joulukuu 06, 2024, 10:14:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - MiM

1
Tee-se-itse / Mistä hiukan isompi muovialusta/kaukalo
heinäkuu 06, 2017, 11:37:34 ap
Moi,

Tietääkö joku mistä löytyisi isompia muovialustoja kuin mitä esimerkiksi Chilitavike myy?

Koko saisi olla suunnilleen 2x1m, reunan korkeus ei ole oleellinen, ei myöskään onko sileä/uritettu.
2
Hei vesikemiaa paremmin tuntevat!

Yritän mitata kotona Helsingissä hanaveden ph:ta uima-allaskäyttöön tarkoitetuilla ph-liuskoilla ja mittauksen mukaan ph jää alle näytettävän skaalan (alle 6,8). HSY ilmoittaa kuitenkin että hanavesi olisi lievästi emäksistä (ph 8,3), mikä on jo kyseisten liuskojen skaalan toisessa ääripäässä. Suomalaiset veden laatukriteerit vaatii vesijohtoveden ph:n olevan yli 6,5. Käyttämäni liuskat näyttävät ainakin käyttämälleni piilolasinesteelle kutakuinkin ilmoituksen mukaisen ph-arvon (7-7,3). Mikä tässä menee pieleen kun näin pahasti heittää?

Miten muut Helsinkiläiset. Millaisia ph-arvoja mittaatte vedestänne?

Voiko paikalliset putket tms vaikuttaa noin paljon?

.... :question:
3

Huhtikuun valokuvauskisan aihe on Maailmassa tapahtuu, suuria - pieniä asioita
Myönnän että aihe nousi kisan avauspäivän ikävistä uutisista, mutta ei tässä silti vuoden lehtikuvaa tavoitella - anna mielikuvitukselle tilaa!

Säännöt ovat entisellään:

§1 Kuva on itse otettu ja julkistettu tässä ketjussa kisakuukauden aikana ja omalla tavallaan tulkitsee kuukauden aihetta.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Tuomari ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
4
Kodin mausteinen kokkaus / Siementen poistaminen
syyskuu 25, 2016, 18:17:33 ip
Onko hyviä vinkkejä siitä miten hiukan pienemmästäkin chilistä (aji Cristal, Lemon Drop...) saisi siemenet irti leikkaamatta chilit kokonaan auki. Joku erikoistyökalu (kapea, kovera, teräväreuninen ja vielä pienet koukut päässä) olisi tietenkin varsin passeli...   
5
Kysymys kaikessa yksinkertaisuudessa: Miten saada tuoreen chinensen maku ja aromi parhaiten säilöön, niin että maku säilyy ja lopputulos on mahdollisimman helppo- ja monikäyttöinen.

Etikkaliemet ja muut chilikastikkeet eivät ole koskaan oikein iskeneet. Kuivatessa suurin osa aromista häviää. Pakastaminen on tietenkin ykkönen, mutta vahvan pakastetun chilin kaivaminen pakastimesta ja leikkaaminen vaatii aina oman pienen koreografiansa. Lisäksi on plussaa jos chili on jo siirtänyt makunsa johonkin liemeen, josta se leviää nopeasti ja tasaisesti ruokaan, vaikka lautasella lisätessä. Valmis soossi on myös tasalaatuisempi kun tuore marja, jolloin tulee vähemmän ylläreitä poltteen kanssa

Aiemmat chiliöljykokeiluni ovat epäonnistuneet, todennäköisesti koska olen jättänyt sattumia öljyyn. Näistä on sitten lähtenyt kasvamaan harmaata höttöä, joka ainakin on hyvin epäesteettistä, todennäköisesti myös terveydelle vaarallista. Seuraavaksi onkin tarkoitus kokeilla öljyn siivilöimistä heti keittämisen jälkeen, siinä toivossa että tällainen kestäisi jääkaapissa vähintään yhden talven yli.

Tänään kokeilin chilihunajaa. Muutama Fatalii ja Habanero palasiksi, palat hunajan kanssa kattilaan ja kattila kuumaan vesihauteeseen noin vartiksi. Lopuksi siivilöinti ja hunaja puhtaaseen lasipurkkiin. Lopputuloksena hienon tuoksuista ja vahvaa hunajaa, jossa kuitenkin myös varsin karvas sivumaku. Saisiko vähemmän karvasta jos poistaisi siemenkiinnikkeistä valtaosan, mutta käyttäisi enemmän marjoja? Sattumat laitoin paperille kuivahtamaan, saas nähdä löytyykö niille lähiaikoina käyttöä ja pysyykö hunaja käsittelyn jälkeen huoneenlämmössä hyvänä.

Löytyykö teiltä parannuskeinoja tai vinkkejä näihin menetelmiin, tai muita hyviä kikkoja joilla saa chilien maut säilymään koko talven ajaksi. Perusajatuksena siis lähteä tuoreesta tavarasta liikkeelle. Kuivatusta on parhaat aromit jo hävinneet.


Chilihunaja ja -"karkkeja"  :fire:

   
6
Muut harrastukset ja elämä / Saunat
elokuu 12, 2016, 09:52:45 ap
Oikeastiko täällä ei ole koskaan käyty keskustelua saunoista ja saunomisesta, vaikka foorumi on lämmönpalvontaan suuntautunut  :o

No, aloitetaan chilifoorumin vapaa saunakeskustelu kysymällä verkkokiukaista. Tarkoitus olisi vaihtaa sähkösaunan kiuas hiukan tehokkaampaan ja verkkokiuasta olin ajatellut jo ulkonäön vuoksi. Hiukan mietityttää kuitenkin kun huomasin, että verkkokiukaan kivimäärä on todella massiivinen verrattuna peruskiukaaseen (90 kg / 25 kg, tyypillisessä perhesaunakoossa (6-9kW)).

Tuostahan heti ymmärtää, että kivien lämmittämiseen menee aikaa ja energiaa, laskemalla 9kW:lla jopa 1/2 tuntia enemmän, jos kivimäärän keskilämmöksi halutaan 300C (lukema otettu hetivalmis kiukaan oppaasta). Todennäköisesti hiukan vähemmällä pärjää, koska isoa kivimäärää ei tarvitse ihan yhtä kuumaksi lämmittää ja kun löylytehoa on enemmän saunankin lämpötila voi olla alhaisempi.

Kysymys kuuluu siis millaisia käytännön kokemuksia kiuastyyppiä vaihtaneilla on. Onko lämmitysaika oleellisesti pidentynyt? Onko sähkönkulutus noussut huomattavasti? Onko verkkokiukaalla varustettu sauna huomattavasti tasalämpöisempi/pehmeämpi/parempi? Muuta huomioitavaa?

Saatan päätyä välimuotoon, jossa kiinteät sivut ja kivimäärä siitä keskeltä (60kg), eli sellaistakin saa kommentoida. Saunan kulmaan kiuas joka tapauksessa sijoittuu.   
7
Laitetaanpa ensi viikonlopun Chilifestin kunniaksi elokuun kisan aiheeksi:

Chilin Juhlaa

Kesä on päiväkirjoista päätellen ollut kasvattajille suosiollinen, joten elokuu tarjonnee chilifestin lisäksi paljon muutakin aiheeseen sopivaa.


Varsinaiset säännöt kuten ennenkin:
§1 Kuva on itse otettu kisakuukauden aikana ja liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
8
Muistaakseni ainakin NPhoBiaz on oleskellut pidempään Hanoissa?

Itse olen lähdössä parin viikon päästä työmatkalle Hanoihin ja tarkoitus on tehdä sinne vielä muutama lisämatka parin vuoden aikana.

Onko heittää jotain hyviä tärppejä tai varoituksia siitä mitä kokousmatkoilla voi tehdä Hanoissa tai mikä ei ainakaan kannata? Sujuuko liikenne, vai onko yhtä pahasti jumissa kuin Pekingissä? Kannattaako liikkua aina takseilla, vai onko muita hyviä vaihtoehtoja (metro on ilmeisesti vielä rakenteilla)? Mitä olisi erityisen kannattavaa ostaa sieltä? jne...? Kyse on valitettavasti puhtaasti työmatkoista, joten aikaa mihinkään pidempään cruisailuun ei tule olemaan, mutta ainahan jotain vapaita sunnuntai/iltatunteja löytyy.

Kokouspaikka ja ainakin nyt ekalla matkalla myös hotelli on keskustasta (mausuleumista) viitisen kilometriä länsi-luoteeseen, Cau Giay districtissä, mikä ei paikkana kovin innostavalta näytä. Muutama tornitalo paiskottu helvetin tiheästi rakennettuun pientalojen mereen - Uskaltaako sinne pientalojen sekaan mennä, vai iskeytyykö pamppu päähän?
9
Edistyneempi chilinkasvatus / Peilejä, tottakai!
helmikuu 27, 2016, 22:24:55 ip
Niin ne parhaat ideat syntyvät saunassa, eikä tähän mennyt edes kuin alkoholitonta olutta...

Tänä aurinkoisena helmikuun launataina olen ihastellut auringon chileille eteläikkunassa antamaa valoa - sitä nyt piisaa. Samalla olen kuitenkin harmitellut ikkunan ulkopuolella/yllä olevaa lippaa, jonka takia noin huhtikuun puolenvälin jälkeen aurinko ei enää valaise kuin korkeintaan ruukkuja.

Mutta nytpä keksin keinon. Ikkunnan ulkopuolella on iso terassipöytä, ei tarvitse kuin laittaa alumiinipeitteen pöytälinaaksi ja avot, chilit saavat taas paistatella auringonvalossa, silloinkin kuin aurinko on liian korkealla paistaakseen suoraan ikkunasta sisään. Tosin valo tulee heijastettuna alaviistosta, mutta tuskin se haittaa. Jos viitseliäisyyttä riittä voi kehittää vielä lisää heijastavaa pintaa tuonne pihalle.

Niin on helppo tämä idea, että tuskin olen sen ensimmäisenä keksinyt, mutta en kuitenkaan muista lukeneeni täällä vastaavasta. Niinpä kysyn teiltä joilla on jo kokemusta, onko toiminut hyvin ja onko jotain erityistä huomioonotettavaa?
10
Mikä ihmeen buumi on nyt menossa, kun päiväkirjat pursuaa juttua idättämisestä jo lokakuussa? Olenko vain dementikko, vai onko tämä uutta tälle vuodelle? Aikaisemmasta muistelen että porukka on aloittanut idättämiset aikaisintaan joulukuussa, ehkä useammin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Oma kokemus on ainakin, että esimerkiksi viime vuoden itsenäisyyspäivän idätyksen aloittaminen oli liian aikainen. Toukokuussa oli sisällä tila loppu ja paine viedä ulos liian kova. Sitten tuli todella kovaa takapakkia, kun joutui viemään ulos liian kylmään.

Nyt on tietenkin tällä plantaasilla helppo pysyä vielä vanhassa kaudessa, kun nuo samat puskat notkuu ikkunan edessä kypsyneitä ja kypsyviä. Tilaakin on, kun huonoimmin pärjänneet ovat joutaneet tunkiolle, eikä nuo muutenkaan tässä kasvuvaiheessa niin paljon valoa tarvitse.

Toki jokainen tekee omat päätöksensä, ja jos tilaa ja valoja riittää isojen kasvien kukittamiseen sisällä, tai idättää villejä, tai... niin mikäpäs siinä.
11
Nyt on jo todella monta kertaa käynyt niin, että kun olen ottanut puskasta kypsän chilin ja leikellyt siitä siivuja, ei ole ollut havaittavissa kuin vähän tuoksua tai makua. Mutta sitten kun muutaman tunnin jälkeen, tai seuraavana päivänä kaivaa loput marjasta jääkaapista niin se yhtäkkiä tuoksuukin miellyttävän vahvalta.

Onko muilla sama kokemus, eli vahvistuuko chilien aromi jos ne jättää auki leikattuna esille tai jääkaappiin? Erityisesti olen ollut havaitsevinani tällaista chinenseillä, mutta tämä saattaa johtua niitten muutenkin ylivoimaisesta aromista.
12
Kesälomakuukauden kunniaksi aiheena on "vesi"

Kilpailu on kaikille kännykkäkuvaajista välineurheilijoihin, ja tämä on leikkimielistä kilvoittelua.

§1 Kuva itse otettu kisakuukauden aikana, liittyy annettuun aiheeseen.
§2 Kuvan alle lyhyt kommentointi kuvasta ja halutessaan kalustosta.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys 1.-5. elokuuta. Kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Voittaja ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.
13
Rupeaa vakavasti näyttämään siltä, että pyretriinillä, tai sitä lievemmillä litkuilla en pääse ripsiäisistä eroon, joten tiukempaa tavaraa tarvitaan. Ainakaan helposti ei löydy harrastelijalle muita systeemisesti vaikuttavia hyönteismyrkkyjä kuin Provado puikot ja Calypso litkua. Näistä kahdesta olen yrittänyt googlata ja etsiä hyviä ja huonoja puolia. Molemmat tuotteet myydään suomessa ainoastaan koristekasvikäyttöön, mutta Provado puikkojen vaikuttava aine käytetään myös kasvisten torjuntaan ja Calypsoa jopa myydään Englannissa nimellä Provado Ultimate Bug Killer, jota suositellaan myös mm tomaateille ja paprikoille (pepper).

Provado puikot (Asetamipridi 40 g/kg NPK 10-7-9)

+ Helppo ja siisti käyttää (työnnä puikot ruukkuihin)
+ Suositellaan suoraan ripsiäisten torjuntaan (paitsi Kalifornianripsiäinen)
+ Pitkä systeeminen vaikutus (4-8 v), hyvä jos ei ole hedelmää kypsymässä

- Hinta
- Pitkä systeeminen vaikutus (4-8 v), huono jos hedelmiä tulossa
- Lannoite mukana, joka ei ole chilille optimaalinen
- Saatavuus, joudun ilmeisesti tilaamaan netistä

Calypso neste (Thiacloprid) aka Provado Ultimate

+ Hinta (tiiviste)
+ Lyhyt varoaika (3 päivää paprikoille ruiskutettuna UK ohjeen mukaan)
+ systeeminen vaikutus
+ Pitäisi löytyä mm Chilitarvikkeesta (onko muuten pääsiäislauantaina auki?)

- Ainoa ohjeen mukainen käyttötapa (chileille) on ruiskutus (sotkuista)
  (ilmeisesti toimii myös kasteluveteen sekoitettuna, mutta mitäköhän silloin varoajalle tapahtuu)
- Ripsiäiset ei suoraan mainittu tuotteen vaikutuslistalla
  (mutta netistä katsottuna Thiaclopridia käytetään kyllä ripsiäisillekin)

En nyt ihan usko myrkyttäväni itseäni, vaikka söisinkin jonkun Provadolla kyllästetyn chilin, mutta hiukan tuntuu pahalta työntää Provado puikkoja maahan syöttämään pariksi kuukaudeksi myrkkyä, kun chilit notkuu juuri kypsyviä marjoja. Tämän, pakkolannoituksen ja jonkin verran hinnan takia olen itse kallistumassa Calypson kokeilemisen puolelle, mutta saisiko täältä kommentteja?

- Calypson vaikutus ripsiäisiin, onko kokemusta?
- Provado/Calypso tehojen ero?
- Mitä muita hyviä vaihtoehtoja olisi?
- ??? mitä olen unohtanut ajatella
14
Kolmatta vuotta on noita taimia tuolla ihan vieressä, kun olohuoneen nojatuolissa kirjoittelen läppärillä. Onhan niistä aikaisemminkin lähtenyt hiukan tuoksua, mutta juuri nyt se tuntuu todella vahvalta, koko ajan läsnäolevalta. Syitä eroon lienee monia: Lajikevalikoimassa on selkeästi aikaisempaa enemmän chinensejä ja pari rocotoa, joita ei ole ollut olenkaan aikaisemmin. Kasvit voivat selkeästi paremmin kuin koskaan aikaisempina vuosina ja sekä kukkii että tuottaa marjoja. Erityisesti tänään tuoksu on vielä voimistunut eilisestä spruzit-käsittelystä (ei, en tarkoita että niihin on jäänyt spruzitin hajua, vaan ne tuoksuvat liikuttelun ja kunnon suihkutuksen jälkeen selvästi enemmän omaa ominaistuoksuaan)...

Aika vähän mielestäni kuitenkin puhutaan chilikasvien tuoksusta (lukuunottamatta maininta, että rocotot tuoksuu koskettaessa). Miten muilla olohuonekasvattajilla, tuntuuko välillä että chilit tuoksuu hiukan liiankin voimakkaasti, vaikka tuoksu onkin mukava?  Onko kukaan tutkiskellut tarkemmin eri chilien (siis kasvien) tuoksujen eroja? itse en pysty erottelemaan tuosta metsästä yksittäisiä planttuja tuoksun perusteella.

::) Joo, tällainen myönteinen "ongelma" tällä kertaa. Myönnän olevani varsin tuoksuille herkkä, eikä perheessämme käytetä juuri ollenkaan hajusteita  ::)
15
Nykyään joka kaupasta löytyy todella kivoja ja halpojakin ruukkuja erinäisistä savi/kivi/tms materiaaleista, joiden ainoa vika on että niissä ei ole reikä pohjassa  >:(. Yleensä näiden materiaali on vielä kovempi ja ohuempi kuin perinteisessä terrakottaruukussa. Onko kokemusta siitä miten käy jos tällaisiin yrittää itse porata reikää pohjaan?

Erityisesti löytyykö vinkkejä siihen miten sen voi tehdä onnistuneesti? Lopputulos ei tarvitse olla kovin siisti kunhan vesi valuu läpi ja multa pysyy sisällä, eli esimerkiksi viilto timanttilaikalla on myös mahdollinen ratkaisu..
16
Erikoisuudet / Chilipään aamiaismysli
maaliskuu 15, 2015, 11:01:36 ap
Myslihän kannattaa sekoitta itse. Hakkaa mennen tullen kaupan mauttomat ja sokeriöveriä heti aamusta antavat tekeleet. Myslin kannattaa mielestäni sekoitta aamulla tuoreena, tai tehdä korkeintaan muutaman päivän satsi kerrallaan. Aikaa tähän ei mene kuin muutama minuutti, eikä tämä parane "makujen sekoittumisesta".

Tässä taatusti terveellinen aamiainen tulisen ruuan ystävälle. Inkivääri on tässä pääosassa, mutta pieni tujaus chiliä antaa mukavan lisäsäväyksen.

-Kaurahiutaleita, mielellään pannulla vastapaahdettuja runsaskuituisia mutta Elovena suoraan pahvistakin käy
-Jotain voimakasmakuista muroa  (ei makea), esimerkiksi Bran Flakes, hiukan pienennettynä, jos hiutaleet ovat kovin isoja
-Pähkinöitä isosti murskattuna, lajikkeet mielen mukaan, mm manteli sopii tähän hyvin. Vältä valmiit pähkinäsekoitukset!
-Sokeroitua inkiväärä, pieniksi paloiksi leikattuna
-Kuivattuja karpaloita tai muu hapan marja/hedelmä (sokeroimaton/sokeroitu maun mukaan)
-Ripaus kuivattua chiliä, esimerkiksi Lemon Drop
-Maitoa niin että peittää 

Nauti!  :-*

Tätähän voi vaihdella loputtomiin ja määrät voi jokainen päättää itse. Jos tekee yksittäisannoksen kannattaa aloittaa pienillä määrillä, kulho täyttyy yllättävän reippaasti kun alkaa lisäämään eri tavaraa.

Inkivääriksi sopii mahdollisimman voimakasmakuinen ja vähäsokerinen. "Punnitse ja säästä":n tomusokeroitu käy, mutta etnisestä liikkeestä olen löytänyt voimakkaampaa. Sokeroitu inkivääri on leikattuna tahmea ja tarttuva, eli leikatut palat kannattaa sekoittaa kaurahiutaleisiin pienissä määrissä ettei muodosta isoja klimppejä. Itse käytän yhteen annokseen yksi-kolme inkivääripalaa, koosta riippuen.

Chiliä ei tähän kannata mielestäni laittaa liikaa. Ihan pieni ripaus riittää tukemaan inkiväärin antamaa makua ja jättämään sellaisen miellyttävän kutinan kitalakeen.
17
Äänestykset / Nypitkö?
maaliskuu 01, 2015, 21:54:31 ip
Missä vaiheessa annat chilien kantaa marjoja?
18
Tästä oli äänestys pari vuotta sitten. Onkohan tilanne muuttunut ledivillityksen mukana paljon? Vaihtoehdot ovat tässä täysin samat kuin silloin, eli helppo verrata.

Itse porskutan tuossa vaatimattomassa 100-250W ryhmässä.
19
Valaisimet chilinkasvatukseen / Valon määrä/aika
helmikuu 16, 2015, 22:42:01 ip
Nyt kun tuo taivaan iso valo paistattaa ikkunachilejä jo 4-5 tuntia kirkkaana päivänä jäin miettimään millainen vaikutus on valon absoluuttisella määrällä verrattuna valossaoloaikaan? Luulisi että ainakin kotimaisten tomaattien kasvattajat ovat tutkineet tätä tarkemmin, ja useinhan kuulee "pohjoisen pitkistä kesäpäivistä", vähintään mainospuheissa (ei se koko, vaan se pituus, vai miten se nyt menikään  ;). Mutta tietääkö joku täällä asiasta tarkemmin? Onko jossain kaava joka kertoisi esimerkiksi että kasvu riippuu logaritmisesti valon intensiteetistä, mutta lineaarisesti valoajasta?

Otetaan vaikka esimerkiksi oma tilanne. Minulla on ikkunachileille varsin heikot kasvivalot <100W yhteensä, jotka eivät mitenkään pysty kilpailemaan auringon kanssa valomäärässä. Vaikka pitäisin niitä päällä 24h niin niitten antama kokonaisvalomäärä jää murto-osaksi siitä mitä aurinko tarjoaa muutamassa tunnissa. Toisaalta pystyn niillä tuplaamaan sen ajan jossa chilit saavat edes jonkinlaista valoa. Paljonko nuo valot ovat tällaisessa tilanteessa avuksi? Selvää on, että voin ne sammuttaa silloin kun aurinko porottaa, mutta onko se itsensä huijaamista uskoa että niitten pitäminen iltaisin päällä vaikuttaa oleellisesti enää kasvuun? Missä vaiheessa ne muuttuu käytännössä turhiksi?

Kysymys on siten akateeminen että tällä ei ole minun kannalta suurempaa käytännön merkitystä juuri nyt. Pidän ne valot iltaisin päällä joka tapauksessa, koska chilit oleskelevat olohuoneessa ja näyttää niiden alla näteiltä.

(anteeksi pitkä postaus)
20
Tuossa Jone1970:n päiväkirjassa lähti käyntiin keskustelu ertyisesti chinensen lämpötilakäyttäytymisestä:

Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 27, 2015, 13:23:43 ip
Lainaus käyttäjältä: MiM - tammikuu 27, 2015, 09:24:34 ap
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - tammikuu 25, 2015, 10:30:04 ap
Taimivaiheessa tästä niin tarkkaan tiedä, mutta nimenomaan chinenset vaatii kunnolla kasvaakseen yölämpötilaksi yli 20 asteen lämpöjä.


Tuo on melko raju väittämä. Olen mielestäni lukenut melko paljon chilitietoutta, sieltä sun täältä, mutta en ole muistaakseni moiseen aikaisemmin törmännyt. Löytyykö linkki faktatietoon?


Jos tavoitteena suhteessa valtava vihermassa ja puolukan kokoiset podit, voi chinensejä kasvattaa viileässä. Muutoin tuo Huru-ukon minimilämpö pitää paikkansa.
Ja asiasta kyllä löytyy ihan faktatietoakin, ainakin Herpiili on muistaakseni laittanut linkkejä ko. tutkimuksiin...


Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 27, 2015, 18:31:56 ip
Selvää marjojen pienentymistä olen huomannut, kun yölämmöt laskee alle +16 asteen. Muistaakseni scotch bonnetit on sellasia, että niissä tulee oikean muotoista satoa vasta kun lämpötilat ylittää pysyvästi tietyn rajan. Herpiilillä vois olla lisätietoja.


Haulla löysin jotain Herpiilin juttua:

Chinenset ja lämpötila:
http://njveg.rutgers.edu/NJpepperconference-10.23.08/assets.pepper/pdfs/05_Jaimez.pdf

LainausFlowering and fruit production is regulated by prevailing climatic conditions. Flowering initiation and fruit production was delayed at lower temperatures. An increase in temperature (between 26 to 30C) led to an increase in the number of flowers; below this temperature it remained unchanged. Fruit production was drastically reduced at the lower temperature site due to a large number of aborted flowers and small fruits. It would seem that temperatures below 20C affect fruit production in C. chinense and its cultivation is not advised where night temperatures drop below 15C. Our data supports the theory that such plants have undergone a process of regional adaptation.


ja Infernochili kertoo seuraavaa:
Lainaus käyttäjältä: http://infernochili.net/index.php?page=kasvatusLämpötiloista voi sanoa sen verran, että trooppisimmat lajikkeet, C. chinenset etunenässä, kieltäytyvät toisinaan kasvamasta alle noin 20 asteen lämmössä, vaikka muuten voisivatkin ihan ok. Myös Andien vuoristochili Rocotosta on hyvä muistaa, ettei se pidä kovin kuumasta. Useimmat chilikasvit ovat kuitenkin parhaimmillaan noin 25..32 asteen lämmössä.


Eli mielestäni nämä tukevat enemmän aikaisempaa käsitystäni, että herkempiä chilejäkin voi hyvin pitää ulkona hiukan viileämmässäkin yölämmössä, ainakin jos ei pyri vimpan päälle tehotuotantoon? Oma kokemukseni chinenseistä rajoittuu cheiro roxaan, joka viime vuoden kesäkuun lämpöhukasta huolimatta tuotti ihan mukavasti marjoja, jotka toki jäi pienehköiksi.

Millaisia kokemuksia porukoilla siis on? Milloin yölämmöt alkavat oikeasti heikentämään satoa ja kasvua? Mitkä lajikkeet pärjäävät paremmin, mitkä huonommin? Keskustelun ei tarvitse rajoittua chinenseihin.
21
Lasketteko yleensä mukaan (vesijohto, kaivo tms) vedessä valmiiksi olevat ravinteet ja hivenaineet, kun suunnittelette lannoitusta? Täällä Helsingissä on tunnetusti pehmeä vesi, jossa paljon kalsiumia (Ca), mutta huomasin nyt että myös rikkiä on reilusti, ja jopa kasveille suotuisassa sulfaattimuodossa. https://www.hsy.fi/fi/asiantuntijalle/vesihuolto/vedenlaatu/Sivut/default.aspx.

Minulla lähti tämä kysymys luettuani Chilivaarin blogista ryppyilevistä chilien lehdistä, ja kalkituksesta. Kasteluveden korkean kalsiumin takia en oikein usko että minulla voisi olla chileillä kalsiumin puute? Sitten huomasin myös, että käyttämässäni peruslannoitteessa, Kekkilän kukkaravinne (jauhe), ei ollut lainkaan rikkiä (neljäs perusravinne??), mutta laskujeni mukaan Helsingin vesijohtovedessä on jo valmiiksi enemmän rikkiä, kuin esimerkiksi Puutarhan Kesällä lannoittaessa tulee normaalisti lisättyä.

- Pitäisikö pehmeän kalsiumpitoisen veden jollain tavalla korjata happamammaksi chileille? ph mittaria minulla ei ole, joten joku näppituntumasääntö olisi tervetullut.

- Oletteko samaa mieltä, että tuo vedessä valmiiksi oleva rikkipitoisuus on riittävä, eikä minun tarvitse miettiä rikinsaantia muualta?

Niin: Miksi käytän Kekkilän kukkaravinnetta? No koska sitä löytyi sopiva 200g purkki kaupasta, kun olin Puutarhan Kesää etsimässä, ja NPK suhteet ovat melkein identtiset. Ihan ok meni sillä viime kesä, mutta nyt mietitään seuraavaa kautta...
22
Edit: HÖH, heti löytyi "mikä tuholainense tämä", enkä pysty tätä edes poistamaan

Yritin metsästää täältä yleistä ötököiden tunnistamistreadiä, sellaista kuitenkaan löytämättä. Joskus kauan sitten (2002) asiasta on ollut keskustelua, ja jostain löysin linkkejä muualle tunnistamissivuille, mutta vanhat linkit (esim. www.uku.fi/~holopain/ento/Kasvintuotannon-lajisto.htm) eivät enää toimineet, enkä onnistunut löytämään kyseisiä ilmeisen hyödyllisiä sivuja googlellakaan, liekö siirtyneet suureen bittiämpäriin. Toki olen nähnyt mm Chlivaarin blogin erinomaisine kuvineen, mutta haen tässä enemmän interaktiivisuutta.

Joka tapauksessa ajattelin, että tällainen treadi voisi olla monellekin hyödyksi, eli eikun toimeksi.

Pistin jo aikaisemmin kuvan todennäköisestä ripsiäisestä yleiseen fotoalbumiin, siellä käydyn keskustelun perusteella kyseinen ötökkä on melko varmasti tunnistettu (toki erilaisia ripsiäisiä lienee satoja, mutta minulle riittää "ripsipäinen"):
kuva 1.


Tässä minun arvauksen mukaan ripsiäisen toukka (näitä eleli samalla kukalla äskeien kanssa):
kuva 2.


Sitten minulle uusi mysteerielukka. Tämä paljain silmin tuskin havaittavissa oleva musta piste löytyi kellumasta chilien alla olevasta hedelmäkärpäsansassa (sitruunaviipaleen päällä). Onko joku muu tuholainen, vai jotain muuta?
kuva 3.


Seuraava kuva kertoo edellisen koon, eli tässä on tavis hedelmäkärpänen (banaanikärpänen) samalla suurennoksella
kuva 4.


Nämä tässä tällä kertaa. Olisi kiva, jos joku tunnistaisi sen yhden pienokaisen (kuva 3), ja vielä kivempaa jos muutkin innostuu kuvaamaan chilejä syöviä öttiäisiään ja laittamaan tunnistuskelpoisia kuvia näytille.

23
Nyt ennen kuin siemenketjukirje saapuu kyselisin vinkkejä mahdollisimman vahvanmakuisista ja -tuoksuista chileistä. Ei siis välttämättä polttavia,  vaan sellaisia,  joissa muu maku ja tuoksut tulevat vahvasti esille.

Toistaiseksi olen tähän ryhmään löytänyt vain kaksi: Naga Morich ja Cheiro Roxha. Alun innostuksen jälkeen mm Lemon Dropin citrusaromi on loppujen lopuksi osoittautunut melko heikoksi. Naga ja Roxha ovat tas valitettavan tulisia,  joten aromien esille ottaminen tekee ruoasta välttämättä myös tulista.

Minun kokemukseni chileistä on kuitenkin vielä varsin kapea,  joten aromirikkaita lajikkeita löytyy varmaan paljon enemmän. Pyytäisin siis vinkkejä,  siitä mitkä chilit ovat erityisen aromirikkaita,  ja mielellään joku kuvaus aromista myös. 
24
Chililajikkeiden arvostelut / Cheiro Roxa (chinense)
syyskuu 20, 2014, 15:53:03 ip
En löytänyt täältä arvostelua tästä näyttävästä chilistä. Kasvi ja marjat ovat auringossa kasvaneena näyttävän verivaahteran väriset, ja pienissä tulisissa marjoissa on aivan omanlaisensa täyteläinen tuoksu ja maku. Tämä satoisa "tulikirsikka" on loikannut aivan minun chililistan kärkikastiin. Suosittelen ruokiin, joissa chili saa olla antamassa hiukan pikanttia ja täyteläistä makua, eikä ainoastaan tulisuutta.   

25
Päiväkirjat ja fotoalbumit / MiM kaudet 2(,5), 3 ja 4
tammikuu 11, 2014, 18:11:22 ip
Uusi ketjun nimen vaihto uuden kauden myötä

Ketjun nimi vaihdettu. Ekasta kaudesta ei paljon päiväkirjaa jäänyt, kokeillaan tulisiko nyt paremmin nämä hommat dokumentoitu

Jos laskisi tuon edellisen kauden harjoitteluksi, niin tästä tulisi kasvatuskausi 1.0. Näin se alkaa. Lisäksi on pari Lemon Droppia, jotka vielä näyttävät talvehtivan hyvin. Viime vuoden Cayennet näyttävät sen sijaan varsin onnettomilta, mutta eipä ne kovin kiinnostavia olleetkaan.


Edit: Aloitan tänne oman linkkilistan.
Chilin puutosoireet: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7180.0
Oireiden tarkempi diagnostiikka: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6910.msg265533#msg265533
26
Erikoisuudet / Lemon-dropit, salmiakkikossun haastaja?
syyskuu 22, 2013, 21:54:34 ip
Chilisnapsiin tutustuin muutama vuosi sitten työmatkalla Kiovassa, jossa tarjottiin ruoan kyytipoikana (snapsina) chilillä maustettua Zubrowka votkaa.

Zubrowka on itäeurooppalainen maarianheinällä maustettu pehmeä vodka. Maarianheinä kasvaa villinä Suomessakin, tai sen voi ostaa hyvin varustetusta apteekista. Myös tuoksusimake toimii hyvin korvikkeena  http://www.ahonalku.fi/Tuoksuheinat.htm. Zubrowkaa olen itse maustanut jo pitkään, nimenomaan tuoksusimakkeella. Palattuani Kiowasta päätin kokeilla lisätä siihen kaupan chiliä, mutta ei siitä tullut ollenkaan hyvää.

Nyt kuin ensimmäiset omat Lemon dropit kypsyivät ja pääsin maistamaan niitten raikasta sitrusmakua tuli heti mieleen, että niistä voisi tuo chilisnapsi onnistua paremmin. Tulos löi minut kuitenkin ällikällä. Maku oli paljon parempi kuin osasin kuvitellakaan.... , en välttämättä suosittele snapsiksi, koska maku saattaa olla monelle ruokalajille ylivoimainen, mutta aperitiivina, digestiivinä tai vaikkapa seurustelujuomana. :-*

===
1/2 l pehmeänmakuista vodkaa (itse suosin huokeata Saunalahtea, mutta jos haluaa oikein hyvää, niin vaikkapa Russkij Standart on varmasti toimiva)
1 Lemon drop
Muutama korsi maarianheinää tai tuoksusumaketta (en ole kokeillut, mutta todennäköisesti lopputulos on hyvä myös ilman tätä)
Lisää chilipalko ja heinänkorret pulloon noin vuorokaudeksi.
===

Chiliä ei kannata uuttaa liian pitkään. Noin vuorokauden jälkeen raikkain sitrusmaku häviää, ja maku muuttuu imelämmäksi. Tätä ennen kannattaa siis suodattaa chili pois. Sitrus/polte-vaikutuksen voi säätää sillä paljonko laitta siemeniä mukaan. Heiniä voi jättää pulloon koristeeksi. Vaihtoehtoisesti heinäkimpusta voi tehdä vahvan uutteen, jota lisää pulloon aina lorauksen. 

Kylmänä chilin polte korostuu, ja sitrus vetäytyy taka-alalle. Itse suosittelen juomaan huoneenlämpöisenä.
27
Uusien jäsenten esittelyt / Morjens!
syyskuu 20, 2013, 23:43:03 ip
Maltillisesti tulisen ruuan ystävä, joka on kuitenkin pitkään hiukan vierastanut chilin makua, vaikkapa silleen että Thai ravintolassa mieluummin valitsee vahvan inkiväärin.

Vihersormen vastakohta, joka kuitenkin sai viime keväänä tuttavalta muutaman chiliplantun, joista on nyt jollain kummalla tavalla kehittynyt runsaasti marjoja (taika lienee siinä, että jos plantusta saa maustetta ruokaan, niin sillä on edellytykset pärjätä meidän huushollissa, muuten ei).

Varsinainen kiinnostus chili-aiheeseen heräsi sitten parista ruukuista nousevista Lemon-dropeista, joiden maku on aivan ihmeellisen hyvää. Niitä yritän nyt yhdistää erilaisiin muihin aineksiin, mm vodkaan jota parhaillaan siemaillen. Siitä enemmän myöhemmin, siihen sopivassa topikissa.

Kan tänkas skriva också i den svenska avdelningen här.