Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Tiemuh

Jaakontaikaa suositellaan käytettäväksi noin viikon välein ja sen sekoitussuhde veteen on paljon enemmän kuin 1%.  Begoniapunkeille suositellaan torjuntaväliksi viittä päivää. Eli ei Jaakontaika ainakaan yksin aiheuta mitään oireilua, ellei kyseessä ole sille herkkä kasvi. Jatkuvasti suihkuteltuna vaikutus voi olla erilainen. Myös suopaan ja öljyyn sekoitettuna vaikutus voi olla erilainen.

Rundari

Onkos tuossa kookoksessa lannoitetta lainkaan, eli annanko heti lannotetta?

Kärsä Babar

Niissä turvotettavissa levyissä ei ole lannoitetta valmiiksi.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Anonyymi

Tätäkin on luultavasti aiemmin kysytty, mutta kysyn uudestaan eli kauanko kypsä podi, joka on siis  kasvissa kiinni, pysyy syömäkelpoisena vai tippuuko podi itsestään kun sen "parasta ennen" käyttöpäivä lähestyy? Vai onko tämä lajikohtainen asia?

Whili

Lainaus käyttäjältä: Anonyymi - heinäkuu 20, 2012, 15:13:43 ip
Tätäkin on luultavasti aiemmin kysytty, mutta kysyn uudestaan eli kauanko kypsä podi, joka on siis  kasvissa kiinni, pysyy syömäkelpoisena vai tippuuko podi itsestään kun sen "parasta ennen" käyttöpäivä lähestyy? Vai onko tämä lajikohtainen asia?


Jotkut tippuu tuoreena, jotkut kuivuu oksille...

Syömäkelpoista tavara on jos ei pääse homehtumaan  8)

Mr. vain

Onko "raaka" vihree chilin marja väkevämpi kun kypsä punainen ? Tietty kaikki lajit ei saa edes tollalailla väriä mutta joku perus apache ? Miten on ?

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Mr. vain - heinäkuu 20, 2012, 18:39:28 ip
Onko "raaka" vihree chilin marja väkevämpi kun kypsä punainen ? Tietty kaikki lajit ei saa edes tollalailla väriä mutta joku perus apache ? Miten on ?


Toisinpäin. Raakana ne ovat miedompia

Whili

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - heinäkuu 20, 2012, 18:43:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Mr. vain - heinäkuu 20, 2012, 18:39:28 ip
Onko "raaka" vihree chilin marja väkevämpi kun kypsä punainen ? Tietty kaikki lajit ei saa edes tollalailla väriä mutta joku perus apache ? Miten on ?


Toisinpäin. Raakana ne ovat miedompia


Eipä pidä paikkaansa jos nyt puhutaan yleisesti chileistä. 
Raakana maku on monesti polttava ja kypsentyessään kehittyy makeaan suuntaan, joissakin lajeissa polte häviää melkein kokonaan.
Apachesta ei juurikaan ole kokemusta, mutta monet thaikku-annuumit polttelevat sekä vihriänä, että punaisena.

PP

Lainaus käyttäjältä: Whili - heinäkuu 20, 2012, 16:10:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Anonyymi - heinäkuu 20, 2012, 15:13:43 ip
Tätäkin on luultavasti aiemmin kysytty, mutta kysyn uudestaan eli kauanko kypsä podi, joka on siis  kasvissa kiinni, pysyy syömäkelpoisena vai tippuuko podi itsestään kun sen "parasta ennen" käyttöpäivä lähestyy? Vai onko tämä lajikohtainen asia?


Jotkut tippuu tuoreena, jotkut kuivuu oksille...

Syömäkelpoista tavara on jos ei pääse homehtumaan  8)


Noin. Ja homehtumis/pilaantumisaika riippuu paitsi lajikkeesta myös olosuhteista. Lämpimässä ja kosteassa kypsyminen ja pilaantuminen on nopeampaa.

Whili

Lainaus käyttäjältä: PP - heinäkuu 20, 2012, 19:20:03 ip
Noin. Ja homehtumis/pilaantumisaika riippuu paitsi lajikkeesta myös olosuhteista. Lämpimässä ja kosteassa kypsyminen ja pilaantuminen on nopeampaa.


Tätä on riittänyt tänä vuonna ainakin kasvihuoneissa, meinaan kosteutta   :(

Fredrik-flugarn

Lainaus käyttäjältä: Jarok - toukokuu 21, 2012, 10:49:23 ap
Jarokin askartelu- ja kokeilupajassa huomattua: Injektioneulalla kun tökkii pakastimesta otettua ilmaletkua, siihen saa sopivan pieniä reikiä kivasti ja riittävän tiheään, tukkii letkun pään sopivalla pultilla (toimii painona joka pitää letkun veden pinnan alla) ja vielä virittää siitä renkaan, niin näyttää toimivan. Injektioneula siksi, koska se leikkaa pienen reijän siihen putkeen, kun oikein käyttää.


Kokeilin tätä. Mulla on paksuimmat neulat ku ei mihinkään nahkaan ikinä mene. Reiät tehty huonelämpimään letkuun. Ilmat päällä 24/7  toimii vielä kuukauden jälkeen. Timerillä tyyliin 15 min silloin tällöin mennyt tukkoon. Molemmat "passiivi"-ruukkuissa. Kompuralla/pyöräpumpulla saa avattu taas mutten jaksanut tyhjennä ruukun. En siis tiedä montako reikää sain avattu. Äänen perusteella kunnossa taas ;D
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Juso

heinäkuu 20, 2012, 22:01:55 ip #5451 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 20, 2012, 22:04:48 ip käyttäjältä Juso
Lainaus käyttäjältä: Whili - heinäkuu 20, 2012, 19:09:35 ip

Eipä pidä paikkaansa jos nyt puhutaan yleisesti chileistä. 
Raakana maku on monesti polttava ja kypsentyessään kehittyy makeaan suuntaan, joissakin lajeissa polte häviää melkein kokonaan.
Apachesta ei juurikaan ole kokemusta, mutta monet thaikku-annuumit polttelevat sekä vihriänä, että punaisena.


Mihinkähän se kapsaisiini sieltä karkaa kypsymisen myötä noin totaalisti, kun kuorikin varmaan pyrkii tätä estämään?
Toki makukokemus on muutakin kuin kapsaisiinin (joka ei maistu miltään) määrä ja yleensä makeutuminen pyöristää poltetta. Mutta että polte häviää..., lisätietoja ja esimerkkejä odotellaan.
Ainakin kaikki tämänvuotiset kasvatukset eivät tue tätä väittämää.

Yuzzi

heinäkuu 21, 2012, 00:30:23 ap #5452 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 22, 2012, 02:14:56 ap käyttäjältä Yuzzi
Lainaus käyttäjältä: Juso - heinäkuu 20, 2012, 22:01:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Whili - heinäkuu 20, 2012, 19:09:35 ip

Eipä pidä paikkaansa jos nyt puhutaan yleisesti chileistä. 
Raakana maku on monesti polttava ja kypsentyessään kehittyy makeaan suuntaan, joissakin lajeissa polte häviää melkein kokonaan.
Apachesta ei juurikaan ole kokemusta, mutta monet thaikku-annuumit polttelevat sekä vihriänä, että punaisena.


Mihinkähän se kapsaisiini sieltä karkaa kypsymisen myötä noin totaalisti, kun kuorikin varmaan pyrkii tätä estämään?
Toki makukokemus on muutakin kuin kapsaisiinin (joka ei maistu miltään) määrä ja yleensä makeutuminen pyöristää poltetta. Mutta että polte häviää..., lisätietoja ja esimerkkejä odotellaan.
Ainakin kaikki tämänvuotiset kasvatukset eivät tue tätä väittämää.

Tarkoittanee, että punaisessa chilissä tulisuus ei jää ainoaksi "mauksi".
Vertaa vaikkapa vihreää ja punaista paprikaa keskenään. Punaisessa chilissä on huomattavasti enemmän muutakin "makua" kuin pelkkä tulisuus.

E: vähemmän tarvetta kirjaimellisuudelle ;)

Juso

Lainaus käyttäjältä: Chilitatti - heinäkuu 18, 2012, 16:40:22 ip
Olen vaihtamassa ebbin liemiä puutarhan kesään niin tarviiko siinä muuta mitata kuin että se EC on jossain 1.80-2.0 hujakoilla? Tähän mennessä olen aina orjallisesti laittanut micromatoa millilitran tarkkuudella niin ei ole tarvinnu välittää mutta nyt kun se mato pääs loppumaan niin päätin kokeilla PKää.


Ihan varmaan toimii hyvin just noin. Olen suht varma (lukien foorumia) että  suurin osa suomalaisista chilin vesiviljelijöistä käyttää PK:ta, joka on kikkailemattomin vaihtoehto, varsinkaan jos ebbejä ei ole suuria määriä. EC voi olla varmaan hieman korkeampikin mutta se on uskon-/makuasia.

Minbaari

heinäkuu 21, 2012, 23:47:26 ip #5454 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 22, 2012, 10:59:38 ap käyttäjältä Minbaari
Lainaus käyttäjältä: Yuzzi - heinäkuu 21, 2012, 00:30:23 ap
Tarkoittanee, että punaisessa chilissä tulisuus ei jää ainoaksi mauksi.
Vertaa vaikkapa vihreää ja punaista paprikaa keskenään. Punaisessa on huomattavasti enemmän muutakin makua kuin pelkkä tulisuus.


Tulisuus ei ole maku! Tottakai chileihin muodostuu enemmän makua kypsyessä, mutta aina sitä ei ehdi maistamaan jos tulisuus puskee nopeasti päällimmäiseksi tuntemukseksi. Ja käsittääkseni paprikoissa ei ole tulisuutta. Chileissä on.  ;)
Tässä vielä loistava tietolinkki(tiedän, linkitetty aiemmin eri ketjuun mutta mielestäni niin hyvä tietopaketti että kannattaa lukea):
http://fatalii.net/jutska.pdf
#816

Tiemuh

Offtopikkina sanottakoon että hyvä jutska Fataliista.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Minbaari - heinäkuu 21, 2012, 23:47:26 ip
Tulisuus ei ole maku! Tottakai chileihin muodostuu enemmän makua kypsyessä, mutta aina sitä ei ehdi maistamaan jos tulisuus puskee nopeasti päällimmäiseksi tuntemukseksi. Ja käsittääkseni paprikoissa ei ole tulisuutta. Chileissä on.  ;)


Paprikoissa voi hyvinkin olla tulisuutta riippuen Paprikan alkuperästä, siitä kuinka hyvin maahantuojan käännöstyö on onnistunut ja varsinkin paprikajauheessa saattaa olla suuria vaihteluita tulisuuden suhteen ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Paprika

Yuzzi

heinäkuu 22, 2012, 23:55:00 ip #5457 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 23, 2012, 00:08:12 ap käyttäjältä Yuzzi
Aikaisempaa kokemusta itse idättämisestä ei ole, joten kysyn ihan varmuuden vuoksi:
Onko normaalia, että idut ovat ns. kaksin kerroin, "kypärä alimpana"?

Tässä jonkunlainen kuva.

Niin, ja mitkä ovat ylikastelun merkit? Saamani aika pieni annuumi roikuttaa lehtiään jonkun verran enkä usko sen johtuvan kuivuudesta. Ruukku on ehkä vähän turhan suuri.

Fredrik-flugarn

Kyllä itusi nostaa päänsä parin päivän päästä. Jos katsot siemenet vähän tarkemmin voit pistä niitä villaan tahallaan rosoinen kantti alaspäin että pääse suoraan nousemaan. Vaikuttaako satoon? hmm... ::) ööh... Ehkä pienempi riski että kuori jää kiinni villaan.

Onko lehdenroikuttajasi äsken siirretty?
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Yuzzi