toukokuu 20, 2024, 05:32:16 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Suupalo

1
luulisi että projekti kiinnostaisi ihmisiä, kun suomessa myydään miljoonilla euroilla vuodessa spirulinaa mutta kukaan ei sitä suomessa vielä tuota.
3
Keksijänä en ole halunnut patentoida mitään jotta ketä tahansa voisi käyttää hyväksi tutkimuksen tuloksia.

Yksi tuleva testi on lisätä vesiviljelyyn elävää spirulinalevää. Se tuottaisi happea jonkun aikaa juuristolle kunnes hajoaisi ravinteiksi. Lisäksi sen pitäisi ehkäistä haitallisten levien kasvua.

https://spirulinasuomi.wordpress.com
4
"Parvekkeella on useita ruukkuja, joissa kasvaa chiliä valkoisine ja violetteine kukkineen.

Lentonen on suunnitellut hoitonsa aikana chiliterapiaa, jota voisi toteuttaa myös muissakin hoitolaitoksissa päihdekuntoutuksen keinona.

- Aluksi ajatus chiliterapiasta tuntui naurettavalta, mutta tarkemmin ajateltuna siinä on runsaasti kuntoutumista tukevia elementtejä, Lentonen aloittaa.

- Chilintaimen kasvatus aloitetaan kuntoutuksen alussa, ja kasvin saa mukaansa, kun jatkaa matkaa omilleen. Chili voi elää jopa 10 vuotta, siitä saa siis pitkäaikaisen ystävän.

Lentonen näkee chilin myös yhtenä keinona kohentaa elämänhallintaa.

- Monesti päihdekuntoutujan vastuunkantokyky on aika heikko. Se tuo rutiineja, kun joudut kastelemaan kasvia, sinun tehtäväsi on pitää se hengissä.

- Alussa taimi on hauras, mutta kasvaessaan sen varsi vahvistuu. Tämä kulkee käsi kädessä oman tahdon lujittumisen kanssa, hän visioi.

Chilistä voisi olla myös apua kuntoutujan myöhemmissä vaiheissa.

- Heikolla hetkellä, kun päihteet alkavat houkuttaa, voi katsoa kasvattamaansa kasvia ja miettiä mistä tilanteesta tähän hetkeen on tultu. Onko oikeasti valmis vetämään koko prosessin saksilla poikki ja aloittamaan alusta?

- Ja tietysti chiliä voi syödä ja hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Esimerkiksi vetohalujen äityessä pahoiksi, chilin tuoma polte voi keskittää ajatukset pois päihteistä"


https://www.heili.fi/uutiset/item/7659-elaman-taitekohdasta-uuteen-valoon
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Mäksyn eka kausi
elokuu 04, 2020, 13:30:24 ip
Niin ja kokeile antaa kasveille merileväuutetta, se tehoaa yllättävän moneen vaivaan. Sitä saa melkein jokaisesta ruokakaupasta.
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Mäksyn eka kausi
elokuu 04, 2020, 13:29:54 ip
Suora auringonvalo voi olla 30.000-100.000 luxia, kun taas kasvien yhteyttämiskyky itseasiassa laskee yli 10.000 luxin valolla. Eli päinvastoin, fotosynteesin tehokkuus laskee liian voimakkaalla valolla, koska tällöin liiallinen valo aiheuttaa vahinkoa kasville. Täysikasvuinen kasvi pystyy kuitenkin korjaamaan itseään tehokkaasti, eikä nuukahda jos vain vettä on saatavilla.

Joten chilikin pärjäisi parhaiten ilman suoraa auringonvaloa:

"Photosynthesis increases linearly with light intensity at low intensity, but at higher intensity this is no longer the case (see Photosynthesis-irradiance curve). Above about 10,000 lux or ~100 watts/square meter the rate no longer increases. Thus, most plants can only utilize ~10% of full mid-day sunlight intensity."

https://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetic_efficiency
8
Lainatakseni erästä henkilöä:

"Chiliharrastus levisi kai maahan tuon Fataliin kautta ja se on mielestäni erittäin hieno asia, suorastaan aito kulttuuriteko."
9
Tässä tän hetken chilikasvustot:

10
Ainiin ja unohtui sanoa, että ei tää nyt tähän lopu: noita hyllyjä on vielä 9 lisää joita seuraavaksi aion rakennella kasvattamoiksi. :P
11
Tuli tehtyä tällainen hylly chileille. Siemenet vielä pitäisi hommata.

Kiitos sponsoroinnista 150e https://www.fatalii.net

Ja kiitos 120e lahjakortista https://joensuunkukkatalo.fi/

Lahjakortti vielä käyttämättä, sillä tulee tuohon minikasvihuoneita. Fatalii sponssasi rahat että sain hyllyn osat. Minikasvihuoneita tulee yhteensä 12 kpl ja niissä jokaisessa on 18 paikkaa kasveille eli yhteensä 216 chiliä. Lisäksi kasvualustan tarpeet johon tulee mm. vermikuliittia.

Ajattelin myös laittaa pienet ilmastimet pienoiskasvihuoneiden pohjaveteen, niin juuret saisi tehokkaasti happea. Akvaarion ilmpapumput on tosi kalliita Suomessa, mutta ebaysta saa samantehoisen pumpun muutamalla eurolla esim. tällainen malli:

https://www.ebay.com/itm/Aquarium-Efficient-Air-Pump-Silent-Oxygen-Fish-Tank-Bubble-Single-Outlet-Plug-JC/193573821556?hash=item2d11e61c74%3Ag%3AqRsAAOSwR9pbFlLd&LH_BIN=1

--

Olen siis päihdeklinikalla asiakas ja kehittelen "chiliterapiaa". Siinä pointtina se, että chili ensinnäkin kasvaa käsittääkseni jopa yli 10 vuotiaaksi joten kun asiakas lähtee kotiin kuntoutuksen jälkeen, niin chili muistuttaa häntä päihteettömästä ajasta.

Lisäksi chilinkasvatus tuo elämään rutiineja ja vastuunkantoa, että sen saa pysymään hengissä. Aluksi kasvatus on vaikeaa, kuten päihteetön aikakin ja chilin varsikin on heikko mutta kun aika kuluu, niin varsikin vahvistuu ja tulee puumaiseksi. Lopulta chili tuottaa satoa, kuten päihteetön aikakin kun ihminen alkaa löytämään elämästään muita asioita mitkä tuottavat onnellisuutta kuin päihteet.

Valitsemalla oikean tulisuuden lajikkeen, voi myös auttaa sitä asiaa kun iskee päihteidenhimo. Kun tekisi mieli lähteä vetämään jotain, niin siinä sitten miettii sitä ratkaisua että onko myös valmis katkomaan sen chilin poikki. Asiakkaalle annetaan siis ohjeistus, että jos tapahtuu retkahdus niin chilikin pitää tappaa. Se on sitten selvänä päivänä muistus siitä, että jotain tärkeää on kuollut elämästä. Uuden chilin saisi sitten aina siltä hoitotaholta, josta asiakas on lähtenyt ja voi olla myös järkevää palata takaisin hoitoon. Näitä chilejä aion kasvattaa sen verran, että niitä voisi ilmaiseksi saada Joensuun seudun hoitopaikat asiakkaille jotka haluaisivat alkaa kasvattamaan chilejä.

Takaisin itse chilinkasvatukseen nyt tässä hyllyssä. Eli tilasin 3W LED valoja joihin asensin 3W vastukset ja tietokoneen virtalähteestä 5 voltin ulostuloon kiinni. LED toimii n. 3.6 voltin jännitteellä, mutta koska 3W vastus on sen verran järeä, niin 5 volttia tarvitaan. Nyt kun virta kytketään, jännite on 3.8 voltissa. Pieni ylöspäin tuunaus ei haitanne, koska jäähdytys on niin tehokas.

Sinistä, punaista, kylmän- ja lämpimän valkoista. Punaiseen piti laittaa 2 kpl 3W 1 ohmin vastusta, koska muutoin se palaa kirkkaimpana ja muut himmeämpänä koska punainen toimii hieman alemmalla voltilla. Jos siis verrataan punaista ja sinistä, niin punainen tuottaa enemmän valoa samalla elektronien määrällä. Tämä johtuu siitä, että sininen valo on korkeampitaajuista. Eli UV valo on taas korkeampitaajuista ja se tarvitsisi enemmän sähköä, kuin sininen. Jouduin laittaan 4 x 3W LED-sarjaan 3W vastuksen punaisille, mutta se kyllä kestänee sen kuorman koska ei ole täysillä muutenkaan LED valot. Ja kun katsoo noita "kiinanvalojen" vastuksia jotka ovat jotain 0.0000001 watin, niin ihme että ne kestää yleensäkään 10 sekuntia pidempään.. Jos sulla on siis "kiinan" LED valo hajonnut, niin testaa siitä vastukset läpi: ja kolvaa uusi tilalle niin se toimii taas.

Lisäksi jokaiseen kolmeen tasoon tuli 1 pieni tietsatuuletin kumpaankin päätyyn eli 6 yhteensä.

Koska hylly on metallia, niin laitoin LED valoihin (Star-malli) pohjaan lämmönjohtotahnaa (samaa mitä tietokoneiden prosessoreihin käytetään) ja kiinnitys tuli sivuilta pienellä määrällä pikaliimaa.

Ongelmaksi tässä ratkaisussa muodostuu nyt se, etten voi suihkutella kasveja hyllykössä koska sitten nuo mömmöt altistuu vedelle ja niistä tippuu myrkkyjä chileihin. Ratkaisuksi aattelin että laitan suojaksi halkaistuja puolen litran muovipulloja. Tai sitten vaan yksinkertaisesti ottaa minikasvihuoneet ulos aina kun sumuttelee niin tulee ainakin sit sumuteltua huolella.

Jokatapauksessa, nyt LED valojen hukkalämpö lämmittää ylläolevien chilien juuria. Pitää vaan mittailla, ettei mene yli kolmenkympin kun sitten ei enää juuret kai pidä lämmöstä?

Tuohon kaappiin tulee tietenkin vielä eristykset sivuille, joihin käytän ihan vaa foliota ja pahvia.

Osat tilasin täältä: https://www.tme.eu/

Tässä itse hylly, johdoitukset on rumia koska loppui johto kesken (keskellä on "Suomi-akvaario johon otin jokivettä ja pohjamutaa nii jännää kattoo mitä kaikkia ötököitä siellä on ja vasemmalla aeroponics perunatesti):Lopuksi tällainen dokkari minusta, kertoo ajasta ennenkuin lähdin tänne päihdeklinikalle. Varoittava esimerkki siitä, mitä juopottelu voi aiheuttaa: maksa-arvot oli tosi huonot ja siitä voi syntyä jo elinikäinen vamma. Lisäksi lääkäri totesi pään magneettikuvista, että kummatkin hippokampukset ovat surkastuneet.

https://areena.yle.fi/1-50146908
12
Tori / Ebay full spectrum LED
elokuu 13, 2018, 12:38:52 ip
Morjes,

aattelin perustaa yhdistyksen, mikä diilaa näitä ja ottaa voittoa tukeakseen yleishyödyllistä toimintaansa.

Full spectrumilla valoissa tarkoitetaan ns. PAR eli photosynthetic active radiation eli fotosynteettisen spektrin alue valolle.

Perustaminen kuitenkin venyy, niin ajattelin paljastaa nämä linkit jotka monien päivien etsinnän jälkeen löysin aiheesta.

Joten hyvät diilit näillä ja kummatkin ovat ebay luotettavia toimittajia eli lukee:


    Consistently receives highest buyers' ratings
    Ships items quickly
    Has earned a track record of excellent service


Joitain kohteita on vain muutama enää jäljellä, joten kohta ne on loppu anyways niin turhaanpa näitä panttailla.

https://www.ebay.com/itm/50W-Full-Spectrum-400-840NM-LED-COB-chip-High-Power-Plant-Grow-LED-Light-12V-30V/162719206033?hash=item25e2d20a91%3Am%3AmELK812Vk1-sxmuE0u99kpw&var=461742769503&_sop=15&_sacat=0&_nkw=cob+led+plant+10+pcs&LH_BIN=1&_from=R40&rt=nc&LH_TitleDesc=0%7C0

https://www.ebay.com/itm/10w-20w-30w-50w-100w-COB-full-spectrum-led-chip-400nm-840nm-plant-grow-light-B/331852314136?hash=item4d43f07618%3Am%3AmMJCK97TFK-BRbzNbD0qtAQ&var=540930112104&_sop=15&_nkw=led+cob+plant&_sacat=0&_from=R40&LH_BIN=1&rt=nc&_trksid=m570.l1313&LH_TitleDesc=0

HUOM:

erittäin hyvä lisävaruste, koska sitten ei tarvita esim. vastuksia LED valoille:

https://www.ebay.com/itm/LED-Dimmer-Switch-Lamp-Bulb-Strip-Driver-Single-Color-Light-Power-Controller/202108746639?hash=item2f0e9ebb8f%3Ag%3ARa4AAOSwixhZfLJY&_udlo=3&_sop=15&_sacat=0&_nkw=dimmer&LH_BIN=1&_from=R40&rt=nc

Ainiin, huomioi että nämä ovat pelkkiä komponentteja jotka tarvitsevat jäähdytyksen jos valoja ei välkytetä.

Valojen välkyttäminen on todistettu parantavat fotosynteesin tehokkuutta.

Eli vähemmän lämpöä, kasvit voivat paremmin kun lehdet ei kärvähdä.

Aattelin alkaa kokoamaan tällaisia kittejä myös, millä voi välkyttää LED valoja kasveille.

Niihin saisi sitten hintaa, kun pitää koota näillä näkymin askelmoottorin ohjaimesta ja PWM laitteesta sen virtapiiristön.

Toisaalta ko. tekniikka hyödyttää fotosynteesiä ja myös säästää sähköä, niin se on pelkkä benefit.

Huom. sähköliitäntöjä ei tule tehdä ilman asiantuntemusta. Esim. voi liittää liian tehottoman muuntajan, jolloin se kuumenee liikaa ja voi syttyä tuleen.

Yleisesti, kannattaa kaikki sähkölaitteet pyrkiä saada toimimaan hitaammin. Näin paloriski pienenee ja elinikä kasvaa.
13
Tori / Ilmapumppuja
elokuu 13, 2018, 12:36:52 ip
mulla ois muutamia ilmapumppuja jos kiinnostaa. niitä voi myös laittaa multaruukun pohjalle letkun kanssa, niin juuret saa ilmaa.

saa samalla hinnalla mitä maksoi about ebayssa, ku oli vaa testaukseen, suurinta osaa ei oo ees käytetty.

niihin vaa tarvii virtalähteen esim. tietokoneesta usb, muutaman voltin. se isompi on yhtä tehokas ku normaali akvaario ilmapumppu eli muutaman watin. voin toimittaa myös usb liittimiä hintaan 2e/liitin ja about metri ainaki johtoa.

kannattaa laittaa vastus väliin ettei moottori käy täysillä, ne tulee ilmaiseksi messiin.

isommal pumpul hintaa muistaakseni 5 euroo kpl ja pienemmäl 3e.

kaikki kerralla. isompia on 2-3kpl ja pienempiä about saman verran.

+ postikulut jotain 7 egee.

voin ottaa kuvia jos kiinnostaa + etin paljonko niitä oli.

ilmaletku ja ilmakivi eivät kuulu hintaan ja niitä ei ole myydä.
14
Kauppapaikka (ei chilijutuille) / Vs: Mikroskooppeja 2kpl
heinäkuu 27, 2018, 15:20:05 ip
Koko satsi näillä näkymin myyty.
15
Kauppapaikka (ei chilijutuille) / Vs: Mikroskooppeja 2kpl
heinäkuu 26, 2018, 14:33:31 ip
Moi, tässä nää linkit.

Toisesta patterien kansi puuttuu, en tiedä löytyykö mistään mutta ei haittaa käyttöä, jos ei löydy niin hinnasta voidaan neuvotella.

Löytyi myös yksi USB mikroskooppi, jota en yksittäin myy vaan lisävarusteena jomman kumman kanssa + 10 euroa hintaan.

Myöskin puuttuu toisesta tuo peililasi, jota tosin en oo itse tarvinnut koskaan.

Lasketaan hintaa 40 euroa/kpl. Mieluiten myyn kaikki kolme paketissa yht. 80 euroa + postit.

Jos kiinnostaa ostaa samanhintaisi mikroja, niin tilaa sitten itse ebaysta niin saa uutena tai esim. täältä vähän isommalla hinnalla:

https://www.teleskooppi.fi/fi/mikroskoopit

Tässä kuva mikroskoopeista myös.

https://www.ebay.com/itm/OMAX-40-400X-Kids-Student-Monocular-Biological-Microscope-LED-Light-on-Batteries/173427217671?epid=1038153669&hash=item2861115507%3Ag%3ARRMAAOSwofdbVl34&_sop=15&_nkw=omax+kids+student+monocular+biology&_sacat=0&_from=R40&rt=nc

https://www.ebay.com/itm/MIKO-GR-100B-100X-1000x-Biological-light-grade-Science-Student-Microscope/153061334758?hash=item23a32a9ee6%3Ag%3AeB8AAOSwLztbV3eB&_sacat=0&_nkw=+MIKO+GR-100Ai+100X-1000x+Element&_from=R40&rt=nc&_trksid=m570.l1313

16
Kauppapaikka (ei chilijutuille) / Mikroskooppeja 2kpl
heinäkuu 23, 2018, 10:23:14 ap
Tilattiin leväkasvatukseen liittyen eri malleja mikroskooppeja testiin ebaysta.

Näitä olisi kaksi tarjolla, joita ei tarvita. Käytetty about vain testaamiseen.

Maksoivat muistaakseni 50 egee kpl + tulli ebaysta.

Jos kiinnostaa voin ottaa myös kuvia.

Toinen on 400x ja toinen 1000x.

Myydään 50 euroa + postimaksu.
17
Kyllä se levä ennenpitkään kuolee maaperässä. Tosin se voi sopeutua elämään myös maaperässä, jos ei ihan kuivu kokonansa.

Veikkaisin, että eläessään se voisi auttaa muuta mikrobistoa mm. tuottamalla happea multaan.

Tosin se joutuisi elämään vain lähinnä mullan pinnalla. Spirulina voi kasvaa myös ilman valoa, mutta tarvitsee silloin esim. sokeria saadakseen hiilen lähteen.

Tietyt mikrobit toki tuottavat sokeriyhdisteitä, joista voisi olla ruoaksi spirulinalle pimeässä mullan sisällä.

En kuitenkaan elättele kovin suuria toiveita, että levä tällä tavoin jatkaisi, ainakaan kovin tehokkaasti: elämäänsä pellossa, kun se on ruiskutettu sinne elävänä.

Jos levän kuivaa jne. se vaatii taas energiaa ja prosesseja, joka tekee kasvatuksesta vaikeampaa. Helpointa olisi tosiaan vain ruiskia se pellolle elävänä ja (laimmennetun) liuoksen korkea pH vuoksi, kalkitusta ei tarvittaisi laisinkaan enää.

Levä imee itseensä suuret määrät magnesiumia ja kalsiumia, joten se korvaisi dolomiitin käytön myös ravinteiden kannalta.
18
Paras tapa toteuttaa bioponics lienee vain kasata multaa kuohkeaksi ruukkuun.

Sen lisäksi tarvitaan vain ilmakivi pohjalle jotta multa hapettuu.

Tällöin vettä voidaan lisätä niin paljon, että systeemi on about vesiviljely. Koska vesi ei seiso, niin vettä voi olla mullassakin runsaasti.

Mullassa on mm. fosforia, joka liukenee mikrobien vaikutuksesta kasvien käytettävään muotoon. Oikeanlainen mikrobisto tarvitsee oikean maaperän, tavalla tai toisella.

Suositeltavaa on lisätä runsaasti hiiltä sekaan, jossa mikrobit voivat elää. Ongelmaksi voi muodostua liian tiukka multakerros, joka estää ilman pumppautumisen pohjalta ylös.

Myös tässä hiili auttaa. Hiiltä voi tehdä itsekin helposti, eikä tarvita ns. aktiivihiiltä.

Olen saanut hyviä tuloksia tällä metodilla 30 litran viiniämpärissä. Kasvien kasvatuksessa tulisi käyttää aina ns. elintarvikemuovia mm. mikromuovin irtoamisen vuoksi.
19
Tässä yksi tutkimus, missä pelkkä spirulina lannoite kasveille antoi lähes yhtä hyvän sadon kuin synteettinen NPK lannoite.

Olisi vielä pitänyt tehdä yksi ryhmä, jossa oltaisiin käytetty komposti + spirulina lannoitetta. Spirulina pärjäsi paremmin kuin kompostilannoite.

Myöskään en ole löytänyt tutkimusta, jossa oltaisiin annettu levä elävänä kasveille. Miksi se pitää ensin kuivata? Se vain lisää säätöä ja kustannuksia.

Levän voisi sekoittaa maatalouskoneiden säiliöihin, mistä muutenkin nesteitä ruiskutetaan. LIsäksi kuivana kesänä isot spirulina altaat toimivat hätävesivarastoina.

http://www.jgeb.eg.net/pdf/vol6-n2/1.pdf
20
Hei,

Kirjoitus löytyy myös Uudensuomen palvelusta.

Jos haluat tukea projektia, niin klikkaa ja jaa linkki myös kavereillesi:

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256740-spirulina-mikroleva-suomen-maatalouden-pelastus