Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Larski

Lainaus käyttäjältä: chipe - lokakuu 05, 2014, 01:43:17 ap
Chili (ja paprika) on siis marja ja siten myös hedelmä. Palko se ei ole vaikka sitä sellaiseksikin kutsutaan. Pidän asiaa ratkaistuna kunnes joku parempien lähteiden nojalla toisin todistaa :).

Kappas. Tästä on taas väännetty. Mahtavaa!

Lopputulemassa yhdyn edelliseen. Alla on vielä perusteluina lainauksia Helsingin yliopiston Johdatus kasviteteeseen -prujusta (Helsingin yliopiston kasvitieteen monisteita 190).

Lainaus käyttäjältä: Larski - marraskuu 06, 2010, 13:37:43 ip
Palko on kuiva (tai mehevä) seinäinen ja yleensä monisiemeninen. Se on muodostunut yhdestä emilehdestä, joka aukeaa selkä- ja vatsasaumasta. Palot luonnehtivat hernekasveja. Palko voi olla myös mehevä aukeamaton marjamainen kuten suvuissa Tamarindus ja Ceratonia.

=> Kasvitieteellisesti chilin hedelmä ei missään nimessä ole palko.

Lainaus käyttäjältä: Larski - tammikuu 26, 2012, 17:13:47 ip
Marja voi syntyä yhdestä tai useasta emilehdestä ja ne ovat usein monisiemenisiä. Mikään hedelmän seinän eli perikarpin osa ei ole kova, vaan seinä on kokonaan tai osittain mehevä. Marja hedelmätyyppinä on yleinen kasvikunnassa. Myös monilla kurkkukasveihin kuuluvilla vihanneksilla hedelmänä on marja. Näin on myös monilla koisokasveilla, kuten tomaatilla, paprikoilla (Capsicum spp.) ja munakoisolla.


=> Chili on marja

chipe

Väännöistä tuli mieleen vihannekset, joista Wikipedia-määritelmä:
LainausVihannes on termi, jota käytetään kasvista, jota voidaan käyttää ihmisravintona ja joka ei ole hedelmä, pähkinä, yrtti, mauste tai vilja.


Viimeisimmät vuoden vihannes -valinnat:
  2014: Erikoistomaatit
  2013: Chili
  2012: Yrtit

Vihanneksilla ei mene hyvin :D.

Huru-ukko

Hmmm...Minun maailmassani marja on aina, ja tulee olemaan turvonnut kukkapohja joka on kiinteä ilman tyhjää tilaa sisällään.....
Sanoipa yliopistot mitä tahansa......

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - marraskuu 05, 2014, 17:10:49 ip
Hmmm...Minun maailmassani marja on aina, ja tulee olemaan turvonnut kukkapohja joka on kiinteä ilman tyhjää tilaa sisällään.....
Sanoipa yliopistot mitä tahansa......


Eikö nuo pienimarjaiset chilit sovi tuohonkin määritelmään :). Bollekin sisältä täyttä siementä (nimimerkki just perkasin).

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Larski - marraskuu 05, 2014, 11:37:11 ap
Lainaus käyttäjältä: Larski - tammikuu 26, 2012, 17:13:47 ip
Marja voi syntyä yhdestä tai useasta emilehdestä ja ne ovat usein monisiemenisiä. Mikään hedelmän seinän eli perikarpin osa ei ole kova, vaan seinä on kokonaan tai osittain mehevä. Marja hedelmätyyppinä on yleinen kasvikunnassa. Myös monilla kurkkukasveihin kuuluvilla vihanneksilla hedelmänä on marja. Näin on myös monilla koisokasveilla, kuten tomaatilla, paprikoilla (Capsicum spp.) ja munakoisolla.


=> Chili on marja


Eiköhän tämä ole taputeltu aihe, näin ainakin kasvitieteellisesti. :D

LainausChili pepper pods, which are berries, are used fresh or dried.


Mutta kuten Hurukin mainitsi, jokaisella on omat mielikuvansa ja määritelmänsä, jotka eivät vastaa tieteellistä määritelmää. Jonkun vene voi olla jonkun toisen jolla, paatti, tai kanootti. ;)

chipe

Infernossa kerrotaan Capsicum pubescensista:

Lainaus
Kasvi kukkii hyvin ennalta-arvaamattomiin aikoihin, usein täysin muista paprikoista poiketen ja saattaa vaatia kaksi eri kasviyksilöä hedelmiä tuottaakseen (tässä suhteessa kokemukset ovat ristiriitaisia, eli tilanne vaihtelee lajikkeesta toiseen).


Tätä jo toisaalla aiemminkin yritin udella mutta löytyykös jostain nyt tarkempaa tietoa mitä pubeja tuo mahdollisesti koskee? Oletettavasti moni on kasvatellut yhtä ainoaakin kasvia per laji jollain lopputuloksella.

sorrii

Mulla on ollut Rocoto Red Peruvian yksin kotona: Se teki hedelmää, vaikkakin sisällä pieniä [=4-5cm]
Rocoto Peru Cusco oli edelliskesänä yksin; teki sairaasti satoa. Sama vanha kasvi oli menneenä kesänä samassa ruukussa ja paikassa ulkona: Nyt tuli jättikokoisia, vähemmän.
San Isidro oli menneenän kesänä yksin ja teki kohtuullisesti podia. Vähän muista pubeista poikkeava maku, ehkä. Voi olla että odottamaton tulisuus sekoitti aivot   :o ???...

Edellä mäinituista vain ensimmäinen, ensimmäisellä yrityksellä, oli kokonaan ilman kaveria samasta suvusta, eli ainoa pubescens silloin.

Mun kokemukseni on ollut että ihan normaalisti nuo kukkivat, mutta ihan turhaa yrittää sisällä satoa. Mennenä kesänä pidin alkukesästä kaikki pubet mökillä kasvihuoneessa, kun siellä ei ollut vielä muita. Nehän eivät kukkineet yhtään vaan kasvoivat vaan. Kun siirsin ulos, alkoivat kukkia mutta sato myöhästyi niin, että jäivät paleltumaan syksyllä kaikki! Muuten on ollut monta vuotta rutiinia jo että kanniskelen pubet syksyllä kypsymään sisätiloihin. Nytkin tulee tuoreita rocotoja joulupöytään ..
Rukkamäen pellolla [=vuokrapalsta] oon pitänyt pubet isoissa airpot ja ventipot -ruukuissa pääsääntöisesti jonkun aiden tai isomman puskan varjossa keskipäivän paahteelta. Cusco kyllä ainakin tykkäsi ihan peittelemättömästä auringosta. Mä oon tavallaan pitänyt pubeja hyvinkin helppoina kasveina jotka on hitaita mutta aika "itsenäisiä" kunhan on iso astia. Ekat 3 kesää kasvatin vain Red Peruviania ja luulin että kaikki pubet ovat kohtuullisen mietoja; Cusco muutti käsityksen  ;)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

chipe

Mulla oli tosiaan Canario ainokaisena pubena tämän vuoden kasvarissa, useamman yksilön voimalla, ja kovastihan se kasvoi ja kukkikin aika runsaasti (kukat vaan olivat harvemmin kunnolla avoinna) mutta hedelmiä ei ilmaantunut yhtä ainoaa. Tuosta viisastuneena pubet menee ensi vuonna ulkoruokintaan isoihin monikymmenlitraisiin ruukkuihin (varmaan useampi samaan).

Toista kertaa en aio pubeitta jäädä joten lajikkeita on kokeilussa läjä ja ensimmäiset kasvinalut on jo kasvamassa ja laitoin juuri itämään lisää. Tarkoitus olisi kuitenkin löytää jonninmoinen ratkaisu yhtälöön jossa hyönteispölytyksen armoilla olevista vierekkäin kasvavista kasveista saisi edes jotenkin lajipuhdasta siementä. Ja tuo yhtälö menee lievästi sanoen vaikeaksi jos ainakin osaa lajikkeista oli tarkoitus laittaa vain yksi kasvi ja jos ne mokomat ei pölytykään kuin kaverinsa kanssa eli varmistaisivat lajiepäpuhtauden...

Mutta ilmeisesti tuo lajitoveri on noiden pölyttymisessä kuitenkin harvemmin tarpeen.

PP

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 11, 2014, 13:18:51 ip
Mulla oli tosiaan Canario ainokaisena pubena tämän vuoden kasvarissa, useamman yksilön voimalla, ja kovastihan se kasvoi ja kukkikin aika runsaasti (kukat vaan olivat harvemmin kunnolla avoinna) mutta hedelmiä ei ilmaantunut yhtä ainoaa. Tuosta viisastuneena pubet menee ensi vuonna ulkoruokintaan isoihin monikymmenlitraisiin ruukkuihin (varmaan useampi samaan).


Olisiko kasvarissa ollut liian kuumaa? Minulla on kasvarissa pubeista vain yksi Montufar, ja se on tehnyt nyt liki 7 kg satoa. Aiemmin oli yksittäinen Orange Rocoto ja sekin teki satoa. Ulkona satoa tulee kyllä varmemmin, mutta hyvissä oloissa eli isohkossa tai hyvin tuuletussa kasvarissa pubet satoaa myös hyvin. Paras esimerkki on siitä on jewe, joka on saanut monena vuonna parikymmentä kiloa tai enemmän.

chipe

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 11, 2014, 13:26:48 ip
Olisiko kasvarissa ollut liian kuumaa? Minulla on kasvarissa pubeista vain yksi Montufar, ja se on tehnyt nyt liki 7 kg satoa. Aiemmin oli yksittäinen Orange Rocoto ja sekin teki satoa. Ulkona satoa tulee kyllä varmemmin, mutta hyvissä oloissa eli isohkossa tai hyvin tuuletussa kasvarissa pubet satoaa myös hyvin. Paras esimerkki on siitä on jewe, joka on saanut monena vuonna parikymmentä kiloa tai enemmän.


Kuumaa ainakin epäilen kun parhaisiin kukinta-aikoihin oli ihan kunnon chinense-lämmöt. Toisaalta eipä tuo nyt sitten syksylläkään kukkiessa enää hedelmänalkua saanut aikaiseksi että pahimmillaan voi olla siemenet lähtöisin jostain steriiliksi risteytyneestä podista tms.

Ensi vuonna joka tapauksessa ei ole yhdestä lajikkeesta kiinni ja toisaalta ei nuo kasvariin oikein mahtuisikaan että menköön joka tapauksessa ulos ne mitkä siellä pärjäävät. Jolloin voi vapaasti antaa kasvarin lämmetä niin että chinenset tykkää.

KP78

Kysynpä nyt, että mitä tarkoittaa "mätkiintyä"?
http://www.herkkusuu.fi/kaytatko-tuoretta-chilia-ruoassasi-tee-ensin-tama-toimenpide/
Jännä kun googlettamalla tulee lähinnä vain herkkusuu.fi:n juttuja, tämä on jonkun kirjoittajan käyttämä uusi hieno sana mitä pitää yrittää tunkea mahdollisimman moneen yhteyteen?

Chilivaari

   Oho, jotain hifistelyä taas,

Tuommoista voisi tarvita enintään kaupassa kauan maanneille sitkeille chileille.
Normaalisti laitan chilit ruokaan veitsellä silputtuna. Vaaleat siemenkiinnikkeet voi poistaa, jos haluaa tasaisemman laadun ja vähemmän poltetta. Jos haluaa koristeellisia chilejä pataruoan joukkoon, ne voi veitsellä viiltää yhdeltä sivulta auki, ehkä poistaa vaaleat osat ja laittaa pataan kokonaisina.

Kuoresta ei ole koskaan tullut minulle ongelmaa.

chipe

Kyllä ne kalvot ainakin joissain ihan tuoreissakin pitkulaisissa annuumeissa (esim. Orange Flame) on välillä olleet vähän häiritsevän sitkeitä pilkottunakin. Mutta ei ne kyllä maun irtoamista haittaa jos ei ihan kokonaisena chiliä laita muhimaan ja antaa sentään jonkun aikaa muhia. Kyllä se maku sieltä sisäpinnalta tuntuu yleensä irtoavan niin että ne kalvopuolet on jo aika mauttomia.

turaukko

Pitäisi viimeinen erä pubeja kuivattaa ja jauhaa jauheeksi. Onko kuivatukseen menevissä pubeissa sama juttu kuin muussa jatkokäsittelyssä, että siemenet pois?

Whili

Lainaus käyttäjältä: turaukko - marraskuu 14, 2014, 21:37:36 ip
Pitäisi viimeinen erä pubeja kuivattaa ja jauhaa jauheeksi. Onko kuivatukseen menevissä pubeissa sama juttu kuin muussa jatkokäsittelyssä, että siemenet pois?
Juu, siemenet kannattaa ottaa pois. Puben siemenet ovat todella kovia ja hankala jauhaa.

chipe

Onko kokemusta minkälaista raaka vihreä Lemon Drop on kuivattuna? Tuoreena ei ainakaan yhtä maukasta kuin kypsä mutta poltetta tässä kyllä riittää.

Tarttis päättää mitä noille tekis kun pitäis ajaa kasvari alas.

Jame

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 15, 2014, 19:31:20 ip
Onko kokemusta minkälaista raaka vihreä Lemon Drop on kuivattuna? Tuoreena ei ainakaan yhtä maukasta kuin kypsä mutta poltetta tässä kyllä riittää.

Tarttis päättää mitä noille tekis kun pitäis ajaa kasvari alas.


Kuivatuista en tiedä, mutta minä laitoin niitä muiden kypsien podien mukaan kun tein etikkasäilykkeitä.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

bobster

Nopeesti Lemon drop kypsyy irti puskasta.
Freedom's just another word for nothin' left to lose- Kris Kristofferson

chipe

Lainaus käyttäjältä: bobster - marraskuu 15, 2014, 20:53:15 ip
Nopeesti Lemon drop kypsyy irti puskasta.


Omat kokemukset tuosta jälkikypsytyksestä ovat hyvin rajalliset (ei ole ollut oikein tarvetta vielä) mutta tähän asti noilla on ollut paha tapa nahistua ennen kypsymistä. Paras tapa on ilmeisesti paperipussi huoneenlämmössä ja sinne omppuja tai banaaneja ja sitten vain odotellaan joitain päiviä ja toivotaan että kypsyy ennenkuin nahistuu? Muut kuin täysikasvuiset on ilmeisesti parempi käyttää ihan suosiolla raakana.

Täällä tosin väitetään ettei etyleeni auttaisi chilien kypsyttelyssä.

Jame

Lainaus käyttäjältä: chipe - marraskuu 15, 2014, 22:19:17 ip
Omat kokemukset tuosta jälkikypsytyksestä ovat hyvin rajalliset (ei ole ollut oikein tarvetta vielä) mutta tähän asti noilla on ollut paha tapa nahistua ennen kypsymistä.


Samma här. Ja ainakin osa sisällä kypsytetyistä on siinä mielessä vajavaisia ettei niissä ole normaalia poltetta. Esim. itsellä kypsyi sisällä Habanero Sudden Deathia jotka ovat tyyppiä vähätulinen.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.