helmikuu 25, 2024, 20:05:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Uuge Poni

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 24, 2024, 22:07:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Jamsteri - helmikuu 24, 2024, 20:49:56 ipOlisikohan tuossa pointtina se, että nitraatti on voimakas hapetin ja sitten sillä tavalla auttaisi? Hapanhan se ei ole, vaan  vahvan hapon suolana erittäin erittäin heikko emäs. eli käytännössä neutraali.
...
Teessä voisi olla oksaalihappoa.

Niin, tässä taitaa olla monimutkaisuutta kun on siemenen kuori, ja siemenen sisällä taas itu joka on kasvin sikiö, ja niillä ehkä vastakkaiset ominaisuudet.

Löysin Hernandezin ja kumppaneiden tutkimuksen kun tätä asiaa tutkiskelin, ja he ovat sitä mieltä että KNO3 liotuksen vaikutukset ovat lajikohtaiset ja moninaiset. Tämän https://www.mdpi.com/2674-1024/1/1/2 mukaan mieto kaliumnitraatti-käsittely herneillä:
- lisää veden imeytymistä siemeneen
- vähentää abskissihappoa, joka estää itämisen
- lisää antioksidantti-suojaa
- lisää gibberelliinihappoja, kasvutekijöitä

2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 24, 2024, 20:52:45 ip
Tähän vielä yksi noista testeistä, LEDTonicin idätystestin tulokset:Testi olisi ollut vielä parempi jos olisi sokotettu nuo siemenryhmät mutta kyllä tästä osviittaa saa liotuksen vaikutuksesta kun tomaattikin on chilien rinnalla.
3
Hyviä kuvia karvaisista pikku iduista ^-^ Miten siellä, oliko tuon viilailun lisäksi esikäsittelyjä tai ajastettua liotuskäsittelyä siemenillä?
4
Lainaus käyttäjältä: Whili - helmikuu 23, 2024, 18:05:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - helmikuu 23, 2024, 17:52:38 ipPystyykö taimia tunnistamaan kuvasta? Muistuttaako jotakin tunnettua lajiketta?
Markettichilit ovat melkein aina "hybridilajikkeita" joista harvoin tulee samanlaisia kuin siemenkasvista.
Toki joskus saattaa tulla maukkaita, mutta voi tulla jotain muutakin.

Itse mietin että olisko siinä jotakin oltava lajikkeessa jos joku ammattimainen tuottaja sitä työkseen markettiin työntää? Eli periaatteessa voisi olla ihan tuottava.

Voi tietysti myös vaatia kasvarin olosuhteet, enhän sitä nyt tiedä. Ja sitäkään ei tiedä onko tämä siemen itsepölyttynyt vai risteymä... Eli pientä kikkailua tämä on.

Kuten skuosma tuossa edellä hyvin kommentoikin. Mutta noista haboista nautin aiemmin burgerissa kyllä  ^-^  :chili:
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 24, 2024, 20:26:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilikarhu - helmikuu 23, 2024, 23:22:08 ipOletko idättänyt joskus aiemmin samoja ilman liotusta ja oliko eroa? Itse en viitsinyt lähteä liottamaan kun erot näyttivät joidenkin nettijuttujen perusteella aika vähäisiltä ja aikaahan oli odotella. Eivätkä omat kasvit olleet kovin pitkään itäviä. Jos pitäisi kokeilla liotusta niin kokeilisin varmaan kovalla hapolla vähän aikaa, koska luonnossa chilit taitavat kulkea usein lintujen ruuansulatuksen lävitse mikä on lajista riippuen aika tosi hapan paikka.

No tämä lyhyen liotuksen mentaliteetti on ihan muiden testejä ja kokeiluja lukemalla. Itämisprosentti vaikuttaa korkeimmalta ryhmissä joissa 12h tai alle liotus. Omat tulokset viittaa samaan mutta ei kontrollia eikä randomisointia.

Jos ollaan tarkkoja: nämä ym. testit mitkään ei ollut sokkokokeita. Eli testaajan suosikki näkynee.

Mutta vaikuttaisi ettei itämisprosentti tai nopeus kasva ylittämällä 12h liotus ja joillain sitten sekin jo jonkin prosentin heikentää itämisprosenttia.

Ja joskus kauan sitten lukenut eri lajien siemenistä eikä mitkään siemenet parhaiten itäneet vedessä vaan lukemat oli aina viidenneksen tai kolmanneksen sekä mullan kosteuden että ilmankosteuden maksimeista.

- Sitten on Capsicumien idätyksessä myös on tämä että miten siemenen kuori aukeaa? Tukahduttaako kypärä idun. Joillain lajeilla tai fenotyypeillä ilmeisesti siemenen kuoren käsittely saattaa auttaa kuoren irtoamista idusta, tai jopa olla tarpeen itämisen kannalta.

Niin paljon kysymyksiä.

Salpietaria (KNO3) jenkit suosittelee hapoksi. Joistain siemenpankeista saa jopa tilauksen mukaan paketin. Että onko tässä joku vinha perä? Voisiko vain käyttää jotain orgaanista happoa, sitruunamehu tai etikka?

Yleisimmin mainittu on tee tai kamomillatee-liuotus. Tanniinihappo tms? Mutta kaikissa vähän isommissa testeissä jotka itse löysin nämä laskivat itämisprosenttia. Ja jotta ei olis liian simppeliä niin esim. joillain chilisumpeilla tee-liotetut taisi olla se nopeimmin itäneet.  :o

Ja sitten on vetyperoksidiliotus. Siinä on kaksi ominaisuutta. Ja myös siementen desinfiointi.

Toinen vaikutusmekanismi on kaiketi tämä sama itämisen nopeutuminen, kuoren vahojen läpäisy tai muu siemenen vettymisen nopeutuminen.

Sitten on myös idun solujen tehoruokinta peroksidilla. Tämä kai toimii vain jos liuoksessa on myös glukoosia. Tätä itse mietin, että tuhoaako vetyperoksidikäsittely siemenen omat entsyymit joilla se tärkkelyksensä söisi? Eli sitten pitäisi osata tosi tarkkaan glukoositaso laittaa. Eli aika vaikeaa tämäkin, jätettävä.

- Periaatteessahan Euroopassa myytävät siemenet on desinfioitu ennen kuivattamista, mutta chilin siemeniä on moneen lähtöön eikä aina tiedä onko tämä käsittely tehty, ellei sitten kyseessä isompi siemenkauppa.

Eli loppukaneettina sanoisin että turhan hienot virittelyt ehkä turhaa, eikä siemenet välttis kaipaa kuin sellaisen liotuksen että kastuvat, ja sen jälkeen vähän kosteaan eikä yhtään märkään.
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 23, 2024, 18:11:13 ip
Lainaus käyttäjältä: marek - helmikuu 23, 2024, 17:08:56 ipHyvän oloisia taimia sinulla kasvamassa  :D
Itsellänikin mielestäni vahvarunkoisia, mutta ei lähellekkään noita. Menestystä pikkuisillekin.

Noi taimet on kato bodannu tota Daisyn mukana tullutta kupolia muutaman viikon ^-^
7
Lainaus käyttäjältä: skuosma - helmikuu 22, 2024, 20:54:04 ipS-marketin chilimix pussissa habanerolla erikoinen "häntä", onkohan habanero ollenkaan vai mikä?

Hassua, huomasin ihan saman jutun ^-^ Ja nehän lähti mukaan. Jos joskus ehtisi muutaman siemenen niistä laittaa itämään.

Mysteerilajike tämä alla olevakin.On ihan mahoton tämä. Lehdet ehkä neljä kertaa isomman alan kuin muissa taimissa.

Pystyykö taimia tunnistamaan kuvasta? Muistuttaako jotakin tunnettua lajiketta?
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 23, 2024, 17:05:13 ip
Tosi paljon on puuhaa näissä riittänyt. Melko kivasti ovat chilipaprikat Daisyssä siemenestä kasvaneet jo taimiksi.

Mitä on opittu?
 • Idätyksessä kärsivällisyys ja tarkkuus palkitaan.
 • Nimilapun pitää olla pitkä, >100 mm tai se häviää, esim. ruukun ja mullan väliin tms.


Piispanhiippa ei vaikuta varoitusmerkeistä piittaavan. Olisi pitänyt ehkä aiemmin jo keksiä tälle paikka.


Trinidad Douglah chinense näyttää ihan elinvoimaiselta.


Myös Lemon Starrburst chinense näyttää oikein hyvältä.


Turbo pubescensilla vähän jotakin keltaista lehdissä.

Ei ole mikään nopeakasvuinen itu tuolla pubescenssillä, mutta urheasti se vaikuttaa yrittävän eteenpäin.

^ Kaikki nuo ylläolevat 6 viikkoa sitten siemenistä istutettu Tammikuussa.

Laitoin myös lisää itämään. 7 pot White, Douglah, Sansibar ja Kongo. Niistä on kaikki näyttäneet itämisen merkkejä.

Idättäessä oli 6 h liotus. Eri lähteiden mukaan pitemmästä liotuksesta ei vaikuta olevan hyötyä, mene, tiedä.Trinidad Douglahia onkin sitten kivasti. Toivotaan että saadaan se menestymään.  ^-^
9
Mutta yksi juttu unohtui!

Siemenet.

Eli mistä sen hyvän chililajikkeen saa. Tässä itse olen miettinyt että riittääkö tuommoinen 5-10 siemenen pikkupussi hyvän yksilön löytämiseen, vai olisiko pitänyt mennä tässä heti isompiin lukuihin? Sen varmaan aika näyttää.

Siementen hinnaksi tulee se €3-8 joka tapauksessa per lajike. Voi olla että kustannustehokkainta olisi tilata 100 siemenen paketti, jolloin löytyisi se paras prosentti ja elinvoimaisin yksilö, eli se €20 verran tilailua.
10
Juu varmaan on laidasta laitaan että minkäkokoiset plantaasit, pienestä ikkunalaudasta ison takapihan kasvareihin.

Ja onhan just näitä keinoja millä voi säästää kuluja kokonaan. Heh, maitopurkkeja (kartonki) täälläkin kerätty.

Mutta sitten onkin käynyt niin että muoviset jugurtti- ja rahkapurkit kelpasi paremmin. Kierrätimpä samoin nuo ruukutkin ihan elintarvikepakkauksia. Kyllä siinä pari euroa taitaa säästää per kasvi. Isot ruukut - yli 10 litraa - on ihan merkittävän hintaisia jos marketista uutena ostaa, tai ainakin itse näen että siinä kulu nousee yli €5 euroa per kasvi.Kasvualusta on sekä helpompi että hankalampi. Siihen se €0.5/l menee.

Rautakaupasta itsekin hain ison säkin viime keväänä, sitä kuitenkin tarvitsee kymmeniä litroja, ja semmoinen maksaa pari euroa. Ei kotikonsteilla onnistu itse tekeminen. Kookoskuitukin olisi kiva mutta mitä itse nähnyt keväisin tavan marketissa niin litrahinta on euron luokkaa.

Lannoitteet on hankala. Helpompi jos on komposti tai osaa tehdä bokashia.

Bokashin lisäksi olen laittanut matofarmit. Ihan koska noita kahvinporoja syntyy keittiössä kuukaudessa noin kilo, ajattelin että miksi pois heittämään, sehän on maksettu jo. Näin taitaa syntyä kymppien arvo. Tai mitenhän se on, esim. kompostoitu kanankakka ei toisaalta o kovin kallista.

Kompostia pari lusikkaa aina kastelun yhteydessä, yleensä riittää. Mutta mineraalilannos silti tarpeen että riittää NPK:t. Eli sen €12 pönikän joutuu ehkä kesäkuussa hakemaan.

Sitten on nimilaput? Elintarvikepurkin kannesta saksilla siivu, tussilla nimi ja pakkausteippi tussin päälle. Teippi estää tussin irtoamisen. Viime vuonna suli monesta lapusta tussi :) Ja lyhyet laput katoaa. Tuohonkin se €5 menee.
Kasvarin tai tontin vuokraa sitten ei edes uskalla miettiä. Kyllä partsin osuus vuokrasta on useita kymmeniä euroja kuussa, kenties €20 neliö kuussa.
11
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 05, 2024, 08:59:13 apJa sitä lämpöä täytyisi olla sekä yöllä että päivällä, 16-19 astetta on aivan liian vähän saadaksesi kunnon satoa. 20 astetta yöksi, ja 25 asteen päällä päivällä. Kun aikaisin keväällä siirtää kasvit kasvihuoneeseen, niin noiden lämpöjen eteen joutuu tekemään virityksiä.

OK, 20 astetta öisin, selma, tähdätään siihen. :thumbup:
12
Kuinka hintavaa tämä harrastus on, ja miten päin näitä juttuja kannattaisi laittaa että sähkölaskut sun muut ei vie köyhäintaloon?  :question:

Eli ketju chilinkasvatuksen kustannuksista, jotka varmaan pääosin syntyy noista pimeän kauden lampuista (?). Miksei muistakin kustannuksista voisi tässä keskustella.

Itellä kun on nyt tuommoinen hieno Airamin Daisy-systeemi missä idättää ja pieniä chilikasveja alkaa olla melkoinen määrä aloin myös miettimään että mitäs tällänen huvi tulee maksamaan? Paljonko tuo sähkö valolle maksaa, ja mitäs tämä muuten makselee.

- Tietty jos olisi sähkölämmitys niin sähköä kuluisi joka tapauksessa, mutta se ei kohdallani päde, joten lasketaanpa.

:arrows_right: Daisyn paketti sanoo että 18 W. Ja ajastin toimii 16h päivässä mutta räpsäisen sen idättäessä takaisin päälle, eli se on edellisen reilun kk ollut päällä 24/7. Idätyksiä taitaa riittää maaliskuun loppuun, eli 4 kk. Kokeillaanpa laskea tämä?

Eli wattitunteja kuukaudessa,
Wh = teho W * tunteja h * päiviä d:

18 * 24 * 30 = 12.96 kWh/kk ?

Ja hinta kuukaudessa,
(sähkö €/kWh + siirto €/kWh + vero €/kWh) * kWh/kk:

(€0,14 + €0,04 + €0,028) * 12,96 Wh = €2,7

Toki tuohon voisi laskea Wh-osuuden sähkösopimuksen kk-maksuista, ~€9,50. Prosentteja, eli 24/7 Daisy kustantaa noin €3/kk.

Eli 4 kk idätykset Daisyllä maksaisi jonkun 12 euroa. :question:

Samalla kaavalla sitten jos laittaisi vaikka 50 W ledilamppuja paprikoiden kypsyttämiseen, kustantaisi se kuukaudessa noin €8 , vuodessa noin €100. Paitsi tietysti tuo itse lamppu taitaa maksaa myös sen €50, kenties noin €16.6/vuosi.

Miten paljon paprikaa tuosta sitten voisi saada, kenties puoli kiloa?

Meniköhän tämä oikein? Mitä tässä pitäisi muistaa muuten lisätä?
13
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 04, 2024, 09:32:22 ap8 kpl inrapunapolttimoita. Niistä on apua silloin kun sisällä kasvaneet taimet siirretään kasvihuoneeseen.

Mutta entäs jos nuo lämpölamput olisikin ihan päivänvalolamppuja? Osinhan tämä valosäteily aina muuttuu lämmöksi, osan siitä kasvi kaappaa sokerikseen.

Eli olisiko tässä olennaista se että kunhan on joku minimilämpötila, kenties yli 16 C tai 18 C, ja sen yli jos rahaa joutuu maksamaan, niin kannattaisi lisätä valosäteilyn määrää, koska sillä se paprika kuitenkin porskuttelee kovemmin kuin pelkällä lämpösäteilyllä.

Eli jos on kylmä niin vähän lämpölamppua tai kaapelia?

No, näin päättelin taas tänään. :chili: :thumbup:
14
Lainaus käyttäjältä: Chilikarhu - helmikuu 03, 2024, 23:33:53 ipTässä ainakin linkki yhteen alkuperäiseen tieteelliseen julkaisuun. Lyhyesti siinä C. annuumille 28C/23C (päivä/yö) tuotti jonkin verran kookkaampia hedelmiä kuin 23C/18C, mutta suuremmat ongelmat tulivat 18C/15C lämmöillä [/url].

Vaikka tämä vain yksi tapaus, niin viittaa vahvasti siihen että kylmässä ei makeat paprikat kypsy.

Mutta mitä olen lukenut Alaskan paprikaviljelystä (Frosty Garden :) ), niin nuo isommat makeat paprikat kautta linjan vaatii enemmän ja pitempään paistetta ja lämpöä. Suosittelevat jalopenoja Alaskan oloihin.

Että miten tämä sitten pitäisi tulkita tulisten chilipaprikoiden kohdalla, mene tiedä? Mutta superhotit ainakin pitempää kautta vaatisi, aikaistamalla kylvö tai muuten.


Tykönäni mietin tätä aiemmin niin päädyin yksinkertaiseen:

Ei kannata lämpölamput - koska lisäämällä valoa saa enemmän energiaa kasville, ja valosäteily muuttuu osin lämpösäteilyksi.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
helmikuu 03, 2024, 23:24:55 ip
Parempi katsoa nämä kortit läpi nyt vaan kun siihen on mahdollisuus. Douglahille puolisoa ja 7 pot White ja Kongo Brown tilattu. Väitteiden pohjalta että just noi chinenset saattaisi olla puolivarjoisalla parvekkeella ok, ja nopeampia chinensejä.

Ehkä ennen lokakuuta kypsiä? Katsotaan. Lisäksi listalle Sansibar Habanero, josta ei muuta tietoa kuin hyvä maku. Hullua kun kuvia katsoessa nuo värit ja pintamuodot kauhean tärkeitä, mutta habanerostahan minä tykkään koska se tuoksuu makean aromikkaalle ja maistuu tuliselle. No, niitä ei nää kuvista.

Näitä tutkiessa jäi toivelistalle nämä lajikkeet:

 • Aji Ahuachapan - C. baccatum joka sopisi isompien paprikamäärien tuotantoon
 • Big Black Mama - C. chinense superhotti, >100 pv
 • Black Biquinho (Chupetinho) - C. chinense jossa mustat hedelmät, <90 pv
 • Cheiro Roxa - C. chinense jossa mustat hedelmät, n. 90 pv
 • HABANERO CHOCOLATE F1 - C. chinense, >100 pv
 • Madre Vieja - C. baccatum jota Chiliguru.uk sanoo aikaiseksi, Lemon Droppia paremmaksi
 • Naga Dorset - C. chinense, n. 100 pv
 • Pimenta Puma - C. chinense joka kuvissa kiehtovan mustan-violetin kirjava, >100 pv

Hienojahan noi liskon-nahkaiset kirjavan väriset superhotit on kuvissa, mutta taidan tänä kautena keskittyä siihen että löytyisi mahdollisimman tuottoisa ja aromikas lajike mausteeksi. Tiedä sitten onko se jo löytynyt tuon Aji Cristalin muodossa, toivottavasti syksyllä voi vertailla.  :chili:
16
Mietiskelin kannattaako laittaa lämpölamppuja chilipaprikalle? :question: Eli eli...

Tänä vuonna tutustun eri habaneroihin, ja siinä tuli esille että lämpöä pitäisi olla sekä idätyksessä että kypsytyksessä. Baccatumit kivasti itäneet eri lämpimiä paikkoja etsimällä mutta melkosta venkslausta ja laatikoiden tiputtelua se välillä on. :P

Tuo parvekekin on aika viileä ja varjoisa niin veikkaan et loppusyksystä Karibian chilien kypsyminen on kysymysmerkkinä.

Mutta pöperöiden kanssa kuitenkin ongelma on että aina joutuu lisäämään chiliä  >:D Eli habanerot voisi olla kiva.

Idätyksen saan mylar-mottiin laitetussa Airamin Daisyssä, sentään noin 27 C asteessa, mutta saattaisiko siinäkin pieni lämpösäteily nopeuttaa noitten hankalien kanssa?

- Kannattaisiko laittaa pieni infrapunavalo chileille? Ootteko kokeilleet?

(ja mistähän sellaisen noin 15-20 W olevan IR lähteen keksisi?)
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
tammikuu 31, 2024, 22:41:26 ip
Näin kuun lopussa, 20 idätyspäivän jälkeen todettakoon että Mini Rocoto ja 7pot White ei vielä itäneet. Turbopube Red aika rääpäle, liekö selvinnee. Muut jo itäneet.


Trinidad Douglah kuitenkin iti.

Ja saattaahan nuo sieltä vielä pönkiä, itämisajatkin mainittu jopa 28 pv.

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - tammikuu 22, 2024, 13:30:05 ipVanha kunnon Starfish, se on melkoinen Chili kasvamaan. Mulla oli joskus yksi ja varoittelivat että se kasvaa kasvihuoneen kattoon. En uskonut, mutta kyllä se kasvoi kattoon :D

Juu ei vaikuta olevan sellainen jarrutteleva lajike tuo! :D Idut työnsivät idätyskorin kupua ilmaan.

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - tammikuu 22, 2024, 13:30:05 ipaiemmin kyselit noista kasvuvuorokausista: melkein sanoisin että nyt kun aloitat chinenset, niin jos kaikki sujuu kyllä ne heinäkuussa puskevat hedelmää ja kypsyvät elokuussa-syyskuussa. Baccatumeissa menee saman aikaa tai hieman vähemmän mutta niiden kanssa vähän helpompi onnistua.

Tämä kuulostaa lupaavalta ja näin itsekin mietin että mitä tässä odottelemaan, ei jää tyhjän päälle ehtiikö.

Tosin nyt kun muutama vielä itämässä mietin itseasiassa että pitäisikö tuo 7pot White kohdalla tilata paikkosiemenet vielä, vaiko jättää se ensi vuoteen. Olisi tietysti joku sata siementä noita marketin habaneroja, niistäkin uskoisi että voisi löytyä ihan hyvä habanero.
18
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '24
tammikuu 19, 2024, 23:23:07 ip
Kivasti on lähtenyt itämään nuo. 8) Tänään otettuja kuvia alla.


^ Turbo Pubella tosin vielä prosessi aika kesken.Starfish -baccatum virkeänä.Aji Habanero iduksi ensin, ja nyt vähän keltaisena.Lemon Starrburst -chinense myös virkeänä.Piispanhiipparit myös hereillä.
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / UG Chilit '24
tammikuu 11, 2024, 23:34:14 ip
Nyt aloitetaan kausi 2024. Tarkoitus olisi löytää hyvä maukkaita ja tulisia paprikoita syytävä lajike tuonne parvekkeelle että riittäisi mausteeksi asti.

Tilailin siemenkaupoista nyt kaikki mitä näin mahdollisesti hyödyllisiksi. Eletään leveesti. >:D Laskeskelin että nyt on siemenet laitettava jos haluaa olla varma että ehtivät tehdä hedelmiä kunnolla. Kun ei nuo tiedotkaan mitä niistä löytyy ole täysin tarkkaa.

Ajattelin noissa laaduissa laajentaa habaneroon, chinenseen, sen verran hyvin se menee mausteeksi keittoihin. Ja marketin paprikoista keräsin siemenet. Keltaisia ja punaisia habaneroja marketista. Lie noissa voi mennä yli 160 päivää? Capsicum chinense, annuum x chinense, tms. kuka ties.

Ja kun eihän noista marketin hedelmäosaston tuotteista tiedä onnistuuko, niin piti tilata valikoima noita tulisia chinensejä myös. Yllärinä uutuus Khang Starr Starburst. No jännää! Näillekin voi tarvita sen yli 150 pv.

 • 7pot White, Capsicum chinense
 • KS Starburst, Capsicum chinense
 • Trinidad Douglah, Capsicum chinense
 • Habanero Giallo market
 • Habanero Rosso marketSitten on pubescenssiä ja baccatumia. Osan kai pitäisi olla vähän nopeammin kypsyviä, mutta joka tapauksessa yli 140 pv noissa voi mennä.

 • Aji Sugar Rush Amarillo '23, Capsicum baccatum (aiemmin idätetty)
 • Aji Cristal '23, Capsicum baccatum (aiemmin idätetty)
 • Aji Habanero, Capsicum baccatum
 • Starfish, Capsicum baccatum
 • Friar's Hat, Capsicum baccatum
 • Mini Rocoto, Capsicum pubescens
 • Turbo pube red, Capsicum pubescens

Viime vuoden odottelun jälkeen annuumitkin kiinnostaa niiden nopeamman kypsymisen vuoksi. Että jos niistä löytyisi parvekkeella menestyvä tyyppi. Ja jopa alle 140 päivässä? Eli sitten tuli katottua:
 • Serrano del Sol
 • Hot Portugal
 • Czech Black
 • Black Hungarian

Vai onko se niin että 140 pv menee annuumeissakin. Nähdään itävätkö edes maaliskuussa, sit kun idätetään nämä annuumit.

Nyt olisi tarkoitus laittaa chinenset ja pubescenssit itämään tuommoiseen Daisy systeemiin. Laitoin siihen suojaksi mylaria (isot kahvipaketit) ja ihan alas säädetyn valon alla tuntuisi olevan kivasti lämmintä.

- Sain myös pikku haavan peukaloon tuosta valon telineestä sen sormiruuvia aukaistessa. Siinä on ruuvin alla terävä työstämätön reuna. Airamin laadunvalvonta?

Ei menny kivutta. :P

Viime vuonna laitoin vain siemenet mullalle. Tänä vuonna ajattelin että huuhtaisen ne desinfiointiaineessa kun nuo on sikin sokin eri siemenkaupoista tilattu. Pari minuuttia 0.1% peroksidissa siis.

Ja istutus siitä ihan viime vuotisiin multiin, jotka kostutettu kiehuvalla vedellä, eli voisko sanoa pastöröity. Laitan viisi per pikkuruukku. Ja Daisyyn ja kupolit päälle.Näin uusi kausi aloitettu.  ^-^
20
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - tammikuu 03, 2024, 19:19:22 ipEikö öljy tuki kasvien hengitystiet? Tuosta kun saisi lisää tietoa. Tai joku voi tehdä ihan omaa tutkimustakin miten chilit reagoi milläkin pitoisuudella.

Jotkut öljyt tosiaan voi tukkia kasvien stomataa tai polttaa lehtiä, jollain liuoksilla. *edit: Ja saattaa tukkia kukkien siitepölyn ja emit.

Öljyn laatu olennaista jos meinaa hyönteisiä torjua, siis määrän lisäksi. Rypsiöljy vaikuttaisi sopivalta, pehmeäkuorisille, kai lähinnä kirvat ja punkit. Tosin vain ennen kukintaa.

Muistaakseni jossain tutkimuksessa ihan kaupalliset öljysumutteetkin laski joidenkin kasvien kokoa.

"Rikkakasvien torjunta kasviperäisillä yhdisteillä"-tutkimus MTT:ltä kertoi että 2,5% mäntysuopaliuos sumutteena laski idun ja 2-3 lehtisten taimien painoa pari prosenttia, mutta lisäsi nuoren 5-6 lehtiasteen painoa 20% verratuna kontrolliin. https://journal.fi/smst/article/download/77051/38195

Eli paria prosenttia vahvempaa liuosta en sumuttelisi, eikä ituja, mutta hyönteisten torjunta siis kannattaa. :thumbup:

editoidaan tähän myös vähän tekotietoa parempi lähde jossa selkeää tietoa öljyjen ja rasvahappojen käytöstä torjunnassa: https://kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2018/12/28-Biorationaaliset-kasvinsuojeluaineet.pdf