Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

wille

Lainaus käyttäjältä: narttu - syyskuu 29, 2014, 23:17:18 ip
Tuossa ylempänä kyselin pepperonchinin podien väristä


Punaiseksihan ne vääntyvät. Mulla kyllä pysyivät vihreinä ihan hyvän tovin, siitä sitten ruskean kautta punaiseksi.
Siemenet Semillas.de:stä lajikenimellä Greek Pepperoni.

Autenttiselta kamalta vaikuttavat.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

narttu

Yrttiladosta tilasin joskus ja kuvaahan ei pussissa ollut, joten lähdemme siitä oletuksesta että oikeita ovat ja punastuvat jostain syystä pirun nopeasti sekä jäävät noin 1cm pituisiksi pätkiksi. :P
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

wille

Lainaus käyttäjältä: narttu - syyskuu 30, 2014, 11:55:36 ap
jäävät noin 1cm pituisiksi pätkiksi. :P


Olisiko sitten kasvuolosuhteissa jotain? Liian kylmää? Omistani kasvoi juuri sitä mitä odotinkin. Noin 5-10 cm kurttuisia pötkylöitä, jotka maistuvat sille mille pitääkin.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

narttu

Tuskin liian kylmää oli partsilla, mutta saattaahan niistä lopuista podeista kasvaa pidempiä. :-\
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

sorrii

Olisiko kukkiminen sattunut juuri kesäkuun kylmään aikaan?!? Jos kukinnan aikaan on kylmää jäävät podit pieniksi, eikä auta niitä enää vaikka lämpenee!

Itselläni tuli Peteneroista [Chinense] sellaisia 1-2cm halkaisijaltaan; muuten oikean näköisiä oransseja. Jostain ihan ihme syystä sitten kelien lämmettyä alkoi tulemaan isoja podeja sekä tunneleissa pellolla että 40km päässä mökillä puolivarjoisessa kennokasvarissa. Ne isot olivat ryppyisiä kun TSMB(!) ja kypsyttyään ihmetys senkus kasvoi kun väri onkin nyt kirkkaan keltainen. Vaikea uskoa että ovat samasta puskasta kun vertaa.

ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

narttu

Voipi olla hyvinkin mahdollista että näin on päässyt käymään, koska nyt puskassa näyttäis olevan muutama noin 5 cm pitkä podi. :-\
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

Amondae

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 26, 2014, 08:39:41 ap
Miten Tabascon ja Prairie Firen erottaa toisistaan? Mysteerini on nyt mitä todennäköisimmin jompi kumpi. ???


En tiedä onko tästä vastauksesta mitään apua kun Tabascoa en ole ikinä livenä nähnytkään :) mutta ainakin mun Prairie Firessa podeissa menee väritys kypsyessä vaalean vihreästä-kelta-lilahko-oranssi-punanen (lilan määrä vissiin riippuu auringosta, kun nyt sisällä ei ole enää tullut kovin voimakasta väriä). Vertasin tuohon chiliwikin kuvaan Tabascosta ja mun Prairie Firen lehdet on kaikki ihan sileitä ja varsin suippoja.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Amondae - lokakuu 03, 2014, 15:02:10 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 26, 2014, 08:39:41 ap
Miten Tabascon ja Prairie Firen erottaa toisistaan? Mysteerini on nyt mitä todennäköisimmin jompi kumpi. ???


En tiedä onko tästä vastauksesta mitään apua kun Tabascoa en ole ikinä livenä nähnytkään :) mutta ainakin mun Prairie Firessa podeissa menee väritys kypsyessä vaalean vihreästä-kelta-lilahko-oranssi-punanen (lilan määrä vissiin riippuu auringosta, kun nyt sisällä ei ole enää tullut kovin voimakasta väriä). Vertasin tuohon chiliwikin kuvaan Tabascosta ja mun Prairie Firen lehdet on kaikki ihan sileitä ja varsin suippoja.


Lilahkoa väriä ei ole näkynyt, mutta auringon määrä on täällä Vietnamissa valtava. :) Muuten väritys menee juuri noin. Lehdet ovat myös hyvin sileitä ja suippoja.

Mielessä kävi, että pystyisikö siemenistä päättelemään suvun? Tabascon ollessa frute ja Prairien annuumi, voiko siementen koossa/värissä/muodossa olla eroja?

Vetsku

Lainaus käyttäjältä: sorrii - syyskuu 30, 2014, 09:47:18 ap
On aika vaikea löytää oikeaa lajia kun(jos) haluaa kasvattaa "pepperoneja". Tuo peperoncini -nimitys on jenkkien nimitys ja sillä nimellä pitäisi siemenetkin tilata Amerikasta. Italiassa peperoncini on vain "chili" kun paprika eli tuleton chili on peperone...... (loput poistettu...)


Käyttävät etelä-italiassa varmaankin markkinointitemppuna jenkkien nimitystä, kun ei muuten túristeille mene kaupaksi. Oli miten oli niin Peperoncini siinä pussissa luki mistä meikäläisellä tämä hulluus alkoi Calabriassa käynnin jälkeen.

Pitäisi varmaan käydä exskursiolla tuolla:
http://www.calabriataste.com/wordpress/diamantes-chilli-and-food-festival/

Mutta joo, punaisia niistä italialaisissta tuppaa tulemaan kun antaa kasvaa tarpeeksi kauan. Voi käyttää myös vihreinä. Tai keltaisena, jos sellainen väri sattuu kohdalle. Kuudes sukupolvi tuottaa allekirjoittaneella enää pienehköjä punaisia pötkylöitä, jotka kyllä kuivattuna ovat ihan hyviä.

V.

felippe

Vaikkei nyt vielä kannatakaan kylvää, niin mitäs helppoja ja ei mahdottoman tulisia lajeja kannattaisi laittaa? En itseasiassa ole koskaan chilejä kasvatellut, joten suhteellisen helppohoitoiset vekottimet olisi aluksi kivoja. 2-3 kasvia olisi varmaan sopiva määrä aloitella. Lemon droppia olen ainakin pohtinut, ilmeisesti sopivan tulisuuden lisäksi varsin kestävä vekotin kanssa. Mielellään kanssa semmoisia lajeja jotka kestäisi talven yli/olisi monivuotisia.

Amondae

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - lokakuu 03, 2014, 16:56:00 ip
Lainaus käyttäjältä: Amondae - lokakuu 03, 2014, 15:02:10 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - syyskuu 26, 2014, 08:39:41 ap
Miten Tabascon ja Prairie Firen erottaa toisistaan? Mysteerini on nyt mitä todennäköisimmin jompi kumpi. ???


En tiedä onko tästä vastauksesta mitään apua kun Tabascoa en ole ikinä livenä nähnytkään :) mutta ainakin mun Prairie Firessa podeissa menee väritys kypsyessä vaalean vihreästä-kelta-lilahko-oranssi-punanen (lilan määrä vissiin riippuu auringosta, kun nyt sisällä ei ole enää tullut kovin voimakasta väriä). Vertasin tuohon chiliwikin kuvaan Tabascosta ja mun Prairie Firen lehdet on kaikki ihan sileitä ja varsin suippoja.


Lilahkoa väriä ei ole näkynyt, mutta auringon määrä on täällä Vietnamissa valtava. :) Muuten väritys menee juuri noin. Lehdet ovat myös hyvin sileitä ja suippoja.

Mielessä kävi, että pystyisikö siemenistä päättelemään suvun? Tabascon ollessa frute ja Prairien annuumi, voiko siementen koossa/värissä/muodossa olla eroja?


Tuossapa minun prairie fire, kaikki kypsät on juuri kerätty pois, joten punaisia ei ole, mutta näkyy siellä sitä lilaa aika paljon :) kesällä ulkona jotkut podit oli melkein yhtä liloja kuin bolivian rainbowssa!



Tietääkös joku muuten tuosta Caribbean Antillaisista, kun eka podi muuttui viikko-pari sitten kirkkaan oranssiksi. Siemenpussin mukaan pitäisi tulla kuitenkin punaisia hedelmiä, joten vieläköhän se sitten tuosta punastuu?

chipe

Lainaus käyttäjältä: felippe - lokakuu 04, 2014, 10:52:14 ap
Vaikkei nyt vielä kannatakaan kylvää, niin mitäs helppoja ja ei mahdottoman tulisia lajeja kannattaisi laittaa? En itseasiassa ole koskaan chilejä kasvatellut, joten suhteellisen helppohoitoiset vekottimet olisi aluksi kivoja. 2-3 kasvia olisi varmaan sopiva määrä aloitella. Lemon droppia olen ainakin pohtinut, ilmeisesti sopivan tulisuuden lisäksi varsin kestävä vekotin kanssa. Mielellään kanssa semmoisia lajeja jotka kestäisi talven yli/olisi monivuotisia.


Tässä yhteenvetoa omista kokemuksistani, sillä taka-ajatuksella että kokeneemmat voivat samalla korjata mahdollisesti virheellisiä käsityksiäni asiasta :).

Yhden vuoden kasvatuskokemuksellani helppous riippuu paljolti kasvatuspaikasta ja erityisesti miten paljon valoa ja lämpöä pystyt niille tarjoamaan eli vastaavatko tarjotut olosuhteet kasvien toiveita. Muutoin erot eivät ole niin suuria. Ja toisaalta myös kuinka pitkään sadon kypsyttely saa kestää. Hitaammat lajit pitää idätellä aiemmin sisällä keinovaloilla ja sadon valmiiksi saanti taas voi vaatia jonninmoisen lämmitetyn tilan. Eli lajikevalinta vaikuttaa helposti myös sähkölaskun suuruuteen.

Mitä monivuotisuuteen tulee niin itse olen kallistumassa siihen että on helpompaa ja sadokkaampaa istutella uudet taimet joka vuosi (lukuunottamatta niitä harvoja kasveja jotka ovat kasvaneet koko ajan ruukussa sisätiloissa tai muuten haluaa ehdottomasti pelastaa). Ainakaan omat kasvini eivät ole oikein koskaan viihtyneet kunnolla sisäkäyttöön sopivissa kohtuukokoisissa ruukuissa ja suoraan kasvihuoneen pohjamultaan istutetut lajikumppaninsa ovat kasvaneet aivat eri mittoihin. Siispä vaihtoehdot näyttävät olevan joko kituuttaa kasvia ja rajoittaa satoa jotta sen saisi helposti takaisin sisälle, tai istuttaa se niin että takaisin ruukkuun kaivaminen ja leikkely on ikävän työläs operaatio, eikä nuo kasvitkaan taida sellaisista olosuhdemuutoksista kauheasti tykätä. Uusien kasvien väitetään yleensä muutoinkin tuottavan vanhempia paremmin satoa. Vesiviljelyhärpäkkeet ovat varmaan asia erikseen mutta niistä ei ole kokemusta.

Enimmäkseenhän nuo käyttäytyvät pääsukunsa mukaisesti joista itselläni:
Annuum:
Jotkut lajikkeet tuottivat nopeiten satoa jo keväällä sisällä loisteputkien voimalla mutta kuluttivat ilmeisesti kaiken energiansa siinä samalla ja nuupahtivat lähes täysin, kunnes lopulta piristyttyään tuottivat seuraavaa satoa. Nyt syksyn kylmillä ja kosteilla kasvarissa on tullut homeongelmia lähes yksinomaan tuon suvun edustajiin. Nuo ovat siis luultavasti helpoimpia jos tavoitteena on nopeasti jotain satoa ei niin optimiolosuhteissa mutta voivat olla myös vaikeimpia jos haluaa tasaista satoa pitkään tai monivuotisuutta. Poikkeuksiakin toki on, kuten Poblano, joka on kaikista kasveistani ylivoimaisesti hitain kypsyttelemään suurikokoisia hedelmiään.

Baccatum (kuten Lemon Drop):
Keskimäärin luultavasti helpoimpia tapauksia. Eivät vaadi kovin erityisiä olosuhteita tai aikaa. Lemon Drop osoittautui itsellänikin aika sitkeäksi tapaukseksi kun ensimmäisenä kasvina lähes kuoli pariin otteeseen hoitovirheitten vuoksi mutta niin vain toipui niistä.

Chinense:
Hitaamman puoleinen mutta muutoin nämä ovat osoittautuneet paljon pelättyä helpommiksi, kunhan saavat tarpeeksi valoa ja lämpöä. Kasvoivat aivan eri vauhtia aina kun kasvarissa lämmöt nousivat 30 tietämiin. Oikeastaan ainoa isompi ongelma on ollut ödeema (nystyrät lehdissä), jota on ajoittain ollut paljonkin. Koska lannoitus on ollut senkin verran vähäistä niin uskoisin että tuota on aiheuttanut erityisesti viileämmät ajanjaksot yhdistettynä liialliseen kasteluun. Nyt syksyn kylmillä noissa ei ole ollut mitään erityisiä ongelmia. Kun pari päivää ensimmäisen pakkasyön jälkeen kävin tarkistamassa tuhoja lämmittämättömässä kasvarissa mökillä, niin siellä Rocato kukki iloisesti kun peltochilit ja samaisessa kasvarissa kasvanut kurkku olivat jo hengiltä.

Pubescens:
Ainoa josta en saanut minkäänlaista satoa (kasvattina vain Canario). Tulipahan opittua että muiden optimiolosuhteet eli lämmin kasvihuone ei sovellukaan sitten niin hyvin kaikille. Ilmeisesti olisivat vaatineet kylmempiä öitä jotta kukista olisi kehittynyt podeja? Kasvu on kyllä muutoin ollut ongelmatonta ja iloista. Nyt kylmemmillä ilmoilla Canario kukkii varsin iloisesti ja taisin nähdä yhden pienen podinalunkin jo. Harmi vaan että näin sen silmieni korkeudella yli 2 metrin päässä tuon rungosta, eli sisäkypsyttelykään ei ole optio  ::).


NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Amondae - lokakuu 04, 2014, 11:16:31 ap
Tuossapa minun prairie fire, kaikki kypsät on juuri kerätty pois, joten punaisia ei ole, mutta näkyy siellä sitä lilaa aika paljon :) kesällä ulkona jotkut podit oli melkein yhtä liloja kuin bolivian rainbowssa!


Hmm. En kyllä ole vastaavaa väriä nähnyt. Ja tuossa näyttäisi olevan hieman muhkuroita, omassani ei ole ollenkaan. Ovat täysin sileitä. Ehkä se sitten on Tabasco. :D

felippe

Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 04, 2014, 13:09:23 ip
...

Kiitokset pohdinnasta ja pääsuvuista kertomisesta. Täytyypä enemmän perehtyä noihin. Itselläni nuo tulevat luultavasti olemaan huonohkoissa oloissa, sisällä keväällä ei niin mahdottomien keinovalojen alla. (parit pienet esl:t ja parit ledispotit löytyy tällähetkellä, tosin mietinnässä on ollut viritellä enemmän valaistusta jossainvaiheessa) Kesä sitten lasitetulla parvekkeella.

En sitten tiedä onko edes järkeä yrittää talvettaa, varsinkin jos se satoon kovin negatiivisesti vaikuttaa. Sinällään tarkoitus olisi ottaa parit chilit kokeeksi lähinnä ja koettaa satoa saada.

chipe

Lainaus käyttäjältä: felippe - lokakuu 04, 2014, 18:18:34 ip
Kiitokset pohdinnasta ja pääsuvuista kertomisesta. Täytyypä enemmän perehtyä noihin. Itselläni nuo tulevat luultavasti olemaan huonohkoissa oloissa, sisällä keväällä ei niin mahdottomien keinovalojen alla. (parit pienet esl:t ja parit ledispotit löytyy tällähetkellä, tosin mietinnässä on ollut viritellä enemmän valaistusta jossainvaiheessa) Kesä sitten lasitetulla parvekkeella.

En sitten tiedä onko edes järkeä yrittää talvettaa, varsinkin jos se satoon kovin negatiivisesti vaikuttaa. Sinällään tarkoitus olisi ottaa parit chilit kokeeksi lähinnä ja koettaa satoa saada.


"Pääsuku" nyt oli sitten oma epätieteellinen nimitykseni eli nuohan ovat oikeasti (pää)lajeja mutta menevät niin usein sekaisin noiden lajikkeiden kanssa että itse olen ennemmin puhunut suvuista :). Tarkempaa tietoa löytyy vaikka täältä: http://infernochili.net/?page=lajit

Toisena epätarkkuutena chilihän ei tuota kasvitieteellisesti hedelmiä vaan marjoja mutta tuntuu vaan hiukka liian luonnottomalta kutsua jotain 100 grammaista poblano-mötikkää marjaksi :). Siksi kait noita ennemmin podeiksi kutsutaankin.

Huru-ukko

Kasvitieteelisesti chilin podi on epähedelmä. Ei marja.

chipe

lokakuu 04, 2014, 19:39:17 ip #8656 Viimeisin muokkaus: lokakuu 04, 2014, 19:57:36 ip käyttäjältä chipe
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 04, 2014, 19:24:46 ip
Kasvitieteelisesti chilin podi on epähedelmä. Ei marja.


Aika moni lähde väittää sitä kuitenkin marjaksi. Mm.

Wikipedia:
"Kasvitieteellisesti määriteltynä chilin hedelmä on marja"

Ja Chiliyhdistys täällä:
"Kasvitieteellisesti chilin hedelmä on marja. Useimmiten hedelmiä kutsutaan paloiksi."

Hämmennetääs soppaa vielä kunnolla tällä. Tuon mukaan:

Marjoja ovat: vesimeloni, munakoiso, chili, banaani (joka kasvaa ruohossa, ei puussa)
Marjoja sen sijaan eivät ole: mansikka, vadelma, karhunvatukka
Paprika on hedelmä.

MiM

Lainaus käyttäjältä: felippe - lokakuu 04, 2014, 18:18:34 ip
Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 04, 2014, 13:09:23 ip
...

Kiitokset pohdinnasta ja pääsuvuista kertomisesta. Täytyypä enemmän perehtyä noihin. Itselläni nuo tulevat luultavasti olemaan huonohkoissa oloissa, sisällä keväällä ei niin mahdottomien keinovalojen alla. (parit pienet esl:t ja parit ledispotit löytyy tällähetkellä, tosin mietinnässä on ollut viritellä enemmän valaistusta jossainvaiheessa) Kesä sitten lasitetulla parvekkeella.

En sitten tiedä onko edes järkeä yrittää talvettaa, varsinkin jos se satoon kovin negatiivisesti vaikuttaa. Sinällään tarkoitus olisi ottaa parit chilit kokeeksi lähinnä ja koettaa satoa saada.

En kuitenkaan täysin luopuisi talvehtimisesta, jos kyseessä on tuollaisesta pienimuotoisesta kotitarvikekasvatuksesta. Itse olisin saanut odottaa syksyllä satoa yli kuukauden enemmän, ellei olisi ollut pari talvehtinutta lemon droppia ja cayennea.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 04, 2014, 19:39:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - lokakuu 04, 2014, 19:24:46 ip
Kasvitieteelisesti chilin podi on epähedelmä. Ei marja.


Aika moni lähde väittää sitä kuitenkin marjaksi. Mm.

Wikipedia:
"Kasvitieteellisesti määriteltynä chilin hedelmä on marja"

Ja Chiliyhdistys täällä:
"Kasvitieteellisesti chilin hedelmä on marja. Useimmiten hedelmiä kutsutaan paloiksi."

Hämmennetääs soppaa vielä kunnolla tällä. Tuon mukaan:

Marjoja ovat: vesimeloni, munakoiso, chili, banaani (joka kasvaa ruohossa, ei puussa)
Marjoja sen sijaan eivät ole: mansikka, vadelma, karhunvatukka
Paprika on hedelmä.


Paprikat alias annuumit ovat samaa lajia, joten eiköhän ne saman nimityksen alla mene.
Olipa marja tai hedelmä epä. Hmmm...Noin vuosi sitten vedin samasta aiheesta wikipedian tukemaan väitettäni.
Teksti on muokattu viime kuussa..... Artikkelia ei enää löydy.
Nyt se on marja sitten....

masaiman

Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 04, 2014, 19:39:17 ip
Marjoja ovat: vesimeloni, munakoiso, chili, banaani (joka kasvaa ruohossa, ei puussa)
Marjoja sen sijaan eivät ole: mansikka, vadelma, karhunvatukka
Paprika on hedelmä.


*huokaus* muttakun paprika=chili, niinkuin hurukin jo sanoi, capsicum annuum... ikuisuusvääntö...