toukokuu 19, 2024, 11:58:20 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tuoreimmat viestit

Sivuja1 2 3 ... 10
1
Suomen Chiliyhdistys ry / Vs: Pirkanmaan aluejaosto
Viimeisin viesti käyttäjältä Tapsa - toukokuu 18, 2024, 07:19:21 ap
Taimirullakko saapui eilen Cittarin varastoon, taimet oikein hyvän kokoisia ja osin jo kukkiviakin  :)
https://drive.google.com/file/d/1aQJzObKtsiwDStWhks1GAqI7d_x9w-3y/view?usp=share_link
https://drive.google.com/file/d/1tsaaSHcW2d9IoqLvHp_Qv0bI6OKx09q0/view?usp=share_link
Myyntihinta on 9€/taimi tai 3kpl/24€
Paikkana taimien mynnille on siellä Linnainmaan Cittarissa "pullonpalautus-automaatin viereinen ulko-ovi".
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:23:08 ip
30.4.(Jatkoa seuraa myöhemmin tänään.)
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:22:43 ip
10.4. istutin jälkimmäisen idätyserän pari Friar's Hatia ja yhden tässä erässä eloon heränneen Campanen suoraan vähän reippaampiin astioihin, kun haaveilin siitä, että jos näistä vielä kasveja tulee, niin voisi sitten suoraan näistä purkeista istuttaa parvekkeelle ilman välivaiheita.

Samalla multiin pääsi viimevuotisesta Hainan Yellow Lanternista leikattu oksa:


18.4.

4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:22:22 ip
Tilanne 17.3.:

5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pihlajan chilit parvekkeel...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:21:53 ip
6.3. siirsin itäneet chilit idätyslautalta omiin purkkeihinsa Kekkilän tomaatti- ja chilimultaan (en jaksanut ostaa erikseen taimimultaa, kun arvelin, että sitä jäisi aivan liikaa yli). Itivät kyllä pääosin jo aiemmin, mutta laiskuuksissani lykkäsin istuttamista).

6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pihlajan chilit parvekkeella j...
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 12:21:13 ip
Kun nyt sain lopultakin aikaiseksi rekisteröityä foorumille, niin pistetään nyt sitten päiväkirjakin tulille samoilla höyryillä, kun olen tykännyt itsekin näitä päiväkirjoja selailla.

Käynnissä on nyt siis toinen kesä chilien kasvatusta. Päädyin viime kesänä kokeilemaan chilien kasvatusta yleisen parvekepuutarhainnostuksen myötä. Eli samalla, kun laitoin kasvamaan erilaisia mausteyrttejä, salaattia ja tomaattia, niin juohtui mieleen, että chilit ovat kuulemani mukaan mielenkiintoisia kasvatettavia. Siitä sitten Chiliyhdistykselle siementilausta menemään, toki aivan liian myöhään keväällä, mutta kyllä sieltä jotain satoa lopulta saatiin ja tässä sitä nyt ollaan jälleen. Voisin jossain kohtaa tehdä jonkin yhteenvedon tai kuvapostauksen ensimmäisen chilikesän meiningeistä, mutta pysytään nyt ensin ihan tässä kuluvassa kaudessa.

Tänä vuonna idätykseen lähti 19.2. idätyslautalle:
  • Hainan Yellow Lantern, c. chinense (iti 5/5, omista viime kesän siemenistä)
  • Sugar Rush Red, c. baccatum (iti 4/5, omista viime kesän siemenistä)
  • Rocoto Oculto Clef, c. pubescens (iti 3/4, ostettu)
  • Campane, c. baccatum (iti 1/4, laitoin kaksi lisää itämään 4.3., näistä iti 1/2, ostetut siemenet)
  • Habanero Orange, c. chinense (iti 4/4, ostetut siemenet)
  • Pink Habanero, c. chinense (iti 2/2, ostetut siemenet)


(Älkää välittäkö kuvan "star"-tekstistä, luulin ensin laittavani starfishejä campanejen sijaan.)

Lisäksi laitoin 4.3. itämään pari Friar's Hatin siementä (c. baccatum, omia viime kesän siemeniä) yhdessä loppujen Campanejen kanssa siltä varalta, että Campanet ovat edelleen kovin yhteistyökyvyttömiä ja jotta kuitenkin saisi edes jonkin miedon baccatumit parvekkeelle tänäkin kesänä.[/list]
7
Chilien tuholaiset, taudit ja muut ongelmat / Vs: Mikä chilejäni vaivaa?
Viimeisin viesti käyttäjältä pihlaja - toukokuu 17, 2024, 11:04:24 ap
Piti se minunkin lopulta rekisteröityä tänne noin vuoden lueskelun jälkeen, kun Pink Habanero alkoi tuottaa sen verran päänvaivaa. Eli veikkauksia, mikä mahtaa chiliä vaivata? Idätin näitä kaksi kappaletta ostosiemenistä, ja molemmissa on ollut kuvissa näkyvää identtistä vaaleaa kuviointia lehdissä ensimmäisistä oikeista lehdistä alkaen. Lehtiin tulee ikään kuin vaaleaksi kuivuneita raitoja/kuviointia. Toisessa hieman vähemmän kuin toisessa.Aluksi oletin, että ovat vain päässeet lillumaan liian kosteassa liian kauan ja tykänneet siitä huonoa, sitten epäilin liian pientä ruukkua (pieni taimikasvatuspurkki), mutta näyttäisivät edelleen uusissa isommissa astioissa tekevän samaa. Ovat olleet samalla kastelulla, valolla (Airamin kasvivalo Daisy) ja ravinnolla (Kekkilän tomaatti- ja chililannoitetta parilla viimeisimmällä kastelukerralla ennen ruukun vaihtoa) kuin samassa laatikossa olleet 2-3 Hainan Yellow Lanternia ja 1-2 Habanero Orangea. Ovat myös olleet hieman kauempana valosta kuin nämä mainitut, hieman pidempinä kasvaneet yksilöt. Ruukun vaihdon yhteydessä tuli sitten lopulta mieleen, että jos kyseessä onkin jokin siementen mukana tullut kasvitauti, ja siirsin nämä kaksi ruokapöydälle pois muiden chilien seurasta.

Tähän asti tuo on käyttäytynyt siten, että kuviointi ei näy aivan uusissa lehdissä lehtien ollessa vielä pieniä, mutta sitä alkaa suht pian ilmestyä, kun lehdet kasvavat isommiksi. Vaaleat kuviot ovat ensisijaisesti lehden päällä, joskin kuultavat läpi myös alapuolelle etenkin pahemmista kohdista. Kuvioita ei vaikuttaisi tulevan lisää sen jälkeen, kun lehdet ovat kasvaneet lopulliseen kokoonsa.

Muissa chileissä en ole havainnut samaa, vaikka kasvoivat alkutaipaleensa kylki kyljessä muutaman muun chinensen kanssa. Sen sijaan yhden Sugar Rush Redin (kuva alla) uudet lehdet alkoivat hiljattain käpristellä omituisesti, niin sekin on tällä hetkellä muista erotettuna. Lehden kärki ikään kuin kuristuu kapeammaksi ja reunat ovat kärjen läheltä hailakampia/epätasaisen värisiä.


8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / aperitiivin kokeilu
Viimeisin viesti käyttäjältä aperitiivi - toukokuu 16, 2024, 16:23:37 ip
aperitiivin chili kokeilu.

Hei vaan kaikille, tässä oma harrastuksen aloitus päiväkirja. Aikaisempaa kokemusta ei ole chilien tai muiden kasvien käsittelystä (jos ei lasketa reilu 10 vuotta sitten kokeilin chilin kasvatus "kittiä" jolla en onnistunut kasvattamaan muuta kuin hometta pinnalle), joten neuvot ja vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Tänä keväänä päätin extempore kokeilla istuttaa kaupan habanerosta talteen otetut siemenet. Siemenet kylvettiin 2.4.2024 kekkilän yrtti- ja taimimultaan. Noin viikon päivät patterin päällä idättelystä ensimmäiset taimet puskivat pinnalle ja muutaman päivän kuluttua kaikissa purkeissa näkyi elon merkkejä.Tässä vaiheessa ilmaantui ensimmäiset haasteet: muutamissa yksilöissä siemenen kuori jäi kiinni taimen päähän, näistä kuitenkin selvittiin kastelemalla ja painelemalla siemen varovasti takaisin multaan jolloin kypärä irtosi kun taimi nousi takaisin pystyyn. Kahdesta taimesta jouduin nyppäsemään siemenen pois ja samalla onnistuin vaurioittamaan hieman lehtiä joka näkyy nyt myöhemmässä vaiheessa epätasaisena kasvuna.
Parin viikon kuluttua siirsin taimet hieman isompiin ruukkuihin. Taimien hidas kasvu sai miettimään valon määrää, joten päätin kyhätä yksinkertaisen kasvivalon diy tyylillä. Alunperin oli tarkoitus rakentaa pieni kasvihuoneen tyylinen kaappi jossa valot, mutta sopivaa pleksiä ei sattunut löytymään varastosta.Valon kanssa kasvu näytti jatkuvan ja ensimmäiset ötökätkin löysi paikalle. Harsosääskiä varten laitoin liima ansat purkkien reunoille ja siirryin altakasteluun. Altakastelua varten 3d tulostin purkeille pienet vadit. Tämän jälkeen sääskiä ei juurikaan ole näkynyt.Tästä pari viikkoa eteenpäin siirryttiin taas isompiin purkkeihin (12cm) ja aloitin lannoituksen greencaren tomaatti- ja chiliravinteella jota lisännyt puoli mitallista 1 litraan kasteluvettä. Samalla näistä kaksi kasvia sai uuden kodin ja itselle jäi 5 kasvia joista kaksi on samassa ruukussa.15.5 mahtava keli ja vein chilit ensimmäistä kertaa ulkoilemaan, kasvit oli pari tuntia epäsuorassa auringonvalossa ja lopuksi totuttelivat vartin suoraan auringonvaloon.16.5 kelit jatkuu ja kasvit kävi taas pari tuntia ulkoilemassa.Tämä on tosiaan ensimmäinen kasvattelukerta eikä mitään hajua tuleeko tästä mitään mutta hauska näiden kanssa on touhuta. Lajikkeesta en täysin varma ole veikkaisin joku chinense kyseessä. Yhden kasvin lehdissä jonkinlaista ryppyä, muuten ihan terveen näköiset lehdet omaan silmään.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Tervon chilit 2022 - 2023 ...
Viimeisin viesti käyttäjältä Tervo - toukokuu 16, 2024, 12:09:12 ip
Jokakesäinen mökkikausi käynnistyi tiistaina. Kotona armoton kasteleminen, josko noi nyt viikon selviäis omin nokkineen. Muutama meni ulos, hallaharsojen suojaan, luulis ainakin ennusteista päätellen tämän viikon tarkenevan. Muutama pitäisi tännekin tuoda, nyt mukaan mahtui Surinam Red Habanero, aurinkoon totuttelemaan.

10
Lannoitteet chilinkasvatukseen / Vs: Lannotteiden hinta kasvuka...
Viimeisin viesti käyttäjältä varis - toukokuu 14, 2024, 16:16:52 ip
TA:n Triparttia mennyt jotain 50 ml per kasvi per kausi. Eli vähän isompaan viljelmään sellainen parin litran pullon satsi, ei se ole kuin 30 egeä kustannuksena. Jos kasvattaa pitkällä linjalla niin Bloomia voi kannattaa jo ostaa kanisterissa, sitä menee eniten kun koko ajan on joku chili vähän kukkimassa tai tuottamassa satoa ja isot kasvit syö enemmän.
Sivuja1 2 3 ... 10