Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

sorrii

LainausTästä oppineena suunnittelen jo ensi vuotta ja harkinnassa on Ikean Växer-setti valoineen ja alustoineen...


Eipä sen setin siisteydestä pitkään iloa ole, kun taimet kasvavat yllättävän äkkiä siitä ulos, eli liian isoiksi ...

Musta suositeltavampaa olisi esim. Prismasta niitä mustia ~20x30cm idätysalustoja, kivivillakuutiot tai Jiffy-pallerot alkuun. Tai IKEAN Kuggis-laatikot esim.
IKEA'n spottimallinen Växer ledivalo on kyllä hintansa arvoinen. Sen varrellisen Växer lampun [35€ tai 50€] hinnalla saisi monta 10W spottia ja roikkuvan lampun kantaa johtoineen. Ei kovin ihmeellistä sähköasentajaa tarvita lisäämään töpselit niihin johtoihin ... Johdossa roikkuvia voi sitten helpommin säätää ja lisätä kun kasvit kasvavat. Ja kun taimet jo viimeistään *kuukauden päästä kaipaavat ruukkua, niin kaupoista löytyy taimiruukkuja halvalla. Itse hommasin kymmeniä 1-2 litran ruukkuja Pavunvarresta. [Mä olen kasvatellut jopa yli kuukauden Jiffyissä ja pikkukuutioissa, kun pidin alusastiassa kerroksen hydrosoraa - sitäkin saa IKEA'sta  8)]

Sitä kuuluisaa IKEA-tyyliä saa halutessaan kasvatusnurkaan ottamalla alusastiaksi vaikka valkoisia Kuggis-laatikoita vielä taimiruukkujenkin kanssa ... jep jep

Toki noiden Jiffyjen ja kuutioiden kanssa pitää ymmärtää lannoittaa alusta alkaen, ja oikein. Puutarhan kesällä, Nutrifortella, Kookosravinteilla tms. Eipä ne kalliimmatkaan lannoitteet taimivaiheessa suurta panostusta vaadi. Itse oon käyttänyt taimikasvatuksessa mullan sijasta myös kookoskuitua jo vuosia, vaikka kasvit menisivät lopulliseen istutukseen multaan. Onpa isoja kivivillakuutioitakin tullut upoteltua maahan ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Käki

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 09, 2017, 17:39:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Prynde - elokuu 09, 2017, 17:27:52 ip
NPK on 6+1,3+5. Annostus 7ml per 1l vettä joka/joka toinen viikko.


Tuossa on liikaa typpeä. Ei voi sanoa, että se on varmasti syy, mutta on se todennäköinen osatekijä.


Riippuu annostuksesta.

Käki

Lainaus käyttäjältä: Prynde - elokuu 09, 2017, 17:27:52 ip
NPK on 6+1,3+5. Annostus 7ml per 1l vettä joka/joka toinen viikko.

Huomasin nyt siinä cristalissa muutaman nupun alun joten jos se siitä lähtisi tuottamaan :)

LainausSaako kysyä kuka kasvattaja, noin mielenkiinnosta jos sinne itsekin joskus osuisi.

Ismo Tuominen myy putkiremontin alta kasveja pois.


Toi on poditus ja kukitus annostus (kaksinkertaisena) mutta jatka samaa rataa ja kerro tulokset ;;)

PP

Lainaus käyttäjältä: Käki - elokuu 09, 2017, 19:16:25 ip
Riippuu annostuksesta.


Riippumatta annoksesta typpeä on suhteessa liikaa chileille. Voi olla, että se ei mullassa haittaa pitkään aikaan ja siksi sanoinkin, että se ei ole varma syy.

Käki

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 09, 2017, 19:32:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Käki - elokuu 09, 2017, 19:16:25 ip
Riippuu annostuksesta.


Riippumatta annoksesta typpeä on suhteessa liikaa chileille. Voi olla, että se ei mullassa haittaa pitkään aikaan ja siksi sanoinkin, että se ei ole varma syy.


Hmm.. onko noin.. (?) Mä ajattelen, että jos typpeä esim. 1 g (täysin hatusta heitetty) on ok, niin 2g on "liikaa".

Tässä ei ole tarkoitus nokitella, vaan hakea sitä totuutta. Mä itse ajattelen, että kasveilla on vähän samat kuin meilläkin, että jos saadaan 50g ruokaa, niin se on llian vähän ja jos saadaan 500g, niin se on liikaa.

Mielenkiinnosta. Toki olen mielelläni väärässä.

Käki

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 09, 2017, 19:32:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Käki - elokuu 09, 2017, 19:16:25 ip
Riippuu annostuksesta.


Riippumatta annoksesta typpeä on suhteessa liikaa chileille. Voi olla, että se ei mullassa haittaa pitkään aikaan ja siksi sanoinkin, että se ei ole varma syy.


En varmaan osaa ilmaista itseäni oikein, mutta mä olen pohtinut juuri tuota asiaa enemmänkin. Tietenkin ärtsyt "myrkyt" on varmaan liikaa, mutta siis sitä suhteutusta mistä puhuin aikaisemminkin, eli MIHIN me suhteutetaan niitä asioita.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: -T- - elokuu 09, 2017, 17:38:46 ip
Tästä oppineena suunnittelen jo ensi vuotta ja harkinnassa on Ikean Växer-setti valoineen ja alustoineen. Onko tuosta kokemusta?

Toivottavaa olisi, että linkki tuotteeseen olisi mukana josta tietoa pyydetään  :).

Ihan hyvä esikasvatukseen, mutta tuollainen keskikokoinen chilipensas mahtuu juuri sopivasti sinne sisälle. ei enempää.
Ihan käyttökelpoinen salaattien ja yrttien kasvattamiseen.

Växer-setti

Valzu

Scotch Bonnet Burkina Yellow -chilissä on erikoiselta tuntuva tilanne päällä. Puskassa on muutama sellainen noin pikkusormen pään kokoinen raakile. Ei siinä mitään, mutta pari raakileista on vaihtanut jo väriä kypsän oloiseen keltaiseen, vaikka ovat siis edelleen kooltaan todella pieniä. Onko tässä kyse jostain epänormaalista ja kannattaako asialle tehdä jotain?

MRgreen

elokuu 11, 2017, 16:30:36 ip #10228 Viimeisin muokkaus: elokuu 16, 2017, 17:23:08 ip käyttäjältä MRgreen
Mulla on sama Habanero Brown Largessa. Isoja raakileita täynnänsä mutta vaan pienet podien alut kypsyy. Yaran Hydro käytössä, valosta ja lämmöstä ei ole kiinni.

Nyt ne alko kypsyy  ^-^

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Valzu - elokuu 11, 2017, 16:03:14 ip
Scotch Bonnet Burkina Yellow -chilissä on erikoiselta tuntuva tilanne päällä. Puskassa on muutama sellainen noin pikkusormen pään kokoinen raakile. Ei siinä mitään, mutta pari raakileista on vaihtanut jo väriä kypsän oloiseen keltaiseen, vaikka ovat siis edelleen kooltaan todella pieniä. Onko tässä kyse jostain epänormaalista ja kannattaako asialle tehdä jotain?


Noita nappuloita tulee jos kukat hedelmöittyneet kylmässä. Ei ne mihinkään muutu kuin kellastuvat lopulliseen väriinsä ja makukin on yleensä eri kuin oikeassa podissa.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

MRgreen

En oikein tiedä minkä otsakkeen alla näitä käsitellään mutta kysyn täällä: onko kokemuksia c. frutescens Wild Lombok-chilistä?

Valzu

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 11, 2017, 17:24:57 ip
Noita nappuloita tulee jos kukat hedelmöittyneet kylmässä. Ei ne mihinkään muutu kuin kellastuvat lopulliseen väriinsä ja makukin on yleensä eri kuin oikeassa podissa.


Kiitos vastauksesta. Mielenkiintoinen ja ennestään tuntematon ilmiö meikäläiselle. Kannattaako asiaan reagoida esim. ottamalla chili yöksi sisälle? Ovat nyt lasittamattomalla parvekkeella. Etelässähän yölämpötilat voivat jo pudota alle 15:een, vaikka nyt onkin ollut muutama lämmin yö.

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Valzu - elokuu 12, 2017, 10:26:55 ap
Kannattaako asiaan reagoida esim. ottamalla chili yöksi sisälle?


Eipä varmaan kovin paljoa hyötyä. Scotch Bonnet Burkina Yellow on chinense, joten vaatisi muutenkin lämpimämpää ilmaa. Pelkkä sisälle ottaminen ei auta paljoa jos lämpitilat ovat isomman osan ajasta alhaiset kun pihalla ovat. Itsellä kaks Hainan Yellow Lanternia ollut koko kesän parvekkeella kasvihuoneessa, ja siitä huolimatta podit todella pieniä, koska ilmat kylmät)
Ota kokonaan sisälle syksyn mittaan, niin on pysyvästi lämpimässä

Valzu

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - elokuu 12, 2017, 10:38:58 ap
Eipä varmaan kovin paljoa hyötyä. Scotch Bonnet Burkina Yellow on chinense, joten vaatisi muutenkin lämpimämpää ilmaa. Pelkkä sisälle ottaminen ei auta paljoa jos lämpitilat ovat isomman osan ajasta alhaiset kun pihalla ovat. Itsellä kaks Hainan Yellow Lanternia ollut koko kesän parvekkeella kasvihuoneessa, ja siitä huolimatta podit todella pieniä, koska ilmat kylmät)
Ota kokonaan sisälle syksyn mittaan, niin on pysyvästi lämpimässä


Kiitos tästä. Ei ole tosiaan ollut mikään chinensenkasvattelukesä...

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Valzu - elokuu 12, 2017, 10:26:55 ap
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - elokuu 11, 2017, 17:24:57 ip
Noita nappuloita tulee jos kukat hedelmöittyneet kylmässä. Ei ne mihinkään muutu kuin kellastuvat lopulliseen väriinsä ja makukin on yleensä eri kuin oikeassa podissa.


Kiitos vastauksesta. Mielenkiintoinen ja ennestään tuntematon ilmiö meikäläiselle. Kannattaako asiaan reagoida esim. ottamalla chili yöksi sisälle? Ovat nyt lasittamattomalla parvekkeella. Etelässähän yölämpötilat voivat jo pudota alle 15:een, vaikka nyt onkin ollut muutama lämmin yö.


Nappulat on tuttua touhua ja tuo yöksi/ kylmillä keleillä suojaan auttaa kyllä. Tosin helpommin saa kylmän estettyä vaikka yöksi laittamalla hallaharsoa pari kerrosta niin tulee kasvatustunnelimainen ratkaisu. Toki kasvin koosta riippuu kumpi on helpompi vai antaako mennä ilman suurempia. Tosin nyt punastuvat podit voivat olla kuukausi takaperin vallinneista alle 10 asteen yölämpötiloista, eikä nykyisistä.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

slaine

Tervehdys,

muutamia tyhmiä kysymyksiä chilin kasvatukseen.

Ostin keväällä marketista valmiin kasvinalun, nimi Hot Fajita. Se on tuottanu kesän aikana ihan kivasti hedelmiä. Ruokaan on käytetty sen mitä on ehditty ja hyviä ovat olleet. Kaikkea ei ole tuoreeltaan ehtinyt käyttää, joten osa on laitettu kuivumaan naruun roikkumaan sisälle. Ensimmäinen satsi kuivui pari viikkoa, ja näyttivät melko kurttusilta. Hienonsin ne veitsellä kannelliseen lasipurkkiin. Pari kertaa niitä tuli käytettyä, kunnes huomasin homeen tulleen purkkiin. Eli eivät olleetkaan vielä kuivia. Mistäs noista tietää milloin ovat riittävän kuivia purkitettavaksi, ja kannattaisiko ennemmin kuivattaa uunissa kuin roikkumassa?

En ole ikään chiliä yrittänyt kasvattaa, mutta aion noiden siemenistä kokeilla ensi kesälle. Mites noiden siemenien kanssa pitäisi toimia?

Entäs tuo kasvi mikä on tuottanut tämän kesän satoa, kuinka sen kanssa pitää toimia talven ajan jos haluaisi sen säästää?

Kasvattaminen on jäänyt tähän asti kokeilematta, kun on pari kissaa jotka tykkää kaikesta vihreestä.


unenkuva

Lainaus käyttäjältä: slaine - elokuu 14, 2017, 10:58:18 ap
En ole ikään chiliä yrittänyt kasvattaa, mutta aion noiden siemenistä kokeilla ensi kesälle. Mites noiden siemenien kanssa pitäisi toimia?

Entäs tuo kasvi mikä on tuottanut tämän kesän satoa, kuinka sen kanssa pitää toimia talven ajan jos haluaisi sen säästää?

Kasvattaminen on jäänyt tähän asti kokeilematta, kun on pari kissaa jotka tykkää kaikesta vihreestä.


Talvetus

Kuivatus

Siementen käsittelystäkin on video, mutta en hetkeään muista, että millä "pikkuvinkki" videolla se oli :D  lyhykäisyydessään, anna olla kuivassa ja ilmavassa paikassa pari viikkoa. Esim. talouspapaerin päällä kuivassa vaikka jossain ylähyllyllä on hyvä

slaine

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - elokuu 14, 2017, 17:28:18 ip
Lainaus käyttäjältä: slaine - elokuu 14, 2017, 10:58:18 ap
En ole ikään chiliä yrittänyt kasvattaa, mutta aion noiden siemenistä kokeilla ensi kesälle. Mites noiden siemenien kanssa pitäisi toimia?

Entäs tuo kasvi mikä on tuottanut tämän kesän satoa, kuinka sen kanssa pitää toimia talven ajan jos haluaisi sen säästää?

Kasvattaminen on jäänyt tähän asti kokeilematta, kun on pari kissaa jotka tykkää kaikesta vihreestä.


Talvetus

Kuivatus

Siementen käsittelystäkin on video, mutta en hetkeään muista, että millä "pikkuvinkki" videolla se oli :D  lyhykäisyydessään, anna olla kuivassa ja ilmavassa paikassa pari viikkoa. Esim. talouspapaerin päällä kuivassa vaikka jossain ylähyllyllä on hyvä


Kiitos linkeistä. Noissa videoissa tuli tarpeellista tietoa, kiitos chili-ile.

Tuosta talvetus videosta jäi sen verran asia auki, että missäs vaiheessa taimi siirretään talvikaudelle. Mulla on tuo kasvi ollu koko kesä tuolla terassilla. Viimeisimmät chilit on punertumassa, eikä uusia palkoja ole enään kasvanut. Laitanko tuon talvehtimaan heti kun viimeinen sato on kerätty?

karvainen

Lainaus käyttäjältä: slaine - elokuu 14, 2017, 10:58:18 ap
Tervehdys,

muutamia tyhmiä kysymyksiä chilin kasvatukseen.

Ostin keväällä marketista valmiin kasvinalun, nimi Hot Fajita. Se on tuottanu kesän aikana ihan kivasti hedelmiä. Ruokaan on käytetty sen mitä on ehditty ja hyviä ovat olleet. Kaikkea ei ole tuoreeltaan ehtinyt käyttää, joten osa on laitettu kuivumaan naruun roikkumaan sisälle. Ensimmäinen satsi kuivui pari viikkoa, ja näyttivät melko kurttusilta. Hienonsin ne veitsellä kannelliseen lasipurkkiin. Pari kertaa niitä tuli käytettyä, kunnes huomasin homeen tulleen purkkiin. Eli eivät olleetkaan vielä kuivia. Mistäs noista tietää milloin ovat riittävän kuivia purkitettavaksi, ja kannattaisiko ennemmin kuivattaa uunissa kuin roikkumassa?

En ole ikään chiliä yrittänyt kasvattaa, mutta aion noiden siemenistä kokeilla ensi kesälle. Mites noiden siemenien kanssa pitäisi toimia?

Entäs tuo kasvi mikä on tuottanut tämän kesän satoa, kuinka sen kanssa pitää toimia talven ajan jos haluaisi sen säästää?

Kasvattaminen on jäänyt tähän asti kokeilematta, kun on pari kissaa jotka tykkää kaikesta vihreestä.

Yleensä tarpeeksi kuivaa, kun murenee puristaessa, kasvikuivuri on hyvä hankinta.

kaimaani

elokuu 20, 2017, 18:09:47 ip #10239 Viimeisin muokkaus: elokuu 20, 2017, 18:19:56 ip käyttäjältä kaimaani
Morjensta kaikille!

Olen uusi foorumilla, mutta chilejä olen kasvatellut jo muutaman vuoden ajan, kylvänyt yleensä edellisvuoden sadosta kerättyjä siemeniä helmikuussa ruukkuun ja toukokuun loppupuolella kasvihuoneeseen. Uusiakin lajikkeita olen hankkinut vuosien mittaan ja niissä on tapahtunut ristiinpölytystäkin.

Tänä keväänä sitten huomasin yhdessä taimessa lähes pikimustat lehdet. Taimi kasvoi ehkä hieman hitaampaa tahtia kuin muut samaan aikaan itäneet taimet, mutta oli muuten terve. Sittemmin on alkanut ilmestyä normaalinvärisiäkin lehtiä.

Kukat olivat lähinnä valkeat, mutta niissäkin oli hieman purppuraa varsinkin lehtiruotojen ympärillä. Nyt ko. chiliin ilmestyi ensimmäinen hedelmä, joka on väriltään tumman violetti tai purppura, lisääkin voi vielä olla tulossa. Kaikki aiemmat chilini ovat tehneet tavallisia, punaisia hedelmiä ja lehdetkin ovat aina olleet normaalin vihreitä, joten onko kyseessä mutaatio vai onko jokin resessiivinen ominaisuus päässyt valtaan? Onko toiveita että ko. chilin siemenistä saisi vastaavia erikoisuuksia? Pari kuvaa tulee toivottavasti liitteiksi.





Onko tässä peräti mahdollisesti uusi lajike? Makua en ole vielä testannut..