toukokuu 19, 2024, 10:36:43 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - MarLind77

1
Lainaus käyttäjältä: Bruh - helmikuu 16, 2022, 12:39:30 ipMoi! Olen nyt kasvattanut noin vuoden kasveja ja edessä on muutto pimeämpään asuntoon. Informaatiotulva iski nyt kasvoille lisävalaistusta hankkiessa ja kysymys on yksinkertainen: onko tämä lamppu (+1 vastaava lisävalo) sopiva/hyvä chilien (bonchien) kasvattamiseen. Tulevaisuudessa ehkä jotain muuta bonsai-tyyppist viritelmää.

https://www.bauhaus.fi/kasvivalaisin-nelson-garden-led-lista-23w-muuntajalla.html?sku=61175297&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&gclid=Cj0KCQiA3rKQBhCNARIsACUEW_aQcLgwm0P8jK1Uuytb5-DVlGr5atB2cyVt_b6fPT5rfMJZR2zOjIkaAuKgEALw_wcB

Olen yrittänyt perehtyä aiheeseen mutta puheet monensadan watin lampuista (tässä vain 23W), erilaisista lampuista ynnä muista tiedoista mitä valmista sanoo ja ei sano, sotkee päätä sillein että en oikein uskalla painaa ostonappia. Tuolle tulee kuitenkin se satku hintaa, mikä aloittelijalle tuntuu suht kirpeältä. Haluisin nätin näköisen viritelmän minkä alle saa mukavasti kaksi ~viiden chilin/sitruunan riviä kasvamaan mahdollisesti ympärivuotisesti.

Kiitos jo etukäteen. Suurin pelko lähinnä se että eihän tämä ole ihan täysi huijaus😃. Voi toki ehdotella jotain korvaavaa fiksumpaa ostosta, mutta haluaisin pitkät valot, jotta ei tarvitsisi viritellä useita valoja.

Minulla on käytössä nuo Nelson Gardenin valolistat (3kpl), sekä Nelson Gardenin ripustin niille https://www.bauhaus.fi/ripustin-nelson-garden-kasvivalaisimelle.html?sku=61086539&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&gclid=EAIaIQobChMIz_SejpOY9gIVjtwYCh0r0Qp6EAQYASABEgL18PD_BwE

On toiminut hyvin omiin tarpeisiini chilien esikasvatuksessa. Taimista on kasvanut tukevia sekä ovat kasvattaneet reilun kokoisia lehtiä jo pikkutaimesta asti. Eron huomaa aiempaan, jolloin esikasvatus tapahtui ikkunalla, johon tulvii reilusti luonnonvaloa heti helmi/maaliskuulla.

En tiedä onko hinta/teho suhteeltaan paras, mutta omiin tarpeisiin riittävä ja hyvin siisti kokonaisuus. Maastoutuu sopivan huomaamattomasti kylppäriin, joka ainoa sopiva paikka taimille. En halua että asunnossa on isoja valohärveleitä, telttoja, purkkeja ja purnukoita.

Tuon alle sopii kasvamaan useampia taimia, itselläni ollut 6-8 kpl. Kun ottavat kokoa niin että alkaa tulemaan ahdasta, niin saavat siirtyä pikkuhiljaa ikkunalle.2
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Kimchi ja gochugaru
lokakuu 05, 2021, 09:28:06 ap
Kiitos vastauksestasi, hyvä tietopaketti aloittelijalle:) Aivan mahtavaa että sinulla autenttista kokemusta ja mukaan tarttunutta tietoa tuolta Soulin matkalta. Itse löysin tuota gochugarua täältä Kuopion kauppahallista, mukava yllätys oli se. Siinä on kyllä aivan omanlaisensa maku, ei lainkaan pistävää/puraisevaa tulisuutta vaan tulisuus tulee lähinnä tasaisena lämmöntunteena. Tämä ainakin oma kokemukseni.

Ajattelin kyllä rohkeasti testata myös omilla chilijauheilla, varovaisilla määrillä. Jos tekisi pari eri versiota.

Tuhannesti kiitoksia myös kimchi ohjeesta :) menee ilman muuta testaukseen :thumbup:

Fermentointi on itselleni tämän syksyn uusi aluevaltaus, en ole aiemmin harrastanut. Mielenkiinto kasvaa tähän kaikenaikaa lisää, ensimmäiset hapankaalierät valmistumassa. Viikon verran ollut tekeytymässä ja tuoksua on havaittavissa, vielä ei ole puoliso huomautellut kokeiluistani  :)

Antoisia ja hauskoja fermentoitikokeiluita myös sinulle :)


3
Kodin mausteinen kokkaus / Kimchi ja gochugaru
syyskuu 28, 2021, 11:26:39 ap
Ajattelin testata Korealaisen perinneruoan Kimchin valmistusta.

Kimchi on pääosin hapatettua kiinankaalia ja monessa ohjeessa sen tärkeimpänä mausteena on gochugaru (korealainen karkea chilijauhe). Pienen etsiskelyn jälkeen tuota goshugarua näyttävät myyvän aasialaiset elintarvikekaupat ja myös joidenkin nettikauppojen kautta tilattavissa.
Onko täällä kanssaharrastajilla syvempää tietämystä gochugarun luonteesta, käytetäänkö sen raaka-aineena jotain tiettyä chililajiketta, savustetaanko chilit maustetta varten, jne? Onko mausteessa jokin tietty omaleimainen aromi/maku.

Ajattelin ensisijaisesti käyttää noita itse kasvatettuja ja kuivattuja chilejä. Kiva olisi kuulla jos jollakulla parempaa tietämystä tuosta mausteesta, tai kokemuksia kimchin valmistuksesta.
4
Syksyinen tervehdys Kuopiosta  :)

Tällä foorumilla oli Kuopiolaiset aiemmin (2016) herätelleet käyntiin chiliharrastajien tapaamista, ja ilmeisesti saaneetkin kokoon ainakin kourallisen harrastajia, mahtavaa  :thumbup:

Joten nostetaan aihe uudelleen esiin, saisimmekohan järjestettyä chiliharrastajien tapaamisen uudelleen?
Chilifoorumin ja chiliyhdistyksen facebooksivujen kautta tavoitinkin muutamia Kuopiolaisia/Pohjois-Savolaisia harrastajia kun kyselin innostusta yhteiselle tapaamiselle.

Jospa tapaaminen polkaistaan käyntiin ihan vain ravintola/kahvilapöydän ääressä (jos koetaan se turvalliseksi näin korona-aikaan?)??
Päästään tutustumaan ihmisiin tuon somemaailman takana, leppoista tarinointia chiliharrastuksen ympärillä ja mikä jottei aiheesta kuin aiheesta :) :)

Itse olen ottanut talteen muutamien kasvattamieni lajikkeiden siemeniä, niistä voisin jokusen pussukan tehdä jaettavaksi. Keväällä tulisi varmasti taimia jaettavaksi asti, koska tietenkin itämään pitää laittaa varoiksi useampi siemen ja joka vuosi niitä taimia on yli oman tarpeen...


Jokahan tämä riittäisi alustukseksi, joten kaikki alueen chilikasvattajat, harrastajat, laittakaahan kommentteja jos yhteinen tapaaminen kiinnostaisi ja ideoita mitä tapaaminen voisi pitää sisällään. Eikä väliä oletko vasta ekaa satoa korjaamassa, aloittelija vaiko vuosikymmenten karaisema "chilipää"

Katsotaan mihin tämä johtaa :)5
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: CGN 19198
syyskuu 13, 2021, 12:12:13 ip
Lainaus käyttäjältä: Horrigan - heinäkuu 06, 2021, 14:51:04 ipNostetaanpa tätä ikivanhaa topicia, kun itsellänikin on kyseinen lajike nyt ensimmäistä kertaa kasvamassa. En tiedä mikä tässä keskustelussa puhuttu variaatio on kyseessä, mutta mistään Hollannista tilatusta mysteerilajikkeesta ei ole kysymys vaan ihan Fataliilta (https://fataliiseeds.net/product/cgn-19198/) tilasin siemenet viime talvena. Vaikutti mielenkiintoiselta kasvatettavalta, mutta valitettavasti paljastuikin pieneksi pettymykseksi. Siemenet itivät tosiaankin paremmin kuin luvattiin ja kasvi onkin elinvoimainen, mutta jossain välissä sitten rupeaakin tiputtelemaan ihan vihreitä ja terveen näköisiä lehtiä ja kukkia sellaisissakin olosuhteissa missä muut chilini ovat kasvaneet ongelmitta ja tuottaneet reilusti satoa. Vain yhden täysikasvuisen marjan on koko olemassaolonsa aikana onnistunut luomaan, joka sekin sitten ennen pitkää tippui ennen kuin oli ehtinyt muuttua punaiseksi.

Mitähän temppuja tämän lajin kasvatuksessa kuuluisi tietää? En haluaisi uskoa sen johtuvan yleisesti kokemuksen puutteesta, sillä luulisi, että liki 15 vuoden kokemuksella osaisin jo välttää ne yleisimmät sudenkuopat, mutta silti tällainen kiukuttelu chililtä on minulle aivan uutta.


Tuo lehtien tiputtaminen on ilmeisesti tyypillistä tälle villichilille, oma cgn19198 tekee samaa. Oksat kasvavat melkoisiksi lonkeroiksi,joissa lehtiä vain oksien kärjissä.  Marjoja tämä on tehnyt ihan kohtuudella, hyvin pieniä kylläkin. Lasitetulla parvekkeella asustellut toukokuusta lähtien, ja saanut samanlaista hoitoa kuin aiemmatkin chilit. Loppukesästä alkoi kukkimaan innokkaammin ja näyttämään elinvoimaisemmalta, luulen että kuluneen kesän helteet ja paahde oli sille liikaa. Hieman liian pienessä ruukussa oli myös. Joten mututuntumalla ensikauteen, isompi ruukku ja ei parvekkeen paahteisimmalle paikalle.
6
Minulla tänä keväänä ekan kerran Naga kasvamassa. Lautalla idättelin ja oli sama tilanne, muut lajikkeet itivät nopeasti mutta Naga murjotti eikä näyttänyt elonmerkkejä. Kun sain lämmön nousemaan 25-26 asteesta n.28 asteeseen niin alkoi tapahtumaan. Lämmön mittasin siitä kohtaa missä siemenet olivat. Tämä oma kokemukseni aiheesta.
7
Kasvia kohden jotain 7-10W LED lamppu (oikeita watteja) riittäneen noin ekalle kuukaudella. Siitä sitten tuplaamaan joka kuukausi valoa. 7-30W kolmelle ekalle kuukaudelle, 50-100 cm etäisyydeltä. Tollein karkeasti. Kun vielä ihan mini taimi ekoilla sirkkallehdillä LED lamppu voi olla sen 10-15 cm päässä. Jos joku eteläikkuna niin sitten pienempi valaistus riittäneen myöhemmin kun valoa alkaa tulla tammikuussa enemmän. Ainakin mulla toiminu ihan hyvin. Aina parempi jos saa siihen yhdistettyä luonnonvaloa. Mulla kasvaa nyt erittäin tulinen C. chinense peach bleeder (BB9) pelkillä LEDeillä eikä ollenkaan luonnonvaloa. Tällä hetkellä kolmen kuukauden ikäisiä ja watteja LEDeissä vähän päälle 30W 100 cm etäisyydeltä.

HEI!
Toimiiko tämä edellä ollut ohjesääntö taimilla kuin taimilla, vai onko lajikkeiden välillä isojakin eroja valon tarpeen suhteen? En ole aiemmin kasvattanut taimia talvikautena, ainoastaan keväällä luonnon valon voimin.
Tulisiko valon sävyn olla lähellä luonnonvaloa? Entä lampun lämmöntuotto, onko se hyödyksi vai haitaksi? Olisi kiva saada hieman kuvia teidän tee-se-itse "kasvatusteltoista". Itse harkitsin lainaavani Chilivaarin ideaa jossa iso pahvilaatikko vuorattu foliolla. Tuollainen ekologinen kierrätysmateriaalin hyödyntäminen houkuttaa, näprääminen osa homman hauskuutta :) Kiitos jo etukäteen fiksuista vastauksistanne.
8
Aloittelija kysyy: Mitä multaa/kasvualustaa suosittelette kun siirrän chilit lopullisiin ruukkuihinsa? Taimimullassa olleet tähän asti. Käykö esim. perus puutarhamulta?
9
Minkälaista multaa/kasvualustaa itse suositte kun laitatte taimet lopulliseen ruukkuunsa? Jotain turvepohjaista? Perus puutarhamultaa?
10
Kyllä voin adoptoida ukot ja chilit ;D Sekaan mahtuu, hankitaan vielä muutama kana ja lammas, saadaan aamiaismunia, sekä villaa ylle syksyn tullen, jottei palelluta jos chilisato ei lämmitä riittävästi ;D


Lainaus käyttäjältä: marre - toukokuu 10, 2018, 22:30:50 ip
Ootko tosissas tuon kuvan jälkeen, ketä enää kiinnostaa chilit  ;D

Miten se adoptio, kai viiskymppisestä ukosta onnistuu, osaan tehdä safkaa.

Lainaus käyttäjältä: MarLind77 - toukokuu 10, 2018, 21:03:04 ip
Lainaus käyttäjältä: marre - toukokuu 10, 2018, 17:13:15 ip
Vau, upea naköala kasveilla.

Adoptoi minut.


Maisemasta viis..mutta entäs ne CHILIT, miltäs ne näyttää ;D tärkeysjärjestys herranen aika!!!  ;D
No joo, parvekkeella viihtyy kasvit ja asukkaatkin  8)

11
Lainaus käyttäjältä: marre - toukokuu 10, 2018, 17:13:15 ip
Vau, upea naköala kasveilla.

Adoptoi minut.


Maisemasta viis..mutta entäs ne CHILIT, miltäs ne näyttää ;D tärkeysjärjestys herranen aika!!!  ;D
No joo, parvekkeella viihtyy kasvit ja asukkaatkin  8)

12
https://www.dropbox.com/s/unvoflzo31xg07h/20180510_133858.jpg?dl=0

Chilit ovat asustaneet jo pidemmän aikaa päivisin parvekkeella ja yöksi olen siirtänyt sisätiloihin. Nyt muutamana yönä olen uskaltanut jättää ne lasien taakse, lämpötilat laskeneet parvekkeella öisin n. +10 asteen pintaan. Ajattelin siirtää isoimmat taimet lopullisiin ruukkuihin lähiaikoina. Kanniskelen sitten selkä vääränä niitä sisälle jos uhkaa tulla liian kylmiä öitä, onneksi lasit eristävät aika hyvin ja pitävät lämmön pitkälle yöhön +10 yläpuolella.
Toki suomen kevään ja kesän mittaan voi tulla mitä vain, pakkasta,lunta,räntää vielä juhannuksenakin...saas nähdä mitä tänä vuonna!??
Esimmäisiä kukan nuppujakin ilmestynyt viimepäivinä :)

13
Noin litrainen ruukku tuo, näin äkkiseltään arvioituna...
14
Biolanin kylvö-ja taimimultaa on noissa 7x7 taimiruukuissa. Tuossa isomassa ruukussa Lemon Dropilla muistaakseni viimevuotiset yrttimullan loput....
Katsellaan rauhassa miten kehittyvät. Toisaalta ei kiirettä etteivät venähdä liiaksi ennen kuin on mahdollista siirtää lopullisiin ruukkuihinsa parvekkeelle...Täällä Kuopiossa kun on vielä täysi talvi lasien ulkopuolella ;D

16
https://www.dropbox.com/s/xrquv5knlbplezw/20180331_170935.jpg?dl=0

Lemon Drop voi hyvin, luomuna luonnon valossa kasvanut :)
Missä vaiheessa olette alkaneet lisätä ravinteita kasteluveteen?  Puutarhan kesää käytin viime vuonna ja samalla jatkan myös tämän kauden.

Chilit kävivät tänään pienen tovin tutustumassa lasitettuun parvekkeeseen, jonne muuttavat kesän koittaessa. Lämpötila lasien takana oli yli 30astetta, en uskaltanut pitää kuin hetken niitä auringossa. Laseja raotin jotta tuuli hieman puhaltelisi taimia :)

17
https://www.dropbox.com/s/9ahkmptu8jclzni/20180309_133005.jpg?dl=0

Basket of Fire pääsi lautalta multiin 6.3. Hyvin ovat viihtyneet.
Mullassa itäneet 2kpl ovat hiitaasti kehittäneet sirkkalehtiä, vielä "kypärät" päässä. Odotellaan josko lähtisivät vauhtiin vielä.

Homeen kiusaamat Lemon Dropit siirsin lopulta pienempiin taimiruukkuihin, aivan liian märkää ja tiivistä oli kasvualusta.
Nyt ovat taimimullassa, hyvin maltilla olen kastellut, näyttävät heti pirteämmiltä :)

18
https://www.suomela.fi/piha-puutarha/Viherkasvit/8-kysymysta-mullanvaihdosta-43001

Täältä aiheesta lueskelin, tuo oli aluksi valkoista ja muuttui melko nopeasti "kanelinväriseksi". Tästä päättelin sen olevan tuota kyseistä hometta.

Oppimista kaiken aikaa, ja vahingosta viisastuneena hankin pienempiä taimiruukkuja. Joihin nuo lautalla surffailIjat siirtyvät... 😀
Tosiaan olisivat vieläkin pienempiä saaneet olla nuo ruukut näin alkuvaiheessa. Vaikka kuvassa vaikuttavat hieman isommilta mitä oikeasti ovatkaan.

Niin tai näin, pääasia että kaikki taimet ovat tähän asti pysyneet hengissä, saavutus sekin ;D

19
https://www.dropbox.com/s/ritn9x6hr8adahe/20180304_153738.jpg?dl=0

Ilmeisesti kanelihome hieman kiusaa? Otin tuon homeisen pinnan pois ja annan kuivahtaa rauhassa. Onko muita hyviä vinkkejä, ehkäisykeinoja muita kuin välttää liika kosteutta? Laimeaa mäntysuopaliuosta suositeltiin useammalla nettisivulla, kokemuksia tästä??

Huomenna menee Basket of Fire lautalta taimiruukkuihin :) Myös mullassa itäneitä 2/4 :thumbup:
20
Pistänpä korvan taakse nämä tiedot, hyödyllistä infoa, kiitos myös linkistä. Ohimennen olen tuolla sivuilla käynyt mutta en ole tutustunut sen tarkemmin.
Hyvää ja satoisaa kasvukautta  :) :chili: