasy vai Lemon Drop? Starfish ja Lemon drop tekevät jo täyttä häkää podeja, onko jo liian myöhäistä siirtää isompaan?


Kaikki kasvit tarvitsevat mahdollisimman ison kasvuastian.

Jos kasvatat ainoastaan sisällä, niin ruukun vaihto tulee aina ajankohtaiseksi silloin, kun
edellisen ruukun juuret ovat kasvaneet kunnolla. Lopullinen ruukun koko määräytyy aina
sen mukaan, kuinka paljon on tilaa.

Kun ilmat lämpenevät ja kevät vaihtuu kesäksi, kasveihin saa aikaiseksi kasvupyrähdyksen.
Ennen tätä kasvupyrähdystä olisi hyvä, että kasvi olisi lopullisessa kasvatusastiassaan.

Parvekekasvatukseen kannattaa ruukun vaihto tehdä viimeistään muutamaa viikkoa ennen
parvekkeelle siirtoa. Näin kasvi ehtii tottua uuteen kasvutilaan ennen seuraavaa shokkia.

Jo kasvavat podit saattavat irrota ruukun vaihdon yhteydessä. Mitä isomman shokin kasville
aiheuttaa, sen todennäköisempää on podien irtoaminen. Ruukunvaihto, ilman mitään muita
tilannevaihteluita, pitää varmemmin poditkin kiinni.

JS

chilifani

toukokuu 05, 2012, 12:32:03 ip #5049 Viimeisin muokkaus: toukokuu 05, 2012, 12:35:42 ip käyttäjältä chilifani
Mistähän johtuu että kasvini menee lötköiksi heti kun ne siirettiin kasvihuoneeseen?
Tulin kotiin kävin katsomassa lämpötilan kasvarista se näytti +20, koska on lämmitys ja kasvit olivat lötköjä.
Ja ennemmin aamulla kävin katsomassa niin oli +14 kasvarissa ja kasvit voivat hyvin, ja aurinkoa ei ole nyt näkynyt.
Kasteltu on vaikka en tiiä on tarpeeksi sillä kasvit ovat 1200l turvealtaassa.
Vai voisiko johtua että tuuletin puhaltaa niille ja kun kasveja ei ole kaikkia koskaan tuuletettu niin ne menee lötköiksi?
Käänsin tuuletinta niin käyn 15-30 min. päästä katsomassa ainakin että onko tuo paranemaan päin.

Voisko joku selventää asiaa jos jollakin olisi ideoita?

wille

Lainaus käyttäjältä: chilifani - toukokuu 05, 2012, 12:32:03 ip
Mistähän johtuu että...


Millonhan kasvit on kasvariin nakattu? Ainahan ne aluksi mököttää muuttoa sisäilmasta kasvihuoneeseen. Kyllä se siitä. Juuristo ei vaan ole vielä lehtien mukana. Lehdet kuluttaa enemmän kun juuret ehtii imeä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

chilifani

Joo eilenhän nuo nakattiin, itsekkin veikkaisin että tottumus kysymyshän tuo vain on. ilmasto heti muuttuu kosteammaksi, kun nuo tuli tonne nakattua, ja nyt iltaa myöten taas kavit alkoi olla normaalit onneksi.



angrybob

Hei!

En nyt millään jaksa lukea kaikkia 254 sivua niin kysynpä nyt että pystyykö chilit tuottamaan hedelmää oman kasvin eri kukkia pölyttämällä vai pitääkö olla 2 kasvia joita pölyttelen ristiin? kasvamassa on 9 eri lajiketta ja käy tilat melko ahtaaksi jos pitää jokaista lajiketta olla 2 kappaletta..

PP

Lainaus käyttäjältä: angrybob - toukokuu 05, 2012, 23:45:34 ip
En nyt millään jaksa lukea kaikkia 254 sivua niin kysynpä nyt että pystyykö chilit tuottamaan hedelmää oman kasvin eri kukkia pölyttämällä vai pitääkö olla 2 kasvia joita pölyttelen ristiin?


Yksi kasvi riittää (lukuunottamatta ehkä joitain harvinaisia villichilejä).

Larski

Lainaus käyttäjältä: angrybob - toukokuu 05, 2012, 23:45:34 ip
pystyykö chilit tuottamaan hedelmää oman kasvin eri kukkia pölyttämällä vai pitääkö olla 2 kasvia joita pölyttelen ristiin?

Ei tarvi 2 kasvia/lajike, vaan iskä- ja äiskäkasvina voi yleensä toimia sama puska.

Fredrik-flugarn

Tuli vaan mieleen nyt ku eka sesonki on edessä ja puskille ei ihan pelottavan paljon tilaa...

Onko olemassa "riski" että puskat risteytyy vahingossa?
Olis hieno jos tulevat siemet muistuttaisi emokasviaan (jos on syötävät podit siis... ::))

t.F
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Larski

Lainaus käyttäjältä: Fredrik-flugarn - toukokuu 06, 2012, 08:54:09 ap
Onko olemassa "riski" että puskat risteytyy vahingossa?

Riski on aina olemassa, mutta todennäköisyys riippunee pitkälti mm. kasvatuspaikasta. Esim. mun lasitetulla parvekkeella, jossa pääasialliset pölyttäjät ovat tuuli, sormi ja pumpulipuikko, ei vahinkoristeymiä ole vielä käsittääkseni syntynyt. Kasvareissa, avomaalla ja lasittamattomalla parvekkeella riski on oletettavasti suurempi, koskapa pörriäiset pääsevät kiertämään kukasta kukkaan.

Jos haluaa varmasti lajikkeeltaan puhdasta jälkipolvea, niin kannattaa estää vieraiden pölyjen pääsy kukkaan esim. peittämällä kukka paperipussilla tms. kunnes kukka on pölyttynyt.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Fredrik-flugarn - toukokuu 06, 2012, 08:54:09 apOnko olemassa "riski" että puskat risteytyy vahingossa?

Pussi päähän on varma konsti ja merkkaat sitten ne raakileet, jotka ovat syntyneet pussituksen aikana. Pussia ei nimittäin kannata pitää kovin pitkään.
Jos ei tuule, ei ole pörriäisiä eivätkä oksat kasva ristissä, sekoamisriski on melko pieni. Sen voi ottaa ainakin, jos kerää siemeniä vain omaan käyttöön. Sen sijaan muille jakaminen voi olla nolompi juttu, jos samoista siemenistä tulee vaikkapa kuusi aivan erilaista chiliä, kuten minulle australialaisista baccatumeista. Mehiläisiä oli kuulemma pörrännyt baccapenkin ympärillä:
http://chilivaari.blogspot.com/2011/01/aji-chanca-mysteeri-selviamassa_13.html


Huru-ukko

Mikähän oleellinen ero on kasvarilla ja lasitetulla parvekkeella tässä yhteydessä ?. Molemmathan on "suljettuja" ainakin käsittääkseni, ja parvekkeiden lasejahan saa avattuakin, ja varmaan moni tekeekin niin. Kasvihuoneissahan on myös ovet ja tuuletusluukut, josta sisään pääsee pörriäisiä, kuten lasitetuille parvekkeillekin, jos ikkunoita voi avata ja availlaan...
Esimerkin vuoksi taas viinimarjapensaat ovat tuulipölytteisiä ja tyrnitkin, eli kyllä se tuulikin samalla tavalla voi ne chilitkin ristiin pölyttää.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että juuri nimenomaisesti chilien pölyttymisestä ei ole mitään kokemusta, voihan se olla että chilien siitepöly on sen verran raskasta, ettei sitä tuulikaan kuljettele  ;).

Mutta pussi koko kasvin ympärille, tai vaikka yhteen oksaan tuottaa puhtaita  sen kasvin siemeniä, mikä se sitten onkin.

Fredrik-flugarn

Lainaus käyttäjältä: Larski - toukokuu 06, 2012, 10:56:14 ap
Lainaus käyttäjältä: Fredrik-flugarn - toukokuu 06, 2012, 08:54:09 ap
Onko olemassa "riski" että puskat risteytyy vahingossa?

Riski on aina olemassa, mutta todennäköisyys riippunee pitkälti mm. kasvatuspaikasta. Esim. mun lasitetulla parvekkeella, jossa pääasialliset pölyttäjät ovat tuuli, sormi ja pumpulipuikko, ei vahinkoristeymiä ole vielä käsittääkseni syntynyt. Kasvareissa, avomaalla ja lasittamattomalla parvekkeella riski on oletettavasti suurempi, koskapa pörriäiset pääsevät kiertämään kukasta kukkaan.

Jos haluaa varmasti lajikkeeltaan puhdasta jälkipolvea, niin kannattaa estää vieraiden pölyjen pääsy kukkaan esim. peittämällä kukka paperipussilla tms. kunnes kukka on pölyttynyt.


Jaahas... Vedän paperipussukka päähän ja toivon parasta... ::)
- Niin säälittävän pienet vielä mun vauvat kun kantapään kautta tullut opittu melko paljon.
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0