Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

chipe

Lainaus käyttäjältä: Jani M - elokuu 19, 2014, 21:40:59 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 18, 2014, 19:21:41 ip
Kaikki puhtaan kirkkaan... keltaisia??? Kait nuo nyt ovat matkalla punaiseen vai mitäs ihmettä. Omissa siemenissäni ei ainakaan ollut mitään keltaisia chinensejä ja kyllä nuo malliltaan muistuttavat niitä Fataliin chilirasian podeja joista ovat lähtöisin.


Linkkaan Chilivaarin blogiin, missä mainiot kuvat Rocatoista:
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/09/rocato-kypsyy.html


Joo eipä nuo taida normaalisti keltaisena käydä ja tuolla näyttäisi ainakin tähän mennessä yksi ainoa kasvi tuottavankin oranssin kautta punaiseksi muuttuvia podeja. Keltaisia puskee nyt jo kolme kasvia ja niissä podeja yhteensä jo tusinan verran... Ja nuo on tosiaan niin tasaisen keltaisia, että mitä ikinä ovatkin, niin ovat luultavasti nyt kypsiä.

Siemensekaannuksesta ei tosiaan ainakaan pitäisi olla kyse, koska en omistanut minkään tuntomerkkejä vastaavan siemeniä. Siemenet oli Fataliin Rocato-rasiasta ja noissa samaisissa oli alunperin ongelmana että osa taimista nousi keltaisille sirkkalehdille ja kuukahtivat sitten. Siemenet keräsin neljästä eri podista, joten ehkä sitten ainakin yksi tuotti noita suutareita ja vähintään yksi keltaista lopputulosta. Noista alun idätysongelmista johtuen laitoin onneksi itämään aika tuhdin joukon siemeniä, jotta edes joku onnistuisi, ja seurauksena noita kasveja on nyt pari tusinaa. Että jos niistä siemenistä nyt aitoa punaista jostain oli tuloillaan, niin eiköhän tuosta joukosta sellaisiakin yksilöitä vielä ilmaannu ;D.

Mahtaako sitten olla vain värimuunnos vai risteymä jonkin kanssa. Sanoo hän tuijottaen pelonsekaisin tuntein festeiltä ostettua Yellow Fataliita...

jannes81

elokuu 21, 2014, 20:58:29 ip #8561 Viimeisin muokkaus: elokuu 21, 2014, 21:38:45 ip käyttäjältä jannes81
Mistäköhän löytyisi termostaattia jonka saa tökättyä pistorasiaan ja johon saa säädettyä missä lämmössä laittaa sähkölaitteen päälle ja missä pois? Koitin googgelilla etsiä mutta laihoin tuloksin.

Ja mitäs tuo chilin kypsyminen nyt tarvitsee?  Tai millä sitä voi edesauttaa? On aika sikana raakileita ja jänskättää että ehtiikö kypsyä... Toki jos yllärihellettä pukkaa. Kasvit on kasvihuoneessa. Sinne tuota termostaattiakin halajan.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Jani M

Lainaus käyttäjältä: jannes81 - elokuu 21, 2014, 20:58:29 ip
Mistäköhän löytyisi termostaattia jonka saa tökättyä pistorasiaan ja johon saa säädettyä missä lämmössä laittaa sähkölaitteen päälle ja missä pois? Koitin googgelilla etsiä mutta laihoin tuloksin.

Ja mitäs tuo chilin kypsyminen nyt tarvitsee?  Tai millä sitä voi edesauttaa? On aika sikana raakileita ja jänskättää että ehtiikö kypsyä... Toki jos yllärihellettä pukkaa. Kasvit on kasvihuoneessa. Sinne tuota termostaattiakin halajan.


Sent from my iPhone using Tapatalk


Auttaiskohan ihan tavallinen pakkasvahti? Ne on kuitenkin aika edullisia kamppeita.

PP

Lainaus käyttäjältä: jannes81 - elokuu 21, 2014, 20:58:29 ip
Mistäköhän löytyisi termostaattia jonka saa tökättyä pistorasiaan ja johon saa säädettyä missä lämmössä laittaa sähkölaitteen päälle ja missä pois? Koitin googgelilla etsiä mutta laihoin tuloksin.

Ja mitäs tuo chilin kypsyminen nyt tarvitsee?  Tai millä sitä voi edesauttaa? On aika sikana raakileita ja jänskättää että ehtiikö kypsyä... Toki jos yllärihellettä pukkaa. Kasvit on kasvihuoneessa. Sinne tuota termostaattiakin halajan.


Lämmöllä voi auttaa, mutta sitä ei tarvi tehdä vielä lisää ellet asu Utsjoella. Clas Ohlsonilla on lämpötilavahti, joka tekee sen mitä haluat. Ei ole kovin kestävä kasvarioloissa eli kannattaa suojata vedeltä.

jannes81

Kiitos vastauksista! Aattelin tätä myös keväälle ja jos tulee tuollaisia kylmiä juhannuksia. On mulla pakkasvahti mutta tällä saan säädettyä just niinkuin pitää ja säästän sähköä kun lämmittää vain kun on todellista tarvetta.  Pakkasvahtia en oikein saanut säädettyä. En vielä ala lämmittämään mutta jos alkaa kelit vielä kylmetä niin öisin ainakin. Ensi kesäksi ajattelin eristää kasvaria hieman. lattiaan styroxit ja tuplamuovit seiniin


Sent from my iPhone using Tapatalk

Muusikko

https://onedrive.live.com/redir?resid=492142D32F5E32F2!1412&authkey=!AIH8rvhfEByg5uo&v=3&ithint=photo%2cjpg

Tuli ostettua eräästä puutarhamyymälästä hetken mielijohteesta kuvassa näkyvä chili. Hintaa oli kokonaiset kaksi euroa. Myyjä ei osannut kertoa mikä lajike on kyseessä, mutta kuulemma punaista hedelmää tekee. Vielä ei kukkia eikä hedelmiä näy. Minkäänlaisia hoito-ohjeita myyjä ei myöskään osannut antaa, joten olen täysin ensikertalaisena nyt melkoisen epätietoinen siitä miten tämän saisi pidettyä hengissä. Kuinka paljon pitää kastella? Mitä muuta pitää tehdä? Onko ikkunalauta hyvä paikka? Onko ruukku liian ahdas? Tunnistaako joku lajikkeen? Jonkinlaista perustietopakettia tässä kai tarvitsisi, olisi kiva jos nyt edes yhdet hedelmät tästä saisi ennen kuin kuolee. Olen kiitollinen kaikenlaisesta avusta.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Muusikko - elokuu 24, 2014, 19:52:31 ip
https://onedrive.live.com/redir?resid=492142D32F5E32F2!1412&authkey=!AIH8rvhfEByg5uo&v=3&ithint=photo%2cjpg

Tuli ostettua eräästä puutarhamyymälästä hetken mielijohteesta kuvassa näkyvä chili. Hintaa oli kokonaiset kaksi euroa. Myyjä ei osannut kertoa mikä lajike on kyseessä, mutta kuulemma punaista hedelmää tekee. Vielä ei kukkia eikä hedelmiä näy. Minkäänlaisia hoito-ohjeita myyjä ei myöskään osannut antaa, joten olen täysin ensikertalaisena nyt melkoisen epätietoinen siitä miten tämän saisi pidettyä hengissä. Kuinka paljon pitää kastella? Mitä muuta pitää tehdä? Onko ikkunalauta hyvä paikka? Onko ruukku liian ahdas? Tunnistaako joku lajikkeen? Jonkinlaista perustietopakettia tässä kai tarvitsisi, olisi kiva jos nyt edes yhdet hedelmät tästä saisi ennen kuin kuolee. Olen kiitollinen kaikenlaisesta avusta.


Näyttäisi omaan silmään olevan Bolivian Rainbow.

Pari pikkuvinkkiä, jotta pääset alkuun:
- Ala käyttämään Puutarhan Kesää kasteluveden joukossa, niin saa chili ravinteita.
- Ikkunalauta on loistava paikka, mutta valitse mahdollisimman valoisa ikkuna, mieluiten talon eteläpuolelta.
- Ruukku ei ainakaan vielä ole koonsa puolesta liian ahdas, mutta vaihda ihmeessä altakasteluruukkuun! Chilit ei tykkää päältäkastelusta, multa pakkaantuu ja juuret tukehtuu.
- Kastelussa pidä chili siinä kuivan rajamailla. ÄLÄ LIIKAKASTELE! Kastele vasta, kun ruukku tuntuu kevyeltä (saat tuntuman kyllä kun hetken kokeilet miten paino muuttuu).  Monet kasvattajat antavat kasvin "pyytää" vettä, eli kastelevat vasta, kun lehdet alkavat mennä veltoiksi.

Lisää infoa kasvatuksesta: Infernochili

Toivottavasti tuolla pääset alkuun. :)

chipe

elokuu 24, 2014, 20:30:41 ip #8568 Viimeisin muokkaus: elokuu 24, 2014, 20:35:05 ip käyttäjältä chipe
No niin, nyt on sitten maisteltu ensimmäistä ylempänä ihmettelemääni keltaista Rocatoa, joka näytti tältä (ulkoa/sisältä/siemenet):



Tuo tuoksahti leikatessa tutun sitruunaiselta ja makukin muistutti tulisuutta myöden vahvasti Lemon Droppia... Muotokin on ainakin tuon podin osalta vähän tuollainen Rocato Lemon Drop kiharalla. Eli oliskohan Rocaton ja Lemon Dropin risteytys vai onko parempia arvauksia? Mitä muita sitruunaisen makuisia ehdokkaita voisi olla? En tiedä muita kuin Lemon Dropin ja Star Flamen.

Siemenet olivat siis Fataliin Rocato-rasiasta ja kasvi itsessään näytti samalta kuin punaista podia puskeva Rocato. Kasvi nyt about olkapään korkuinen ja kukat olivat aikanaan chinenselle tavallisia pieniä valkoisia (ehkä pienellä vihreällä vivahteella muttei ainakaan ollut mitään Lemon Drop -raidoitusta). Ja samanlaisia keltaisia podeja tulee nyt ainakin kolmesta kasvista.

Muusikko

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - elokuu 24, 2014, 20:10:04 ipPari pikkuvinkkiä, jotta pääset alkuun:


Hei, suuret kiitokset näistä! Eiköhän tällä pääse alkuun. Ainoa mikä vähän arveluttaa on se, että kun tätä lajiketta ei näköjään erityisen hyvänmakuiseksi ole täällä kehuttu että jaksanko nähdä vaivaa sitten, pelkäksi koristeeksi en tätä ajatellut vaikka kovin hienon näköinen onkin sitten kun on puolen tusinaa eri väristä hedelmää kypsymässä. Mutta jospa nyt ainakin sen yhden sadon yrittäisi saada aikaiseksi. Kiitos vielä!

Huru-ukko

Podit kuivaamalla ja jauhamalla vaikka morttelissa siitä on täällä mainittu tulevan ihan kelvollista maustetta.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Muusikko - elokuu 24, 2014, 21:36:10 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - elokuu 24, 2014, 20:10:04 ipPari pikkuvinkkiä, jotta pääset alkuun:


Hei, suuret kiitokset näistä! Eiköhän tällä pääse alkuun. Ainoa mikä vähän arveluttaa on se, että kun tätä lajiketta ei näköjään erityisen hyvänmakuiseksi ole täällä kehuttu että jaksanko nähdä vaivaa sitten, pelkäksi koristeeksi en tätä ajatellut vaikka kovin hienon näköinen onkin sitten kun on puolen tusinaa eri väristä hedelmää kypsymässä. Mutta jospa nyt ainakin sen yhden sadon yrittäisi saada aikaiseksi. Kiitos vielä!


Itsekin odotin Bolivian Rainbowin maistuvan jokseenkin kaamealta sen perusteella kuinka tuota makua on haukuttu mutta ei tuo nyt mielestäni paljoa poikkea joistain muista maistamistani annuum-lajikkeista. Olen popsaissut noita muutaman tuoreeltaan, jonkun laittanut leivän väliinkin, ja maustanut niillä pari kastiketta ja muutamalla podilla tulee soosiin ihan mukava polte.

Eihän tuota nyt miksikään erityisen maukkaaksikaan voi väittää mutta kyllä tuo minulle tosiaan ihan käyttöchiliksi kelpaa. Lähipäivinä olisi tarkoitus kuivata tuota satoa myös jauheeksi.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 24, 2014, 20:30:41 ip
No niin, nyt on sitten maisteltu ensimmäistä ylempänä ihmettelemääni keltaista Rocatoa, joka näytti tältä (ulkoa/sisältä/siemenet):



Tuo tuoksahti leikatessa tutun sitruunaiselta ja makukin muistutti tulisuutta myöden vahvasti Lemon Droppia... Muotokin on ainakin tuon podin osalta vähän tuollainen Rocato Lemon Drop kiharalla. Eli oliskohan Rocaton ja Lemon Dropin risteytys vai onko parempia arvauksia? Mitä muita sitruunaisen makuisia ehdokkaita voisi olla? En tiedä muita kuin Lemon Dropin ja Star Flamen.

Siemenet olivat siis Fataliin Rocato-rasiasta ja kasvi itsessään näytti samalta kuin punaista podia puskeva Rocato. Kasvi nyt about olkapään korkuinen ja kukat olivat aikanaan chinenselle tavallisia pieniä valkoisia (ehkä pienellä vihreällä vivahteella muttei ainakaan ollut mitään Lemon Drop -raidoitusta). Ja samanlaisia keltaisia podeja tulee nyt ainakin kolmesta kasvista.


Onhan noita chinenseissäkin esimerkiksi Limo, joka on hieman sellainen sitrusarominenkin. Toisaalta, jollakin tasolla chinenset risteytyy myös baccatumien kanssa, joten onhan se mahdollista tietysti... On myös sellainen juttu, että punainen väri on geeneissä se hallitseva, joten punaisen ja keltaisen chilin risteytyksen ekasta sukupolvesta tulee lähes satavarmasti punainen, eli jotain muuta mystistä tuossa nyt on.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Jani M - elokuu 24, 2014, 22:19:23 ip
Onhan noita chinenseissäkin esimerkiksi Limo, joka on hieman sellainen sitrusarominenkin. Toisaalta, jollakin tasolla chinenset risteytyy myös baccatumien kanssa, joten onhan se mahdollista tietysti... On myös sellainen juttu, että punainen väri on geeneissä se hallitseva, joten punaisen ja keltaisen chilin risteytyksen ekasta sukupolvesta tulee lähes satavarmasti punainen, eli jotain muuta mystistä tuossa nyt on.


Muistelinkin että tuo punainen pitäisi olla dominoiva. Tässä tapauksessa hedelmät joista nuo ovat peräisin olivat puhtaan punaisia ja alkuperä on tiedossa. Tuolla risteytysketjussa jo vastailitkin kysymykseeni, joka tietysti liittyi tähän, eli jos tuo nyt sattuisi olemaan puoliksi Lemon Drop, niin noin päin nuo siemenetkin luultavasti vielä itävät, jota pitää toki kokeilla pian :).

Kuten aiemmin mainitsin niin noissa samaisissa siemenissä oli alunperin sitä ongelmaa, että osasta näytti puuttuvan lehtivihreä ja kuolivat keltaisille/lähes valkoisille sirkkalehdille. Osin siksi itse odotin että tässä olisi ollut kyse jostain värimutaatiosta kun niissä oli tuota muutakin mystistä ongelmaa. Mutta sitruunainen tuoksu ja maku kyllä kertoo jostain muusta.

Ainakaan en keksi mitään mahdollisuutta että noihin olisi sekaantunut jonkun muun keltaisen chinensen siemeniä. Kasvatuksessa oli pelkästään punaisia chinensejä, Rocaton lisäksi Naga Morich, Habanero Surinam Red, Pimenta Diomar, ja kaupan punainen hollantilainen habanero. Noidenkin siemenet Diomaria lukuunottamatta kaivettu podeista eli alkulähdön väri oli tiedossa.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 24, 2014, 21:59:30 ip
Lainaus käyttäjältä: Muusikko - elokuu 24, 2014, 21:36:10 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - elokuu 24, 2014, 20:10:04 ipPari pikkuvinkkiä, jotta pääset alkuun:


Hei, suuret kiitokset näistä! Eiköhän tällä pääse alkuun. Ainoa mikä vähän arveluttaa on se, että kun tätä lajiketta ei näköjään erityisen hyvänmakuiseksi ole täällä kehuttu että jaksanko nähdä vaivaa sitten, pelkäksi koristeeksi en tätä ajatellut vaikka kovin hienon näköinen onkin sitten kun on puolen tusinaa eri väristä hedelmää kypsymässä. Mutta jospa nyt ainakin sen yhden sadon yrittäisi saada aikaiseksi. Kiitos vielä!


Itsekin odotin Bolivian Rainbowin maistuvan jokseenkin kaamealta sen perusteella kuinka tuota makua on haukuttu mutta ei tuo nyt mielestäni paljoa poikkea joistain muista maistamistani annuum-lajikkeista. Olen popsaissut noita muutaman tuoreeltaan, jonkun laittanut leivän väliinkin, ja maustanut niillä pari kastiketta ja muutamalla podilla tulee soosiin ihan mukava polte.

Eihän tuota nyt miksikään erityisen maukkaaksikaan voi väittää mutta kyllä tuo minulle tosiaan ihan käyttöchiliksi kelpaa. Lähipäivinä olisi tarkoitus kuivata tuota satoa myös jauheeksi.


Sama kaveri oli myös oma kasvattini tänä vuonna. Olen samaa mieltä, ei tuo nyt niin pahan makuinen ole. :D Ja jauheenahan menee ihan täydestä!

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 24, 2014, 23:17:25 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - elokuu 24, 2014, 22:19:23 ip
Onhan noita chinenseissäkin esimerkiksi Limo, joka on hieman sellainen sitrusarominenkin. Toisaalta, jollakin tasolla chinenset risteytyy myös baccatumien kanssa, joten onhan se mahdollista tietysti... On myös sellainen juttu, että punainen väri on geeneissä se hallitseva, joten punaisen ja keltaisen chilin risteytyksen ekasta sukupolvesta tulee lähes satavarmasti punainen, eli jotain muuta mystistä tuossa nyt on.


Muistelinkin että tuo punainen pitäisi olla dominoiva. Tässä tapauksessa hedelmät joista nuo ovat peräisin olivat puhtaan punaisia ja alkuperä on tiedossa. Tuolla risteytysketjussa jo vastailitkin kysymykseeni, joka tietysti liittyi tähän, eli jos tuo nyt sattuisi olemaan puoliksi Lemon Drop, niin noin päin nuo siemenetkin luultavasti vielä itävät, jota pitää toki kokeilla pian :).

Kuten aiemmin mainitsin niin noissa samaisissa siemenissä oli alunperin sitä ongelmaa, että osasta näytti puuttuvan lehtivihreä ja kuolivat keltaisille/lähes valkoisille sirkkalehdille. Osin siksi itse odotin että tässä olisi ollut kyse jostain värimutaatiosta kun niissä oli tuota muutakin mystistä ongelmaa. Mutta sitruunainen tuoksu ja maku kyllä kertoo jostain muusta.

Ainakaan en keksi mitään mahdollisuutta että noihin olisi sekaantunut jonkun muun keltaisen chinensen siemeniä. Kasvatuksessa oli pelkästään punaisia chinensejä, Rocaton lisäksi Naga Morich, Habanero Surinam Red, Pimenta Diomar, ja kaupan punainen hollantilainen habanero. Noidenkin siemenet Diomaria lukuunottamatta kaivettu podeista eli alkulähdön väri oli tiedossa.


Jäljelle jäävä vaihtoehto taitaa olla että Rocato ei ole stabiili lajike.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 25, 2014, 09:24:39 ap
Jäljelle jäävä vaihtoehto taitaa olla että Rocato ei ole stabiili lajike.


Niin... mitäs tuosta nyt yleensä ottaen tiedetään? Tuohan oli Fataliin oma löydös ja sitä ei kaiketi heidän lisäkseen myy kuin jotkut valtuutetut(?) jälleenmyyjät. Ainakin tämä kauppa kertoo että "We are probably one of only two companies selling seeds from this chilli in the whole of Europe". Onkohan Fatalii nyt vain löytänyt tuollaisen kasvin Perusta vai onko sen historiasta parempaa tietoa?

Edelleen tuota on ollut saatavissa käsittääkseni vain pari vuotta ja googletuksen perusteella lajike ei ole muualla kovin tunnettu. Ainakin hakutuloksia tulee kovin vähän. Täällä kuitenkin monet ovat varmaan kasvatelleet, eli luulisi että jollekin muullekin olisi jo käynyt samoin, jos tuosta olisi kyse?

Huru-ukko

Itselläkin tuo kasvaa, ja Prisman siemenet  ::).....Vasta raakileita tulossa.
Uskon että jos siemeniä erikseen ostaa, niin siitä saa juuri oikean värisiä ja näköisiä Rocatoja.
Muistelen että jollekkin toiselle oli käynyt samanlainen tapaus, keltaisia podeja.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 25, 2014, 14:12:44 ip
Itselläkin tuo kasvaa, ja Prisman siemenet  ::).....Vasta raakileita tulossa.
Uskon että jos siemeniä erikseen ostaa, niin siitä saa juuri oikean värisiä ja näköisiä Rocatoja.
Muistelen että jollekkin toiselle oli käynyt samanlainen tapaus, keltaisia podeja.


Onko muistikuvaa missä olisit kuullut vastaavasta tapauksesta? Onko joku kenties maininnut täällä foorumilla tai muualla webissä?

HotVelo

Kaupan (Prisman) myyntipaketista kerätyistä siemenistä on tämäkin Rocatoksi nimeämäni kasvatettu.



Podien muoto on hataran muistikuvani mukaan oikeansorttinen, mutta kypsiä ei vielä ole myöskään tässä pensaassa. Varauksella tuohon kasvatukseen olen suhtautunutkin, tiedostaen riskin siitä, että tulos ei välttämättä ole paketista otetun näköinen.